plazma ili LCD
Moderator: Benq
- Tiger 033
#3026 Re: plazma ili LCD
Sadržaji za skupe TV aparate
Sony i Samsung „škrtare“ za svoje 4K televizore
Kompanije Samsung i Sony predstavljaju lidere na tržištu TV uređaja i poznate su po tome da su uložile velika sredstva u 4K.
U ovom trenutku, 4K TV aparati sa sobom nose potencijalno veliku zaradu, a njihova izrada nije ništa skuplja od izrade 1080p LCD uređaja ali se zato prodaju po izuzetno visokim cijenama.
Jedan od glavnih razloga slabijeg prihvatanja 4K uređaja jeste nepostojanje dovoljno odgovarajućih sadržaja.
Ista situacija je bila i sa 1080p. Jedino rješenje je da se ponudi veća dostupnost ovakvih sadržaja, a ove dvije kompanije upravo to i rade. Međutim, njihova odluka je da takvi sadržaji budu vidljivi samo na Sony odnosno Samsung 4K TV aparatima.
Sony i Samsung „škrtare“ za svoje 4K televizore
Kompanije Samsung i Sony predstavljaju lidere na tržištu TV uređaja i poznate su po tome da su uložile velika sredstva u 4K.
U ovom trenutku, 4K TV aparati sa sobom nose potencijalno veliku zaradu, a njihova izrada nije ništa skuplja od izrade 1080p LCD uređaja ali se zato prodaju po izuzetno visokim cijenama.
Jedan od glavnih razloga slabijeg prihvatanja 4K uređaja jeste nepostojanje dovoljno odgovarajućih sadržaja.
Ista situacija je bila i sa 1080p. Jedino rješenje je da se ponudi veća dostupnost ovakvih sadržaja, a ove dvije kompanije upravo to i rade. Međutim, njihova odluka je da takvi sadržaji budu vidljivi samo na Sony odnosno Samsung 4K TV aparatima.
- vatrogasac
#3027 Re: plazma ili LCD
Što bila? Većinu sadržaja na TV još uvijek odgledam u SD rezoluciji.Tiger 033 wrote: Ista situacija je bila i sa 1080p.
-
almir1977
#3028 Re: plazma ili LCD
Ma hebo to. Koji naš kanal ima full HD, 3d mi isto nije nešto napet, a smart nako, al znam da nije, plazma je. Ne gledam vala ni filmove nešto, a fudbal mi je dosta i u HD ready. Za iste pare mogu uzeti 40 incha sa tim džidžama al ja bi nešto veliko ko pravi balkanacHercegoviina wrote:nije full hd i nije smart i nema 3dalmir1977 wrote:Valjal' ovaj SAMSUNG PDP TV PS51F4500 šta, Samsung je, trebalo bi biti dobro:
https://www.next.ba/product.asp?product ... e=02410277#
-
samoTEgledam
#3029 Re: plazma ili LCD
Ovo je onda za tebealmir1977 wrote:
Ma hebo to. Koji naš kanal ima full HD, 3d mi isto nije nešto napet, a smart nako, al znam da nije, plazma je. Ne gledam vala ni filmove nešto, a fudbal mi je dosta i u HD ready. Za iste pare mogu uzeti 40 incha sa tim džidžama al ja bi nešto veliko ko pravi balkanac
https://www.next.ba/product.asp?product ... e=02410619
-
ate
#3030 Re: plazma ili LCD
sa koje udaljenosti gledas TV ?almir1977 wrote:al ja bi nešto veliko ko pravi balkanac
-
ate
#3031 Re: plazma ili LCD
Samsung da, ali Sony to garant nije.Tiger 033 wrote: Kompanije Samsung i Sony predstavljaju lidere na tržištu TV uređaja ...
Sony se bori da prezivi i vrlo je vjerovatno da ce prodati odjel za televizore.
Inace i Samsung je profulo sa svojom OLED tehnologijom, trenutno jedino LG pravi OLED panele
- titinho
#3032 Re: plazma ili LCD
raja imal ko iskustva sa toshiba i philips televizijama, dal su kvalitetni, dal se kvare i koje su mane ? Ima li nekih razlika u odnosu na kvalitetu slike naspram lg,samsunga itd
samsung jeste na cijeni al bgm vidio sam svojim ocima da se nakon 2 godine pokvario i da je popravak 140 km, tacnije oni kablovi oko ulaza i citao sam malo na netu da samsung opcenito ima problema sa tim.
samsung jeste na cijeni al bgm vidio sam svojim ocima da se nakon 2 godine pokvario i da je popravak 140 km, tacnije oni kablovi oko ulaza i citao sam malo na netu da samsung opcenito ima problema sa tim.
