PC gamerske konfiguracije
Moderator: Benq
-
DonieBrasco
#5676 Re: PC gamerske konfiguracije
Da li je neko od vas probao WD Blue SSD, vidim da su sada aktuleni u Ryzen build na youtube. WD HDD su odlicni, nadam se da ce i sa SSD biti isti slucaj.
Koji su jos SSD-ovi dobri uz provjereni Samsung EVO.
-
DaShip
#5677 Re: PC gamerske konfiguracije
Ima li iko iskustva sa online kupovinom polovnog hardvera (pik i ebay)?Šta je sa prevarantima i na piku i na eBayu (tj. što se radi ako se dobije "cigla" ili pokvarena komponenta)?Isplati li se uopšte kupovati kada se u obzir uzmu PDV i carina na narudžbe iz inostranstva?
- Averus
#5678 Re: PC gamerske konfiguracije
Ja nikad ništa osim Samsunga ne bih kupio, a mnogi hvale Kingston.DonieBrasco wrote:Da li je neko od vas probao WD Blue SSD, vidim da su sada aktuleni u Ryzen build na youtube. WD HDD su odlicni, nadam se da ce i sa SSD biti isti slucaj.
Također, često čujem da su ljudi zadovoljni i SanDisk, Transcend i WD Black SSD diskovima...
Polovno ne kupuj preko ebay-a nikad.DaShip wrote:Ima li iko iskustva sa online kupovinom polovnog hardvera (pik i ebay)?Šta je sa prevarantima i na piku i na eBayu (tj. što se radi ako se dobije "cigla" ili pokvarena komponenta)?Isplati li se uopšte kupovati kada se u obzir uzmu PDV i carina na narudžbe iz inostranstva?
Ja sam na piku prije par godina nakupovao boga-oca polovno i sve je prošlo bez problema. Naravno, veća je tu zasluga kupca nego prodavca, jer moraš biti pametan. Nekad sam znao i rizikovati ali eto dobro je prošlo.
Pik nema zaštite potrošača, tako da je na tebi da uvijek isprobaš robu prije kupovine. Čak i kad ti šalju, možeš sa recimo Euroexpress-om se nadmudrivati da te puste da provjeriš (mislim da prodavač može njima reći da ti dozvole).
Bit priče: Budi mnogo oprezan, ebay i olx su puni prevaranata...
-
DaShip
#5679 Re: PC gamerske konfiguracije
Kako ćeš isprobati robu prije kupovine (sa laptopima i mobitelima može nekako, ali šta je sa računarskim hardverom)?Zar ebay nema zaštitu potrošača?Čuo sam da su upravo zbog te zaštite veoma loši za prodavače.Averus wrote:Polovno ne kupuj preko ebay-a nikad.DaShip wrote:Ima li iko iskustva sa online kupovinom polovnog hardvera (pik i ebay)?Šta je sa prevarantima i na piku i na eBayu (tj. što se radi ako se dobije "cigla" ili pokvarena komponenta)?Isplati li se uopšte kupovati kada se u obzir uzmu PDV i carina na narudžbe iz inostranstva?
Ja sam na piku prije par godina nakupovao boga-oca polovno i sve je prošlo bez problema. Naravno, veća je tu zasluga kupca nego prodavca, jer moraš biti pametan. Nekad sam znao i rizikovati ali eto dobro je prošlo.
Pik nema zaštite potrošača, tako da je na tebi da uvijek isprobaš robu prije kupovine. Čak i kad ti šalju, možeš sa recimo Euroexpress-om se nadmudrivati da te puste da provjeriš (mislim da prodavač može njima reći da ti dozvole).
- SanskiBiser
#5680 Re: PC gamerske konfiguracije
Averus wrote:
Polovno ne kupuj preko ebay-a nikad.
Iskljucivo kupovina samo od prodavaca tj. prodavnica koje imaju potpisan ugovor sa Euroexpress, tj. koje su Euroexpress partneri, sve je lakse provjeriti i vratiti ako nije ispravno i ujedno znas da je prodavac ozbiljan.
