plazma ili LCD

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
ja71

#1126 Re: plazma ili LCD _ zujanje LG plazma

Post by ja71 »

aksiom wrote:Pozdrav imam pitanje, vec duze vrijeme cujem zujanje kod LG plazme 42pj350, neki kazu da je normalno "tiho" zujanje al ovo vec pocinje zivcirati i kad pojacam na 6-7 (sto je dovoljno za normalno slusanje) u pozadini se cuje to zujanje, dali je netko slao na servis ili uspio rijesiti taj problem?
Kako sam ja pratio njemacki http://www.hifi-forum.de
vecina plazmi (cak i Panasonic a najvise Samsung) imaju taj problem.

Navodno je trafo taj koji zuji u plazmama i moze se zamijeniti izvedbom trafo koja ne zuji.
Sad je pitanje koliko je proizvodjac kulantan i da li je spreman to uraditi.

Ako ti je TV pod garancijom ja bih pokusao sa ovakvom pricom:
"Nije na pocetku bilo, pocelo je prvo pomalo prije 7 dana, bez da sam sta uradio
i svakim danom je jace. Bojim se da ce mi TV crknuti".

Ako nemas garanciju, navodno se taj problem moze i drugacije rijesiti:
Ima neki specijalni lak kojim premazes trafo.
sklopis TV i pustis da se susi jedno 3 dana. TV u tom periodu mozes koristiti.
Posle ponovo otvoris TV, ponovo premazes trafo i tu proceduru ponavljas dok se trafo
potpuno ne utisa jer je posle svakog lakiranja je navodno malo tise.
Ali ovo bih ja prepustio nekom profesionalcu da radi.

Ako te tjesi, i moj LCD Philips (kostao lani 1200 EUR) je takodje zujao
i ja sam to reklamisao i neznam tacno sta su zamijenili ali sada vrlo malo zuji
i primijeti se samo ako je totalna tisina u sobi.
pringless

#1127 Re: plazma ili LCD

Post by pringless »

ja71 wrote: Sta ti je PIP ?
Mora li biti 100Hz ?
Kolko para ?
Sta jos ocekujes (npr. internet ) ?
Picture in Picture
Ne razumijem se bas u te hz, ali mislim da je 60hz dosta za gledanje tv-a, filmova, sporta i sl.
Ocekivanja ostalih nemam puno.

Zanima me isto koliko se isplati uzeti full hd na 32in.
ja71

#1128 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

pringless wrote:
Picture in Picture
e ovo me nikada nije interesovalo tako da ovo stvarno nemam pojma
Ne razumijem se bas u te hz, ali mislim da je 60hz dosta za gledanje tv-a, filmova, sporta i sl.
Je li zivis u USA ili Japanu ?
Oni imaju 60Hz, mi imamo 50Hz.
Razlike izmedju 50Hz i 100Hz u kvaliteti slike IMA pogotovu ako gledas sport (brza promjena slike)
Zanima me isto koliko se isplati uzeti full hd na 32in.
U stvari ne isplati, pogotovu ako ne gledas Bluray
ali danas manje vise svi imaju FullHD.
Jedino najniza klasa ima danas samo HDReady.
Tako da ti to indirektno znaci da je FullHD bolji.
Medjutim nemoras strahovati kod boljih brendova.
Vidio sam skoro Sony KDL-32BX320 i TV je sasvim u redu.
pringless

#1129 Re: plazma ili LCD

Post by pringless »

znaci bolje da gledam da je 100hz nego dal je full hd

Sto se brenda tice nije mi bitno, mogu i oni krypton i neo i slicni
ja71

#1130 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

pringless wrote:znaci bolje da gledam da je 100hz nego dal je full hd
Teoretski jeste, ali mislim da danas svaki 100Hz panel je i FullHd.
Ne znam kako stojis sa parama, ali TV se otprilike kupuje svakih 10god.
Pa mozda nije zgoreg izdvojiti 100KM vise i ne razmisljati posle
par mjeseci zasto je kod komsije bolja slika.
zlatno pravilo, sam isprobati.
Gledao sam skoro neke grundigove stvari, takodje nisu lose.
Mada nisu u klasi npr. jednog samsunga ili philipsa.
ali omjer kvalitet cijena im je dobar.