- mumi80
#3033 Re: plazma ili LCD
Ja imam Philips LCD oko 5 god i jedini kvar je dozivio od udara groma, al to je Philips rijesio o svom trosku, iako nije bio duzan. Stoga sve pohvale s moje strane!
Sent from my GT-I8160 using Tapatalk 2
Sent from my GT-I8160 using Tapatalk 2
- mayab
#3034 Re: plazma ili LCD
Da, gledam one dzambo plakate po Sarajevu, kao kupite zakrivljeni LG OLED TV i gratis LG Flex mobitel, i nigdje ne vidjeh cijenu, slucajno vidim istu reklamu za HR, cini mi se 27000 Kuna za taj kompletate wrote:Samsung da, ali Sony to garant nije.Tiger 033 wrote: Kompanije Samsung i Sony predstavljaju lidere na tržištu TV uređaja ...
Inace i Samsung je profulo sa svojom OLED tehnologijom, trenutno jedino LG pravi OLED panele
- vatrogasac
#3035 Re: plazma ili LCD
Prvo su godinama se trudili da 'ispeglaju' konveksne ekrane i kada su postigli ravan ekran to je bilo čudo. Sada opet ne valjaju ravni nego konkavan. Šta li je sljedeće?mayab wrote:Da, gledam one dzambo plakate po Sarajevu, kao kupite zakrivljeni LG OLED TV i gratis LG Flex mobitel, i nigdje ne vidjeh cijenu, slucajno vidim istu reklamu za HR, cini mi se 27000 Kuna za taj kompletate wrote:Samsung da, ali Sony to garant nije.Tiger 033 wrote: Kompanije Samsung i Sony predstavljaju lidere na tržištu TV uređaja ...
-
almir1977
#3036 Re: plazma ili LCD
Za taj sam i piao u prethodnom postu.samoTEgledam wrote:Ovo je onda za tebealmir1977 wrote:
Ma hebo to. Koji naš kanal ima full HD, 3d mi isto nije nešto napet, a smart nako, al znam da nije, plazma je. Ne gledam vala ni filmove nešto, a fudbal mi je dosta i u HD ready. Za iste pare mogu uzeti 40 incha sa tim džidžama al ja bi nešto veliko ko pravi balkanac
Ali evo ovaj sam gledao još. 100 maraka skuplji ali je to i full HD, i 3D i Smart. + 5 godina garancije. 46 incha.
http://www.ekupi.ba/PHILIPS-LED-TV-46PF ... 34204.aspx
-
channel10
#3037 Re: plazma ili LCD
A kakva je serija 4 Philips televizora? Znam da ima 3,5,7 (cini mi se i 9), a ovo serija 4almir1977 wrote:Za taj sam i piao u prethodnom postu.samoTEgledam wrote:Ovo je onda za tebealmir1977 wrote:
Ali evo ovaj sam gledao još. 100 maraka skuplji ali je to i full HD, i 3D i Smart. + 5 godina garancije. 46 incha.
http://www.ekupi.ba/PHILIPS-LED-TV-46PF ... 34204.aspx
- Tiger 033
#3038 Re: plazma ili LCD
mayab wrote:gledam one dzambo plakate po Sarajevu, kao kupite zakrivljeni LG OLED TV i gratis LG Flex mobitel, i nigdje ne vidjeh cijenu
Cijena prava "sitnica"
OLED TV 55EA980V
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#3039 Re: plazma ili LCD
Sony se ne bori da prezivi...Sony ima 5 stubova kopanije od kojih su TV-i samo jedan ...Sony mobile je visoko profitabilan, Sony Pictures (to je Columbia i Tristar) su isto profitalbilni, Sony profesional - profitabilian (to su profesionalne kamere i oprema za TV studije , tu su gotovo bez konkurencije) i Sony playstation isto profitabilan ...TV stvarno nije profitabilan (on je u grupi Sony consumer elektronike) ali to ne znaci da su TV-i losi nego da su dugo godina imali pogresnu politiku ...recimo oni su do 2011 godine TV koji je 50hz tako i oznacavali dok su svi ostali lijepili ove 100hz , 200hz i 400 hz etikete iako je tv fakat 50hz ...dugo su nastojali da zadrze prozivodnju u Japanu a svi ostali su u Kini odavno itd itd ...ate wrote:Samsung da, ali Sony to garant nije.Tiger 033 wrote: Kompanije Samsung i Sony predstavljaju lidere na tržištu TV uređaja ...
