plazma ili LCD

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
em11r

#2126 Re: plazma ili LCD

Post by em11r »

uspio sam sa s3 preko dlna i preko ipada vuci filmove muziku itd ... kako preko kompa ?
Jazzy.ba

#2127 Re: plazma ili LCD

Post by Jazzy.ba »

Instaliraj Serviio media server. Na iPadu koristi iMediaShare, predobar je. Direktno mozes pustati filmove s kompa, youtube ili sta vec hoces koristeci iPad.

Evo kako izgleda na iPhoneu, kliknes local network, nadjes direktorij na kompu koji si sherovao preko Serviia i pustis film, muziku, slike na tv.

Image

Naravno isto mozes raditi na tvu zelena tipka na daljinskom Viera tools - Media server.
em11r

#2128 Re: plazma ili LCD

Post by em11r »

a imal fazon kakav da preko wifi na tv bacim desktop sa kompa ?
Jazzy.ba

#2129 Re: plazma ili LCD

Post by Jazzy.ba »

Tesko. Povezi ih HDMI kablom.
em11r

#2130 Re: plazma ili LCD

Post by em11r »

eh nije to fazon znam i ja to ...

jedan od onih LG-a koje sam gledao ima WiDi standard i na njemu je moguce direktno desktop gledat bezicno :)
ahasoho

#2131 Re: plazma ili LCD

Post by ahasoho »

Pozdrav ljudi,

Kupujem 32inch TV da nije preskup i vidim da svi ovdje, a i po stranim forumima, hvalite TV

SAMSUNG 32D550

Zna li iko ima li ovaj TV kupiti u Mostaru? Mnogo su pisali gdje ga ima kupiti, ali svi su navodili Sarajevo.

Hvala unaprijed na pomoci!
spaceman

#2132 Re: plazma ili LCD

Post by spaceman »

Jazzy.ba wrote:Media player čita sve živo, jedino eksterni .srt subtitl ne radi preko DLNA mreže na .mkv fajlovima, radi sa sticka, a upakovani u .mkv radi i preko DLNA. Ne zuji, jedva se čuje blago zujanje kada je tv na mute i to samo kada je potpuno bijela slika, ali moraš glavu prisloniti na ekran, sa 2-3m ni to se ne čuje. Image retention kod mene se nije pojavio, ali prvih 300h preporučljivo je gledati u true cinema modu na sniženom kontrastu i to full screen kanale, bez statičnih elemenata logoa i sl (to radiš zumom), da bi ćelije fosfora pravilno formirale na cijelom panelu. Slika je jedna perverzija, na HD i SD i 3D, iako je još na tom default true cinema modu, tj nije kalibriran. Naočale sam kupio one jeftine samsungove 4100GB, rade perfektno. Ako te još šta zanima pitaj.

Imaš recenzije oba tv-a čini mi se na hdportalu pa pročitaj.
Ok hvala, a gdje si uzeo te naocale i koliko su para? Hocu da uzmem od 50 inca i jos uvijek se dvoumim da li pany 50ST50 ili samsung 50ES6100, danas sam obisao 6-7 prodavnica i vecina mi preporucuje samsung es6100. Sta vi forumasi mislite sta bi vi uzeli? Kada sam procitao recenzije i komentare na nasim i stranim forumima vise naginjem na plasmu ST50. Posto nemam iskustva sa plasmama najvise me brine taj ''image retention''! Jel poslije tih 300 sati onda mogu gledati plasmu bez problema ko LCD i na koliko se treba smanjiti kontrast? Kakva ti je slika na kablovskoj i je li ti media player svaki MKV i MP4 fajl procitao bez problema sa titlovima?
Jazzy.ba

#2133 Re: plazma ili LCD

Post by Jazzy.ba »

Naočale sam uzeo na eBayu, link u pp.

Kvalitet slike na plasmi i lcd-u je neuporediv u korist plasme, što se tiče boja, uglova gledanja, dubine crne itd itd. Neka te prodavci ne daju navesti na LED fore, to su LCD paneli sa LED osvjetljenjem, nikakva svemirska tehnologija kako se u narodu predstavlja. Ja neki dan došao da kupim ST50, a prodavac (vjerovatno neuk ili me pokušavao uzeti na foru, mora da je ovo drugo) pola sata me nagovarao da kupim LED jer ga imaju u prodavnici, te kako je plasma zastarjela tehnologija, reko ne hvala i izđoh iz radnje. O kvalitetu boja i crne dovoljno govori činjenica kada gledaš film u mrklom mraku koji ima crne barove iznad i ispod slike, ne možeš da uočiš gdje se nalazi ivica televizora, dakle sve od slike filma pa nadalje je crno. Probaj to sa LCD-om. :) I meni je prva plasma. :thumbup:

