plazma ili LCD

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
fatality

#3076 Re: plazma ili LCD

Post by fatality »

:bih:
rovac13 wrote:FATALITY :

Kako si to sredio sa oslikavanjem mob na tv.Ja imam w805 i svaki put kad dodirnem onaj drugi daljinski da bi oslikao nesto nece,neki problem.
Jel mora mob bit sony ili sta vec,kod mene samsung i lg nece da se oslikaju
mora bit xperia :)

NFC nema standardizovan protokol, tako da je to od proizvodjaca do proizvodaja razlicito sta i kako se prenosi. Sa tim sto to valjda potice od sony-ja i jos neke kompanije(tj. oni su to razvili), pa su oni to prvi i ugradili na tv.A sa samsunga mozes oslikat isto, samo moras prvo jednu sliku prebacit (bilo koju), onda ukljucis screen mirroring (gore u desnom cosku kod slika na mobu) i kada se spoji ostane ti ekran (ne samo ta slika). Na mom w905 bar tako rade i samsung telefoni, a vjerujem da je isti firmware na w905 i w805.
fatality

#3077 Re: AW: plazma ili LCD

Post by fatality »

UnscarD wrote:
fatality wrote:
UnscarD wrote:Image

DLNA standard je dizajniran tako da predstavlja most između vašeg digitalnog sadržaja pohranjenog na računaru, koji se pomoću ovog standarda može jednostavno prikazati na vašem Connected TV, mobilnom telefonu, tablet uređaju sa podrškom za DLNA standard.
Naravno, na tržištu su dostupni i printeri sa podrškom za DLNA, pa tako na veoma jednstavan način možete odštampati omiljene fotografije pohranjene na nekom od računara ili mobilnih telefona.
DLNA standard za svoj rad zahtjeva postojanje i integraciju mrežne tehnologije u uređaju. Standard samim tim nije ograničen na žičnu ili bežičnu (Wifi) konekciju, ali ukoliko koristiti bežičnu konekciju morate osigurati dovoljan protok (bandwidth) kako bi mogli streamati materijale sa većim bitrateom, te se svakako za DLNA preko Wifi preporučuje 802.11n standard.

http://teve.ba/article/9158/sve-o-dlna-standardu
Pa u sustini je ovaj DLNA super stvar. Ja sam u kuci sve povezao sa tv-om samo haman sto sa sporeta i mikrovalne ne mogu pustit klip na tv-u.

E jedini problem su strimovi, za njih je nazalost jos uvijek jedino (najbolje) rjesenje HDMI kabal (tako da kada gledam tekmu preko strima razvucem kabal od cca 10 m preko stana :D )

DLNA je za sadrzaj "pohranjen" na racunaru, ali nazalost jos nije nista izmisljeno za bezicni prenos kompletne slike na tv (sa bezicni mislim da racunar i tv nisu direktno spojeni, nego da ide preko rutera)
Al interesantno da za mobitele takvo nest vec postoji. Ja npr naslonim svoj telefon na daljinski od tv-a i on mi oslikava trenutnu sliku sa mobitela na tv (znaci sve sto radim na mobu vidi se u real time na tv-u)

