Mobilni all about
Moderator: Benq
- ema_
#1251 Re: Mobilni all about
Danas sam gledala cijene SE Xperia Neo i Arc, cijene su 520 i 660 km, ne sjećam se koliko je koja
, nije ih ni bilo tu trenutno , samo pitanje ima li tu neke aman razlike da je bolje dati 660 km umjesto 520?
Po gsmareni to je tu negdje u 5 deka

- zateznistub
#1252 Re: Mobilni all about
http://www.gsmarena.com/compare.php3?id ... hone2=3619ema_ wrote:Danas sam gledala cijene SE Xperia Neo i Arc, cijene su 520 i 660 km, ne sjećam se koliko je koja, nije ih ni bilo tu trenutno , samo pitanje ima li tu neke aman razlike da je bolje dati 660 km umjesto 520?
![]()
Pa i nije neka razlika, ali nije ni u cijeni.
-
689908
#1253 Re: Mobilni all about
treba mi adobe reader za SE Elm trazi sam neke ali ne rade ,pomoc 
- Quaresma
#1254 Re: Mobilni all about
kod kojeg si to kineza gledala Neoema_ wrote:Danas sam gledala cijene SE Xperia Neo i Arc, cijene su 520 i 660 km, ne sjećam se koliko je koja, nije ih ni bilo tu trenutno , samo pitanje ima li tu neke aman razlike da je bolje dati 660 km umjesto 520?
![]()
http://www.univerzalno.com/mobiteli/son ... ia-neo/825
ugl, neo ima bolji procesor od 1ghz, mulitouch a to nema x10
zaboravite sad na Sony Ericsson, sto ste vidjali, vidjali ste te mobitele, u buduce ce biti samo Sonyevi mobiteli
kupi sebi Nokiu N8, eto jos si zensko pa ima i u pink verziji
- burekodsira
#1255 Re: Mobilni all about
radi se o ARCu a ne X10 lave
a ja bi se prije za ARC odlucio
- texel
#1256 Re: Mobilni all about
Uskoro SONY ponovo solo, što znači puuuuno bolja ponuda njihovih mobitela će uslijediti. Zato bolje sačekati.
- burekodsira
#1257 Re: Mobilni all about
sony sam nije proizvodio telefone tako da im je ovo takoreci pocetaktexel wrote:Uskoro SONY ponovo solo, što znači puuuuno bolja ponuda njihovih mobitela će uslijediti. Zato bolje sačekati.
ili imas dojavu pa se isplati cekati
evo jedna usporedba uzdus i poprijeko

- semirsar
#1258 Re: Mobilni all about
Opali ti k'o maxim po divizijiburekodsira wrote: sony sam nije proizvodio telefone tako da im je ovo takoreci pocetak![]()
http://www.gsmarena.com/sony_cmd_j70-280.php
Sjecam se ja starih cigli jos, danas bi komotno potpale pod hladno oruzje
- oldschool
#1259 Re: Mobilni all about
Proizvodili najobičniji šrot, nisu se tu nikako snašli, imaju drugu šansu, ostaje da vidimo kako će se snaći.semirsar wrote:Opali ti k'o maxim po divizijiburekodsira wrote: sony sam nije proizvodio telefone tako da im je ovo takoreci pocetak![]()
![]()
- Qler
#1260 Re: Mobilni all about
oldschool wrote:Proizvodili najobičniji šrot, nisu se tu nikako snašli, imaju drugu šansu, ostaje da vidimo kako će se snaći.semirsar wrote: Opali ti k'o maxim po diviziji![]()
Ja sam sa ovim telefonom otisao u Prag na exkurziju, 7 dana, bez punjca, u busu igrao one majmune sto se gadjaju bananama, u oba smijera.. tada je imao "3D" meni, odlican software, i fakat je bio beton telefon. Jos je bio i onaj J50 meni se cini, preklopni, imao ugradjenu sekretaricu.. Ja sam i gotivio Sony dok se nije udruzio sa ericssonom i uzeo meni uvijek prespor software...
