Licenciranje softvera, inspekcija...

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
kojeime

#226 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by kojeime »

dragan.s wrote:
kojeime wrote: Trebalo bi provjeriti ali koliko znam Starter moze biti instalisan samo na netbookove, Microsoft ne dozvoljava instalacije Startera na desktop racunare, pa cak ni na full size laptope. To jeste Starter se isporucuje samo proizvodjacima netbookova za tu namjenu i ne bi se smio naci kod prodavaca u i slobodnoj prodaji. Retail verzija ne postoji, postoji samo OEM za netbookove. A Home Basic je cini mi se ogranicen na trzista Azije, Juzne Amerike i Afrike, u Evropi se ne distribuise. Tako da ce korisnik dektop racunara ili full size laptopa u Evropi (sto znaci i ovdje) htio-ne htio morati kupiti najmanje Home Premium ili jace verzije. Ali, opet kazem, nisam 100% siguran, trebalo bi provjeriti (a meni se sada ne da citati sta pise na microsfotovim web stranicama :)).
Ne znam za ta Microsoft-ova ograničenja. Mi smo Starter regularno kupovali od domaćeg distributera i instalirali na nove računare. Sad ne mogu da se sjetim da li je to bila OEM ili Retail verzija (ako tako nešto kod Starter-a i postoji). Uglavnom krajnjeg kupca je koštao nešto više od 90 KM i to je ono što će ljude opredjeljivati da ga kupuju. Naravno ako im odgovara zbog ostalog njihovog softvera. Ostale licence su puno skuplje. Znam da je Pro oko 350KM jer smo ga prodavali jednoj firmi koja je na domeni pa su morali ići na njega. Home varijanta je nešto jeftinija od Pro, ali nije bilo potražnje za njom na našem tržištu.
Slijedeci tekst je kopiran sa: http://windows.microsoft.com/en-US/wind ... -questions

Dakle:

Windows 7 Starter: top questions

"Windows 7 Starter only comes preinstalled—mostly on netbooks—so you can't buy and install it on your own. It's designed for doing the basics, such as using the Internet, sending e‑mail, and creating documents"...

Moguce je da ga vi mozete dobiti za potrebe servisa, na primjer nekome treba reinstalacija, pokvarena je skrivena particija, a nije napravljen rescue disk pa da u servisu mozete instalisati Starter, ali po ovome ne bi smjeli ga prodavati. Osim ako Microsoft BiH zbog ekonomske situacije u BiH nema specijalnu dozvolu od Microsofta da smije distribuisati Starter za prodaju.

Za home basic je jos teze naci informacije, ovo sam na brzino pronasao: http://www.windows7news.com/windows-7-f ... ome-basic/

Izvod sa te stranice: "Windows 7 Home Basic is a Windows 7 edition that is not available worldwide. It has been specifically created by Microsoft to be sold in emerging markets. Its feature set is superior to the Windows 7Starter edition"...

Trebalo bi provjeriti, ako u BiH moze Home Basic (Cini mi se da Imtec prodaje jedan racunar sa preinstalisanim Windows 7 Home Basic), mislim da je za desktop i full size laptop Home Basic bolje rjesenje od Startera. A cijena koliko mi se cini je oko 50ak KM visa od Startera.
kojeime

#227 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by kojeime »

Cijene u jednoj radnji u Sarajevu (prva cijena je za placanje gotovinom, druga za ostale oblike placanja):

MS WINDOWS 7 Starter 7 32-bit English EM 1pk DSP OEI DVD (GJC-00380) 96,72 KM 104,00 KM
MS WINDOWS 7 Home Basic 32-bit SP1 (F2C-00908) 185,07 KM 199,01 KM
MS WINDOWS 7 Home Basic 64-bit SP1 (F2C-00909) 176,70 KM 190,00 KM
MS WINDOWS 7 Home Premium 32-bit SP1 ENG (GFC-02021) 232,51 KM 250,01 KM
MS WINDOWS 7 Home Premium 64-bit SP1 ENG (GFC-02050) 241,80 KM 260,00 KM
MS WINDOWS 7 Pro 32-bit SP1 ENG (FQC-04617) 309,70 KM 333,01 KM
MS WINDOWS 7 Pro 64-bit SP1 ENG (FQC-04649) 309,70 KM 333,01 KM
MS WINDOWS 7 Ultimate 32-bit SP1 ENG (GLC-01809) 418,51 KM 450,01 KM
MS WINDOWS 7 Ultimate 64-bit SP1 ENG (GLC-01844) 418,51 KM 450,01 KM
MS OFFICE Home and Student 2010 CRO PC Attach Key PKC, bez medija 153,45 KM 165,01 KM
MS OFFICE Home and Business 2010 CRO PC Attach Key PKC, bez medija 358,05 KM 385,00 KM
MS OFFICE Home and Business 2010 ENG PC Attach Key PKC, bez medija (T5D-00835) 379,44 KM 408,00 KM
MS OFFICE Professional 2010 ENG PC Attach Key PKC, bez medija 719,82 KM 774,00 KM