Image retention i ako se desi, to je privremeni problem, burn in na modernijim plasmama je maltene nemoguća misija, ako ne siluješ tv, tj držiš 24/7 statičnu sliku. Možeš ti i odmah kad izvadiš iz kutije gledat normalno televizor (ali je preporučljivo ono što sam ti napisao u prethodnom postu). Kolega jedan kupio plasmu nahajcao kontrast i boje na maksimum odmah kad ga je izvadio iz kutije, novog, i tako koristio mjesec dana, i ja pustih onaj slideshow sa raznim bojama da vidim ima li burn in-a, ništa. Lik nije ni znao za 300h i formiranje panela pa se ništa nije desilo. :mrgreen: Imaš alate za prevenciju i uklanjanje image retention-a, pixel orbiter koji pomiče konstantno sliku po ekranu i imaš scrool bar koji ako se desi img retention ga čisti.

Gledam samo analogne kanale i dreambox dm500hd, na dreamu slika je perverzija, od analogije (javnih servisa) ne možeš ni očekivati neki kvalitet. Ali na satelitu, bilo da je SD, HD ili 3D, predobro to izgleda. Svaki MKV i MP4 sa stika bez problema pušta, mala zamjerka je na veličinu .srt titla jer je sitniji, ali ako spakuješ .srt u mkv (mkvmerge alatom, 2 minute posla) titlovi su odlični.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#2134 Re: plazma ili LCD

Post by Hame_ »

Joj "plazmaši" domakoše.

Najbolje se vratiti na CRT i imati crno crnu, vjerne boje, kristal na analogiji i mrko na rubovima šesnestdevet bez zujanja.

Smiješna tehnologija - dati dobru lovu danas za TV i ništa ne dirati pola godine, paziti da ne zaspaneš a TV ostane upaljen, ljeti danju gledati oćel se naoblačat, surfat i čitat forum misaona imenica i noću u mrklom mraku diviti se kako nije zajeb.

Image
spaceman

#2135 Re: plazma ili LCD

Post by spaceman »

Jazzy.ba wrote:Naočale sam uzeo na eBayu, link u pp.

Kvalitet slike na plasmi i lcd-u je neuporediv u korist plasme, što se tiče boja, uglova gledanja, dubine crne itd itd. Neka te prodavci ne daju navesti na LED fore, to su LCD paneli sa LED osvjetljenjem, nikakva svemirska tehnologija kako se u narodu predstavlja. Ja neki dan došao da kupim ST50, a prodavac (vjerovatno neuk ili me pokušavao uzeti na foru, mora da je ovo drugo) pola sata me nagovarao da kupim LED jer ga imaju u prodavnici, te kako je plasma zastarjela tehnologija, reko ne hvala i izđoh iz radnje. O kvalitetu boja i crne dovoljno govori činjenica kada gledaš film u mrklom mraku koji ima crne barove iznad i ispod slike, ne možeš da uočiš gdje se nalazi ivica televizora, dakle sve od slike filma pa nadalje je crno. Probaj to sa LCD-om. :) I meni je prva plasma. :thumbup:

Image retention i ako se desi, to je privremeni problem, burn in na modernijim plasmama je maltene nemoguća misija, ako ne siluješ tv, tj držiš 24/7 statičnu sliku. Možeš ti i odmah kad izvadiš iz kutije gledat normalno televizor (ali je preporučljivo ono što sam ti napisao u prethodnom postu). Kolega jedan kupio plasmu nahajcao kontrast i boje na maksimum odmah kad ga je izvadio iz kutije, novog, i tako koristio mjesec dana, i ja pustih onaj slideshow sa raznim bojama da vidim ima li burn in-a, ništa. Lik nije ni znao za 300h i formiranje panela pa se ništa nije desilo. :mrgreen: Imaš alate za prevenciju i uklanjanje image retention-a, pixel orbiter koji pomiče konstantno sliku po ekranu i imaš scrool bar koji ako se desi img retention ga čisti.

