Koja su sigurna sredstva ili načini plaćanja kod nas u BiH putem interneta?
Plaćanje/ kupovina preko interneta
Moderator: Benq
-
SuperM
#1 Plaćanje/ kupovina preko interneta
Da li neko zna kako nešto kupiti/platiti preko interneta a da se neupotrebljavaju kreditne kartice, nešto kao paysafecard ili sl.?
-
blue033
Kako god okrenes sve se svede na kreditnu karticu, imas recimo http://www.paypal.com/ za transfer novca i moze se koristiti za placanje, imao sma racun i na ovom http://www.stormpay.com/ oni cak daju mogucnost da imas kreditnu karticu kod njih, otprilike uplatis novac, oni ti daju karticu i trosis koliko imas.
Cuo sam da negdje imaju kartice za placanje, u principu kupis je na benz. pumpi i koliko platis toliko kredita imas.
U svakom slucaju kreditna kartica je najbolji i najsigurniji nacin placanja, najslabija karika u tom citavom sistemu sigurnosti ste vi sami.
Sto se tice Bosne, ja placam karticama vec dugo godina, srecom nije mi se do sad desila zloupotreba iako sam ostavljao broj na mnogo sumnjivih sajtova, da me neko "odradio" sam bi bio kriv.
Turska banka ima dobar sistem, dobijes kreditne kartice i account na netu preko kojeg se moze odobravati limit. U praksi znaci, kartica se ne moze koristiti na netu, vi odete u svoj account odobrite recimo 50$ odete na sajt potrosite 50$, vratite se u svoj account i stavite 0, tako da vam niko ne moze zloupotrijebiti karticu, bar na netu.
Problem kartica iz Turske banke je u tome sto je bar meni bilo tesko placati jer je vecina transakcija odbijena zbog te neke sigurnosti.
Osnovno je provjeriti sajt na kojem placamo i to je sve.
Cuo sam da negdje imaju kartice za placanje, u principu kupis je na benz. pumpi i koliko platis toliko kredita imas.
U svakom slucaju kreditna kartica je najbolji i najsigurniji nacin placanja, najslabija karika u tom citavom sistemu sigurnosti ste vi sami.
Sto se tice Bosne, ja placam karticama vec dugo godina, srecom nije mi se do sad desila zloupotreba iako sam ostavljao broj na mnogo sumnjivih sajtova, da me neko "odradio" sam bi bio kriv.
Turska banka ima dobar sistem, dobijes kreditne kartice i account na netu preko kojeg se moze odobravati limit. U praksi znaci, kartica se ne moze koristiti na netu, vi odete u svoj account odobrite recimo 50$ odete na sajt potrosite 50$, vratite se u svoj account i stavite 0, tako da vam niko ne moze zloupotrijebiti karticu, bar na netu.
Problem kartica iz Turske banke je u tome sto je bar meni bilo tesko placati jer je vecina transakcija odbijena zbog te neke sigurnosti.
Osnovno je provjeriti sajt na kojem placamo i to je sve.
-
kub lajkan
blue033 wrote:Kako god okrenes sve se svede na kreditnu karticu, imas recimo http://www.paypal.com/ za transfer novca i moze se koristiti za placanje, imao sma racun i na ovom http://www.stormpay.com/ oni cak daju mogucnost da imas kreditnu karticu kod njih, otprilike uplatis novac, oni ti daju karticu i trosis koliko imas.
Kako placati iz BiH preko paypal.com kad prilikom otvaranja accounta u popisu drzava uopste nema BiH?
Koristio bih VISA karticu, ali nisam nikad placao preko interneta, posto sam po tom pitanju bio prilicno rezervisan. Medjutim, posto je sve veci i kvalitetniji izbor robe, a ne postoji drugi nacin placanja...