Druga radnja (cijene za OEM):

Microsoft Windows 7 Starter 32-bit kom 99,00
Microsoft Windows 7 Home Basic 32-bit English 1pk DSP OEI DVD kom 185,00
Microsoft Windows 7 Home Basic 64-bit English 1pk DSP OEI DVD kom 185,00
Microsoft Windows 7 Home Premium 32-bit English 1pk DSP OEI DVD kom 245,01
Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit English 1pk DSP OEI DVD kom 245,01
Microsoft Windows 7 Professional 32-bit English 1pk DSP OEI DVD kom3 19,01
Microsoft Windows 7 Professional 64-bit English 1pk DSP OEI DVD kom 319,01
Microsoft Windows 7 Ultimate 32-bit English 1pk DSP OEI DVD kom 428,99
Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit English 1pk DSP OEI DVD kom 428,99
Microsoft Office Home and Student 2010 Hrv (licenca BEZ DVD-a) kom 155,00
Microsoft Office Home and Student 2010 Eng (licenca BEZ DVD-a) kom 258,99
Microsoft Office Home and Business 2010 Hrv PKC T5D-00291 kom 374,99
Microsoft Office Home and Business 2010 Eng PKC T5D-00835 kom 399,02
Microsoft Office Professional 2010 Eng FPP PKC; 269-15341 kom 715,01

Iz ovoga je vidljivo da ako nekome ne trebaju posebne mogucnosti neka ide na Starter jer je 100KM. Ako Sstarter nije dovoljan bolje je ici na Home Premium nego na Homa Basic jer za 50ak KM vise se dobije "pravi" Windows 7. Ako neko kupuje puno licenci 50KM moze izgledati mnogo novca, ali treba dobro provjeriti ogranicenja narocito umrezavanja. Vjerovatno ako neko kupuje puno OS-ova da su racunari u mrezi, a i Starter i Home Basic imaju neka ogranicenja rada u mrezi pa kupac treba provjeriti koja su to ogranicenja i da li su za njega prepreka kuplovini bas tih verzija.
Last edited by kojeime on 12/03/2012 14:17, edited 1 time in total.
bakirj

#228 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by bakirj »

PapakizSarajeva wrote:Ima li iko da ga je ova inspekcija "zijaretila" ??? Kakva su iskustva ? Dajte nas malo pripremite na ovu posjetu, da se ne sokiramo kad pocnu raditi ....
Kod nas se sve radi nakaradno pa i inspekcijski pregledi.
Nijedna inspekcija NEMA PRAVO stavljati usb stick u Vaš računar BEZ SUDSKOG NALOGA!. Za tu svrhu im nijedan sudija koji drži do ugleda neće dati. Drugim riječima, Vaš računar je pitanje vlasništva i Inspekcija izlazi iz domena ovlasti!

Porezna inspekcija ima ovlasti da vidi koliko računara imaš (izbroji) i da traži list na kojem piše koliko si kupio licenciranih software-a spram računara i da odgovarajući nalog (kaznu i slično). Ovo je teško!.

Svako kome inspekcija dođe i uradi može se žaliti (do Ustavnog suda) i dobiti parnicu (ali treba dosta živaca) jer:
1. Inspekcija nije ovlaštena da upada (ubaci USB stick) u Vaš računar + Može zaraziti Vaš računar na isti način tj:instalirati recimo trojanca
2. Način na koji prema informacijama iz PU smo dobili je protiv zakona FBiH pa samim tim i nelegalan.
3. Krši se Ustav (zakon o jednakopravnosti i uživanju na ista prava)
4. sa USB sticka aplikaciju koju će koristi mora proći kroz odluke i objavu u Službenim listovima uz svu podršku od stručnog/ekspertnog ljudstva za ovu namjenu do opisa o istom. To nije top secret državna tajna niti ima oznaku tajnosti..

