Linux ili Windows?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
jaco_sa

#226 Re: Linux ili Windows?

Post by jaco_sa »

LINUX zakon.... licno koristim UBUNTU i prezadovoljan sam....
ko programira nek skine https://netbeans.org/
xamp

#227 Re: Linux ili Windows?

Post by xamp »

jaco_sa wrote:LINUX zakon.... licno koristim UBUNTU i prezadovoljan sam....
ko programira nek skine https://netbeans.org/
Netbeans je odlican za PHP... Ali ko god kaze da je to bolji environment od Visual Studija je glup :) Da napomenem, mrzim Windows i najradje ga nikad ne bih upalio :)
pogresan smjer

#228 Re: Linux ili Windows?

Post by pogresan smjer »

marshall_bug wrote:
pogresan smjer wrote: Windows stabilniji od linuxa :skoljka: ????? Nikad u životu

Za druge dvije konstatacije se slažem.
Windows stabilniji od Ubuntua, da i to tvrdim iz iskustva.
Koristim Dell laptop sa i7 procesorom i dosao je Windows instaliran koji je radio besprijekorno.
Radi Ruby-a sam instalirao Ubuntu i onda je pocelo.
Prvo ne mozes preko dock-a nastimat 2 monitora da zapamti konfiguraciju nema sanse, cim restartujes moras ponovo stimati.
Drugo kad je ukljucen wireless desi mi se bar 2 puta dnevno da mi zaledi Ubuntu potpuno.

From Tapatalk4 Beta
Ubuntu nije jednako linux, pa ne možeš na osnovu jednog derivata reći da linux nije stabilan.Pozz
xamp

#229 Re: Linux ili Windows?

Post by xamp »

abrinjaDonjo wrote:
ζσκιγα ραήήα wrote: - ZA DVIJE - TRI GODINE ĆE INSPEKTORI HODATI I PO KUĆAMA NE SAMO PO FIRMAMA I PROVJERAVATI DA LI KORISTITE LICENCIRAN OPERATIVNI SISTEM (ODNOSNO WINDOWS). VEĆINA LJUDI U BIH KORISTI NELICENCIRAN WINDOWS I ZBOG TOGA ĆE BITI KAŽNJENI.
hoce naravno, i to cak nece im ni trebati nalog da udju u kucu il stan, vec cemo svi stajati na pragu i nabrajati im sav ilegalni software koji imamo(dobrovoljno naravno) i na osnovu toga cemo kaznu da dobijemo onda...
Cuo sam da ce onda provjeravati da li imas orginalan OS i na mobitelu... Jel to istina? xD
Bušman

#230 Re: Linux ili Windows?

Post by Bušman »

marshall_bug wrote:- Windows je stabilniji od Linuxa znam iz iskustva sto je obicnim korisnicima jako bitno.
- Microsoft Office je svjetlosnu godinu ispred Libre officea.
- Te servere koje spominjes odrzavaju IT profesionalci a mi ovdje pricamo o obicnim korisnicima kojima IT nije struka.

Dakle ovdje je prica o tome koji OS je bolji za non IT ljude, a odgovor je Windows.

From Tapatalk4 Beta
- Kako ti ti onda definiras stabilnost? Ovako NASA definira:
http://www.zdnet.com/to-the-space-stati ... 000014958/

- True. MS Office stvarno jeste bolji od LibreOfficea. Svjetlosnu godinu? Meh. Jedini stvarni problem koji ja vidim je interoperabilnost LO-a sa docx/xslx/pptx, ali to je problem MS Officea koji ne implementira svoj "otvoreni" standard kako treba. Zbog toga su se i naplacali kazni.

- Moja mama koristi Ubuntu (sa Unity i Cinnamon okruzenjem). Lakse mi je bilo nauciti je da koristi to nego da defragmentira disk i ostale windows budalastine. Zena zadovoljna onim sto koristi.
Last edited by Bušman on 12/06/2013 17:26, edited 1 time in total.
marshall_bug

#231 Re: Linux ili Windows?

Post by marshall_bug »

pogresan smjer wrote: Ubuntu nije jednako linux, pa ne možeš na osnovu jednog derivata reći da linux nije stabilan.Pozz
Ovdje pricamo o Linuxu za obicne korisnike a to je po svim preporukama i definicijama Ubuntu tako da se moze suditi Ubuntuu kao Linuxu za obicne korisnike.
xamp wrote: Netbeans je odlican za PHP... Ali ko god kaze da je to bolji environment od Visual Studija je glup :) Da napomenem, mrzim Windows i najradje ga nikad ne bih upalio :)
Sublime Text 2, preporuka da probate ko vec nije probao :)

From Tapatalk4 Beta
marshall_bug

#232 Re: Linux ili Windows?