Inace za kupovinu preko OLX svaki put se radi

- Drvosjeca iz Dejcica
#5681 Re: PC gamerske konfiguracije
Da, napajanje se i meni učinilo loše. Pa ne bih AMD, Intel mi nekako bolje leži. RX470 nije baš tako loša, tj. trenutno mi budžet ne dopušta zamjenu grafičke pa bih to uradio nekad u narednom periodu.DaShip wrote:Nipošto ne kupuj i5, kupi ryzen 1600, kakav 4c4t procesor za te pareDrvosjeca iz Dejcica wrote:Paniram uzeti novu mašinu pa sam planirao ovu konfiguraciju...
ARCTIC COOLING Alpine 11 PLUS
LCPOWER Office Series LC600H-12 600W
WD Blue 1TB 7200rpm 64MB SATA3 WD10EZEX
GIGABYTE GA-Z170-HD3
G.SKILL 16GB Ripjaws V DDR4 3000MHz CL15 KIT F4-3000C15D-16GVGB
INTEL Core i5-7600K 3.80GHz 1151 BOX
ms winston
Od ranije imam RX470 grafičku i SSD EVO 850. Cijena za gore pobrojane komponente je oko 1200KM, šta mislite je li to OK...mislim da je ovo pristojna konfiguracja.Uzmi bolje napajanje, Corsair vengeance, Corsair cx450m, fsp/fortron hydro x ili reci gdje kupuješ pa da vidim šta se nudi.Usput čemu tako skup procesor i ram a grafička rx 470?
- avaks
#5682 Re: PC gamerske konfiguracije
Trenutno ti je AMD puno bolja investicija (1600x) a cijena im je ista, i ne moraš dodatno hlađenje da kupuješ jer uz Ryzena dobiješ sasvim solidan kuler.
Doduše ako ćeš računar samo za igranje onda je intel za par procenata bolji.
Doduše moraćeš puno bolje hlađenje da uzmeš i jaču napojnu ako ga planiraš klokovati dok za AMD nije potrebno. DO tebe je kako god.
Ovo je neki minimum za rekreativno OC:
https://www.olx.ba/artikal/25305926/cpu ... -212x-evo/
A ako hoćeš šta ozbiljnije onda moraš da tražiš kulere od 100+KM tako da zaboravi na taj arctic cooling od 20ak KM...
Doduše moraćeš puno bolje hlađenje da uzmeš i jaču napojnu ako ga planiraš klokovati dok za AMD nije potrebno. DO tebe je kako god.
A ako hoćeš šta ozbiljnije onda moraš da tražiš kulere od 100+KM tako da zaboravi na taj arctic cooling od 20ak KM...
-
DonieBrasco
#5683 Re: PC gamerske konfiguracije
1600 dođe sa coolerom, 1600x ne, isto vazi za sve ostale sa X.
Bez obzira koji Ryzen uzimate sto se tice maticne ploce B350 je minimum, ne idite na slabije cipsetove uz obavezan update BIOS-a. Ne instalirajte operativni sistem dok BIOS ne update.
Bez obzira koji Ryzen uzimate sto se tice maticne ploce B350 je minimum, ne idite na slabije cipsetove uz obavezan update BIOS-a. Ne instalirajte operativni sistem dok BIOS ne update.
- avaks
#5684 Re: PC gamerske konfiguracije
Do mene je, mislio sam na 1600 jer dođe s Wraith Spire :
-
DaShip
#5685 Re: PC gamerske konfiguracije
Zašto bi kupci ryzena 3 kupovali b350 ploče koje su otprilike 50 km skuplje, a usto se dobije hladnjak koji bi "možda" mogao držati procesor na 3.8 GHz i temperaturom od 80-85 c?DonieBrasco wrote:1600 dođe sa coolerom, 1600x ne, isto vazi za sve ostale sa X.
-
DonieBrasco
#5686 Re: PC gamerske konfiguracije
Ako zelis da dizes Ryzen 3 na 3.8. Ghz ja ti ne bih savjetovao slabiju maticnu od B350 radi stabilnosti + kvalitetno napajanje, a za uz to obavezno jaci cooler jer ovaj sto dobijes tesko da bi ga drzao na tim temperaturama.
Pogledaj malo na youtube nisu svi tvornicki cooleri za Ryezn 3, 5, 7 isti.