VAIO divizija je vec prodata Japanskom investicionom fondu a TV je na neki nacin vec izuzet iz Sonyija pod novu kompaniju jer na taj nacin mogu imati bolji kreditni rejting.
-
almir1977
#3040 Re: plazma ili LCD
Odlučih se ipak za ovaj Sony, nema 3D za razliku od onog Phillipsa ali ima Internet browser pa je to prevagnulo da ne moram spajati kompjutere i to, mrzim te kablove i govna.
cpu_infotech.pik.ba/artikal/12449230/tv-sony-48w585b-smart-48/ (kida link, valjda blokiran)
I još blue ray, i sa dostavom nekih 1200 KM-ova.
Evo ga - http://www.sony.ba/electronics/televizori/kdl-48w585b
cpu_infotech.pik.ba/artikal/12449230/tv-sony-48w585b-smart-48/ (kida link, valjda blokiran)
I još blue ray, i sa dostavom nekih 1200 KM-ova.
Evo ga - http://www.sony.ba/electronics/televizori/kdl-48w585b
Last edited by almir1977 on 29/05/2014 16:32, edited 1 time in total.
- AstorH
#3041 plazma ili LCD
Koj' ce ti racku internet browser na tv kad ne znas link postavit da valja
[url]http://cpu_infotech.pik.ba/artikal/12449230/tv-sony-48w585b-smart-48/[/url]
Sent from my iPad using Tapatalk
[url]http://cpu_infotech.pik.ba/artikal/12449230/tv-sony-48w585b-smart-48/[/url]
Last edited by AstorH on 29/05/2014 16:33, edited 1 time in total.
-
almir1977
#3042 Re: plazma ili LCD
Ne kenjaj puno, link je postavljen kako treba ali valjda klix blokira pik linkove.AstorH wrote:Koj' ce ti racku internet browser na tv kad ne znas link postavit da valja
-
GaRGa
#3043 Re: plazma ili LCD
UnscarD wrote:Sony se ne bori da prezivi...Sony ima 5 stubova kopanije od kojih su TV-i samo jedan ...Sony mobile je visoko profitabilan, Sony Pictures (to je Columbia i Tristar) su isto profitalbilni, Sony profesional - profitabilian (to su profesionalne kamere i oprema za TV studije , tu su gotovo bez konkurencije) i Sony playstation isto profitabilan ...TV stvarno nije profitabilan (on je u grupi Sony consumer elektronike) ali to ne znaci da su TV-i losi nego da su dugo godina imali pogresnu politiku ...recimo oni su do 2011 godine TV koji je 50hz tako i oznacavali dok su svi ostali lijepili ove 100hz , 200hz i 400 hz etikete iako je tv fakat 50hz ...dugo su nastojali da zadrze prozivodnju u Japanu a svi ostali su u Kini odavno itd itd ...ate wrote:Samsung da, ali Sony to garant nije.Tiger 033 wrote: Kompanije Samsung i Sony predstavljaju lidere na tržištu TV uređaja ...
VAIO divizija je vec prodata Japanskom investicionom fondu a TV je na neki nacin vec izuzet iz Sonyija pod novu kompaniju jer na taj nacin mogu imati bolji kreditni rejting.
nema vise nista osim mobitela...
- AstorH
#3044 plazma ili LCD
Kako u mom postu ne blokira ?almir1977 wrote:Ne kenjaj puno, link je postavljen kako treba ali valjda klix blokira pik linkove.AstorH wrote:Koj' ce ti racku internet browser na tv kad ne znas link postavit da valja
-
almir1977
#3045 Re: plazma ili LCD
nemam pojma, citiraj moj post pa ćeš vidjeti da je postavljen link bez razmaka prije extenzije .ba, a u živom postu ima razmak. Prije nego što sam maknuo http nije se moglo klinkuti na link isto.AstorH wrote:Kako u mom postu ne blokira ?almir1977 wrote:Ne kenjaj puno, link je postavljen kako treba ali valjda klix blokira pik linkove.AstorH wrote:Koj' ce ti racku internet browser na tv kad ne znas link postavit da valja
Možda je blokada neka na user bazi.
PS. evo vidim kad se citira isto je razmak, samo meni nije kad na edit idem. Hebaji ga.
Last edited by almir1977 on 29/05/2014 16:42, edited 2 times in total.
