Napojna kartica ili Maticna ploca ??

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Ajdin_96

#1 Napojna kartica ili Maticna ploca ??

Post by Ajdin_96 »

Ovako, igrao sam neke igrice kao i svaki drugi dan i najednom mi je nesto sjevnulo u prednjem dijelu ko onog sto ubacujem CD i kompjuter se ugasio. Takodje je i nestalo struje u tom predjelu gdje je bio ukljucen komp.. Ja sve istekam i nakon neizvjesnog vremena struja dodje a ja otvorim kompjuter kada sam ga otvorio ni na jedno mjestu nije nista smrdilo.. Nakon od prilike 30 minuta vratim sve nazad i pokusam da ga upalim ali uopce ni ne uspijevam, da se on upali a nema slike bilo bi do graficke ali on ne zeli da se upali. Eh sad imao sam neku napojnue CODEGEN 400W 300XA i ona me je fino sluzila 5 godina eh sad razmisljam da uzmem sutra odmah novu iste marke CODEGEN 500W ali malo vise W... Sada me zanima sve sto mi mozete reci vezano za ovo, dali je do napojne uopce ? Dali je otisla maticna ploca, provjeravao sam kondenzatore nijedan nema neki neprirodan oblik.. Dali je pametno ubacit 100W vise nego prije sto je bilo...
Procesor: 2.53GHz
Ram: 2GB
HDD: 160GB
Graficka: nVidia GeForce 9600GT 512MB
To je sve cega se mogu sjetit... Hitno trebam neki savjet ili prijedlog,,
Decerto
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.

#2 Re: Napojna kartica ili Maticna ploca ??

Post by Decerto »

sad,ako ti je otisla napojna,moguce je da je povukla jos stvari sa sobom...nemoj da se iznenadis da kupis novu napojnu,kompjuter se upali,a cujes beepove,to jest,ram ti otisao,ili ne baca sliku,grafa se sprzila,ili da se upali pc,ali ne nece da posta,otisao procesor,itd itd...a za watte,generalno,sto vise,to bolje.
aquila

#3 Re: Napojna kartica ili Maticna ploca ??

Post by aquila »

Najvjerovatnije je da je samo otišla napojna jedinica, i poželjno je uzeti jaču. Ako imaš nekoga da isprobaš da se uvjeriš, je jako dobra opcija, ili pak, ako imaš unimer da ispitaš izlaze iz napojne jedinice, još bolje.
jalijas74

#4 Re: Napojna kartica ili Maticna ploca ??

Post by jalijas74 »

Ja imam na servisu isti slucaj. PC-u nema spasa vrisnula ploca, ako kod tebe bude napojna skaci od srece.
benassi

#5 Re: Napojna kartica ili Maticna ploca ??

Post by benassi »

Da dzaba ne otvaram novu temu...ovako imam sljedecu konfu:
Maticna ploca: http://www.biostar.com.tw/app/en/mb/int ... p?S_ID=432
Procesor: http://www.newegg.com/Product/Product.a ... 6819103210
Ram: http://www.newegg.com/Product/Product.a ... 6820231098
Grafulja intengrusha
Napojna: http://genelec.ba/cart.php?sta=view&sid=232&cid=12358

Znaci nista posebno..krsh ko krsh :D
E sad konto sam uzeti:
http://www.genelec.ba/cart.php?sta=view&sid=8&cid=13744
http://www.genelec.ba/cart.php?sta=view ... &cid=19262
ili ovu
http://www.genelec.ba/cart.php?sta=view ... &cid=20580

Sad me samo interesuje oce li ovaj moj krsh moci podrzati ovaj ram i ovu grafulju ?
Decerto

#6 Re: Napojna kartica ili Maticna ploca ??

Post by Decerto »

moci ce ti i taj ram i grafa na tu plocu,ali obe te grafe si naveo su low end...da ne kazem u rangu integrisanih ;-) tako da ne ocekujes da ces igrati novije igre bez stekanja.
benassi

#7 Re: Napojna kartica ili Maticna ploca ??

Post by benassi »

Decerto wrote:moci ce ti i taj ram i grafa na tu plocu,ali obe te grafe si naveo su low end...da ne kazem u rangu integrisanih ;-) tako da ne ocekujes da ces igrati novije igre bez stekanja.
Ma sto se tice igrica to mi je na zadnjem mjestu, nije namijenjen za gaminga.
Znaci te 2 graficke nevaljaju...jesu li ove sta bolje :)
http://genelec.ba/cart.php?sta=view&sid=15&cid=20575
http://www.genelec.ba/cart.php?sta=view ... &cid=18831
Ajdin_96

#8 Re: Napojna kartica ili Maticna ploca ??