- Maharadza
#5687 Re: PC gamerske konfiguracije
U ovome momentu jeste intel malo bolji za gaming (mada ako u priču ubaciš streaming, obradu videa ili bilo koje operacije gdje je CPU bitan, ryzen je u velikoj prednosti), ali treba uzeti u obzir da će novije igre gotovo pa GARANTOVANO biti optimizovane dovoljno da maximalno iskoriste veći broj jezgri, a tu je ryzen 1600 u prednosti (u odnosu na i5 7600K) jer ih ima 6 a tih par procenata koliko je lošiji u trenutnim igrama, može se pretvoriti u prednost kod budućih igara koje budu optimizovane da iskoriste svih 6 jezgri, pa i više nadamo se (jer je uvijek dobro i poželjno da se CPU iskoristi max. i za gaming jer budimo realni - ogromna većina računara se i kupuje gotovo isključivo radi toga)!avaks wrote:Trenutno ti je AMD puno bolja investicija (1600x) a cijena im je ista, i ne moraš dodatno hlađenje da kupuješ jer uz Ryzena dobiješ sasvim solidan kuler.
-
DaShip
#5688 Re: PC gamerske konfiguracije
1)A320 ni ne može overclockatiDonieBrasco wrote:Ako zelis da dizes Ryzen 3 na 3.8. Ghz ja ti ne bih savjetovao slabiju maticnu od B350 radi stabilnosti + kvalitetno napajanje, a za uz to obavezno jaci cooler jer ovaj sto dobijes tesko da bi ga drzao na tim temperaturama.
2)Kupci tog procesora sigurno neće trošiti pare na hladnjak.
Na osnovu svega ovoga se može zaključiti da dok potrošiš 50 km na b350 ploču i 50-70 km na hladnjak možeš jednostavno kupiti r5 1400 ili čak i5 7400 koji radi na najvećem odronu od matičnih ploča i Rama.Dakle ovaj r3 treba i overclockati i koristiti sa brzim ramom da bi bio blizu i5, nažalost i poslije 6 godina se nisu približili Intelu.Sada je veoma loše vrijeme za niskobudžetne gejmere, polako bi 6 core procesori mogli postati minimum, a takvi koštaju previše za nas, još kad Intel izbaci 6c6t i5
- Averus
#5689 Re: PC gamerske konfiguracije
E mislim da sam fkt ostario... Jbt stvarno ne vidim smisao u korištenju slušalica sa LED osvjetljenjem
wtf
-
febo_acm
#5690 Re: PC gamerske konfiguracije
Averus wrote:E mislim da sam fkt ostario... Jbt stvarno ne vidim smisao u korištenju slušalica sa LED osvjetljenjemwtf
Dobro izgleda kad u mraku igras na balkonu i svi te vide...
- Averus
#5691 Re: PC gamerske konfiguracije
Privlači mušice i komarce 
-
febo_acm
#5692 Re: PC gamerske konfiguracije
Averus wrote:Privlači mušice i komarce
Ima cudnih treba, neke se mozda loze na osvjetljenje.
- seoBIH
#5693 Re: PC gamerske konfiguracije
Joj sto napisa glupost! Kakve veze ima euroexpres sa tim da li je artikal ispravan ili ne? Hajd nek ti dodje neispravan pa zovi euroexpres i pozali se, pa ces vidjeti sta ce ti reci. Nikad ti nece dopustiti da izvadis HDD i da ga ubacis na 20tak minuta testiranja, pa ako ima problema da ga vratis. Ne samo oni, vec bilo koja dostavna sluzba. Njihovo je da prevezu od tacke A do tacke B. Eventualno dopuste da otvoris da vidis da je dosao HDD i to je to. Sve ostalo, dobra volja vozaca.SanskiBiser wrote: Iskljucivo kupovina samo od prodavaca tj. prodavnica koje imaju potpisan ugovor sa Euroexpress, tj. koje su Euroexpress partneri, sve je lakse provjeriti i vratiti ako nije ispravno i ujedno znas da je prodavac ozbiljan.
-
febo_acm
#5694 Re: PC gamerske konfiguracije
kurirska služba dopusti da se roba pregleda fizički, ostalo ne.
burazeru vozač ima dnevno 70 isporuka, nema taj vremena za testiranja.