- oldschool
#1261 Re: Mobilni all about
Tadašnji mobiteli nisu puno trošili, pogotovo Nokia-e i Siemens-i, Sony je propadao pa se udružio s Ericssonom, tu smilim na odjel mobilne telefonije. Ta saradnja je dovela do proizvodnje K 800i, koji je ,po meni, i dalje najbolji proizveden mobitel do sada. Jedina mana Ericssona je bio dizajn, katastrofa su tu bili, dok je Sony bio ušminkan. Kupovinom Ericssona su dobili mnoštvo patenata, nadaju se ljudi boljim ekranima, kamerama, reprodukciji medija, a sam Sony je najavio da će ići na to da integrišu mobitel s što više Sony uređaja.Qler wrote:oldschool wrote:Proizvodili najobičniji šrot, nisu se tu nikako snašli, imaju drugu šansu, ostaje da vidimo kako će se snaći.semirsar wrote: Opali ti k'o maxim po diviziji![]()
Ja sam sa ovim telefonom otisao u Prag na exkurziju, 7 dana, bez punjca, u busu igrao one majmune sto se gadjaju bananama, u oba smijera.. tada je imao "3D" meni, odlican software, i fakat je bio beton telefon. Jos je bio i onaj J50 meni se cini, preklopni, imao ugradjenu sekretaricu.. Ja sam i gotivio Sony dok se nije udruzio sa ericssonom i uzeo meni uvijek prespor software...
-
kojeime
#1262 Re: Mobilni all about
Dosao u posjed Blackberry Bold 9780. Novija verzija tvog telefona. Imas svakakvih podataka o tvom telefonu na youtube, internetu uopste i na blackberry web stranici.zateznistub wrote:Dosao u posjed blackberry bold 9700
zna li neko nesto o telefonu i gdje i kako se mogu skinuti i instalirati aplikacije.
I gdje ima kupiti oklop za njega i koliko para.
Hvala.
Nakon 2 dana koristenja mog telefona, a kako je tvoje dosta slican, ovo su moja iskustva:
Telefon je dobar, dakle uredjaj sam po sebi je dobar. Problem je u slijedecem. RIM (Research In Motion, proizvodjac Blackbery telefona) ima specificnu politiku i jedna od njihovih odluka je da data transfer ide preko njihovih servera. Tako da RIM daje raznim telekomima po svijetu, koji sa RIM-om potpisu ugovore, potreban softver kako da omoguce korisnicima Blackberry telefona koristenje odredjenih funkcija telefona. Telecomi u BIH nemaju te ugovore. Sto u praksi znaci slijedece: Mozes razgovarati, mozes slati SMS, mozes instalisati i koristiti aplikacije, ali ne sve, i to zavisi od podrske telecoma. Mozes updateovati softver telefona. I to je uglavnom sve sto mozes sa Blackberry telefonom u BiH.
NE MOZES: Slati i primati MMS, surfati internetompreo GSM sa Blackberry browserom (mozes ako instalises Opera mini browser za Blackberry telefon), ne mozes koristiti Blackberry messenger funkciju, ne mozes koristiti GPS i ne mozes koristiti ni jednu od "poslovnih" funkcija. I jos poneke funkcije. Sve sto ne mozes koristiti je ono sto ide preko RIM servera i za sta telecomi trebaju ugovore sa RIM-om. Internet (u sta spada i MMS) transfer ide preko RIM servera, nasi telekomi nemaju ugovore sa RIM-om i te funkcije ne mozes koristiti. M:tel je jedno vrijeme imao taj ugovor, ali cini mi se da vise nema, provjeri kod M:tela, pa ako imaju taj ugovor, a ti te funkcije zelis, moraces uzeti m:tel kao provajdera.
Ali da sve ne bude crno, imas finih funkcija koje mozes koristiti. Na primjer instalisanjem potrebne aplikacije as app worlda i prijavom na web site za to napravljenim mozes u slucaju kradje telefona sa svog racunara izbrisati sve podatke sa telefona, zakljucati ga, locirati ga i slicno.