sa fontela)
Ono kod tebe bi onaj strasni 46W9 :) ? To je screen mirroring ... moze li se primiti i poziv preko tv-a ? Logika kojom su isli prilikom razvoja iako mnogi zamjeraju sto ne podrzava tastaturu ...oni kontaju da danas svako ima smart dobar telefon i da onda mozes telefon koristiti kao tastaturu da bi imao jos jedan uredjaj po stolu....meni ima smisla ....mada meni sve te funkcije i mhl, i screen mirroring i dlna ...nista nema smisla jer je meni PC nakacen na TV i sve sto oni integrisu ja mogu brze i bolje preko PC-a :)
da kod mene je w905. Kako mislis primiti poziv ? Vidis na tvu kad te neko zove, ali nisam pokusao preko daljinskog primiti poziv i pricati(morat cu pretraziti i to, nisam ni razmisljao o tome :D ). A naravno ako ti je PC spojen da vecina ovih stvari pada u vodu. No meni je npr spojen jedan server na tv. Na tom serveru imam "PS3 Media Server" i u njemu imam definisan folder sa filmovima. I sad kad sam na poslu, nadjem film, skinem ga, upload na ftp kuci i kad dodjem uzmem daljinski od tv-a zavalim se u fotelju i gledam. Znaci nema nikakvih povezivanja i cackanja. Il kad imas vise laptopa u kuci i imas vise video sadrzaja, svi samo odrade upload na moj server i sve mozemo komotno gledat preko tv-a bez da iko ustane i nesto prespaja :).
Ali ono sto je mene najvise zacudilo je youtube :D . "Pair-ujes" ga sa tv-om i preko laptopa pustam klipove na tv-u. Na youtube ti se pojavi ikonica koja inace nije vidljiva, i kad je pritisnes on pusti taj klip preko tv-a, to me nekako najvise impresioniralo :). A ima ona app on sony-ja za tv, pa preko nje (ako si u istoj mrezi) imas jos dosta dodatnih funkcija (npr mozes program za citav dan vidjet poredan po kanalima koje imas, ili ti kaze sta je trenutno na tv-u, i klikom na ime filma on ti prebaci na kanal). Meni je djevojku jako impresioniralo kada sam iz spavace gasio preko mob-a tv u dnevnoj (mrsko oboma bilo ustat).
Nisam uzeo kameru za skype al mislim da cu i to uzet, svidja mi se to kada gledas tekmu mozes paralelno sa nekim pricat (il se svadjat jel) o tekmi (slika u slici).
Ah da, na app-u na telefonu imas i tastaturu, ali kada god sam je htio koristiti kaze mi da u trenutnom kontekstu ne mogu da je koristim. Al moram priznat da se nisam previse zamarao (citaj cackao po netu) u vezi toga, al cu i to morati precesljati.
Last edited by fatality on 04/06/2014 13:36, edited 3 times in total.
rovac13

#3078 Re: plazma ili LCD

Post by rovac13 »

OK danas sam semalo zezao oko njeg pa sam skontao kako se dijeli preko dlna,to je ok.Al mi je bezze to sa nfc da mora bit sony.
U principu i ovo je dovoljno,bilo kakav video sliku i slicno jednostavno podijelis i gledas odma na tv u,to je super.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#3079 Re: plazma ili LCD

Post by UnscarD »

rovac13

#3080 Re: plazma ili LCD

Post by rovac13 »

A sa cime su kompatibilni ovi telefoni sa spiska.
Moj samsung telefon ima nfc,lg telefon ima nfc,sony tv ima nfc.
Ali se ne mogu povezat ni jedan sa tv om preko nfc a.Neka pogreska izadje.
fatality

#3081 Re: plazma ili LCD

Post by fatality »

To su ti telefoni koji imaju NFC.
A kao sto rekoh, NFC nema jos standard, pa svako ga realizuje na svoj nacin (tj. dva proizvodjaca ne mogu da komuniciraju jer ne koriste isti jezik).

Isto kao da ti odes u banglades i hoces da se sproazumijes sa nekim tamo. I ti sad njemu na svom jeziku pricas a on tebi na svom. U sustini koristite isti medium, govor, ali niko nikog ne razumije. E sad ako ti odlucis naucit engleski, a i on isto, onda se mozete sporazumjeti, i doci do nekog rjesenje (ili da jedan od vas nauci jezik od ovog drugog, ali onda opet ostaje pitanje sta je sa nekim ko dodje iz kine- znaci treba vam svima isti jezik). Isto tako, samsung nece da nauci jezik sony-ja, a ni sony nece samsungov, nego treba da se definise standard (kao i za sve ostalo sto ima standard) koji ce jasno dati pravila kako se sta salje preko nfc-a (tj. kako se komunicira). I sony onda odradi Update firmware na telefonima, na tv-u i samsung odradi update na telefonima, i svi sretni :)
Tiger 033

#3082 Re: plazma ili LCD

Post by Tiger 033 »

Nogatrans wrote:Ljudi ima vec nekoliko dana sam u potrazi za novim Tv,obisao sam sve vece radnje u Sarajevu i mogu van reci da me glava zabolila :D.Toliko izbora ima i toliko slicnosti da sam se naljutio i vratio se kuci jer ne znam sta da uzmem.