pogledaj da TV bar ima USB odakle moze citate filmove u DivX i MKV
iako si napisao da nemas posebnih zahtjeva.
Sto se brenda tice nije mi bitno, mogu i oni krypton i neo i slicni
Vegetastar

#1131 Re: plazma ili LCD

Post by Vegetastar »

Ako moze neko pomoci. Sta je bolje:

LG 32 LV3400 - LED
Sony KDL32bx420 - LCD

Oba su full HD, s tim da je LG malo skuplji (cca 120 KM)

Hvala unapijed
Vegetastar

#1132 Re: plazma ili LCD

Post by Vegetastar »

Iko?? :(
ja71

#1133 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

Vegetastar wrote:Ako moze neko pomoci. Sta je bolje:

LG 32 LV3400 - LED
Sony KDL32bx420 - LCD

Oba su full HD, s tim da je LG malo skuplji (cca 120 KM)

Hvala unapijed
Vidio Sonyja.
Iako je 50Hz slika mu je mirnija nego kod nekih 100-hercasa.
Dobar odnos cijena-kvalitet slike
LG ne znam
Vegetastar

#1134 Re: plazma ili LCD

Post by Vegetastar »

ja71 wrote:
Vidio Sonyja.
LG ne znam
Hvala na info, i ja sam vidio Sony i stvarno je super izgledalo sve to. Što se tiče LG i on je 50hz, ali eto prednost nad ovim je što radi na LED tehnologiji. S druge strane za ovaj model konkretno na globalnoj stranici LG piše da je rezolucija 1366 HD Ready, a na hr LG stranici piše da je 1920 full HD. Ne znam, nisam pametan. Ne bih volio da se zeznem, ali kako sad stvari stoje, mislim da sa SONY-em nema fule
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1135 Re: plazma ili LCD

Post by pici »

pisano je već poodavno na ovoj temi da 32" Full HD je bacanje para ako jedino nećeš sjedit uz njega ko uz monitor na pola metra-metar...tako i ako je HD Ready a gledaš TV s jedno 2 metra nećeš uočiti razliku na 32" jel Full HD il HD Ready e već na 42" i više je druga priča...imaš o tome na HD Televizija podrobnije objašnjeno.
heaton

#1136 Re: plazma ili LCD

Post by heaton »

Ima li gdje na internetu neki katalog televizija (plazma, lcd, led), veci izbor, i da su cijene napisane ?
Ono sta bi htio, a mislim da je bitno, jeste da TV ima full hd 1920 x 1080, da ima USB prikljucak (da se moze pogledat pokoji film preko njega, da podrzava vise formata gledanja), velicine da je od 90 pa do nekih 102-104cm dijagonala ...
Na sta jos treba obratiti paznju kod poredjenja modela ? Kontrast (koji je dobar, sta los)? Herzi ? Nesta drugo ? I tako ta "laicka" me pitanja neka zanimaju, posto se ne razumijem bas najbolje ...
Pa ako neko zna nesta vise da da neku preporuku za TV do nekih 1200-gore dole km ... ?