Ima jos funkcija koje mozes koristiti, tako da ne znam sta da ti kazem. Ako si ga platio puno, onda se nisi usrecio. Jer ako Bold u Sarajevu na primjer kosta oko 550KM a ne mozes koristiti MMS sto neki telefon od 50KM moze, onda to je to losa vijest. Ali ako ti ne treba MMS ili surfanje internetom preko GSM mreze (za sta ti je bolje koristiti WiFi) i ne koristis GPS, onda imas odlican telefon sa fantasticno dugim trajanjem baterije i nekim mogucnostima koje neki drugi telefoni nemaju. One funkcije zbog kojih je Blackberry omiljen kod poslovnih ljudi mnogo drugih telefona koji se ovdje koriste i nemaju tako da imas neki drugi telefon te funkcije svakako ne bi ni imao, pa nemogucnost njihovog koristenja i nije velika steta.
Da bi se potpuno iskoristile sve mogucnosti Blackberry telefona u svakodnevnoj upotrebi mora se imati BIS servis, a za poslovno koristenej BES servis, ali mi ih ovdje nemamo. Tako da u BIH vlasnici Blackberryja mogu iskoristiti manje od pola mogucnosti svojih telefona.
Link na stranicu za tvoj telefon, a tu ti je i link za aplikacije: http://us.blackberry.com/smartphones/blackberrybold/
Link za Opera mini browser ako zelis ipak surfati telefonom preko GSM umjesto WiFi: http://www.operamini.com/mobile/download/versions/
Pogledaj ovu temu: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 21&t=92084
Ja razmisljam o slijedece tri opcije:
1. Prodati/zamijeniti svoj Blackberry za neki "standardni", mozda sa Androidom, recimo Samsung Galaxy Mini u nekoj od radnji u Sarajevu ako moze, ili ako neko zeli bas Blackbery sa tom osobom.
2. Isto kao gore, ali to uraditi sa nekim iz dijaspore iz normalnih zemalja u kojima se moze koristiti Blackberry u potpunosti. Hrvatska je jedna od tih zemalja na primjer.
3. Ipak ga zadrzati jer tesko da cu za tako male novce za koje sam ga kupio doci do tako dobre masine sto se hardvera tice. Pa i softvera, sve mogucnosti koje se mogu koristiti rade izvanredno, one koje se ne mogu koristiti nije krivica telefona, vec telekoma i RIM poslovne politike.
Sretno.
- burekodsira
#1263 Re: Mobilni all about
ja nisam imao dodira sa njima, jedino meni sto je poznato vezano za sony i mobitele pneoldschool wrote:Proizvodili najobičniji šrot, nisu se tu nikako snašli, imaju drugu šansu, ostaje da vidimo kako će se snaći.semirsar wrote:Opali ti k'o maxim po divizijiburekodsira wrote: sony sam nije proizvodio telefone tako da im je ovo takoreci pocetak![]()
![]()
ps: jeste li znali da ne mozete citirati vise od tri posta?
- Blanco
#1264 Re: Mobilni all about
Pozdrav ljudi,zna li neko gdje bi mogao nabaviti oklop(masku) za nokiu n79??Gdje god pitam kazu da nemaju,ocajan sam.