Ako ima neko da predlozi dobar tv 42 incha Smart,mada sad nesto razmisljam i o 47 ;)
Po mom nekom izboru do sada :

BR2: https://www.technoshop.ba/proizvod/1685 ... b670v.html

Ako neko ima jos neki dobr prijedlog,slobodno nek napise ;)
Ovaj LCD u "Com trade" na AKCIJI 1569 KM, 5god. GARANCIJE + Skype kamera :izet:
http://snizenja.veza.ba/it-a-tehnika/os ... -juni-2014
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3083 Re: plazma ili LCD

Post by pici »

ja kad bi ves pljuno 1500 km trazio bi makar 50"...zaista vrijedi velik ekran.
Tiger 033

#3084 Re: plazma ili LCD

Post by Tiger 033 »

pici wrote:ja kad bi ves pljuno 1500 km trazio bi makar 50"...zaista vrijedi velik ekran.
Hebiga opet sve zavisi kolika je prostorija.... ne'š valjda u prostoriju 3x3,5 stavit' 55" :mrgreen:
vatrogasac

#3085 Re: plazma ili LCD

Post by vatrogasac »

pici wrote:ja kad bi ves pljuno 1500 km trazio bi makar 50"...zaista vrijedi velik ekran.
Neka priča ko šta hoće. Veličina je ipak važna. :mrgreen:

Posebno se izgube inči u 16:9 formatu.
rovac13

#3086 Re: plazma ili LCD

Post by rovac13 »

Tiger 033 wrote:
Hebiga opet sve zavisi kolika je prostorija.... ne'š valjda u prostoriju 3x3,5 stavit' 55" :mrgreen:
Heh ima i ovog kod naseg naroda.
Bio sam kod tipa u austriji koji haman voli da se vidi kako se moze.Soba mala a tv je jedva stao u sobu cini mi se.Tv vidi se da je odlican samsung,sjecam se ovaj x dizajn postolja.

Ali slika je tako grozna kad je prevelik ekran.Svaki pixel vidis.
Tiger 033

#3087 Re: plazma ili LCD

Post by Tiger 033 »

Na testu: H6500 serija kao Samsungov best buy TV za 2014.?

Image

Nakon LG-jevog webOS-baziranom LB650V LCD televizora, na testu smo dobili direktnog konkurenta iz tvrtke Samsung – model UE-55H6500. Radi se o nasljedniku F6500 modela iz prošle godine, a čija je cijena (ovisno o dijagonali) trenutno tek nešto niža od novog modela, zbog čega ćemo u nadolazećem detaljnom testu provjeriti što je sve novo u H6500 seriji, kako se nosi s konkurencijom i što sve može ponuditi potencijalnom kupcu.

Ukratko, H6500 je LCD televizor s bočno postavljenim LED osvjetljenjem i VA panelom (dobar kontrast – uzak kut gledanja), 400 Clear Motion Rate jasnoće slike i četverojezgrenim procesorom za glatko izvođenje Smart TV platforme. Uz televizor dolaze dva daljinska upravljača, jedan klasičan i novi Smart remote koji ima ugrađen mikrofon i može pratiti korisnikove pokrete za jednostavnu navigaciju kroz izbornike.

Televizor pripada A+ energetskoj klasi i u varijanti ekrana od 138 cm (55″) troši 101 kWh godišnje.

Raspakiravanje (unboxing), fotografije dizajna, priključaka, te instalacije i izbornika možete pronaći u slijedećem videu:

Detaljan test ovog modela možete očekivati uskoro na stranicama HD Televizije!

Na test ustupio:
SAMSUNG
UnscarD

#3088 Re: plazma ili LCD

Post by UnscarD »

rovac13 wrote:
Tiger 033 wrote:
Heh ima i ovog kod naseg naroda.
Bio sam kod tipa u austriji koji haman voli da se vidi kako se moze.Soba mala a tv je jedva stao u sobu cini mi se.Tv vidi se da je odlican samsung,sjecam se ovaj x dizajn postolja.

Ali slika je tako grozna kad je prevelik ekran.Svaki pixel vidis.
Zavisi sta pustas. Ako pustas full hd (neki film ili nesto sto je u 1080p) tesko da mozes da vidis pixel cak i na 50" TV-u vec sa metar.
Ako na istom TV-u pustas obican TV signal, onda vidis pixele jer su TV signali (kod nas) analogni PAL 576linija i to naravno grozno izgleda. Vec na tom TV-u kada pustis neki od HD kanala , je prihvatljiva je slika.

Ja svakako TV stanice ne gledam ima vec nekoliko godina (ni domace ni strane) pa mi moze 50" sa jedno 2,5 metra komotno ...samo jos da se pojavi prihvatljiv 4K od 50" :)
UnscarD

#3089 Re: plazma ili LCD

Post by UnscarD »

Tiger 033 wrote:Na testu: H6500 serija kao Samsungov best buy TV za 2014.?

