Preporuka za laptop

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Walther

#51 Re: Preporuka za laptop

Post by Walther »

Mr.Sojic wrote:Za Notebook-e ne vidim logiku da idu bez OS-a. :?
Ali treba narod zavaljivati.
Za sve je kriva vlOda :lol: :lol: :lol: :lol:
1. razlog je izbor kupca
2. monopol MS

Znaci moras i trebas imati mogucnost da kupis bez OSa, sta ces staviti tvoje je problem. Kad jednom krenes logikom kako treba i mora imati OS (MS naravno) brzo ce cijena OSa skociti sa sadasnjih 100€ i kusur na 300€ i kusur. Postoji jos dosta tehnickih razloga zasto to bas nije pametna "logika" ali ovo prvo je dovoljno.

I da... Kod vecine brandova mozes po citavoj EU sasvim normalno kupiti laptop bez (MS) OSa. Za pocetak:
http://geizhals.at/?fs=FreeDos&in=
Walther

#52 Re: Preporuka za laptop

Post by Walther »

Casual's wrote:Pozdrav,da ne otvaram novu temu,ovdje cu..ako je problem nek mod premjesti :D
Imam problem sa baterijom na laptopu.Prije drzi po 2-3 sata,a da je napunjena nekih 40-50 %.Sada bude napunjena isto toliko,a ne moze nagurati ni 15 minuta.Nit mi windows daje obavjestenja,ono kada je 20% ostalo,pa 6% itd ,nit se gasi na standbay,odma se ugasi sav i bude mi 0% baterija kada ga upalim dok ga napajam...znaci,to se sve pocelo desavati odjednom...eh sad,do cega je ? sofverski ili hardverski ? pod garancijom je :D
More bit bitne :D da je battery managmenta ali prije ce biti da je baterije, sto znaci nova batarija

Baterija ne pada pod garanciju laptopa, kraca je ;-)

Imas na netu aplikacija za diagnostiku, a vjerovatno je vec ima na laptopu pa vidi sta ti kaze ili odnesi na servis. Spremi nekih 150KM
Qurajber

#53 Re: Preporuka za laptop

Post by Qurajber »

Mr.Sojic wrote:
channel10 wrote:
Mr.Sojic wrote:Ja u Austriji nisam vidio ni jednu prodavnicu (Saturn, Mediamarkt, E-Tec, DiTech,Conrad....) da prodaju notebook bez OS-a.
Izgleda da to samo ima kod nasih u BiH.
Cak sam procitao i ovdje na forumu da su neki kupili racunare u prodavnicima na kojima im je dolazio krekovani OS :twisted:

Daj ti nama pare, a mi cemo tebi m*** pod bubrege :oops: (doduse kakva drzava takvi i racunari :lol: )
Mislio sam postaviti linkove bas sa online shopova iz Austrije, ali necu jer mi nije toliko bitno, ali ljudi navalili na mene ko da sam ne znam ti sta provalio, a ustavri samo trazim ono sto je logicno. A svi znamo kako je bosanca lako ubjediti da nesto sto nije normalno, da postane normalno.

Sto je najgore, opet sam dobio OS(naravno bez licence) na kupljenom laptopu.

Ako toliko zelite da me prozovete budalom, evo olaksat cu vam stvar. Ja sam budala zato sto ocekujem da na kupljenom novom racunaru imam bilo kakav OS da bih ga mogao koristiti.
Ne moras postavljati linkove.Ja sam skoro bio u svim ovim prodavnicama, a inace idem redovno da pogledam i kupim neke stvari koje me zanimaju.

Kako je pocelo kod nas jos malo pa ce prodavati telefone bez OS-a pa ti sebi navuci OS koji hoces :lol: :lol:

Slazem se ja da je software extra od hardwera ali prodavati Notebook bez OS-a :roll:

Ako sam sebi slazes konfiguraciju za desktop pc onda je ok da ga dobijes i bez OS-a (naravno mozes se izjasniti ako zelis i OS onda moras extra i doplatiti)

Za Notebook-e ne vidim logiku da idu bez OS-a. :?