- Quaresma
#1265 Re: Mobilni all about
sjecam se dobro kad je ćaća uzeo jednom Sony mobitel, dobro se sjecam, bio je plav mobitel, slican nasim kucnim bezicnim telefonima, ono sto je bilop ubitacno na tom mobitelu je bila velika tipka MENU
sa strane je imao kao onaj kolutic valjda za jci zvuk kolutas gore dole

slican ovome
nakon toga mobitela uzeo je jos manji sony a i tanji, dok je ovaj prvi meni posluzio za igranje s djecom
a kasnije je uzeo i neki ericsson, skroz mali display, tek toliko da se brojevi vide, izbacena ona antena na vrhu, preko tipki ona zastita sto se preklapa, u to vrijeme bas skup i sexy phone bio

al kad su se spojili Sony i Ericsson, presao na Nokiu
sa strane je imao kao onaj kolutic valjda za jci zvuk kolutas gore dole

slican ovome
nakon toga mobitela uzeo je jos manji sony a i tanji, dok je ovaj prvi meni posluzio za igranje s djecom
a kasnije je uzeo i neki ericsson, skroz mali display, tek toliko da se brojevi vide, izbacena ona antena na vrhu, preko tipki ona zastita sto se preklapa, u to vrijeme bas skup i sexy phone bio

al kad su se spojili Sony i Ericsson, presao na Nokiu
-
Astrix
#1266 Re: Mobilni all about
Imam jedno pitanje za vas, dobio sam jedan telefon iz amerike LG VX 8800, zanima da li se moze ovde kod nas dekodirati i koliko bi otprilike para bilo jer bih ga koristio , sasvim solidan telefon...

-
EUROBIH
#1267 Re: Mobilni all about
Astrix wrote:Imam jedno pitanje za vas, dobio sam jedan telefon iz amerike LG VX 8800, zanima da li se moze ovde kod nas dekodirati i koliko bi otprilike para bilo jer bih ga koristio , sasvim solidan telefon...
nije problem u kodovima......dobijem ih za 10-tak minuta
.....ali da nije to cdma telefon? bez sim-a?
- zateznistub
#1268 Re: Mobilni all about
Prvo da ti se zahvalim na ovako osebujnom odgovoru koji ne bih dobio ni od RIM-a osobno. Sa telefonom sam zadovoljan, MMS me ne interesuje ali mi je krivo za GPS na primjer. Probacu ovo sa operom jer mi je internet u pokretu ponekad potreban (nista specijalno ali treba). Sa zvukom sam zadovoljan, slike koje pravi sa svojom 3.2 kamerom su bolje od zenine nokie n97 mini a koja ima 5mp kameru. Samo mu oklop malo izgreban a koliko sam se raspitao malo ga je tesko za dobiti, ako znas adersu javni mi na pp.kojeime wrote:Dosao u posjed Blackberry Bold 9780. Novija verzija tvog telefona. Imas svakakvih podataka o tvom telefonu na youtube, internetu uopste i na blackberry web stranici.zateznistub wrote:Dosao u posjed blackberry bold 9700
zna li neko nesto o telefonu i gdje i kako se mogu skinuti i instalirati aplikacije.
Hvala.
Nakon 2 dana koristenja mog telefona, a kako je tvoje dosta slican, ovo su moja iskustva:
Telefon je dobar, dakle uredjaj sam po sebi je dobar. Problem je u slijedecem. RIM (Research In Motion, proizvodjac Blackbery telefona) ima specificnu politiku i jedna od njihovih odluka je da data transfer ide preko njihovih servera. Tako da RIM daje raznim telekomima po svijetu, koji sa RIM-om potpisu ugovore, potreban softver kako da omoguce korisnicima Blackberry telefona koristenje odredjenih funkcija telefona. Telecomi u BIH nemaju te ugovore. Sto u praksi znaci slijedece: Mozes razgovarati, mozes slati SMS, mozes instalisati i koristiti aplikacije, ali ne sve, i to zavisi od podrske telecoma. Mozes updateovati softver telefona. I to je uglavnom sve sto mozes sa Blackberry telefonom u BiH.
NE MOZES: Slati i primati MMS, surfati internetompreo GSM sa Blackberry browserom (mozes ako instalises Opera mini browser za Blackberry telefon), ne mozes koristiti Blackberry messenger funkciju, ne mozes koristiti GPS i ne mozes koristiti ni jednu od "poslovnih" funkcija. I jos poneke funkcije. Sve sto ne mozes koristiti je ono sto ide preko RIM servera i za sta telecomi trebaju ugovore sa RIM-om. Internet (u sta spada i MMS) transfer ide preko RIM servera, nasi telekomi nemaju ugovore sa RIM-om i te funkcije ne mozes koristiti. M:tel je jedno vrijeme imao taj ugovor, ali cini mi se da vise nema, provjeri kod M:tela, pa ako imaju taj ugovor, a ti te funkcije zelis, moraces uzeti m:tel kao provajdera.