-
blue033
Pa to znaci da su ti "poznati" sajtovi 99% sigurni, znaci nece vam neko tamo zloupotrijebiti broj kartice.Produkt C wrote:blue033 wrote:Yahoo, ebay i sl. ne treba ni komentarisati.
Kako placati iz BiH preko paypal.com kad prilikom otvaranja accounta u popisu drzava uopste nema BiH?
Ne znam gdje se covjek nalazi:((
Negdje sam vidio da primaju debitne (mislim da je to samo ako neki sajt ima direktan ugovor sa nekom bankom, ali to je rijetkost) , ali mislim da debitnu iz BiH nece niko primiti.da li se za placanje moze koristiti iskljucivo kreditna kartica ili u obzir dolazi i debitna?
Ja do sad nisam kupovao stvari putem net-a, dostava i sl. s tim pojma nemam. Sto se tice samog placanja, placam godinama servise softver, domene, hosting i sl.
Dacu vam par savjeta, opet ono yahoo i ebuy i sl. Ako ste sigurni da ste na nekom od tih "poznatih" sajtova budite sigurni da vam tu nece niko ukrasti ni dolar, ako vi izgubite 20 dolara, oni ce izgubiti milione. Prema tome tu ste sigurni.
Sajtovi tipa http://www.mujoanteristo.com eh tu se vec trebate zamisliti. Slicni sajtovi uglavnom koriste neki od servisa sa net-a. Znaci neko vrsi uzimanje novca za njih, a njima salje cek ili sl. Morate dobro prouciti sajt, vidjeti ko gdje sta i sl. To da budete sigurni za karticu, a sto se tice dostave to ne znam:)))) Iako vam se moze desiti da vam neko skine lovu a da robu nikad ne vidite:(((
Takodje uvijek prilikom placanja obratite paznju na link gore znaci kad kliknete na placanje link treba da pocinje sa: https://........... (Secure Sockets Layer ) a ne sa http://......... ili http://www........, prije ovoga provjerite koju verziju Internet Explorera imate (ako koristite njega). Znaci idete na HELP pa ABOUT INTERNET EXPLORER, tu imate koja je verzija i obratite paznju na Cipher Strengh: (preporucljivo je da ovdje pise 128-bit,a ne kao u mom slucaju 56-bit:))) Za Netscape Navigator treba da bude Connection Encrypted: High Grade Encryption (RC4 128 bit).
savjet je da nakon placanja isprintate sve brojeve i podatke koje dobijete od njih.
Svakako prije svega procitajte privacy policy i terms and conditions na sajtu. Obratite paznju na bener na sajtu, pogledajte ima li nesto slicno ovome (idu dvije slicice):

Kliknite na to i proucite.
Hm moze se o ovome pisati citavu noc, uz malo paznje kartica vam je sigurnija na internetu, nego kad je predate u ruke nekoj od prodavacica, mala dig. kamera, broj vase kartice i kontrolni broj uskoro na netu moze koristiti neko drugi, ako je izgubite isto tako.
-
kub lajkan
Ja koji zelim platiti sam u BiH, a firma kojoj zelim platiti je japanski sajt (nije roba, nego nesto kao hosting i softver). Taj sajt upucuje da se plati preko paypal.com, ali da bi se platilo preko njih (paypal.com, dakle) treba otvoriti svoj account (za sta sluzi?). Medjutim, u popisu drzava nema BiH, tako da ne mogu otvoriti taj account.blue033 wrote:Kako placati iz BiH preko paypal.com kad prilikom otvaranja accounta u popisu drzava uopste nema BiH?
Koristio bih VISA kreditnu karticu...
-
blue033
Moj savjet je da zaboravis taj sajt. Sajtova na kojima se nudi hosting ima koliko hoces, samo treba malo sjesti i surfati.kub lajkan wrote:Ja koji zelim platiti sam u BiH, a firma kojoj zelim platiti je japanski sajt (nije roba, nego nesto kao hosting i softver). Taj sajt upucuje da se plati preko paypal.com, ali da bi se platilo preko njih (paypal.com, dakle) treba otvoriti svoj account (za sta sluzi?). Medjutim, u popisu drzava nema BiH, tako da ne mogu otvoriti taj account.blue033 wrote:Kako placati iz BiH preko paypal.com kad prilikom otvaranja accounta u popisu drzava uopste nema BiH?