Pored toga, opravdano se već spekuliše da su veliki igrači dobili mito (unutar bih institucija). Jednostavna matematika:
Zašto privatna megalomanska kompanija poput Microsoft-a “ANGAŽUJE” bih instituciju da pregleda ko koristi njihov software I da li je licenciran, ako nije, da izdaju prekršajni nalog , kaznu I narede da kupi isti!
Ovo nema ni u filmovima!!! Zar to ne znači da neka bh firma koja ima neki software sada može po istim aršinima dati zahtjev Tražišna inspekcija FBiH (a da bude ironija Microsoft nije oficijelno dao 0) da također rade za svaku bih kompaniju (a ne američku – no hard feeling)…..* nečuveno!!!
Zar pored toliko hiljada radnika na crno daju prioritet nekoj licenci!!! O ovome bi se dalo argumentovano govoriti I opravdano sumnjati da je neko dobio pare (najviše će profitirati Microsoft a država 17%) +kazne…

nema šta,... hajmo Bosno na linux :) :bih: i to za 99% bh tržišta...

Microsoft je napravio 100% najbolji biznis:
potpuno je uništio znanje jer 99% ljudi nezna šta je open source code tj: Microsoft sada ima najširu bazu svih a uništio linux kao pojam u BiH osim pojedinaca..
kojeime

#229 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by kojeime »

bakirj wrote:
PapakizSarajeva wrote:Ima li iko da ga je ova inspekcija "zijaretila" ??? Kakva su iskustva ? Dajte nas malo pripremite na ovu posjetu, da se ne sokiramo kad pocnu raditi ....
Kod nas se sve radi nakaradno pa i inspekcijski pregledi.
Nijedna inspekcija NEMA PRAVO stavljati usb stick u Vaš računar BEZ SUDSKOG NALOGA!. Za tu svrhu im nijedan sudija koji drži do ugleda neće dati. Drugim riječima, Vaš računar je pitanje vlasništva i Inspekcija izlazi iz domena ovlasti!

Porezna inspekcija ima ovlasti da vidi koliko računara imaš (izbroji) i da traži list na kojem piše koliko si kupio licenciranih software-a spram računara i da odgovarajući nalog (kaznu i slično). Ovo je teško!.

Svako kome inspekcija dođe i uradi može se žaliti (do Ustavnog suda) i dobiti parnicu (ali treba dosta živaca) jer:
1. Inspekcija nije ovlaštena da upada (ubaci USB stick) u Vaš računar + Može zaraziti Vaš računar na isti način tj:instalirati recimo trojanca
2. Način na koji prema informacijama iz PU smo dobili je protiv zakona FBiH pa samim tim i nelegalan.
3. Krši se Ustav (zakon o jednakopravnosti i uživanju na ista prava)
4. sa USB sticka aplikaciju koju će koristi mora proći kroz odluke i objavu u Službenim listovima uz svu podršku od stručnog/ekspertnog ljudstva za ovu namjenu do opisa o istom. To nije top secret državna tajna niti ima oznaku tajnosti..

Pored toga, opravdano se već spekuliše da su veliki igrači dobili mito (unutar bih institucija). Jednostavna matematika:
Zašto privatna megalomanska kompanija poput Microsoft-a “ANGAŽUJE” bih instituciju da pregleda ko koristi njihov software I da li je licenciran, ako nije, da izdaju prekršajni nalog , kaznu I narede da kupi isti!
Ovo nema ni u filmovima!!! Zar to ne znači da neka bh firma koja ima neki software sada može po istim aršinima dati zahtjev Tražišna inspekcija FBiH (a da bude ironija Microsoft nije oficijelno dao 0) da također rade za svaku bih kompaniju (a ne američku – no hard feeling)…..* nečuveno!!!
Zar pored toliko hiljada radnika na crno daju prioritet nekoj licenci!!! O ovome bi se dalo argumentovano govoriti I opravdano sumnjati da je neko dobio pare (najviše će profitirati Microsoft a država 17%) +kazne…

nema šta,... hajmo Bosno na linux :) :bih: i to za 99% bh tržišta...