Ali da sve ne bude crno, imas finih funkcija koje mozes koristiti. Na primjer instalisanjem potrebne aplikacije as app worlda i prijavom na web site za to napravljenim mozes u slucaju kradje telefona sa svog racunara izbrisati sve podatke sa telefona, zakljucati ga, locirati ga i slicno.
Ima jos funkcija koje mozes koristiti, tako da ne znam sta da ti kazem. Ako si ga platio puno, onda se nisi usrecio. Jer ako Bold u Sarajevu na primjer kosta oko 550KM a ne mozes koristiti MMS sto neki telefon od 50KM moze, onda to je to losa vijest. Ali ako ti ne treba MMS ili surfanje internetom preko GSM mreze (za sta ti je bolje koristiti WiFi) i ne koristis GPS, onda imas odlican telefon sa fantasticno dugim trajanjem baterije i nekim mogucnostima koje neki drugi telefoni nemaju. One funkcije zbog kojih je Blackberry omiljen kod poslovnih ljudi mnogo drugih telefona koji se ovdje koriste i nemaju tako da imas neki drugi telefon te funkcije svakako ne bi ni imao, pa nemogucnost njihovog koristenja i nije velika steta.
Da bi se potpuno iskoristile sve mogucnosti Blackberry telefona u svakodnevnoj upotrebi mora se imati BIS servis, a za poslovno koristenej BES servis, ali mi ih ovdje nemamo. Tako da u BIH vlasnici Blackberryja mogu iskoristiti manje od pola mogucnosti svojih telefona.
Link na stranicu za tvoj telefon, a tu ti je i link za aplikacije: http://us.blackberry.com/smartphones/blackberrybold/
Link za Opera mini browser ako zelis ipak surfati telefonom preko GSM umjesto WiFi: http://www.operamini.com/mobile/download/versions/
1. Prodati/zamijeniti svoj Blackberry za neki "standardni", mozda sa Androidom, recimo Samsung Galaxy Mini u nekoj od radnji u Sarajevu ako moze, ili ako neko zeli bas Blackbery sa tom osobom.
2. Isto kao gore, ali to uraditi sa nekim iz dijaspore iz normalnih zemalja u kojima se moze koristiti Blackberry u potpunosti. Hrvatska je jedna od tih zemalja na primjer.
3. Ipak ga zadrzati jer tesko da cu za tako male novce za koje sam ga kupio doci do tako dobre masine sto se hardvera tice. Pa i softvera, sve mogucnosti koje se mogu koristiti rade izvanredno, one koje se ne mogu koristiti nije krivica telefona, vec telekoma i RIM poslovne politike.
Sretno.
jos jednom hvala.
-
kojeime
#1269 Re: Mobilni all about
Nema na cemu. Napisacu odgovor ovdje, mozda se nadje jos neki korisnik Blackberryja kojem ce informacija dobro doci.zateznistub wrote:Prvo da ti se zahvalim na ovako osebujnom odgovoru koji ne bih dobio ni od RIM-a osobno. Sa telefonom sam zadovoljan, MMS me ne interesuje ali mi je krivo za GPS na primjer. Probacu ovo sa operom jer mi je internet u pokretu ponekad potreban (nista specijalno ali treba). Sa zvukom sam zadovoljan, slike koje pravi sa svojom 3.2 kamerom su bolje od zenine nokie n97 mini a koja ima 5mp kameru. Samo mu oklop malo izgreban a koliko sam se raspitao malo ga je tesko za dobiti, ako znas adersu javni mi na pp.kojeime wrote:Dosao u posjed Blackberry Bold 9780. Novija verzija tvog telefona. Imas svakakvih podataka o tvom telefonu na youtube, internetu uopste i na blackberry web stranici.zateznistub wrote:Dosao u posjed blackberry bold 9700
Hvala.