Sajt koji kao nacin placanja ima samo paypal ne bi se mogao nazvati nekim profesionalnim sajtom. Paypal sluzi za transfer novca, popularnost mu je zasnovana ta tome da se putem njega moze zaradjivati, znaci imate sajt i account na paypalu i vrlo jednostavno oni u vase ime "skidaju" novac, a vi nudite neku uslugu. Ovu mogucnost uglavnom koriste fizicka lica.
Vecina sajtova u zadnje vrijeme nudi paypal kao jednu od mogucnosti za placanje, ali svaka firma ima placanje sa kreditnom karticom.
Nadji drugi sajt ima ih puno
-
kub lajkan
Nisam rekao da je u pitanju hosting, nego "nesto kao hosting". Mislio sam na elektronski sadrzaj. Rijec je o nekoj strucnoj literaturi koju Japanci publikuju u papirnatom obliku, ali neki dijelovi koji su meni iskoristivi se prodaju i u elektronskoj formi. Tako da nemam neki drugi izbor...blue033 wrote:Moj savjet je da zaboravis taj sajt. Sajtova na kojima se nudi hosting ima koliko hoces, samo treba malo sjesti i surfati.kub lajkan wrote: Ja koji zelim platiti sam u BiH, a firma kojoj zelim platiti je japanski sajt (nije roba, nego nesto kao hosting i softver). Taj sajt upucuje da se plati preko paypal.com, ali da bi se platilo preko njih (paypal.com, dakle) treba otvoriti svoj account (za sta sluzi?). Medjutim, u popisu drzava nema BiH, tako da ne mogu otvoriti taj account.
Sajt koji kao nacin placanja ima samo paypal ne bi se mogao nazvati nekim profesionalnim sajtom. Paypal sluzi za transfer novca, popularnost mu je zasnovana ta tome da se putem njega moze zaradjivati, znaci imate sajt i account na paypalu i vrlo jednostavno oni u vase ime "skidaju" novac, a vi nudite neku uslugu. Ovu mogucnost uglavnom koriste fizicka lica.
Vecina sajtova u zadnje vrijeme nudi paypal kao jednu od mogucnosti za placanje, ali svaka firma ima placanje sa kreditnom karticom.
Nadji drugi sajt ima ih puno
U svakom slucaju hvala ti za savjete i objasnjenja.
-
kub lajkan
-
kub lajkan
blue033 wrote:HM, nista onda ostaje ti jedino da nadjes nekoga ko ima account na palpay-u ili da im pises i pitas ima li neka druga mogucnost za placanje. Ili mozda da im posaljes po Ivici Osimu:))
Ma najgluplje je to sto je pretplata sugavih 4-5$ mjesecno!!
Pisacu im, valjda imaju neku alternativu...
Pozdrav.
-
scott
koja je razlika paypala sa http://www.moneybookers.com
- Pooll
Nisam cuo za ovo... ali zvuci super!SuperM wrote:Da li ste čuli za All1Pay card. Koristi infrastrukturu paysafecard-a. Počelo s prodajom i distribucijom u Hrvatskoj, SCG i BiH. Radi se o prepaid karticama u nominalama ca. 5,10, i 20 KM. Gdje ih ima za kupiti i ko ih distribuira?
Pozdrav.
-
SuperM
Našao sam, firma Foto Art iz Sarajeva vrši distribuciju i prodaju All1Pay kartica. Poslat će mi informacije o karticama.
Njihov link je http://www.fotoart.ba
Njihov link je http://www.fotoart.ba