Post by Ajdin_96 »

ako mi je napuhan 1 kondenzator blizu ram memorije dali zbog tog kondenzatora cijela maticna moze otic u nezaborav ili ??? Stvarno mi je potrebna pomoc
zoraja

#9 Re: Napojna kartica ili Maticna ploca ??

Post by zoraja »

Imao sam slučaj da su mi 2 kondenzatora bila napuhana, a komp je radio bez problema. Ako sve radi ok, ne mora značiti da je matična otišla. A ako baš želiš, kondenzatori su jako jeftini (1-2KM) pa ih možeš kupiti i zamjeniti.
Decerto

#10 Re: Napojna kartica ili Maticna ploca ??

Post by Decerto »

benassi wrote:
Decerto wrote:moci ce ti i taj ram i grafa na tu plocu,ali obe te grafe si naveo su low end...da ne kazem u rangu integrisanih ;-) tako da ne ocekujes da ces igrati novije igre bez stekanja.
Ma sto se tice igrica to mi je na zadnjem mjestu, nije namijenjen za gaminga.
Znaci te 2 graficke nevaljaju...jesu li ove sta bolje :)
http://genelec.ba/cart.php?sta=view&sid=15&cid=20575
http://www.genelec.ba/cart.php?sta=view ... &cid=18831
ta 6670 je vec nesto.
jalijas74

#11 Re: Napojna kartica ili Maticna ploca ??

Post by jalijas74 »

Ajdin_96 wrote:ako mi je napuhan 1 kondenzator blizu ram memorije dali zbog tog kondenzatora cijela maticna moze otic u nezaborav ili ??? Stvarno mi je potrebna pomoc
Nije nista strasno ako je samo jedan ali prvenstveno treba traziti uzrok. A to je 100 % losa napojna jedinica koja je zbog slabe snage jednostavno "isisala" taj kondenzator i nastavice da "sise" ostale koji bi brzo trebaju da se rascvjetaju i "eksplodiraju". Ako zelis spasiti plocu hitno stavi neku bolju napojnu sa vise W i pokusaj naci nekoga elektronicara (TV elektricar) da ti zamjeni kondenzator. U protivnom ce ti se desavati da ce sve cesce racunar "ledti" pa ces ga morati cesce gasiti zbog tog gasenja i paljenja ce ti se srusiti WIN vrlo brzo a postoji velika mogucnost da ce ti riknuti HDD i dobiti bad sektore.
dragan.s

#12 Re: Napojna kartica ili Maticna ploca ??

Post by dragan.s »

jalijas74 wrote: Nije nista strasno ako je samo jedan ali prvenstveno treba traziti uzrok. A to je 100 % losa napojna jedinica koja je zbog slabe snage jednostavno "isisala" taj kondenzator i nastavice da "sise" ostale koji bi brzo trebaju da se rascvjetaju i "eksplodiraju". Ako zelis spasiti plocu hitno stavi neku bolju napojnu sa vise W i pokusaj naci nekoga elektronicara (TV elektricar) da ti zamjeni kondenzator. U protivnom ce ti se desavati da ce sve cesce racunar "ledti" pa ces ga morati cesce gasiti zbog tog gasenja i paljenja ce ti se srusiti WIN vrlo brzo a postoji velika mogucnost da ce ti riknuti HDD i dobiti bad sektore.
Napojna jedinica nema ništa sa lošim kondenzatorima. Jutros sam radio neke HP polovnjake (dc7800) i svaki je imao po jedan naduvani kondenzator. Teško da HP ima loše napojne jedinice.
Naduvani kondenzatori nastaju zbog loše serije kondenzatora. Elektrolit koji je unutra je loš i ne može podnijeti duži rad na nominalnom naponu i dolazi do naduvavanja. Problem je navodno incijalno nastao kad je jedna tajvanska firma industrijskom špijunažom doznala za recept elektrolita od neke japanske firme. Mđt. ukradeni recept nije bio kompletan pa su čitave serije kondenzatora proizvedene na Tajvanu potencijalno ugrožene. Koliko je priča tačna ili ne teško je reći, ali problem postoji od P-II računara pa sve do danas. I ne samo u računarima. Problem naduvavanja imaju i LCD TV-i i plazme. CRT televizori su imali problem isušivanja kondenzatora usljed dugogodišnjeg rada pod visokim temperaturama.
dragan.s

#13 Re: Napojna kartica ili Maticna ploca ??

