Prelazak sa Windows na Mac

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
martymcfly

#1 Prelazak sa Windows na Mac

Post by martymcfly »

Kao sto naslov kaze, prelazak sa Windowsa na Mac mi malo teze ide. Ima li nekih prakticnih savjeta kako se snaci?

Najveci problem mi je Finder, nedostaje mi "tree view" u File Manageru, tesko mi se snaci u folderima. Imam Macintosh Explorer, koji je nesto bolji i slicniji File Manageru, ali ni taj nije bas najbolji. Ima li nesto bolje, a da nije npr. Pathfinder, koji se placa?

Dalje, ne snalazim se bas najbolje u iTunes, ni u iPhoto, najvise sa sortiranjem pjesama i slika, imam osjecaj da je sve iskomplicirano nizasta. Ne znam je li to samo stvar navike, ili ima nekih boljih rjesenja za njih.
AmADin_gospo

#2 Re: Prelazak sa Windows na Mac

Post by AmADin_gospo »

koji te đavo natjera da pređeš na Mek-a. moranje ili ?
Mr.Sojic

#3 Re: Prelazak sa Windows na Mac

Post by Mr.Sojic »

AmADin_gospo wrote:koji te đavo natjera da pređeš na Mek-a. moranje ili ?
Kolega nebih se slozio sa tobom oko ovoga "djavola" :lol:

Postavljac teme je malo pogrijesio u nazivu teme jer je Windows OS,a Mac je samo dio naziva uredjaja koji proizvodi Apple.

Znaci MacBook,iMac koriste OS sa nazivom Mavericks, Mountain Lion...

Tu je bio mali nesporazum.

Ja licno koristim i Windows i Mavericks.
TACNO je da je nezgodan prelaz sa Windows-a na Mavericks ali cim se malo navikne ide ko´ "podmazano".

Jednostavno mislim da je stvar navike.

Kada kolega (postavljac teme) navikne na Mavericks proklinjat ce dan kad je upoznao Windows :lol: :thumbup:
l33t

#4 Re: Prelazak sa Windows na Mac

Post by l33t »

Mac je bezveze isto kao I Mac onaj sto se jede takoreci :D
Mr.Sojic

#5 Re: Prelazak sa Windows na Mac

Post by Mr.Sojic »

l33t wrote:Mac je bezveze isto kao I Mac onaj sto se jede takoreci :D
Kolega ako nemas konkretnu pomoc covjeku da mu olaksas rad na Mac-u nemoj ni provocirati ili moramo zvati cika @admin-a :oops: i prijaviti post :oops:
martymcfly

#6 Re: Prelazak sa Windows na Mac

Post by martymcfly »

Hvala, @Mr.Sojic, na odgovoru. Neke stvari odmah lijezu, npr. touchpad na Macu mi je savrsen. Nadam se da cu se navici na ostalo, ili naci bolje aplikacije. Sto se tice iPhoto, ni u Finderu ni u Mac Exploreru ne mogu da vidi slike kao fileove, tj. da prebacujem iz jednog albuma u drugi. A za iTunes, ima li nesto sto mogu da uradim da se slike iz albuma ne pojavljuju kao zasebni fileovi u Finderu? Mozda je ovo samo navika na nacin na koji Windows funkcionise.

Znam da je Windows OS, a da je Mac Appleov proizvod :-D Ali mislim da se i pored toga razumije pitanje.