Gledam samo analogne kanale i dreambox dm500hd, na dreamu slika je perverzija, od analogije (javnih servisa) ne možeš ni očekivati neki kvalitet. Ali na satelitu, bilo da je SD, HD ili 3D, predobro to izgleda. Svaki MKV i MP4 sa stika bez problema pušta, mala zamjerka je na veličinu .srt titla jer je sitniji, ali ako spakuješ .srt u mkv (mkvmerge alatom, 2 minute posla) titlovi su odlični.
Hvala drug, ali izgleda da ce biti tesko naci ST50 od 50 inca, zvao sam i one iz VTC-a nemaju. Moze li mi neko preporuciti Samsungovu plasmu od 50 inca da bude max 2100 km?
van helsing

#2136 Re: plazma ili LCD

Post by van helsing »

ahasoho wrote:Pozdrav ljudi,

Kupujem 32inch TV da nije preskup i vidim da svi ovdje, a i po stranim forumima, hvalite TV

SAMSUNG 32D550

Zna li iko ima li ovaj TV kupiti u Mostaru? Mnogo su pisali gdje ga ima kupiti, ali svi su navodili Sarajevo.

Hvala unaprijed na pomoci!
Odlican model tv,ali nazalost,sumnjam da ces ga pronaci u trgovinama,jer je EOL,odnosno više se ne proizvodi,znaci cijela serija D550 je EOL.
Nekad u decembru je bio na njuskalo.hr , to je zadnje sto sam nasao,poslije nisam trazio jer je nemoguca misija.
Na kraju sam kupio ue32es5500,nazalost budjet nije dozvoljavao nesto skuplje.
I pokajao sam se,prvo sto je prvi tv odmah imao zujanje iza,na trafou,ali su mi u trgovini expresno zamijenili za drugi,i za nekih 5-6 dana poceo i ovaj drugi da zuji na trafou,posebno kada je 16 : 9 format slike ili recimo kada su mracne scene na filmu.
Drugo,u pocetku mi je izgledala velicina ekrana sasvim ok,medjutim sada imam osjecaj da se tv smanjio :lol::lol:
Sada mi je zao sto nisam kupio neku samsung plazmu,zbog veceg ekrana.
Ovaj sto imam ne mogu da nosam po servisu zbog zujanja,ako crkne,ima dvije godine garancije i jbt ga.
Moj savjet da malo usporedis Panasonic,LG i Samsung u tom rangu tv koji zelis.

Tapatalk 2
em11r

#2137 Re: plazma ili LCD

Post by em11r »

spaceman wrote:
Jazzy.ba wrote:Naočale sam uzeo na eBayu, link u pp.

Hvala drug, ali izgleda da ce biti tesko naci ST50 od 50 inca, zvao sam i one iz VTC-a nemaju. Moze li mi neko preporuciti Samsungovu plasmu od 50 inca da bude max 2100 km?
Imtec Imtec Imtec ja sam uzeo kod njih prije 2-3 sedmice morat ces cekat par dana ali oni su mi ga jedini uspjeli nabaviti probao sa vtc-om, genelecom, kimtecom, imas ga i na ekupi.ba ali ja sam pokusao od njih kupiti (a oni uzimaju od kimteca) a kimtec tih televizora nema
Jazzy.ba

#2138 Re: plazma ili LCD

Post by Jazzy.ba »

Emire imas li problema sa image retentionom, ostaju li logo-i kanala par sekundi kad promjenis kanal? Ja nisam nista primjetio.

Sent from my iPhone using Tapatalk
em11r

#2139 Re: plazma ili LCD

Post by em11r »

iskreno da ti kazem i nadam se da me neko nece pogresno razumjeti ... ali
**bo bi mu ja mater za 2100 KM da mi pravi kakve probleme ...

TV radi top nikakva zujanja nigdje nista imam i kablovsku i moju tv i HD kanali su perverzija ... najvise gledam National Geographic HD jer se ne mogu nacuditi kvaliteti slike ... posebno kad su kakve ribe mora u pitanju :)) i igram ps3 igrice koje su perverzija nad perverzijama na ovom tv-u

volio bih samo jos skontat kako da gledam putlocker/sockshare i slicne video zapise zbog serija al me "handri" sto ne mogu u novom tabu se otvarat oni popupi ... al mozda se i to rijesi u nekom update-u

ja nisam nijedan problem primjetio niti bilo sta osim divljenja sta su ljudi napravili. Imao sam prije panasonic X seriju plazmu i mislio sam da je cudo tehnike :) ali ovo je 300000 svjetlosnih godina ispred svakog tv-a koji sam vidio ...posebno zbog velike dijagonale ... ovi LED-ovi LCD-i i slicno kad im se priblizis sve se nesto ... pomjesa ... ja igram igrice na metar od ST-a bez problema

jedino jos 3D nisam isprobao ali i to ce biti uskoro ...
Jazzy.ba

#2140 Re: plazma ili LCD

Post by Jazzy.ba »

Hame_ wrote:Joj "plazmaši" domakoše.

Najbolje se vratiti na CRT i imati crno crnu, vjerne boje, kristal na analogiji i mrko na rubovima šesnestdevet bez zujanja.