- avaks
#5695 Re: PC gamerske konfiguracije
Upravo tako, i neće ti ni dopustiti da otvoriš ako na pošiljci nije naznačeno da smiješ da otvaraš.
- SanskiBiser
#5696 Re: PC gamerske konfiguracije
seoBIH wrote:Joj sto napisa glupost! Kakve veze ima euroexpres sa tim da li je artikal ispravan ili ne? Hajd nek ti dodje neispravan pa zovi euroexpres i pozali se, pa ces vidjeti sta ce ti reci. Nikad ti nece dopustiti da izvadis HDD i da ga ubacis na 20tak minuta testiranja, pa ako ima problema da ga vratis. Ne samo oni, vec bilo koja dostavna sluzba. Njihovo je da prevezu od tacke A do tacke B. Eventualno dopuste da otvoris da vidis da je dosao HDD i to je to. Sve ostalo, dobra volja vozaca.SanskiBiser wrote: Iskljucivo kupovina samo od prodavaca tj. prodavnica koje imaju potpisan ugovor sa Euroexpress, tj. koje su Euroexpress partneri, sve je lakse provjeriti i vratiti ako nije ispravno i ujedno znas da je prodavac ozbiljan.
Nemate vi pojma sta se i kako se moze raditi u praksi, teoreticari
Podsjeti me ovo na zgodu jednu prije par godina, stigao mi paket u postu tezak oko 20ak kilograma sa rezervnim dijelovima za auto, a ja van grada, auto u servisu. Kaze sluzbenica postar po propisima ne moze pakete teze od dvije kile dostavljati. Uzmem broj postara, nazovem ga, kazem de bolan dovezi paket do servisa valjda moze na motoric stati, tezak jeste ali nije velik, imas 5 maraka na kafu dace ti majstor ja cu mu javiti - i tako je i bilo postar dovezao i dobio petaka.
Ja sam imao peh i dva puta hard diskove narucio za treca lica za servisiranje racunara i oba puta su bila neispravna, od dva razlicita poznata prodavaca, uredno placena kod dostave a vracena prodavacima isti dan na povratku kurira iz Bihaca za Banjaluku i prodavaci su oba puta pokrili troskove povratka, mislim da je bilo oko 18 KM za mene da vracam a za njih je bilo oko 9 KM , znaci platili su postarinu koju bih inace ja morao platiti, oko postarine se kurir skoro pa posvadjao s jednim od tih prodavaca jer je prodavac trazio da ja pokrijem pa je kurir zvao centralu i onda nakon toga je prodavac pristao da pokrije troskove; naredni dan mi vracen novac za robu u oba slucaja preko Euroexpress kurira jer nisam htio zamjenu robe i to sam naglasio prodavacima telefonom. Sipak bih to mogao da nije partner sa Euroexpress i to mi je kurir naglasio a druga stvar je da sam kod oba ta prodavaca prije toga vec finih para ostavio tako da su bili ipak susretljivi i jos uvijek kupujem kod njih. Uglavnom hard diskove same tj. solo vise ne narucujem preko OLX vec samo ako su dio sklopljene konfiguracije onda da.
Treci slucaj su mi uvalili pogresan artikal u originalne kutije artikla koji sam narucio, to je vraceno odmah isti dan istim kurirom u roku od nekih sat vremena nakon sto mi je dostavio i nakon sto sam platio artikal, potpisao i preuzeo i opet je prodavac morao pokriti troskove postarine a pare meni vracene naredni dan jer nisam htio zamjenu artikla i naravno opet je bio Euroexpress partner u pitanju i u tom slucaju sam direktno zvao centralu Euroexpress, javila se gospodja, fino popricali, ona naglasila da je prodavac njihov partner i da ce se licno ona cuti s njim i da ce javiti kuriru da navrati kod mene; kad je to sve obavila javila mi telefonom a ja sve spakovao i predao kuriru, on potvrdio s prodavacem s kojim se vec cula navedena gospodja i to je to... Jos je prodavac insistirao da je to sve zabuna i greska i nudio da mi nabavi u roku od 7 dana komponente koje su trebale biti u kutijama da mi ne vraca novac ali meni je to vec sve licilo na pokusaj prevare, na kraju se ispostavilo da i jeste bio pokusaj prevare ali nije bilo do prodavaca vec do momka koji je radio s njim a koji mi se javljao na telefon, balavac uzeo moje komponente sebi a ubacio u kutije duplo jeftinije polovne svoje cak ih nije ni ocistio dobro od prasine. Covjek me nazvao na telefon par dana poslije i izvinio se zbog te situacije inace u to vrijeme jedna od najjacih prodavnica na PIK sad vise nije...