Ali treba narod zavaljivati.

Za sve je kriva vlOda :lol: :lol: :lol: :lol:
A šta ako ja hoću baš taj model laptopa sa tom konfiguracijom sa nekom besplatnom linux distribucijom......Onda moram platiti Windows pa ga kući deinstalirati....Ili je na laptopu instalirana Linux distribucija npr Ubuntu a ja hoću Mint..Ja jednostavno hoću operativni sistem po svom izboru...Kako takve situacije rješavaju u Austriji...
Mr.Sojic

#54 Re: Preporuka za laptop

Post by Mr.Sojic »

@Qurajber

Ne znam kolega.
Nisam imao priliku da vidim da neko zeli Notebook bez OS-a ili sa Linux OS-om.

Mislim da bi te vjerovatno uputili direktno na prizvodjaca uredjaja (HP, TOSHIBA....) pa da direktno sa njima dogovaras OS, cijenu i nacin dostave Notebook-a.

Licno mislim da MORAS kupiti Notebook u stanju kakav jeste pa ti radi sa njim sta hoces i instaliraj OS koji hoces.

Opet kazem nisam 100% siguran ali raspitat cu se pa javim ovdje sta su mi rekli.

Jasno mi je sta zelis da kazes i slazem se sa tobom 100% :thumbup:

p.s. NEMOJ ZABORAVITI interne dogovore izmedju Microsoft-a i proizvodjaca da SAMO ide Windows--mislim da znas na sta mislim ;-)
scooby-doo

#55 Re: Preporuka za laptop

Post by scooby-doo »

Mr. Sojic posto ja prvo zivim u Austriji kao i ti a drugo stojim iza svega sto sam rekao..
Od nabrojanih jedino mozda neces naci u Mediamarktu i Saturnu bez sistema (ako nisi znao to je jedna firma sa dva razlicita naziva a istim vlasnikom)
Evo npr
e-tec http://www.e-tec.at/mobile/liste.php?wg=NB5

Naravno da treba placati software i to rade stotine firmi i trgovina koji prodaju racunar sa softwareom.. Naveo sam ovdje jednom da se jos skolam i da za potrebne vjezbe automatizovanja i programiranja te crtanje itd trebam odredjene programe kojima cijena ukupno prelazi 3000€ a ja te sad pare nemam.. Sutra kad budem radio u struki, onda cu i da placam. Sad nemam tih para i isto mi je jesam li jedan program na compu krekovo ili sve jedan instalirani :)
Mr.Sojic

#56 Re: Preporuka za laptop

Post by Mr.Sojic »

scooby-doo wrote:Mr. Sojic posto ja prvo zivim u Austriji kao i ti a drugo stojim iza svega sto sam rekao..
Od nabrojanih jedino mozda neces naci u Mediamarktu i Saturnu bez sistema (ako nisi znao to je jedna firma sa dva razlicita naziva a istim vlasnikom)
Evo npr
e-tec http://www.e-tec.at/mobile/liste.php?wg=NB5

Naravno da treba placati software i to rade stotine firmi i trgovina koji prodaju racunar sa softwareom.. Naveo sam ovdje jednom da se jos skolam i da za potrebne vjezbe automatizovanja i programiranja te crtanje itd trebam odredjene programe kojima cijena ukupno prelazi 3000€ a ja te sad pare nemam.. Sutra kad budem radio u struki, onda cu i da placam. Sad nemam tih para i isto mi je jesam li jedan program na compu krekovo ili sve jedan instalirani :)
Kolega slazem sa tobom da je isti vlasnik Saturna i Mediamarkta :thumbup:

To znam vec.