Post by dragan.s »

Ajdin_96 wrote:ako mi je napuhan 1 kondenzator blizu ram memorije dali zbog tog kondenzatora cijela maticna moze otic u nezaborav ili ??? Stvarno mi je potrebna pomoc
Teško da zbog tog jednog naduvanka ploča može otići, ali u svakom slučaju bolje spriječiti nego liječiti.
U stvari kad ploča ode zbog kondenzatora tada ih je kasno mijenjati. Već je produvao neki naponski regulator i ploča je pokojna. U nekim vrlo rijetkim situacijama mrtva ploča će oživiti zamjenom kondenzatora. U velikoj većini slučajeva to je gubljenje vremena.
jalijas74

#14 Re: Napojna kartica ili Maticna ploca ??

Post by jalijas74 »

Pazi ne mora znaciti da ako imas brend imas i super napojnu. Ja sam isusene kondezatore poslje 3 godine rada vidjao i na Dell-u, na IBM-u. Vecinom se sve desava na no-name racunarima starim 2+ godine.
Imas tu i verzije koji ce prije otici oni sa vise ili sa manje farada ali ovo sto sam ja vidjao od P I - pa nadalje je uvijek bilo uzrokovano losom napojnom jedinicom.
Decerto

#15 Re: Napojna kartica ili Maticna ploca ??

Post by Decerto »

Zato ti i vazi pravilo,kad sklapas racunar,da nikad ne stedis na maticnoj i napojnoj.
avaks

#16 Re: Napojna kartica ili Maticna ploca ??

Post by avaks »

Decerto wrote:Zato ti i vazi pravilo,kad sklapas racunar,da nikad ne stedis na maticnoj i napojnoj.
Veoma pametno rečeno. Znači ništa od kung fu napojnih od 500w ili 600w koje koštaju cca 50km jer ne isporučuju ni pola od toga. Ako je matična dobra i napojna ostalo se može vremenom nadograđivati zato je najbolje uložiti u dobru matičnu i napoju a vremenom dograđivati ostale komponente!
Herr Flick

#17 Re: Napojna kartica ili Maticna ploca ??

Post by Herr Flick »

Decerto wrote:Zato ti i vazi pravilo,kad sklapas racunar,da nikad ne stedis na maticnoj i napojnoj.
Ne mora znacit,npr sto ce ti neko extra napajanje sa recimo integrisanom grafikom ili nekom graf.karticom kojoj ne treba dodatni konektor,to je cisto bacanje para,imam bezbroj primjera u kojima ljudi kupuju brendirane napojne jedinice koje bi im nakon 15 dana crkle :-) :-)
Decerto

#18 Re: Napojna kartica ili Maticna ploca ??

Post by Decerto »

Herr Flick wrote:
Ne mora znacit,npr sto ce ti neko extra napajanje sa recimo integrisanom grafikom ili nekom graf.karticom kojoj ne treba dodatni konektor,to je cisto bacanje para,imam bezbroj primjera u kojima ljudi kupuju brendirane napojne jedinice koje bi im nakon 15 dana crkle :-) :-)
pa to je logicno..ako imas neki low end pc sa integrisanom grafom,naravno da neces uzimati recimo corsair 1000w,ali ako imas neki i7 i GTX690,hajd stisni pa uzmi neku kinesku napojnu od 700-800w i reci ma dosta mi je.Pa kad ti izgori napojna od 100 km i povuce komponente od 1000,dzaba ti onda plakat ;-)
PCgamer12

#19 Re: Napojna kartica ili Maticna ploca ??

Post by PCgamer12 »

Ja sam imo isti problem sa napojnom:
1 Nemoj kupovat 600w napojnu jer se brzo kvari dovoljno je 500w
2 Moras vidjet da li ti je procesor sa jednom ili vise jezgri
3 U mene je core 2 duo 3.0
4 Imam 2 gb ram-a
5 Graficka 2 gb nvidia ge force
6 Ako je maticna ploca direkt na napojnu mogu se desiti razni problemi da pregori i da se prosiri na ram graficku hard disc i jos gore na procesor koji vrijedi od 200-900km
Ja bi ti prporuciju cooler od 20 w.U mene je led cooler koji trosi 19W
Post Reply