Microsoft je napravio 100% najbolji biznis:
potpuno je uništio znanje jer 99% ljudi nezna šta je open source code tj: Microsoft sada ima najširu bazu svih a uništio linux kao pojam u BiH osim pojedinaca..
Vec sam jednom napisao, iz Microsofta su davno rekli da ako ljudi koriste ilegalno softver Microsoft zeli da to bude njihov sofver. Upravo iz razloga koje si ti napisao.
zijad_e

#230 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by zijad_e »

Posto je i ovo jos jedan namet na ionako osiromasene budzete privrednih subjekata trebali bi naci naj-bezbolnije rjesenja za ovaj problem.
Ja cu pokusati da instaliram sve legalne i besplatne programe u moju firmu a da mi pri tom rade fiskalne kase.
Imam jednog programera koji je uradio program u Ms Accessu.

Jedno od rjesenja je instalacija Linuxa

Problemi koji nas cekaju:
- driveri od fiskalnih kasa za linux
- mogucnost pokreatnja Accesa u linuxu ili slicnih besplatnih programa

Ukoliko imate rjesenja Bujrum:

Upravo pisem iz Linuxa- nije los.
blue033

#231 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by blue033 »

bakirj
I meni je to zanimljivo, službenici koje mi plaćamo rade za račun neke strane kompanije. Sramota, čisto sumnjam da će ta inspekcija pregledati imate li neki program koji ste "ukrali" od neke domaće kompanije koja se bavi proizvodnjom softvera.
Daleko od toga da sam za krađu i pirateriju, ali ovo je smiješno. Inspektori kao imaju mogućnost da provjere imam li nelegalan windows, a Microsoft nema??? Pa kako skidam update sa nelegalnim windowsom? Zašto me Microsoft jednostavno ne blokira, znaju da je nelegalan. Oni imaju višestruku korist od piraterije i sami je šire. Cilj ovoga je samo da se pokuša oteti još novca od privrede koja je na izdisaju, Zašto za početak ne bi ušli u neku od općina, njihovi računari su puni nelegalnog softvera, i ono što je legalno je odnešeno kući a na službene instalirana kopija.
Borba protiv piraterije zahtjeva angažovanje u raznim segmentima društva, 80% firmi sigurno može bez problema koristiti linux i neki open source office da ne poremete poslovanje. Samo kad se sjetim da u UniCredit banci još uvijek koriste DOS.
Linux tito, supruga koja koristi računar preko 10 godina nije primjetila da radi na linuxu ( nije glupa, ali za ono što ona koristi za nju nema nikakve razlike)
kojeime

#232 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by kojeime »

zijad_e wrote:Posto je i ovo jos jedan namet na ionako osiromasene budzete privrednih subjekata trebali bi naci naj-bezbolnije rjesenja za ovaj problem.
Ja cu pokusati da instaliram sve legalne i besplatne programe u moju firmu a da mi pri tom rade fiskalne kase.

Driveri uglavnom nisu potrebni za Linux, ali provjeriti svakako. Meni je Ubuntu trazio jedino drivere za graficku karticu, sav ostali hardver je radio bez potrebe za driverima. Ukljucujuci mrezne kartice, printere, kamere, itd...

Access je ukljucen u OpenOffice i LibreOffice pod nazivom Base (ili Database).

Open Office i Libre Office se konfigurisu tako da mogu otvarati MS Office fajlove i snimati u formatu za MS Office.

ALI!

Jedno upozorenje. Ja sam radio jednoj osobi neke tabele u OpenOfficeu (u Writeru) na Linuxu, a ta osoba koristi Windows. Ta osoba je imala problem jer tabele su potpuno izgubile formatiranje kada su otvorene u MS Wordu. Kada sam te tabele "popravio" u OpenOfficeu za Windows, Word ih je otvorio bez problema. Takve stvari treba provjeriti, kompatibilnost Linuxa i Windowsa kada onaj ko obavlja posao i klijent koriste razlicite operativne sisteme iako sam softver "kaze" da je kompatibilan za razlicite OS-ove. Mozda je rjesenje Linux, a mozda i Windows ali sa besplatnim i Open source softverom.
Warashii