A pitanje je bilo o prelasku sa Windows na Mac, a ne kako i zasto prelazim, ili svidja li se nekome Mac ili ne, tako da oni kojima treba prilika da ispolje svoje negativno misljenje o njima, mogu da otvore svoju temu.
AmADin_gospo

#7 Re: Prelazak sa Windows na Mac

Post by AmADin_gospo »

ako ti baš treba apple-ov OS možeš koristiti temu windoze, dok se ne snađeš
http://osxdaily.com/2010/08/22/mac-theme-for-windows-7/
http://www.placetodownload.com/2013/03/ ... theme.html

;)

P.S. pitanje nije bilo zajebavanje, neg ozbiljno. ljudi uglavnom prelaze na mekove radi posla u grafici i muzici.
TheHound

#8 Re: Prelazak sa Windows na Mac

Post by TheHound »

Kao zamjenu za Finder ja koristim ForkLift2 i poprilicno je dobar (bolji od Finder-a sigurno). Muziku slusam na iTunes ili na Spotify s neta. Uglavnom na iTunes prenesem folder s muzikom i pustim, ne treba mi nista vise od toga.

Za slike ti ne bih znao reci jer slike otvaram jedino kad hocu da promijenim wallpaper :) ostale su mi na OneDrive-u :)
amidzazeher

#9 Re: Prelazak sa Windows na Mac

Post by amidzazeher »

martymcfly wrote:Hvala, @Mr.Sojic, na odgovoru. Neke stvari odmah lijezu, npr. touchpad na Macu mi je savrsen. Nadam se da cu se navici na ostalo, ili naci bolje aplikacije. Sto se tice iPhoto, ni u Finderu ni u Mac Exploreru ne mogu da vidi slike kao fileove, tj. da prebacujem iz jednog albuma u drugi
Mozda je ovo samo navika na nacin na koji Windows funkcionise.
Ovdje si sam sebi dao odgovor na gore postavljena pitanja!

iPhoto
navikao si na pravljenje mapa tj. albuma na HD-u. iPhoto ti sve to fino poslozi ili po eventima, datumima, places, faces ….
Ako hoces da prebacujes fotke iz jednog u drugi album radis to u iPhoto, nema potrebe da ih trazis po HD-u i onda pravis nekakve mape. U svakoj situaciji mozes fotke exportirati (kao original, obradjene ili jpg) ili ih jednostavno "povuci" iz iPhoto u neku mapu na desktopu ili sl. Ne vidim razlog zasto bi se patio kad je ovako milion puta lakse i sve fino vidljivo i slozeno. Ali dobro kao sto si sam rekao to je nekako win razmisljanje.
Ako vec hoces da vidis gdje ti se fajl tj. fotka nalazi na HD-u onda markiras fotku, file>>show in finder.

Ja sam ispocetka koristio pathfinder, kasnije mi je postao bespotreban, navikao sam se raditi sa vise otvorenih prozora sto je nekako i logicno za OSX, pogotovo kada se ustelis sa kraticama na tastaturi. Ovdje ih imas sve moguce ali skontat ces koje ti trebaju u svakodnevnom radu http://support.apple.com/kb/ht1343
xamp

#10 Re: Prelazak sa Windows na Mac

Post by xamp »

Ma to ti je stvar navike cisto.... Navici ces se jako brzo i nikad se neces htjet vratit na windows vise :)
martymcfly

#11 Re: Prelazak sa Windows na Mac

Post by martymcfly »

Hvala! Puno stvari koje ste spomenuli su mi bas bile korisne.

Imam jedno pitanje, vezano s tim gdje su slike na HD-u: kada trebate uploadovati sliku ili napraviti attachment u mailu, i idete na Browse, kako brzo doci do slike koju zelite? U Windowsu sam ih brzo mogla naci u folderu i vidjeti kao thumbnails, na Macu sad zasad moram svaku izvuci iz iPhoto na desktop :oops:

A najbitnija stvar mi je muzika, imam dosta muzike i trebam sve pregledno i s brzim pristupom. Kako da u playlisti ili albumu ne pokazuje slike koje su ripovane s muzikom odvojeno? Moram pet puta scroll da dodjem do liste muzike. Ima li nesto sto mogu uraditi u iTunesu, nekako drugacije sloziti muziku, neki fazon za bolje snalazenje?
mO k3

#12 Re: Prelazak sa Windows na Mac

Post by mO k3 »

OD prije 4 godine mac i jos uvijek jedan te isti macbook pro .
Jednom do sada mi je sistem pao , aku radi jos uvijek kapacitet 5 -6 sati , na pocetku je bio 9+
Brzi sistem , ne moram ga cekati ko kod jebenog win da se dojde na svoje mjesto :D
amidzazeher

#13 Re: Prelazak sa Windows na Mac

Post by amidzazeher »

martymcfly wrote:Hvala! Puno stvari koje ste spomenuli su mi bas bile korisne.