Smiješna tehnologija - dati dobru lovu danas za TV i ništa ne dirati pola godine, paziti da ne zaspaneš a TV ostane upaljen, ljeti danju gledati oćel se naoblačat, surfat i čitat forum misaona imenica i noću u mrklom mraku diviti se kako nije zajeb.

Image
Čovjek se uči dok je živ. :-D

http://www.hdtelevizija.com/forum/viewt ... =40#p21724
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#2141 Re: plazma ili LCD

Post by Hame_ »

Eh da ti bi i plazma monitor :D
em11r

#2142 Re: plazma ili LCD

Post by em11r »

sad si me bezze nafuro sa ovim burn-inom i IR iako mi nista nema na tv ... i kontam ... bil bilo pametno spojit laptop i pustiti onaj neki screensaver sto se vrti i taqko ga preko noci ostavit :)
npr onaj ribbons

Image
Hame_

#2143 Re: plazma ili LCD

Post by Hame_ »

Nemam ništa protiv plazmi, samo prenosim šta sam čitao.

Evo npr. sjetih se ove priče s nekog foruma...

Tip je na plazmi uživao gledajući neki HRT kanal i tako uživajući i zaspao. Ujutro ga zatekao "zapeknut" HRT test (onaj krug s bojama i tako to) na TV-u. Ebo je od-do HRT-u i test slici nakon sitnih sati.

Dalje, imam prijatelja koji kada odgleda film na PinkBH kanalu i prebaci na drugi kanal uživa u PinkBH logu :)

I tako ta iskustava korisnika, grijanje, zujanje, danju odsjaj,...
BaDa

#2144 Re: plazma ili LCD

Post by BaDa »

ja imam LG 42PJ350 plazmu i prije nego sto sam je kupio citao sam dosti na forumima oko plazmi i bas sam cuo za taj burn in, al do sad nisam imao problema nista ne ostaje na ekranu! al kako sam citao vazna je kalibracija plazme prvih 300 sati rada slika mora biti potamljena i tako je manji rizik da plazma dobije taj burn in.. :D
Jazzy.ba

#2145 Re: plazma ili LCD

Post by Jazzy.ba »

Hame_ wrote:Nemam ništa protiv plazmi, samo prenosim šta sam čitao.

Tip je na plazmi uživao gledajući neki HRT kanal i tako uživajući i zaspao. Ujutro ga zatekao "zapeknut" HRT test (onaj krug s bojama i tako to) na TV-u. Ebo je od-do HRT-u i test slici nakon sitnih sati.

Dalje, imam prijatelja koji kada odgleda film na PinkBH kanalu i prebaci na drugi kanal uživa u PinkBH logu :)

Ja ne znam koji debil moras biti pa iskljuciti opciju gasenja tv-a nakon 2 ili 4 sata ako nema inputa od korisnika. Pa da ti tv provede cijelu noc na staticnoj slici. Ali ni to nebi trebalo ostaviti permanentno burn in na modernim plasmama, nego privremeni IR.

Emire nemas potrebe, imas opcije scroll bar i pixel orbiter, zavrti to malo ako te ista brine.

Kod mene je tv na 320h, unio sam mu kalibracijske postavke (kontrast 48) i nema pojave IR-a uopste, jucer 3 utakmice na Skyu u cugu pogledao, tu je Skysports logo i rezultat i vrijeme, nista. Provrtio sam nakon toga one slajdove raznih boja, ama bas nista se ne vidi.
van helsing

#2146 Re: plazma ili LCD

Post by van helsing »

Nisam bas upucen,pa me zanima treba li se raditi kalibracija na modelu samsung ue32es5500 ?
Thx.

Tapatalk 2
Jazzy.ba

#2147 Re: plazma ili LCD

Post by Jazzy.ba »

Vjerovatno treba, pročitaj malo ovdje http://www.hdtvtest.co.uk/news/samsung- ... 031898.htm
drugtito2011

#2148 Re: plazma ili LCD

Post by drugtito2011 »

Hame_ wrote:Nemam ništa protiv plazmi, samo prenosim šta sam čitao.

Šta bi ti dao da možeš imati PANASONIC plasmu...nažalost izgleda da nemožeš, inače drugu bi ti pjesmu pjevao...a ja te pozivam na prezentaciju PANASONIC plasme, predzadnja genercija G serija, da odmoriš oči i uživaš bar na kratko...
bude

#2149 Re: plazma ili LCD

Post by bude »

to marshale :thumbup:
Jazzy.ba

#2150 Re: plazma ili LCD

Post by Jazzy.ba »

Druže tito u sridu. :D
Post Reply