Post by marshall_bug »

Bušman wrote: - Kako ti ti onda definiras stabilnost? Ovako NASA definira:
http://www.zdnet.com/to-the-space-stati ... 000014958/

- True. MS Office stvarno jeste bolji od LibreOfficea. Svjetlosnu godinu? Meh. Jedini stvarni problem koji ja vidim je interoperabilnost LO-a sa docx/xslx/pptx, ali to je problem MS Officea koji ne implementira svoj "otvoreni" standard kako treba. Zbog toga su se i naplacali kazni.

- Moja mama koristi Ubuntu (sa Unity i Cinnamon okruzenjem). Lakse mi je bilo nauciti je da koristi to nego da defragmentira disk i ostale windows budalastine. Zena zadovoljna onim sto koristi.
Kad pricamo o stabilnosti i opcenito o usability-u OS-a mislim na ovo sto sam spomenuo par postova iznad.
Ubuntu mi zaledi par puta dnevno zbog upaljenog wirelessa na zadnjoj generaciji Dell Latitude laptopa i slicne stvari koje se na Windowsu ne desavaju.

Kakvo crno defragmentiranje diska i ostalih Windows budalastina, wtf :-D

From Tapatalk4 Beta
daors

#233 Re: Linux ili Windows?

Post by daors »

Mozda je u pitanju driver? Koja je kartica? Neki proizvodjaci ne prave drivere za Linux. Ja sam imao problema sa broadcom karticama
Sta kaze dmesg, lspci?
Skin

#234 Re: Linux ili Windows?

Post by Skin »

a što je mint ljeeeeeep :D
marshall_bug

#235 Re: Linux ili Windows?

Post by marshall_bug »

daors wrote:Mozda je u pitanju driver? Koja je kartica? Neki proizvodjaci ne prave drivere za Linux. Ja sam imao problema sa broadcom karticama
Sta kaze dmesg, lspci?
I kod mene je Broadcom wireless kartica.
Eto jos jedan dokaz kontra Linuxa :)

From Tapatalk4 Beta
daors

#236 Re: Linux ili Windows?

Post by daors »

Nije to kontra Linuxa nego kontra Broadcom-a ;). Nikad ti se nije desio BSOD Windowsa zbog loseg drivera?

Btw, kad smo kod drivera, AMD ce driver za grafiku imati ugradjen u kernelu 3.10, sto do sada nije bio slucaj. Morao se posebno instalirati i bio je zatvoren ili da koristis open driver koji se nije mogao uporediti sa proprietary. Izgleda da ih je steam malo pogurao :)

FM 2014 bi trebao izaci i za Linux platformu tako uskoro mozemo ocekivati igranje kvalitetnijih igara na ovoj platformi
marshall_bug

#237 Re: Linux ili Windows?

Post by marshall_bug »

daors wrote:Nije to kontra Linuxa nego kontra Broadcom-a ;). Nikad ti se nije desio BSOD Windowsa zbog loseg drivera?

Btw, kad smo kod drivera, AMD ce driver za grafiku imati ugradjen u kernelu 3.10, sto do sada nije bio slucaj. Morao se posebno instalirati i bio je zatvoren ili da koristis open driver koji se nije mogao uporediti sa proprietary. Izgleda da ih je steam malo pogurao :)

FM 2014 bi trebao izaci i za Linux platformu tako uskoro mozemo ocekivati igranje kvalitetnijih igara na ovoj platformi
Nije mi se nikad desio blue screen na Windowsu zbog drivera i nikad mi se nije desilo nesto slicno.
Sto se mene tice ovo je nedostatak za Ubuntu a ne za Broadcom jer me na Windowsu ne zeza.

Koristim dock za laptop i ukljucen je ethernet kabal u njega tako da sam iskljucio wireless. Da mi treba wireless definitivno bi trazio neko rjesenje ali to nije stvar koju ce raditi obicni korisnik racunara.

From Tapatalk4 Beta
Broly_the_Legend

#238 Re: Linux ili Windows?

Post by Broly_the_Legend »

Da ne otvaram novu temu imam jedan problem s ubuntu 13 pa da vidim moze li se ista uraditi.