Hvala :sax:
KPNCTNJAH

#1137 Re: plazma ili LCD

Post by KPNCTNJAH »

Sto se tice ovog philips LCD-a sto sam ja uzeo, 'nako nije los, ali odmah u startu sam se razocarao kad sam vidio da ne cita mkv format, nego samo avi preko usb-a... kad koristim ps3 dodje do laga, pa moram iz nekog razloga promijeniti na njemu na 'igre', pa vratiti na 'osobno' da bi sve bilo kako treba :-) hd natural motion takodjer moram iskljuciti kad koristim ps3, jer se desi da mi slika bude frame po frame... pored toga zadovoljan sam, jer ipak za 1000KM bolji vjerovatno nisam mogao naci ( a da je 37" )

i losiji daljinski od ovog nikad nisam koristio :roll:
semso_bonaparte

#1138 Re: plazma ili LCD

Post by semso_bonaparte »

Ok po recenziji vidim da je space shutle, ali interesuju me iskustva, pogotovu na ovim nasim signalima.
Unaprijed zahvalan na sugestijama, komentarima i savjetima.

I neko je spomenuo neko zujanje neka pogleda u komentarima na ovaj clanak.

http://hdtelevizija.com/2011/05/11/rece ... 0e-107-cm/
aksiom

#1139 Re: plazma ili LCD _ zujanje LG plazma

Post by aksiom »

ja71 wrote: Kako sam ja pratio njemacki http://www.hifi-forum.de
vecina plazmi (cak i Panasonic a najvise Samsung) imaju taj problem.

Navodno je trafo taj koji zuji u plazmama i moze se zamijeniti izvedbom trafo koja ne zuji.
Sad je pitanje koliko je proizvodjac kulantan i da li je spreman to uraditi.

Ako ti je TV pod garancijom ja bih pokusao sa ovakvom pricom:
"Nije na pocetku bilo, pocelo je prvo pomalo prije 7 dana, bez da sam sta uradio
i svakim danom je jace. Bojim se da ce mi TV crknuti".

Ako nemas garanciju, navodno se taj problem moze i drugacije rijesiti:
Ima neki specijalni lak kojim premazes trafo.
sklopis TV i pustis da se susi jedno 3 dana. TV u tom periodu mozes koristiti.
Posle ponovo otvoris TV, ponovo premazes trafo i tu proceduru ponavljas dok se trafo
potpuno ne utisa jer je posle svakog lakiranja je navodno malo tise.
Ali ovo bih ja prepustio nekom profesionalcu da radi.

Ako te tjesi, i moj LCD Philips (kostao lani 1200 EUR) je takodje zujao
i ja sam to reklamisao i neznam tacno sta su zamijenili ali sada vrlo malo zuji
i primijeti se samo ako je totalna tisina u sobi.

Hvala ti puno drug, imam garanciju, kupljen je prije 5 mjeseci, zvat cu odmah servis :thumbup:
ja71

#1140 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

Vegetastar wrote:
ja71 wrote:
Vidio Sonyja.
LG ne znam
Hvala na info, i ja sam vidio Sony i stvarno je super izgledalo sve to. Što se tiče LG i on je 50hz, ali eto prednost nad ovim je što radi na LED tehnologiji. S druge strane za ovaj model konkretno na globalnoj stranici LG piše da je rezolucija 1366 HD Ready, a na hr LG stranici piše da je 1920 full HD. Ne znam, nisam pametan. Ne bih volio da se zeznem, ali kako sad stvari stoje, mislim da sa SONY-em nema fule
I Njemacka stranica od LG-ja
http://www.lg.com/de/tv-heimkino-blu-ra ... LV3400.jsp
ga navodi kao FullHD i to sa 100Hz, tako da ta razlika u parama u odnosu na Sonyja ima opravdanje (s obzirom da se radi o LED izvedbi)

Ali ako ti se slika na Sony-ju svidja onako na oko
ne moras se misliti
ja71

#1141 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

KPNCTNJAH wrote:Sto se tice ovog philips LCD-a sto sam ja uzeo, 'nako nije los, ali odmah u startu sam se razocarao kad sam vidio da ne cita mkv format, nego samo avi preko usb-a... kad koristim ps3 dodje do laga, pa moram iz nekog razloga promijeniti na njemu na 'igre', pa vratiti na 'osobno' da bi sve bilo kako treba :-) hd natural motion takodjer moram iskljuciti kad koristim ps3, jer se desi da mi slika bude frame po frame... pored toga zadovoljan sam, jer ipak za 1000KM bolji vjerovatno nisam mogao naci ( a da je 37" )
Ovo mik zvuci kao da mu je firmware starijeg datuma.
Philips je poznat po tome da nedovrsene verzije izbacuju na trziste pa ga onda naknadno doradjuju.
Otidji na Philipsovu stranicu i skini najnoviji firmware i ubaci ga (memorises na USB i taj USB jednostavno ubacis u TV)
vjerovatno ce se puno stvari poboljsati