Image

Nakon LG-jevog webOS-baziranom LB650V LCD televizora, na testu smo dobili direktnog konkurenta iz tvrtke Samsung – model UE-55H6500. Radi se o nasljedniku F6500 modela iz prošle godine, a čija je cijena (ovisno o dijagonali) trenutno tek nešto niža od novog modela, zbog čega ćemo u nadolazećem detaljnom testu provjeriti što je sve novo u H6500 seriji, kako se nosi s konkurencijom i što sve može ponuditi potencijalnom kupcu.

Ukratko, H6500 je LCD televizor s bočno postavljenim LED osvjetljenjem i VA panelom (dobar kontrast – uzak kut gledanja), 400 Clear Motion Rate jasnoće slike i četverojezgrenim procesorom za glatko izvođenje Smart TV platforme. Uz televizor dolaze dva daljinska upravljača, jedan klasičan i novi Smart remote koji ima ugrađen mikrofon i može pratiti korisnikove pokrete za jednostavnu navigaciju kroz izbornike.

Televizor pripada A+ energetskoj klasi i u varijanti ekrana od 138 cm (55″) troši 101 kWh godišnje.

Raspakiravanje (unboxing), fotografije dizajna, priključaka, te instalacije i izbornika možete pronaći u slijedećem videu:

Detaljan test ovog modela možete očekivati uskoro na stranicama HD Televizije!

Na test ustupio:
SAMSUNG
Ovi testovi, ako nije Cnet ili UK HDTV review ili neki drugi renomirani recezent su u 90% slucajeva pod uticajem proizvodjaca...a i tada treba potraziti iz vise izbora ... cuj best buy TV za 2014 a nije ni pola godine proslo.
Tiger 033

#3090 Re: plazma ili LCD

Post by Tiger 033 »

LG prodao više od milijun televizora s webOS platformom

Image

LG Electronics je objavio kako je u svega tri mjeseca od lansiranja prodao milijun televizora baziranih na webOS operativnom sustavu, a koji je kupio od Hewlett-Packarda u ožujku prošle godine. Kompanija predviđa kako će do kraja prve polovice iduće godine prodati preko 10 milijuna takvih televizora.

Novi operacijski sustav, kreiran na temelju dugogodišnjeg iskustva webOS tima, nudi intuitivno korisničko sučelje za jednostavno iskustvo uporabe. Osim toga, nova platforma programerima čini izradu aplikacija iznimno jednostavnom i poboljšava kompatibilnost LG-evih pametnih televizora s drugim uređajima.

webOS platformu susrećemo na više od 70% LG-jevih televizora ove godine, počevši od modela LB630 pa na više. Implementacija na tako širokom spektru modela dokaz je da LG želi webOS učiniti što dostupnijim kupcima novih televizora, a kojih je najviše upravo u srednjem cjenovnom razredu. Sasvim je stoga i očekivano da se kompanija hvali s velikim brojem prodanih televizora jer – baš kao i kod 3D-a – kupcima novih televizora će ga dobiti u paketu – htjeli oni to ili ne.

Nova platofrma je jednostavna i pregledna, posebno glavna traka s funkcijama i aplikacijama, a koje je lako selektirati bilo običnim daljinskim upravljačem ili Magic Motion modelom. Sviđa nam se što su ikone velike i pregledne, te kako su raspoređene na zaslonu. Primjerice, tijekom gledanja TV programa moguće je pozvati izbornik koji u jednom kutu ima veliku crvenu točku, a kojom se pokreće snimanje TV programa. Kako je tipka za snimanje nestala s modernih “interaktivnih” daljinskih upravljača i svoje mjesto pronašla u mreži piksela u nekom podizborniku, ovakvi detalji ponovno čine korištenje funkcija brzo i jednostavno – ili čak jednostavnije nego prije.

Image

No, nije sve tako sjajno, barem nakon našeg višednevnog korištenja – jedan od detalja koji nije na razini starog sučelja jest brzina, a tu su i pojedine nestabilnosti koje će se – nadamo se – softverski ispraviti u budućnosti.