I onda vremenom naucis sta moze da se uradi da izbjegnes probleme...
Kod mene znaju kuriri ostati i 20ak minuta.. Kod mene vec po usmenom dogovoru kuriri dolaze kad razvezu sve ostale pakete obicno kasno popodne kad idu nazad u bazu. Ja pakete otvaram u prisustvu kurira ili cak on na moj zahtjev otvara paket za mene i vidimo zajedno je li sve na broju i da nije osteceno i da je ispravno i to prije potpisivanja i placanja i prodavaci to znaju jer im javim da ce tako biti i pitam da li je to ok inace nema kupovine. Ljudi se - ako su ljudi - oko svega dogovore...
Ja jos jednom ponavljam, kupujte od OLX shopova koji imaju potpisan ugovor sa Euroexpress, tj. koji su im partneri narocito ako su poznati shopovi koji prave puno prometa, to vam daje kakvu takvu garanciju da je prodavac ozbiljan a u slucaju problema lakse je sve regulisati ako znate ako ne znate onda nemojte ni narucivati preko OLX...
- relativno84
#5697 Re: PC gamerske konfiguracije
Sve zavisi, jasno sam naglasio da cu probati prije nego dam pare, lik je valjda najavio da postoji ta mogucnost kad donese, kurir se malo preseravao da cesto vrsi isporuke za tog lika i da je sve ok. Postujem, ali ja cu da probam inace para nemafebo_acm wrote:kurirska služba dopusti da se roba pregleda fizički, ostalo ne.
-
febo_acm
#5698 Re: PC gamerske konfiguracije
Sva ta prica je ok. Samo vjerovatno u tvojoj regiji ima 20 dostava, a u mojoj 200. Ja imam dosta transakcija na Piku i relevantan sam da pricam za Sarajevo. Burazeru ti krenes u 7h da dijelis, a imas 60-70 dostava. Pravila voznje se znaju, max 9h dnevno i 56h sedmicno uz manja odstupanja. On svoje dostave mora zavrsiti, a zna se i kakvu kaznu plati ako vozi duze od 9h i ako je neispravna kartica.
Mene je lik nedavno zvao u 23:20 nosi mi nagradu koju sam na nagradnoj igri. Ja pitam lika jel se sali sa mnom i on kaze da nema kuci dok ne zavrsi. I moli me da potpisem da ide nazad za BL. Boze sacuvaj.
Tako da prijatelju sve ovisi o broju dostava...
Mene je lik nedavno zvao u 23:20 nosi mi nagradu koju sam na nagradnoj igri. Ja pitam lika jel se sali sa mnom i on kaze da nema kuci dok ne zavrsi. I moli me da potpisem da ide nazad za BL. Boze sacuvaj.
Tako da prijatelju sve ovisi o broju dostava...
-
DonieBrasco
#5699 Re: PC gamerske konfiguracije
Ko od ovih poznatijih sa OLX sto prodaju hardver ima ugovor sa Euroexpesom ?SanskiBiser wrote:Ja jos jednom ponavljam, kupujte od OLX shopova koji imaju potpisan ugovor sa Euroexpress, tj. koji su im partneri narocito ako su poznati shopovi koji prave puno prometa, to vam daje kakvu takvu garanciju da je prodavac ozbiljan a u slucaju problema lakse je sve regulisati ako znate ako ne znate onda nemojte ni narucivati preko OLX...
Ja se nikako ne usuđujem da kupim nesto bez obzira na popularnost prodavaca, pohvale, transakcije na profilu.
-
febo_acm
#5700 Re: PC gamerske konfiguracije
Meni riknuka graficka i poslo mi Mickey84 novu. Mickey84 ima ugovor sa Euroexpress. Poznati su jos Perop, gamingshopbn...