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#3046 Re: plazma ili LCD
Mozda iz tvoje perspektive ...da si recimo TV studio koji nabavlja opremu, ne bi imao izbor nikakv osim Sonyija. Pitaj AlJaziru, pitaj CNN itd itd ... to su neki standardi skroz drugi ...ako normalna mikrofon kosta 100KM ovaj je 1000KM itd itd ...GaRGa wrote:UnscarD wrote:Sony se ne bori da prezivi...Sony ima 5 stubova kopanije od kojih su TV-i samo jedan ...Sony mobile je visoko profitabilan, Sony Pictures (to je Columbia i Tristar) su isto profitalbilni, Sony profesional - profitabilian (to su profesionalne kamere i oprema za TV studije , tu su gotovo bez konkurencije) i Sony playstation isto profitabilan ...TV stvarno nije profitabilan (on je u grupi Sony consumer elektronike) ali to ne znaci da su TV-i losi nego da su dugo godina imali pogresnu politiku ...recimo oni su do 2011 godine TV koji je 50hz tako i oznacavali dok su svi ostali lijepili ove 100hz , 200hz i 400 hz etikete iako je tv fakat 50hz ...dugo su nastojali da zadrze prozivodnju u Japanu a svi ostali su u Kini odavno itd itd ...ate wrote: Samsung da, ali Sony to garant nije.
nema vise nista osim mobitela...
Pa playstation 4 obara rekorde po pordaji....oni gube na harwaeru ali to je sve dio strategije jer kasnije vracaju na igrama itd itd ...
- Tiger 033
#3047 Re: plazma ili LCD
Cijene OLED televizora strelovito padaju

Dok nastojimo odgovoriti na sve upite vezane za kupovinu televizora, a koji nam neprestano stižu zadnjih dana, u moru akcija i promotivnih paketa gotovo da nismo uočili kako je LG na naše tržište lansirao svoj novi 55″ OLED televizor 55EA970V po doista nevjerojatnoj cijeni. Trenutno u Emmezeti možete kupiti 140 cm veliki zakrivljeni OLED televizor sa slikom boljom od ijednog drugog dostupnog televizora ili monitora na tržištu u paketu sa LG G Flex savitljivim OLED pametnim telefonom po cijeni od svega 26.999,00 kn. Da, dobro ste pročitali - 26.999,00 kn za ultimativni televizor današnjice i futuristički mobitel čija redovna cijena iznosi oko 5000 kn u maloprodaji.

Uz malo matematike dolazimo do zaključka da ćete novi OLED televizor 140 cm velikog zakrivljenog ekrana platiti svega 21.999 kn, što je 3.2 puta manje od cijene LG-jevog 55EA980V OLED televizora koji se krajem prošle godine pojavio u našim trgovinama (69.999,00 kn) i čiji smo ekskluzivan test još tada napravili. Cijena 55EA980V modela danas iznosi oko 37.000 kuna u maloprodaji, no to ne znači da je taj OLED televizor bolji od ovog koji je danas u akcijskoj ponudi. Na temelju informacija s kojima raspolažemo, oba televizora koriste potpuno isti OLED zaslon s istim karakteristikama, radijusom zakrivljenosti i dizajnom. Razlika je samo u tome što 55EA970V nema Crystal Sound zvučnike ugrađene u prozirno postolje već klasičnije rješenje u okviru televizora s pogledom prema podlozi.

Prvi testovi, poput onog na francuskoj Digital Versus stranici potvrđuju izvrsnost slike EA970V modela, što znači da u ovom trenutku niža cijena u odnosu na prvi lanirani primjerak za sobom ne povlači slabiju kvalitetu OLED panela i ugrađenog procesora. Potpuno crna boja, beskonačan kontrast, precizne boje čak i prije kalibracije, je idealno širok vidljivi kut glavne su prednosti koje se itekako mogu uočiti u usporednim testovima s vrhunskim LCD televizorima današnjice. Čak je i kvaliteta reprodukcije zvuka solidna, iako bi bila prava šteta ne povezati ovaj TV na pravi sustav kućnog kina i zaokružiti izvrsno vizualno i zvučno iskustvo u do danas teško dostižno iskustvo.
Uz ovakvo strelovito smanjenje cijena, OLED televizori bi mogli postati pristupačni kroz iduće dvije godine i to u različitim veličinama i konturama ekrana (ravan, zakrivljen ili motorizirani za biranje konture). Padom cijena, uvođenjem novih modela i prodajom panela drugim kompanijama LG.Display pokazuje da je usavršio proizvodni proces i spreman je na sve veću potražnju koja će uslijediti u godinama koje slijede.