Evo ti link njemacke stranice za firmware, hrvatska neseto trenutno nije pristupacna
http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbi ... =de&scy=DE
Vegetastar

#1142 Re: plazma ili LCD

Post by Vegetastar »

ja71 wrote:
Vegetastar wrote:
ja71 wrote:
Vidio Sonyja.
LG ne znam
I Njemacka stranica od LG-ja
http://www.lg.com/de/tv-heimkino-blu-ra ... LV3400.jsp
ga navodi kao FullHD i to sa 100Hz, tako da ta razlika u parama u odnosu na Sonyja ima opravdanje (s obzirom da se radi o LED izvedbi)

Ali ako ti se slika na Sony-ju svidja onako na oko
ne moras se misliti
ma oko ovog LG-a nista nije definisano. negdje pise da je ready, negdje pise da je full, negdje da je 50hz, negdje da je 100 hz. zaista ne mogu da odgonetnem ovaj TV
ja71

#1143 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

pici wrote:pisano je već poodavno na ovoj temi da 32" Full HD je bacanje para ako jedino nećeš sjedit uz njega ko uz monitor na pola metra-metar...tako i ako je HD Ready a gledaš TV s jedno 2 metra nećeš uočiti razliku na 32" jel Full HD il HD Ready e već na 42" i više je druga priča...imaš o tome na HD Televizija podrobnije objašnjeno.
Ma jesi ti pici tu generalno u pravu, ali danas se vise ne prave paneli koji nisu FullHD.
Sve sto se danas prodaje kao HDReady je ciscenje lagera od starih panela.
Onaj ko stavi u TV stari HDReady panel stavice mu i ostatak elektronike koji je zadnja kanta
po kvalitetu. Ne vjerujem npr. da ces naci 100Hz koji nije FullHD.
Tako da to indirektno ima veze.

Ovo naravno vazi samo za LCD.
Plazma bez FullHD moze, LCD ne bih preporucio.
KPNCTNJAH

#1144 Re: plazma ili LCD

Post by KPNCTNJAH »

ja71 wrote:
KPNCTNJAH wrote:Sto se tice ovog philips LCD-a sto sam ja uzeo, 'nako nije los, ali odmah u startu sam se razocarao kad sam vidio da ne cita mkv format, nego samo avi preko usb-a... kad koristim ps3 dodje do laga, pa moram iz nekog razloga promijeniti na njemu na 'igre', pa vratiti na 'osobno' da bi sve bilo kako treba :-) hd natural motion takodjer moram iskljuciti kad koristim ps3, jer se desi da mi slika bude frame po frame... pored toga zadovoljan sam, jer ipak za 1000KM bolji vjerovatno nisam mogao naci ( a da je 37" )
Ovo mik zvuci kao da mu je firmware starijeg datuma.
Philips je poznat po tome da nedovrsene verzije izbacuju na trziste pa ga onda naknadno doradjuju.
Otidji na Philipsovu stranicu i skini najnoviji firmware i ubaci ga (memorises na USB i taj USB jednostavno ubacis u TV)
vjerovatno ce se puno stvari poboljsati

Evo ti link njemacke stranice za firmware, hrvatska neseto trenutno nije pristupacna
http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbi ... =de&scy=DE

