Pregrijavanje

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
passiv

#1 Pregrijavanje

Post by passiv »

Interesuje me ima li naš više kojima računari ne podnose ove vrućine :-) :-)
Evo već 2 dana čim upalim neku igricu PC se zaledi ili restartuje, temperaturu sam pratio pomoću SpeedFan i čim pokrenem bilo šta temp se dramatično poveća, to je i normalno ali s obzirom da kad normalno radi budu visoke temp ne mogu ništa drugo da pokrenem.
Računar sam očistio fino ali džaba, temp CPUa i nije toliko velika koliko mi se grafička zagrijava (ima pasivno hlađenje).
Da li da zbog ovoga uzimam neke nove kulere ili šta? Inače radi normalno i nisam imao problema sa ovim do evo zadnjih dan-dva
tataćusak

#2 Re: Pregrijavanje

Post by tataćusak »

passiv wrote:Interesuje me ima li naš više kojima računari ne podnose ove vrućine :-) :-)
Evo već 2 dana čim upalim neku igricu PC se zaledi ili restartuje, temperaturu sam pratio pomoću SpeedFan i čim pokrenem bilo šta temp se dramatično poveća, to je i normalno ali s obzirom da kad normalno radi budu visoke temp ne mogu ništa drugo da pokrenem.
Računar sam očistio fino ali džaba, temp CPUa i nije toliko velika koliko mi se grafička zagrijava (ima pasivno hlađenje).
Da li da zbog ovoga uzimam neke nove kulere ili šta? Inače radi normalno i nisam imao problema sa ovim do evo zadnjih dan-dva
+1 HAHAHA ja nisam čistio mrsko mi da otvaram (kad otvorim mijenjaću i pastu) ali restart čim ga malo opteretim. Temperatura kod paljenja juče 30 C :skoljka:
dezurni_ucenik

#3 Re: Pregrijavanje

Post by dezurni_ucenik »

Sjecam se kad sam igrao GTA4 kad je izasao prije nekoliko godina.Ljeto bilo.Temperatura : 69 stepeni! :-)
wonderboy

#4 Re: Pregrijavanje

Post by wonderboy »

Ja bas juce kupim CM Hyper Tx3 Evo i evo Athlon 6000+ ne prelazi 32°C citav dan
jos jedna stvar sto sam odradio je zamjenio pastu na grafickoj karti i temperatura pala 7-8 stepeni ali dok je ljeta drzim centralnu otvorenu redovno ocistim usisam i nemam problema

Ne znam kakav ti je raspored u centralnoj imas li coolera za usis ili izbacivanje zraka iz centralne probaj otvorit stranicu kucista ili pomjeri centralnu na otvorenije mjesto da moze dovoljno svjezeg zraka primit
pasivno hladjenje najveca glupost koju su mogli izmislit :/
ako odlucis investirat pare u CPU
http://www.youtube.com/watch?v=OQtQnPAWdZI obrati paznju
shin

#5 Re: Pregrijavanje

Post by shin »

wonderboy wrote:Ja bas juce kupim CM Hyper Tx3 Evo i evo Athlon 6000+ ne prelazi 32°C citav dan

Oko, laže ti senzor ko pinokio.

Nema šanse da je procesor hladniji od samog zraka koji ga hladi :wink:
SundanceKid

#6 Re: Pregrijavanje

Post by SundanceKid »

Ma graficka ce ti se grijat kolko god da je temperatura napolju, hladno toplo...ako je pasivno hladjenje na njoj... Jedino da imas kakav hladnjak velicine kosarkaske lopte :D hahaha.. Moj savjet, kupi si 120mm ventilator, spoji ga i samo prisloni uz graficku karticu. Ja sam sebi na starom kompu, kad mi je crko cooler na grafickoj, napravio od cackalica postolje za vent, stavio ga ispod graficke i temperature duplo bolje nego sa originalnim fabrickim coolerom. To ce ti 100% rijesit na najbolji nacin problem sa grafickom.

A za CPU, to prvo dobro ocisti, pa vidi, a naposlijetku i zamijeni cooler u nesto jace.. Iako manje vise sta god uzmes na ovom vremenu vristi. Ja nedavno uzeo novu konfiguraciju, birao silent hladnjak za CPU, ali dzaba...kad upalis igricu, u sobi ti temperatura 40stepeni...vristi centralna :D
wonderboy

#7 Re: Pregrijavanje

Post by wonderboy »

shin wrote:
wonderboy wrote:Ja bas juce kupim CM Hyper Tx3 Evo i evo Athlon 6000+ ne prelazi 32°C citav dan

Oko, laže ti senzor ko pinokio.