Sretno.
jos jednom hvala.
Opera radi sigurno, ja sam je instalisao i radi.
Ako si u Sarajevu, masku probaj naci u Univerzalno (ZM mobile). Ne znam tacno gdje ima, ali ja sam na primjer trazio futrolu za mobitel i MP3 player koja ide na nadlakticu (za drzanje uredjaja prilikom fiskulture) i nigdje u Sarajevu je nisam nasao. Udjem jedan dan u ZM mobile da kupim produzni kabl od MP3 playera do slusalica (slucalice imaju kratak kabl, a originalni produzni mi otisao) i pitam imaju li slucajno tu futrolu, kad ono imaju. I veliku za mobitel i malu za MP3 player. Pa nesto razmisljam, ako imaju to, mozda imaju i masku za Blackberry.
Ako nisi u Sarajevu, vidi da li Univerzalno salje u druge gradove, ili probaj na eBay-u.
Ja sa zvukom (govorim o muzici, razgovori su dobri) nisam najsretniji, ali pretpostavljam da je to do slusalica. Trebalo bi probati sa kvalitetnim slusalicama. I mozda insatalisati novi media player, ovaj koji dodje vec instalisan je bas ono osnovni.
Sjajan telefon, samo steta za poslovne odluke RIM-a koje ogranicavaju koristenje mnogih funkcija. Ali, moramo se pomiriti s tim. Zato ono sto radi, radi savrseno
EDIT: Otidji na univerzalno web stranicu, izgleda da imaju masku.
-
Astrix
#1270 Re: Mobilni all about
Izgleda da jeste, evo sad vidjeh naljepnicu pozadi Qualcomm 3G CDMA, sta to onda znaci? Mi ga ovde onda ne mozemo koristiti ili sta nisam upucen u to...EUROBIH wrote:Astrix wrote:Imam jedno pitanje za vas, dobio sam jedan telefon iz amerike LG VX 8800, zanima da li se moze ovde kod nas dekodirati i koliko bi otprilike para bilo jer bih ga koristio , sasvim solidan telefon...
nije problem u kodovima......dobijem ih za 10-tak minuta...
.....ali da nije to cdma telefon? bez sim-a?
-
EUROBIH
#1271 Re: Mobilni all about
najkraće:taj cdma lg samo u ladicu odloži ili još bolje- vrati im pa nek ti pošaljuGSM mobitel i frenkfentnim opsegom 900/1800(svi novi mobiteli su podržani na sve četiri frekfencije)...
-
Astrix
#1272 Re: Mobilni all about
Ma taj sam telefon sasvim slucajno dobio, daidza koji dolazi iz amerike nosio taj tel, i zaboravi ga kod mene, pa reko da vidim mozel se sta uraditi da ne stoji bezveze, eto izgleda da ne moze, a steta fin telefon... 
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#1273 Re: Mobilni all about
Ima li neka besplatna aplikacija a la Google Maps za offline pregledanje mapa Evrope? Trenutno imam Garmin (neka starija verzija), ali je prilično spor. Ima li neka alternativa? Telefon je Nokia 5800XM.
- seba
#1274 Re: Mobilni all about
Može li mi neko reći postoji li mogućnost instalacije dodatne alfanumeričke tastature kao što je na Nokiji 5800 music express na Nokiju 701?Ako neko ima neki link,bio bih zahvalan na istom.Hvala unaprijed:)
-
EUROBIH
#1275 Re: Mobilni all about
ima alternativa -sw i nove mape .......google mape zaboravi...Entropio wrote:Ima li neka besplatna aplikacija a la Google Maps za offline pregledanje mapa Evrope? Trenutno imam Garmin (neka starija verzija), ali je prilično spor. Ima li neka alternativa? Telefon je Nokia 5800XM.