Odmah prvi dan sam trazio firmware i skinuo ovaj http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbi ... FL4606H/58 ali nikakvih promjena nije bilo... cim promijenim s 'TV' na 'PS3' taj lag je prisutan i moram opet ici na 'igre', pa vracati na 'osobno' ... nije to prevelik problem jer mi treba 10 sec za to, ali imam osjecaj da ce me vremenom to pravo nervirati :mrgreen:
pici

#1145 Re: plazma ili LCD

Post by pici »

ja71 wrote:
pici wrote:pisano je već poodavno na ovoj temi da 32" Full HD je bacanje para ako jedino nećeš sjedit uz njega ko uz monitor na pola metra-metar...tako i ako je HD Ready a gledaš TV s jedno 2 metra nećeš uočiti razliku na 32" jel Full HD il HD Ready e već na 42" i više je druga priča...imaš o tome na HD Televizija podrobnije objašnjeno.
Ma jesi ti pici tu generalno u pravu, ali danas se vise ne prave paneli koji nisu FullHD.
Sve sto se danas prodaje kao HDReady je ciscenje lagera od starih panela.
Onaj ko stavi u TV stari HDReady panel stavice mu i ostatak elektronike koji je zadnja kanta
po kvalitetu. Ne vjerujem npr. da ces naci 100Hz koji nije FullHD.
Tako da to indirektno ima veze.

Ovo naravno vazi samo za LCD.
Plazma bez FullHD moze, LCD ne bih preporucio.
ma generalno je generalno :mrgreen: ...normala je sada Full HD jer ova nova ubleHa 3D je izgleda provaljena a ko se nakanto nakantao se :mrgreen: ...samo sam skrenuo ljudima pažnju da se puno nosikiriki oko HD Ready i Full HD na 32" i 37" TV-ima...na 42" i više normalno je da FullHD i Herci predstavljaju jedan od uslova al i to je kolko para tolko muzike il ispruži se kolko moreš ...
ja71

#1146 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

Sliver wrote: izvinite sto se mijesam, ali HD ready nema nikakve veze da vrstom panela niti njegovom rezolucijom. Full HD je oznaka visoke rezolucije 1080p, HD je oznaka visoke rezolucije 720p. HD ready se odnosi iskljucivo na to da je, kao sto je u slucaju s nekim novijim LG (full HD, HD ready), rezolucija full HD a da na sebi nema nijedan od digitalnih dekoderaDVB-S, DVB-T ili DVB-C, te mu je potreban neki vanjski uredjaj poput STB-a ili sl, te je upravo zbog toga HD ready,a moze biti i full HD ili HD a i samo SD sto se tice digitalne TV tehnologije.
Sve je to (oduvijek bilo) jasno.
Ja sam samo htio reci da danas ako kupis LCD koji nije FullHD kupices zadnju kantu
ne zato sto ima "samo" HDReady panel vec zato sto ostatak elektronike je zadnja kanta.
drugacija situacija je bila prije 5-6 godina ali danas je tako.

Niko ne ugradjuje kozna sjedista u stojadina.
semso_bonaparte

#1147 Re: plazma ili LCD

Post by semso_bonaparte »

semso_bonaparte wrote:Ok po recenziji vidim da je space shutle, ali interesuju me iskustva, pogotovu na ovim nasim signalima.
Unaprijed zahvalan na sugestijama, komentarima i savjetima.

I neko je spomenuo neko zujanje neka pogleda u komentarima na ovaj clanak.

http://hdtelevizija.com/2011/05/11/rece ... 0e-107-cm/
Samo da ponovim pitanje
ja71

