Zna li ko jeli izasao taj przac ili ga nisu jos napravili
PIONEER
Moderator: Benq
- shiljak
#1 PIONEER
Cuo sam da jos dobijes 500GB na CD-u ili DVD-u (znaci ako si kupip CD/DVD od 700MB dobices jos 500GB prostora koliko sam ja razumio).
i ako nisu znate li koliko bi mogao da kosta (kupicu ga kad tad
) )
-
The_Fluid
#3 Re: PIONEER
shiljak wrote:Cuo sam da jos dobijes 500GB na CD-u ili DVD-u (znaci ako si kupip CD/DVD od 700MB dobices jos 500GB prostora koliko sam ja razumio).
Zna li ko jeli izasao taj przac ili ga nisu jos napravilii ako nisu znate li koliko bi mogao da kosta (kupicu ga kad tad
) )
de se definishi, za pochetak
shta, ko, gdje, model, gdje si chuo? od koga? itd
- shiljak
#4 Re: PIONEER
Cuo u jednim novinama a proizvodzac je PIONEER.The_Fluid wrote:shiljak wrote:Cuo sam da jos dobijes 500GB na CD-u ili DVD-u (znaci ako si kupip CD/DVD od 700MB dobices jos 500GB prostora koliko sam ja razumio).
Zna li ko jeli izasao taj przac ili ga nisu jos napravilii ako nisu znate li koliko bi mogao da kosta (kupicu ga kad tad
) )
de se definishi, za pochetak
shta, ko, gdje, model, gdje si chuo? od koga? itd
mozda ja nisam dobro racumio pa vi provjerite evo sta pise:
Pioneer: Uskoro 500 GB-ni optički diskovi?
Pioneer tvrdi kako je uspio razviti tehnologiju koja će omogućiti zapisivanje do 500 GB podataka na optičke medije. Prema izvještaju za javnost ove kompanije, nova tehnika zapisivanja podataka na optičke diskove koristi ultraljubičaste (UV) lasere koji emitiraju zrake još kraćih talasnih dužina od plavih lasera. Pioneer je korištenjem ovog lasera uspio zapisati "rupe" sa podacima na disk imeđu kojih je rastojanje 70 nanometara. Ovako malo rastojanje daje mogućnost zapisivanja do 20 puta više podataka od Blue-ray diskova.
Iako je tehnologija još uvijek u razvoju i daleko od završne faze, u Pioneer-u tvrde kako su uspjeli riješiti neke tehničke probleme koji su se javljali na medijima zbog tako velike gustine zapisa podataka, i to razvijanjem karbonske maske uz korištenje nekih fotoosjetljivih materijala.
- sffovac
i ja sam cuo nesto slicno prosle godine, ali za toliki kapacitet nisam cuo jer ipak 500GB je nesto sasvim ogromno, a za dobar dio price oko zapisa i toga slicnog je ok, ali jos jednom nevjerujem da ce moci toliko pohraniti
- shiljak
sffovac wrote:i ja sam cuo nesto slicno prosle godine, ali za toliki kapacitet nisam cuo jer ipak 500GB je nesto sasvim ogromno, a za dobar dio price oko zapisa i toga slicnog je ok, ali jos jednom nevjerujem da ce moci toliko pohraniti
E neznam,eno po internetu svi tu novost govore.Prosli put je bio PIONEER sa 1 GB a sad spovinje neki drugi laser koji omogucava da pohranis jos 500GB...