mreza i kabl internet

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
superxenon

#1 mreza i kabl internet

Post by superxenon »

postovanje
imam jedan problem koji neznam kako da rijesim, a situacija je sljedeca:
imam dva racunara (laptopa) jedan je u jednoj sobi a drugi u drugoj i nedavno su mi uveli kabl internet a prije sam bio na dial-up i oba su mogla na internet al posebno naravno. eh sad bi ja da idu oba u isto vrijeme na internet al neznam kako, trebam ih povezati, i ima vise nacina povezivanja. koji je najjednostavniji i najbolji i najlaksi? :D i kako da to izvedem da imam konekciju na oba racunara u isto vrijeme neovisno jedan od drugoga?
hvala unaprijed svakome ko se malkice potrudi da mi pomogne :roll:
sabanss

Post by sabanss »

Za kablovski internet koji pici neovisno jedan od drugog ti treba ruter. Ako laptopi imaju wireless preporucujem neki od Linksys WRT54x modela. Trebas malo povesti racuna o zastiti mreze ali ovi uredjaji pruzaju more funkcionalnosti: Acsess Point, Router, Switch sve u jednom...
superxenon

Post by superxenon »

koliko kosta jedan taj ruter?
stidljiv

Post by stidljiv »

Ma switch ti je jeftinije i bolje rjesenje...5portni switch ti je izmedju 25 i 40 KM, dok ti je jedan ruter u ovom slucaju linksys iznad 100 km sigurno...
superxenon

Post by superxenon »

znaci da nabavim switch pa da se javim na dalje upute? :D
stidljiv

Post by stidljiv »

Pa eto tu smo... :-) :D
papa

Post by papa »

e i mene nesta interesuje :D pa ako bi ko mogo objasnit, ak ima vise tu posla i pisanja ne mora :D
dijelim konekciju na dva kompa preko routera, e jel mogu sad napravit tu mrezu prreko routera, et ono da igram igrica, saljem fajlove i tako to :D
imal tu posla vise, il je par klikova da se to napravi..

:D
sabanss

Post by sabanss »

Switch mu nije opcija jer koliko znam kablovski operateri ne dozvoljavaju kreiranje vise PPPoE konekcija (za razliku od BiHnet ADSL-a gdje se moze imati vise konekcija), a on trazi da mu racunari imaju pristup internetu neovisno jedan od drugog. Zato mu treba ruter.

Ako je na onom Globalnet-u onda mu cak i ovaj ruter nije opcija jer oni konekciju prave putem VPN-a (odavno nisam vidio gluplje rjesenje). Ruteri koji ovo mogu su malo skuplji, srecom verzije 54GL i 54GS rutera imaju mogucnost alternativnog firmvera koji ovo omogucava. U ovom slucaju pazljivo procitati upute jer se uredjaj moze lako sj***ti.

@papa

Koji uredjaj? Kako sam skontao tvoja dva racunara su vec u mrezi? Sta tacno ne radi?
madner

Post by madner »

Koji ti je kablovski modem?

On ti moze radit kao router, za manje mreze (mislim do 32 korisnika).
Interceptor

Post by Interceptor »

Evo, da stavimo tacku na raspravu.

Kupis switch, router nema potrebe -100%. Utaknes dva laptopa, podesis ip adrese (npr. 192.168.0.2 i 192.168.0.3) i restartujes modem (chup iz struje) OBAVEZNO sa upaljenim laptopima i konektujes se... To je to-nista vise. Na ovaj nacin mozes da downloadujes sa Rapishare-a koliko hoces bez time limita.
sabanss

Post by sabanss »

99% kablobskih modema u Sarajevu je Motorola Surfboard 5100.

Kako mislite taj model natjerati da radi kao ruter? Ja sam ubijedjen da taj modem moze raditi samo sa jednim racunarom i jednom konekcijom u isto vrijeme na nasim ISP-ovima.

Kako mislite konfigurisati modem da moze ici vise racunara na mrezu? Web interface ima samo par obavjestenja i nista vise...

Ovo me bas zanima. Odgovorite konkretno molim!
eHost

Post by eHost »

ako ga ne mozes konfigurisati da "modem" napravi PPPoE konekciju ka provajderu i da djeluje kao DHCP server u mrezi i da vrsi NATing adresa iz lokalne mreze na javnu - onda je odogovor jednostavan. NIKAKO !!!

Pozdrav
eHost
E:S
sabanss

Post by sabanss »

eHost wrote:ako ga ne mozes konfigurisati da "modem" napravi PPPoE konekciju ka provajderu i da djeluje kao DHCP server u mrezi i da vrsi NATing adresa iz lokalne mreze na javnu - onda je odogovor jednostavan. NIKAKO !!!
Od svega toga, taj modem moze biti samo DHCP server, no to mu nije prijeko neophodno, konekciju ne moze napraviti pa me jos uvijek zanima odgovor strucnjaka. Ima fora kako taj modem moze sluziti za vise racunara ali to nije primjenjivo zbog ogranicenja nasih provajdera.
papa

Post by papa »

sabanss wrote: @papa

Koji uredjaj? Kako sam skontao tvoja dva racunara su vec u mrezi? Sta tacno ne radi?
telindus 1132 adsl router - naziv uredjaja :D
kompjuteri su povezani kablom preko ovog uredjaja, oba mogu na net,nezavisno jel jedan upaljen il nije. meni da je da igram multipayer, da mi ne trosi limit, na bihnetu sam 8-)

jel trebam ja pravit neku novu konekciju, dal mogu slat fajlove na ovaj drugi komp kad nisam na netu, il tu treba cackat sta na modemu :D
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Ma ja znam da (ako su samo dva) da moze i samo preko mrezne. Ako je vise računara onda ova gore priča sva važi...
DOduse znam da mi je u rodjaka ova prva opcija sad mogla, sad nije al eto, nek prvo proba sa LANom prije nego se izuje za sta..
superxenon