Nema šanse da je procesor hladniji od samog zraka koji ga hladi :wink:
Ma kako god ja sam sad zadovoljan kako sam se rijesio stock coolera :D uglavnom sam siguran da ne prelazi 37° bez opterecenja :D
dok je sa stockom isao i do 50
passiv

#8 Re: Pregrijavanje

Post by passiv »

ma ni zimi ja ne zatvaram kućište, jedna strana je uvijek otvorena
morat ću onda uzeti neki manji ventilator i stavit ga da hladi grafičku nema druge
SundanceKid

#9 Re: Pregrijavanje

Post by SundanceKid »

passiv wrote:ma ni zimi ja ne zatvaram kućište, jedna strana je uvijek otvorena
morat ću onda uzeti neki manji ventilator i stavit ga da hladi grafičku nema druge
Nemoj manji :) Manji ce vise zujat, a i losije hladit. Uzmi nesto vece, cijena je manje vise ista... 120mm ti je optimum..
mirche_

#10 Re: Pregrijavanje

Post by mirche_ »

Laptop mi dostiže temperature prikazane na slici, u posljednje vrijeme znatno je postao bučniji i vrlo brzo se grije, i ventilator stvara manju buku, laptop je Toshiba L750-13K i star je oko 10 mjeseci.

Može li mi me neko uputiti u visinu temperature, dal' je ovo normalno za ovaj tip laptopa, i s obzirom da je lap pod garancijom dal' servis radi otvaranje i čišćenje, imam osjećaj da nešto s ventilatorom nije uredu.

Image
Nermin_BH

#11 Re: Pregrijavanje

Post by Nermin_BH »

mirche_ wrote:Laptop mi dostiže temperature prikazane na slici, u posljednje vrijeme znatno je postao bučniji i vrlo brzo se grije, i ventilator stvara manju buku, laptop je Toshiba L750-13K i star je oko 10 mjeseci.

Može li mi me neko uputiti u visinu temperature, dal' je ovo normalno za ovaj tip laptopa, i s obzirom da je lap pod garancijom dal' servis radi otvaranje i čišćenje, imam osjećaj da nešto s ventilatorom nije uredu.

Image
Začepio se blok kod coolera otvori očisti ti ili odnesi kod nekoga kose razumije.
mirche_

#12 Re: Pregrijavanje

Post by mirche_ »

Laptop je dosao danas sa čišćenja hladnjaka ( odnesen je zbog povišene temperature i zbog šuštanja tokom rada )

Nakon čišćenja temp se smanjila za nekoliko C° ali i dalje se čuje zujanje i šuštanje iz hladnjaka, da li neko možda zna šta može biti problem. lapt je još uvjek pod garancijom.
mumi80

#13 Re: Pregrijavanje

Post by mumi80 »

Da ne otvaram novu temu ovu ću dignut iz mrtvih :D
Dakle, imam laptop Asus K53SD sa sljedećim karakteristikama:
Procesor: i3 2,1
HDD: 750 GB
RAM: 6 GB
Grafička: Intel 3000 i Nvidia Geforce 610M 2GB
Pošto sam ga do sada koristio za Office i internet nisam primjetio da se grije. Međutim, jučer sam skinuo PES 2013 i prilikom igranja primjetio sam da mi iz otovra sa lijeve strane iz mog ugla gledanja (šta god da se tu nalazi :D ) puše vruć zrak, al ono baš vruć, kao iz fena :D
Instalirao sam HWMonitor i primjetio sam da mi temperatura u normalnom radu varira između 40-60 ovisno jel radim u Officeu il sam na netu, ali kad pokrentem igricu temperatura se kreće oko 80 stepeni.
Koja je optimalna temperatura za laptop prilikom igranja igrica i ako je ovo kod mene previše šta bi mogao biti uzrok?
Hvala!
Nermin_BH

#14 Re: Pregrijavanje

Post by Nermin_BH »

mumi80 wrote:Da ne otvaram novu temu ovu ću dignut iz mrtvih :D
Pošto sam ga do sada koristio za Office i internet nisam primjetio da se grije. Međutim, jučer sam skinuo PES 2013 i prilikom igranja primjetio sam da mi iz otovra sa lijeve strane iz mog ugla gledanja (šta god da se tu nalazi :D ) puše vruć zrak, al ono baš vruć, kao iz fena :D
Instalirao sam HWMonitor i primjetio sam da mi temperatura u normalnom radu varira između 40-60 ovisno jel radim u Officeu il sam na netu, ali kad pokrentem igricu temperatura se kreće oko 80 stepeni.
Koja je optimalna temperatura za laptop prilikom igranja igrica i ako je ovo kod mene previše šta bi mogao biti uzrok?
Hvala!
Koliko je star laptop ? Očisti blok od ventilatora sigurno se on zapušio.

Image
mumi80

#15 Re: Pregrijavanje

Post by mumi80 »

Mislim da mu je oko 2 godine. Jel mislis da ga otvorim pa cistim? Nisam ti ja bas strucan za to:-)

Sent from my GT-I8160 using Tapatalk 2
Mr.Sojic

#16 Re: Pregrijavanje

Post by Mr.Sojic »

mumi80 wrote:Mislim da mu je oko 2 godine. Jel mislis da ga otvorim pa cistim? Nisam ti ja bas strucan za to:-)

Ne moras otvarati.