Imam jedno pitanje, vezano s tim gdje su slike na HD-u: kada trebate uploadovati sliku ili napraviti attachment u mailu, i idete na Browse, kako brzo doci do slike koju zelite? U Windowsu sam ih brzo mogla naci u folderu i vidjeti kao thumbnails, na Macu sad zasad moram svaku izvuci iz iPhoto na desktop :oops:
Nema potrebe da je izvlacis na desktop, u mail aplikaciji imas ikonicu u gornjem desnom uglu koju kad kliknes otvori ti se prozor gdje ces izabrati fotku ili ako hoces samo fotke da posaljes onda to radis direktno iz iPhoto. Pregledaj malo bolje.

Ako hoces da uploadas npr. na imgur.com ides na browse i kada ti se otvori finder prozor i sa lijeve strane imas pod media (photos, music, movies) tu kliknes i imas tumbse kao u iPhoto. Ali meni je to bezveze tako uploadati onda uploadas original fotku ili obradjenu a u mom slucaju one znaju biti dosta velike za net, znaci svakako moram uraditi resize za njih.

Hajde nadam se da nisam puno zapetljao a veoma je jednostavno, ovo za muziku cemo kasnije mada nisam bas dobro ni skontao ;)
martymcfly

#14 Re: Prelazak sa Windows na Mac

Post by martymcfly »

@amidzazeher :thumbup:

Mail koji mi je na dock-u je mail koji koristim samo za accounts i ostalo, a privatni mail otvaram iz browsera, tako da nisam ni vidjela opciju za attachmente, ali ovo sa "media" na lijevoj strani je bas to sto sto mi je trebalo. Hvala, sad mi je cak i jednostavnije.

Sto se muzike tice, stvar je u tome da imam muziku koja mi je potrebna, ripovanu sa cd-a (ne moze se naci na spotify i slicno, klasika je u pitanju, i neki specificni snimci). U Windowsu je Media Player s muzikom skidao i album covers, koji su se samo vidjeli kad se pjesma pusti u mp, nisu se pojavljivali u folderima. Sad kad zelim da vidim playlist ili spisak pjesama, prvo vidim gomilu .jpg fileova, pa te onda izlista muziku. Ima li nacin da ne brisem album covers, a da se ne pojavljuju u folderima?
amidzazeher

#15 Re: Prelazak sa Windows na Mac

Post by amidzazeher »

Znaci ovo ti sve gledas u folderima a ne u iTunes kako sam shvatio?

A jesi li probala importirati te albume u iTunes pa da ti on to fino poslozi? Jedino sto bi prije trebala uraditi jeste da vidis u prefsima za iTunes da ti NE kopira iste fajlove nego samo da npr. "gurnes" mapu u iTunes pa da vidis kako to u njemu izgleda i da li ti odgovara. Inace iTunes se i koristi kao biblioteka kompletne muzike na HD-u gdje je mozes sloziti po zanru, izvodjacu, albumima itd.
Znaci vidis da ti NIJE oznaceno ono copy files to iTunes

Image

Ja se nadam da je to sto si mislila.
martymcfly

#16 Re: Prelazak sa Windows na Mac

Post by martymcfly »

:)

Jos uvijek gledam sve u folderima zato sto kad importujem u iTunes, sve se poslozi bas onako kako meni ne treba... iTunes sve sortira po izvodjacu, albumima itd. koji su u "infu" svake pjesme, sto meni nista ne znaci. Vecina moje muzike uopste nema takav info i svaki album se zove "unknown". Izgleda kao da za najveci dio tih snimaka, moram sjesti i pjesmu po pjesmu upisivati info i izmisljati albume, da bi se slozilo u "pretince" koji su meni potrebni.
xamp