Post by superxenon »

pa samo su dva lap-a u pitanju, oba imaju LAN kartice i imam onaj kabal crossover ili kako vec, ali ja sam njih kao fol "umrezio" jedan vidi jednog a ovaj drugi nevidi drugog. neznam oko toga puno zato sam i pitao. kad ih spojim sa crossover kablom izgubim konekciju skroz na ovom primarnom lap-u. modem je onaj od globalneta crni motorolin standardni SB5101E-CN. problem je isto sto nemogu da spojim lap preko etherneta nego samo preko usb sa modemom. eto ja sam opisao kako sam znao ako sta nije jasno opet pitajte :D
sabanss

Post by sabanss »

@superxenon

Sto se tice Globalneta oni imaju taj glupi sistem autorizacije pomocu VPN-a, probaj ovo:

Jedna laptop spoji na USB a drugi na Ethernet modema i probaj kreirati konekcije, mada sumnjam da ce raditi.
Druga solucija ti je ruter koji podrzava VPN.

I da ne zaboravim. Ako ti nije uslov da mogu neyavisno na internet onda mozes sherovati konekciju na onom na kojem ti se nalazi modem, samo sto on mora uvijek raditi da bi ovaj drugi imao vezu.

@papa

Racunari su ti vec u mrezi. Pokreni igru i podigni server na jednom od racunara (odaber LAN za mrezu u postavkama) igre i to je to. Mozda firewalli smetaju? Za dijeljenje fajlova, desnim na fajl ili folder->properties->sharing dalje ce ti se sve samo kazati.
hitman05

Post by hitman05 »

Svasta napisase ljudi, al' nista konkretno. Evo ja cu napisati svoje dozivljaje sa djeljenjem internet konekcije u maloj mrezi. Imam pristup internetu prego globalneta i dva racunara u lan merzi, koji idu neovisno jedan od drugog na internet. Kablovski modem je morotola sb5101e, router je zyxel p334.
LAN: mrezne kartie koriste dhcp routera (dinapicke ip adrese u postavkama na mreznim karticama), na routeru za te mrezne kartice postavljene su fiksne ip adrese (static ip, znaci odredjena kartica uvijek dobiva istu ip adresu). Pokrenes network wizarde, odaberes oblik mreze i to je to. Mozes koristiti firewall-e, naravno napravljenu mrezu stavis u trusted zonu. Sa ovakvim postavkama mreza radi bez problema, djeljenje fajlova, igrice, video streaming itd.
WAN(djeljeje internet konekcije): Kablovski modem se spaja na wan port routera, to je jedina hardverska promjena. Global netu prijavis mac adresu, ne routera nego mac adresu neke mrezna kartice iz lana. Sa ovakvim postavkama
mreza ima pristup internetu preko ethernet pristupa internetu (staticka-djeljena-javna ip adresa, neki portovi su zatvoreni itd). Uglavnom, vecina stvari radi bez vecih problema, neke sporije (npr p2p servisi). Ethernet pristu internetu regulise globalnet, tu korisnik nista ne moze uraditi. Ukoliko ne uspje djeljenje internet konekcije na ovaj nacin treba ponoviti network wizarde.
Switch je beskorstan, kao i koristenje usb i lan prikljcaka na modemu to nece ici. Znaci router je prava stvar za sve, gore navedeni router kosta 90KM, a moze se konfigurisati kako god hoces, ima bruku opcija.
VPN: Trenutno radim na konfigurisanju routera za pristup internetu preko vpn servera, trebalo bi to da proradi, uz malo srece :) Uglavnom mogu dati konkretne/detalje postavke za ovaj router, ako nekom zatreba.
superxenon

Post by superxenon »

pa imal neko da mi utali taj ruter ili da zna nekoga ko prodaje?
sabanss

Post by sabanss »

@hitman05

Sad si me zbunio. Kazes da imas pristup internetu a onda da radis na konfigurisanju rutera za pristup VPN serveru.

Na koji nacin Globalnet radi autorizaciju?

Imam par Zyxela u mrezi ali se sjecam da oni podrzavaju samo Ethernet ili PPPoE konekcije za WAN. Kako mislis ostvariti VPN na ovom uredjaju?
hitman05

Post by hitman05 »

sabanss wrote:@hitman05

Sad si me zbunio. Kazes da imas pristup internetu a onda da radis na konfigurisanju rutera za pristup VPN serveru.

Na koji nacin Globalnet radi autorizaciju?

Imam par Zyxela u mrezi ali se sjecam da oni podrzavaju samo Ethernet ili PPPoE konekcije za WAN. Kako mislis ostvariti VPN na ovom uredjaju?
Trenutno imam pristup internetu preko etherneta, a autorizacija se vrsi, vjerovatno, preko mac adrese. Ovaj moj router podrzava VPN (pptp) protokol, evo nekoliko slika.

http://img207.imageshack.us/img207/9476/untitledqi4.jpg
http://img207.imageshack.us/img207/7277 ... ed2vr2.jpg
Last edited by hitman05 on 07/04/2007 02:37, edited 1 time in total.
sabanss

Post by sabanss »

Koja je onda svrha VPN-a? Koliko sam vidio na njihovoj stranici bez autorizacije je dostupna samo njihova stranica?
hitman05

Post by hitman05 »

sabanss wrote:Koja je onda svrha VPN-a? Koliko sam vidio na njihovoj stranici bez autorizacije je dostupna samo njihova stranica?
Sve sto pise na stranici je natacno. Sa VPN-om imamo dinamicke-javne ip adrese, otvorene portove, valjda vecu zastiti itd.
Post Reply