Pokusaj malo sa komprimiranim zrakom (mozes i pumpom za biciklo--onom koja ima malo gumeno crijevo na sebi) izduvati to mjesto gdje ti puse vreli zrak.

Vjerovatno su se izduvni otvori malo zacepili pa se jos brze grije.

Pogledaj malo sta ce ti napisati i ostali forumasi.
Contrast

#17 Re: Pregrijavanje

Post by Contrast »

Hvala!

Laptop ti bas i nije predvidjen za igranje igrica (to je inace slucaj s laptopima).
Igrice mu predstavljaju napor za koji nije namijenjen i koji ga zagrijava
a tu toplotu njegova skučena unutrašnjost ne može u potpunosti izbaciti.
Pokusaj podici laptop (recimo na par knjiga) tako da omogućiš
cirkulaciju zraka s donje strane laptopa; i nemoj blokirati taj otvor iz kojeg izlazi topli zrak.
Maharadza

#18 Re: Pregrijavanje

Post by Maharadza »

Hvala!
Vidi čuda: Laptop se grije! :D

Šalu na stranu, ti tempovi za idle rad su udure, dok je tih 80°C ipak malo previše! Probaj to očistiti sam, ako ne umiješ, nađi servis, npr. http://barico.net/index.php?option=com_ ... &Itemid=94 i zatraži ovo:
Čišćenje laptopa od prašine, zamjena paste na procesoru i grafičkim čipovima, dodavanje bakarne pločice za hlađenje(naša preporuka-da biste imali ispravan laptop i da vas dugo sluša, čišćenje laptopa redovno radite svake godine).
Ima također i garancija na servis: 6 mjeseci! :thumbup:

Poenta svega ovoga: Laptop nije za gaming, kraj priče! :mrgreen:
mumi80

#19 Re: Pregrijavanje

Post by mumi80 »

Hvala vam svima. Ma ne igram ja nesto puno, jednom sedmicno par tekmi. Valjda se nece zapalit :-)

Maharadza

#20 Re: Pregrijavanje

Post by Maharadza »

mumi80 wrote:Hvala vam svima. Ma ne igram ja nesto puno, jednom sedmicno par tekmi. Valjda se nece zapalit :-)

MA jok zapaliti, daleko od toga, intel inače ima visok stepen tolerancije kada su temperature u pitanju, samo će se naravno životni vijek matične i ostalih komp. da drastično smanji!

http://ark.intel.com/products/53422/Int ... -3_10-GHz)

Gledaš "TCASE" podatak! Konkretno, taj tvoj proc. može max 69.1°C da izdrži bez greške, za sve iznad intel ne garantuje da neće riknuti! :mrgreen:
Meda_s_kasike

#21 Re: Pregrijavanje

Post by Meda_s_kasike »

Pozdrav. Valjda je tema još aktivna! :d

Ovako, laptop je kupljen prije otprilike 6-8 mjeseci tako nešto. Ispočetka normala sve ovo ono, pa se pomalo počeo ono čuti (ništa strašno ali eto nije k'o na početku :d). I sad ono, koristio se normala surfanje, gledanje filmova, sve to ok. I ono rek'o hajde da probam igricu (navodno laptop zvjerka). Instaliram ja World of Tanks (dobra meni :d) i odma laptop počne hučati ono drama :S stavim ruku tamo gdje izlazi zrak ono vrućeee, hučiii ne znam šta ću mu :/ Nisam neki stručnjak za laptope pa ne bih da otvaram i pušem nešto šta ja znam. Da ga nosim na servir (pod garancijom je) znam da bi i to trajalo više od 2 sedmice (a treba laptop). Pa sad, da problem ne postane ozbiljniji da li je servis najbolja opcija ?

Laptop je HP Pavilion G6, i5, 6 GB RAM-a, Intel HD Graph ali ima ono switchable ja mislim da je 1GB ili čak 2 ne znam. Kont'o sam da može podnijeti barem te tenkiće ali izgleda ne :/
Mislio sam da uzmem onaj neki cooler ono što ide ispod laptopa k'o postolje neko možda pomogne. :d

Unaprijed hvala.
scooby-doo

#22 Re: Pregrijavanje

Post by scooby-doo »

Za ovaj HP g6, moze posluziti i postolje na usb ali ako ima samo integrisanu graficku npr intel 4000 ili neka starija, ocekivati je da se procesor grije jer je graficka dio procesora i taj laptop nije za neke extremne igre..

Ovi ostali kojima se cuje kuler, takodjer logicno da takav dio plastike vremenom izgubi kvalitetu u radu i cuje se onda taj zvuk.. Evo i meni se u desktopa cuju kuleri nakon godinu dana ali mi je iskreno mrsko svaki kuler oserafiti i podmazati postolje.

Druga je stvar sto se prije pocne cuti HDD nego kuler, samo to rijetki prepoznaju.. Neko ko ima externo kuciste, moze izvaditi svoj HDD i prikopcati ga nako na kuciste pa da vidi zvuk diska na suho nakon godinu ili dvije rada :)
Post Reply