Test 55EA970V modela bismo trebali napraviti uskoro, te smo prilično sigurni kako će ovo biti prvi televizor koji smo do danas testirali, a koji će osvojiti Reference Class nagradu. Jedva čekamo…
Sve akcije možete pogledati na stranicama Emmezete >>

Dok nastojimo odgovoriti na sve upite vezane za kupovinu televizora, a koji nam neprestano stižu zadnjih dana, u moru akcija i promotivnih paketa gotovo da nismo uočili kako je LG na naše tržište lansirao svoj novi 55″ OLED televizor 55EA970V po doista nevjerojatnoj cijeni. Trenutno u Emmezeti možete kupiti 140 cm veliki zakrivljeni OLED televizor sa slikom boljom od ijednog drugog dostupnog televizora ili monitora na tržištu u paketu sa LG G Flex savitljivim OLED pametnim telefonom po cijeni od svega 26.999,00 kn. Da, dobro ste pročitali - 26.999,00 kn za ultimativni televizor današnjice i futuristički mobitel čija redovna cijena iznosi oko 5000 kn u maloprodaji.

Uz malo matematike dolazimo do zaključka da ćete novi OLED televizor 140 cm velikog zakrivljenog ekrana platiti svega 21.999 kn, što je 3.2 puta manje od cijene LG-jevog 55EA980V OLED televizora koji se krajem prošle godine pojavio u našim trgovinama (69.999,00 kn) i čiji smo ekskluzivan test još tada napravili. Cijena 55EA980V modela danas iznosi oko 37.000 kuna u maloprodaji, no to ne znači da je taj OLED televizor bolji od ovog koji je danas u akcijskoj ponudi. Na temelju informacija s kojima raspolažemo, oba televizora koriste potpuno isti OLED zaslon s istim karakteristikama, radijusom zakrivljenosti i dizajnom. Razlika je samo u tome što 55EA970V nema Crystal Sound zvučnike ugrađene u prozirno postolje već klasičnije rješenje u okviru televizora s pogledom prema podlozi.

Prvi testovi, poput onog na francuskoj Digital Versus stranici potvrđuju izvrsnost slike EA970V modela, što znači da u ovom trenutku niža cijena u odnosu na prvi lanirani primjerak za sobom ne povlači slabiju kvalitetu OLED panela i ugrađenog procesora. Potpuno crna boja, beskonačan kontrast, precizne boje čak i prije kalibracije, je idealno širok vidljivi kut glavne su prednosti koje se itekako mogu uočiti u usporednim testovima s vrhunskim LCD televizorima današnjice. Čak je i kvaliteta reprodukcije zvuka solidna, iako bi bila prava šteta ne povezati ovaj TV na pravi sustav kućnog kina i zaokružiti izvrsno vizualno i zvučno iskustvo u do danas teško dostižno iskustvo.
Uz ovakvo strelovito smanjenje cijena, OLED televizori bi mogli postati pristupačni kroz iduće dvije godine i to u različitim veličinama i konturama ekrana (ravan, zakrivljen ili motorizirani za biranje konture). Padom cijena, uvođenjem novih modela i prodajom panela drugim kompanijama LG.Display pokazuje da je usavršio proizvodni proces i spreman je na sve veću potražnju koja će uslijediti u godinama koje slijede.
Test 55EA970V modela bismo trebali napraviti uskoro, te smo prilično sigurni kako će ovo biti prvi televizor koji smo do danas testirali, a koji će osvojiti Reference Class nagradu. Jedva čekamo…
Sve akcije možete pogledati na stranicama Emmezete >>
- vatrogasac
#3048 Re: plazma ili LCD
Trenutno u toj utrci Tehno Mag u BiH prodaje Samsungov 55" 4K za 5500 KM.Tiger 033 wrote:.... u moru akcija i promotivnih paketa gotovo da nismo uočili kako je LG na naše tržište lansirao svoj novi 55″ OLED televizor 55EA970V po doista nevjerojatnoj cijeni. Trenutno u Emmezeti možete kupiti 140 cm veliki zakrivljeni OLED televizor sa slikom boljom od ijednog drugog dostupnog televizora ili monitora na tržištu u paketu sa LG G Flex savitljivim OLED pametnim telefonom po cijeni od svega 26.999,00 kn.
- BaDa
#3049 Re: plazma ili LCD
ja sam sebi uzeo 46f6500 i sad me interesuje ima li gdje neki tutorial kako kalibrirati sliku na najbolji moguci nacin? takodje me interesuje kako napraviti ovaj allshare da mogu na racunaru pustiti film i da stream-a direktno na tv?
- drugtito2011