#1148 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

Sliver wrote: negdje u prvim postovima ima i tabela koju sam prilozio za pomoc pri odabiru. 42" je granica izmedju LCD-a i plazme, ispod LCD iznad plazma. 50" je granica izmedju full HD i HD rezolucije. ali ako bas neko hoce radi meraka nek plati malo vise 42" u full hd rezoluciji, mozda,a ko nista drugo sam sebe ubijedi da mu je bolji full hd od HD na 42"
Ovo su polutacne generalizacije.
42" NIJE granica izmedju LCD-a i plazme nego jednostavno nema vise nijedne plazme ispod 42"
50" NIJE granica izmedju full HD i HD rezolucije.
Odnos izmedju velicine ekrana, rezolucije i signala takodje najvise zavisi
od UDALJENOSTI na kojoj sjedis ispred ekrana.

ispred monitora od konfljutera sjedis na pola metra pa ti zato treba visoka rezolucija iako npr. imas samo 22".
pici

#1149 Re: plazma ili LCD

Post by pici »

ma bacanje para na nekim visoko tehološkim prikazima koda je za profesionalnu upotrebu, razumijem ko ima gutu para pa hoće da se iskaže u 3D Full HD za koji mu je ništa dat par hiljada maraka...ja sam se dvoumio prije godinu i po dal da uzmem neko tehnološko čudo od 3000-4000 KM il da uzmem dvije solidne plazme od 42" i 50"...normalno nisam se zeznuo ni sekunde uzeo još pride HD player sa HDD od 1 TB i ne da imam filmova koje neću nikad pogledat nego i kanala milion...sve je ovo interesantno prvih mjesec-dva al kasnije to je ipak TV koji služi za zabavu...e sad mogu sebe zamislit sa nekim TV-om da sam ga uzeo od 3000-4000KM i sad ga ono gledam preko oka :shock: ...nema tu puno mudrovanja...ako neko želi moderan TV radi gledanja povremenog programa onda slobodno 32" il 37", ako bi da uživa u tekmama, filmovima onda 42" il 50" a ako je zaljubljenik igara, HD TV-a, Blue Ray filmova onda pljunut pare uzet 42"il 50" Full HD 1080p i bog te veselio.

HDTV - Šta je HD Ready & Full HD TV?
http://www.sony.hr/hub/bravia-hd-tv

HD Ready
HD Ready je format koji pruža dvostruko veću rezoluciju u usporedbi s televizorima standardne rezolucije. Televizori moraju imati mogućnost prikaza 720 vodoravnih linija informacija u svakom kadru. HD Ready pruža briljantnu sliku bez obzira gledate li HD program, filmove na Blu-ray Disc™ mediju ili igrate igre na konzoli PlayStation®3.

Full HD 1080
Uz nevjerojatnih 1080 vodoravnih linija po kadru, Full HD predstavlja vrhunac u gledanju HD sadržaja. Kada se ovaj format kombinira s tehnologijama za poboljšanje slike na televizoru BRAVIA®, rezultati doista oduzimaju dah.
Uređaj koji ima logotip Full HD omogućuje prikaz filmova na Blu-ray Disc™ medijima bez potrebe za promjenom rezolucije, tako da možete gledati filmove onako kako je to redatelj zamislio. Taj je format odabir obožavatelja igara.
ja71

#1150 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

Sliver wrote: ovo nisu generalizacije, vec recenzije ;) zivio ko sto rekoh neka kupuje ko sta hoce, ja sam saslusao ljude koji se u to razumiju, tj to im je posao, meni je svejedno. mislim i da ima link ko je sve to fino napravio. tako da sam samo prenio iskustvo ljudi kojima je to specijalizacija. Ljudi fino naveli za prosjecnog korisnika. Naravno da su redvidjeli da bi neko kupio 50" da gleda s pola metra ;)
Evo stranice gdje se moze unijeti udaljenost i rezolucija signala pa da se dobije optimalna velicina ekrana:
http://flatpanelshd.com/focus.php?subac ... 1229341535

Takodje se moze iz velicine ekrana i rezolucije signala izracunati optimalna udaljenost do TV

Kao da recenzije ne mogu biti generalizacije.
Bolje bi bilo navesti zasto je nesto tako kao sto jeste umjesto ga prestavljati kao univerzalno pravilo
Post Reply