#17 Re: Prelazak sa Windows na Mac

Post by xamp »

martymcfly wrote::)

Jos uvijek gledam sve u folderima zato sto kad importujem u iTunes, sve se poslozi bas onako kako meni ne treba... iTunes sve sortira po izvodjacu, albumima itd. koji su u "infu" svake pjesme, sto meni nista ne znaci. Vecina moje muzike uopste nema takav info i svaki album se zove "unknown". Izgleda kao da za najveci dio tih snimaka, moram sjesti i pjesmu po pjesmu upisivati info i izmisljati albume, da bi se slozilo u "pretince" koji su meni potrebni.
Vrijeme je da se organizujes :)
martymcfly

#18 Re: Prelazak sa Windows na Mac

Post by martymcfly »

Ma i ja mislim :wink:
amidzazeher

#19 Re: Prelazak sa Windows na Mac

Post by amidzazeher »

Ma to ti je najbolje da uradis :D
Jednom za sva vremena ;-)

VJa sam npr. takve albume koji su lose ili nikako tagovani stavljao u playliste pa ako nista nisam ih morao traziti po iPod-u jer se razbacaju svuda. Eto mozda ti olaksa ako nista malo dok ne skupis malo vremena pa to uradis kako treba ;)
Jack Be Nimble

#20 Re: Prelazak sa Windows na Mac

Post by Jack Be Nimble »

Navika.

Ja nisam ni sanjao da cu Mac koristiti, ali nakon sto mi je prijatelj posudio da koristim njegov vise nikada nisam taknuo windows.

Ubacis muziku u iTunes, odes u most recent i tamo vidis tu muziku koju si ubacila. Selektiras tih 20 pjesama na primjer i izaberes Info. Pod info mozes da izaberes ime albuma/grupe itd. Takodjer u tom infu vidjeces opciju za "artwork" na to kliknes i onda po kompjuteru trazis gdje ti se slika nalazi za album. Naravno pritisnes OK i onda ce tih 20 pjesama imati istog pjevaca "Kemal", isto ime albuma "Ubije me duso" i svaka pjesma ce imati isti artwork.

Kada to sve uradis odes u onaj folder odakle si ubacila te pjesme i izbrises sa kompjutera, jer je iTunes kopirao te pjesme u folder Music.
Mr.Sojic

#21 Re: Prelazak sa Windows na Mac

Post by Mr.Sojic »

Jack Be Nimble wrote:Navika.

Ja nisam ni sanjao da cu Mac koristiti, ali nakon sto mi je prijatelj posudio da koristim njegov vise nikada nisam taknuo windows.

Ubacis muziku u iTunes, odes u most recent i tamo vidis tu muziku koju si ubacila. Selektiras tih 20 pjesama na primjer i izaberes Info. Pod info mozes da izaberes ime albuma/grupe itd. Takodjer u tom infu vidjeces opciju za "artwork" na to kliknes i onda po kompjuteru trazis gdje ti se slika nalazi za album. Naravno pritisnes OK i onda ce tih 20 pjesama imati istog pjevaca "Kemal", isto ime albuma "Ubije me duso" i svaka pjesma ce imati isti artwork.

Kada to sve uradis odes u onaj folder odakle si ubacila te pjesme i izbrises sa kompjutera, jer je iTunes kopirao te pjesme u folder Music.
:thumbup: :thumbup:

Ja vala imam u planu da kupim iMac od 27 Zoll.

Trenutno koristim MacBook Air i malo je recTji da sa odusevljen :thumbup:

Windows Tjaooooooooo :lol:
martymcfly

#22 Re: Prelazak sa Windows na Mac

Post by martymcfly »

:thumbup:
Navikavam se polako. Maraton sortiranja je zapoceo :) Hvala svima.
Post Reply