Prebacih sve sto sam imao pdatak na D particiju i instaliram ubuntu. I sve je ok samo sto mi je ubutu obrisao i D praticiju i podatke tj. isao sam na opciju replace windows jer sam htjeo samo ubuntu. Znaci ne pokazuje mi vise particije nego samo cijeli hard disk 70 i nesto giga. Ima li kakve pomoci ovo mi je bas isfur. :(
Kruler

#239 Re: Linux ili Windows?

Post by Kruler »

marshall_bug wrote:Sublime Text 2, preporuka da probate ko vec nije probao :)
Ma kakav Sublime? Vim je the editor! Morao sam :)
sabanss

#240 Re: Linux ili Windows?

Post by sabanss »

Kruler wrote:
Za Mazohiste sa velikim M :D

Sreca pa je neko skonto da ima i obicnih smrtnika koji koriste racunare (i stavio nano kao editor u vecinu distribucija)
The BEN10

#241 Re: Linux ili Windows?

Post by The BEN10 »

marshall_bug wrote:Sto se mene tice ovo je nedostatak za Ubuntu a ne za Broadcom jer me na Windowsu ne zeza.
Da kojim slučajem moraš platiti licencu za taj Win što koristiš pitao bih te da li bi tako afirmativno pisao. ;-)
Ubuntu distribucija ima sve što treba običnom korisniku...
daors

#242 Re: Linux ili Windows?

Post by daors »

Kruler wrote:
:w!

:D
daors

#243 Re: Linux ili Windows?

Post by daors »

Broly_the_Legend wrote:Da ne otvaram novu temu imam jedan problem s ubuntu 13 pa da vidim moze li se ista uraditi.

Prebacih sve sto sam imao pdatak na D particiju i instaliram ubuntu. I sve je ok samo sto mi je ubutu obrisao i D praticiju i podatke tj. isao sam na opciju replace windows jer sam htjeo samo ubuntu. Znaci ne pokazuje mi vise particije nego samo cijeli hard disk 70 i nesto giga. Ima li kakve pomoci ovo mi je bas isfur. :(

Trebao si "rucno" odrediti na koju ces particiju instalirati ubuntu, a da drugu particiju ne diras. Ovako si formatirao citav disk.
Imas alate za vracanje podataka pa probaj mozes li sta spasiti. Nekad je bio ubuntu rescue remix (valjda ga ima jos) ili probaj sa backtrackom koji dodju sa alatima za vracanje podataka.
Ranije sam koristio foremost i pomogao mi je vratiti dosta podataka. Na srecu odavno nisam imao priliku koristiti neki od ovih alata
Broly_the_Legend

#244 Re: Linux ili Windows?

Post by Broly_the_Legend »

Ma moja greska sto se nisam malo vise informisao prije instalacije. Koristio sam ranije linux u dual-bootu sa win i sve je bilo ok. Nego haj sto mi je obrisao sve nego mi je i spojio particije opet u jednu. Srecom fajlovi nisu bili toliko bitni mogu sve da nadjem na netu opet. Samo me malo zateklo kad sam vidio da nema ni fajlova ni particija. U svakom slucaju hvala na pomoci.
malaplava27

#245 Re: Linux ili Windows?

Post by malaplava27 »

naravno uvek windows
jahh

#246 Re: Linux ili Windows?

Post by jahh »

malaplava27 wrote:naravno uvek windows
Pretposavljam legalno kupljen.
nookey

#247 Re: Linux ili Windows?

Post by nookey »

Ono za šta meni treba računar Windows definitivno, jer koristio sam oba i mislim da konkretno Ubuntu-u fali dosta da bi zadovoljio običnog korisnika...
jahh

#248 Re: Linux ili Windows?

Post by jahh »

Meni na linuxu (Mint, mada gledam eOS sad) fale dvije stvari samo, Photoshop i MS Office. Sve ostalo je tu, cak neke stvari su bolje i jednostavnije (tipa torrent client).
febo_acm

#249 Re: Linux ili Windows?

Post by febo_acm »

nookey wrote:Ono za šta meni treba računar Windows definitivno, jer koristio sam oba i mislim da konkretno Ubuntu-u fali dosta da bi zadovoljio običnog korisnika...
Naprimjer? Hajde mi reci nekoliko stvari koje nedostaju?

Ljudi ne razumiju smisao Linuxa, džaba sve ostalo... Pa naravno da vam je bolji crackovani Photoshop od besplatnog Gimpa...
Hajvan

#250 Re: Linux ili Windows?

Post by Hajvan »

"A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows"
- Linus Torvalds
Post Reply