Kolega meni treba ProEngineer ali kosta 18.000 € i naravno da cu uzeti licenciranog kad mi bude trebao.

Bez alata nema ni zanata kazu stari :oops:
scooby-doo

#57 Re: Preporuka za laptop

Post by scooby-doo »

Mr. Sojic jednostavno odes na geizhals.at i kad odes na laptope kliknes pred dnu ohne betriebsystem.. Izbaci ti desetine firmi kao sto je npr e-tec, di-tech, redcoon, elektronikshop24, mylemon, amazon, poneki se nadje i u conradu itd itd.. Nekad bila peluga ali propala itd..
Mr.Sojic

#58 Re: Preporuka za laptop

Post by Mr.Sojic »

scooby-doo wrote:Mr. Sojic jednostavno odes na geizhals.at i kad odes na laptope kliknes pred dnu ohne betriebsystem.. Izbaci ti desetine firmi kao sto je npr e-tec, di-tech, redcoon, elektronikshop24, mylemon, amazon, poneki se nadje i u conradu itd itd.. Nekad bila peluga ali propala itd..
:thumbup:

Dankeeee :thumbup:

Inace ne koristim Windows jer imam MacBook Air ali moram i zelim, sticajem okolnosti, biti u toku sa ovim "sra***"" od OS-a pod nazivom Windows 7 ili Windows 8.

Svako ima svoje misljenje ali mislim da su linux i ostali OS puno bolji od Windowsa.

100 ljudi 100 cudi--svako koristi sto misli da mu pomaze i da mu olaksava svakodnevne aktivnosti na racunarima ;-)
intro

#59 Re: Preporuka za laptop

Post by intro »

Pozdrav svima

Planiram kupovinu laptopa (uglavnom za kućne upotrebe: malo programiranja, pokoja igra, film...) i naletih na
https://www.shop.imel.ba/artikal/laptop ... 3-59390167

Ima li neko iskustva sa lenovo laptopima? Konkretno za ovaj ne mogu naći ima li osvijetljenu tastaturu (neki modeli te serije imaju, neki nemaju a ovi iz imela mi nisu mogli potvrditi, a ta opcija mi je jako bitno jer sam noćna ptica :)).

Šta mislite, vrijedi li kupiti produženje garancije na 3 godine (od 200-300KM za slične serije).

Hvala!
skafiskafsnjak

#60 Re: Preporuka za laptop

Post by skafiskafsnjak »

Lenovo su super laptopi, neces pogrijesiti . i ova serija ti ima backlight ... bar tako pise ovdje http://shop.lenovo.com/us/en/laptops/id ... /#features .
Maharadza

#61 Re: Preporuka za laptop

Post by Maharadza »

skafiskafsnjak wrote:Lenovo su super laptopi, neces pogrijesiti . i ova serija ti ima backlight ... bar tako pise ovdje http://shop.lenovo.com/us/en/laptops/id ... /#features .
POTPIS! Nisu nešto dizajnom (u odnosu na konkurenciju) ali su među najpouzdanijim lapašima koji imaju možda najbolje riješeno hlađenje! :thumbup:
intro

#62 Re: Preporuka za laptop

Post by intro »

@skafiskafsnjak
Izgleda da ova tastatura zavisi od regije ili čega već, jer evo na "hr" piše "Izaberite model s tipkovnicom s pozadinskim osvjetljenjem" (vidio sam i po internetu poneki review modela koji nema)

http://shop.lenovo.com/hr/hr/laptops/id ... ries/z710/

Zato me i zanimalo ima li neko informaciju iz prve ruke konkretno kakav je model na ovom našem tržištu.

Drago mi je čuti da je lenovo pouzdan, jer vidim da imaju dobar odnos cijene i hardware-a.
skafiskafsnjak

#63 Re: Preporuka za laptop

Post by skafiskafsnjak »

Ja se zaebo i uzeo hp. Ebalo ih hladjenje njihovo...

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
Post Reply