U cjelini, korak naprijed ka jednostavnosti, no ne i bez pokojeg popikavanja putem…

Izvor: DigitalTrends
Tiger 033

#3091 Re: plazma ili LCD

Post by Tiger 033 »

UnscarD wrote:cuj best buy TV za 2014 a nije ni pola godine proslo.
"Na testu: H6500 serija kao Samsungov best buy TV za 2014.?" ;-)
Nogatrans

#3092 Re: plazma ili LCD

Post by Nogatrans »

Danas jos jednom obisao neke radnje i mislim da ce ipak izbor pasti na LG.

https://www.technoshop.ba/proizvod/1685 ... b670v.html

Uz ovo ide skype kamera i dvoje naocala za 3D.
Last edited by Nogatrans on 04/06/2014 18:07, edited 1 time in total.
hopi

#3093 Re: plazma ili LCD

Post by hopi »

raja jel ko negdje naletio na neku akciju, dobre cijene za tv kako sada ovo prvenstvo ide pa kontam da bi trebalo biti
konkretno lcd neki od 100cm, po mogućnosti full hd, i ostalih čudesa ne bi bilo loše (3d -ne), led ne mora biti
rovac13

#3094 Re: plazma ili LCD

Post by rovac13 »

Ovogodisnji lg sve dao na smart,web os,a ne podrzava flash,a stari model podrzavao flash.Ne kontam.
titinho

#3095 Re: plazma ili LCD

Post by titinho »

hopi wrote:raja jel ko negdje naletio na neku akciju, dobre cijene za tv kako sada ovo prvenstvo ide pa kontam da bi trebalo biti
konkretno lcd neki od 100cm, po mogućnosti full hd, i ostalih čudesa ne bi bilo loše (3d -ne), led ne mora biti
Imas u domodu Sony 40W605 znaci ekstra led smart, za 1099 za gotovinu
Imas Samsung 40h6400 za 1300 3D led smart isto domod
Imas nekih Panasonica 42 incha Smart za 1100 isto gotovina u domodu, kazu da su panasonic odlicni
Ima Toshiba 40 inch 7553dg 3d smart led za 899 u domodu

Po meni u domodu su najbolje cijen i najveca ponuda. Mozes sve naci. U imtec npr toshiba 899 a nije 3d.

To sam ja onako gledao ovih dana i svi preporucuju ovaj Sony-ev jer ima taj neki xreality pro i jak procesor
Samsung isto jak al kazu isto da su Panasonic ipak najbolji televizori
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3096 Re: plazma ili LCD

Post by pici »

panasonica evo vec vise od 3 i pol godine imam 50" i ne bi ga mjenjo ni za jedan drugi...filmovi HD izgledaju u cinema modu fantasticno...buraz uzeo neki lg smart tv 3d, sve ok al ugodjaj gledanja filmova ko nebo i zemlja...panasonic dere sve ko beba zvecku.

Sent from my PMP5101C_QUAD using Tapatalk
vatrogasac

#3097 Re: plazma ili LCD

Post by vatrogasac »

pici wrote:panasonica evo vec vise od 3 i pol godine imam 50" i ne bi ga mjenjo ni za jedan drugi...filmovi HD izgledaju u cinema modu fantasticno...buraz uzeo neki lg smart tv 3d, sve ok al ugodjaj gledanja filmova ko nebo i zemlja...panasonic dere sve ko beba zvecku.
Prvo sam kupio LCD Sony Braviu 2, 40" i bio mi dobar dok nisam uzeo Panasonic GT50, 50", plazma. Poslije gledanja Panasonica teško oči navići na Sony.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3098 Re: plazma ili LCD

Post by Truba »

gledam u domodu zakrivljeni 16 000 maraka :mrgreen:
al fakat lijepo izgleda
route_66

#3099 Re: plazma ili LCD

Post by route_66 »

pici wrote:panasonica evo vec vise od 3 i pol godine imam 50" i ne bi ga mjenjo ni za jedan drugi...filmovi HD izgledaju u cinema modu fantasticno...buraz uzeo neki lg smart tv 3d, sve ok al ugodjaj gledanja filmova ko nebo i zemlja...panasonic dere sve ko beba zvecku.

Sent from my PMP5101C_QUAD using Tapatalk
koji panasonic?
route_66

#3100 Re: plazma ili LCD

Post by route_66 »

Nogatrans wrote:Danas jos jednom obisao neke radnje i mislim da ce ipak izbor pasti na LG.

https://www.technoshop.ba/proizvod/1685 ... b670v.html

Uz ovo ide skype kamera i dvoje naocala za 3D.
CUo sam da ne podrzavaju flash
Post Reply