#233 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Warashii »

http://www2.buyoffice.microsoft.com/eme ... ture=en-GB

Ako ja recimo kliknem ovo i platim karticom koja je korist drzavi od ovog? :?
Da se razumijemo nisam najbolji sa ekonomijom.
Yamahalac

#234 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Yamahalac »

Warashii wrote:Ako ja recimo kliknem ovo i platim karticom koja je korist drzavi od ovog? :?
Da se razumijemo nisam najbolji sa ekonomijom.
u principu svaka iole normalna stranica/firma koja ti prodaje nesto ti pokazuje cijenu bez poreza, tek kad odaberes zemlju iz koje dolazis oni dodaju porez i postarinu na cijenu produkta

nakon toga imaju obavezu da prikazu taj porez poreskoj upravi zemlje iz koje prodaju koja onda uplacuje pare (ne znam koliko cesto) drzavi iz koje kupac dolazi
Warashii

#235 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Warashii »

Yamahalac wrote: u principu svaka iole normalna stranica/firma koja ti prodaje nesto ti pokazuje cijenu bez poreza, tek kad odaberes zemlju iz koje dolazis oni dodaju porez i postarinu na cijenu produkta

nakon toga imaju obavezu da prikazu taj porez poreskoj upravi zemlje iz koje prodaju koja onda uplacuje pare (ne znam koliko cesto) drzavi iz koje kupac dolazi
Aha :thumbup:
thnx
dragan.s

#236 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dragan.s »

kojeime wrote: Slijedeci tekst je kopiran sa: http://windows.microsoft.com/en-US/wind ... -questions

Dakle:

Windows 7 Starter: top questions

"Windows 7 Starter only comes preinstalled—mostly on netbooks—so you can't buy and install it on your own. It's designed for doing the basics, such as using the Internet, sending e‑mail, and creating documents"...

Moguce je da ga vi mozete dobiti za potrebe servisa, na primjer nekome treba reinstalacija, pokvarena je skrivena particija, a nije napravljen rescue disk pa da u servisu mozete instalisati Starter, ali po ovome ne bi smjeli ga prodavati. Osim ako Microsoft BiH zbog ekonomske situacije u BiH nema specijalnu dozvolu od Microsofta da smije distribuisati Starter za prodaju.

Za home basic je jos teze naci informacije, ovo sam na brzino pronasao: http://www.windows7news.com/windows-7-f ... ome-basic/

Izvod sa te stranice: "Windows 7 Home Basic is a Windows 7 edition that is not available worldwide. It has been specifically created by Microsoft to be sold in emerging markets. Its feature set is superior to the Windows 7Starter edition"...

Trebalo bi provjeriti, ako u BiH moze Home Basic (Cini mi se da Imtec prodaje jedan racunar sa preinstalisanim Windows 7 Home Basic), mislim da je za desktop i full size laptop Home Basic bolje rjesenje od Startera. A cijena koliko mi se cini je oko 50ak KM visa od Startera.
Pitao sam kolegu iz prodaje koji je više upućen u to i on kaže kako su to bile OEM verzije za pojedina tržišta. Vjerovatno je MS išao na to da se makar i to proda. Uglavnom nama je to dolazilo kao i svaki OS u kutiji, sa hologramom etc. I nismo to prodavali posebno već samo uz računare. Nije to bila neka cifra, možda 10-tak komada prošle godine. Značajno više smo prodali raznim firmama Pro verziju zbog domena.
Home Basic jeste svakako bolje riješenje, samo nisam ni ja siguran koliko je dostupan.
dragan.s

#237 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dragan.s »

bakirj wrote: Kod nas se sve radi nakaradno pa i inspekcijski pregledi.

....
Ja sam ovo pitao negdje na početku teme i tražio mišljenje pravnika kojih očito nema na ovim temama.
Koliko znam po sadašnjim zakonima ti si apsolutno u pravu. Ali opet bolje da nam to kaže neko ko je stručniji.
ovajonaj

#238 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by ovajonaj »

zar nemaju inspekcije neki univerzalni nalog za provjeru privrednih subjekata ili tako nesto? ili im treba za svaku firmu posebno nalog?
chuchumbamayumbe

#239 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by chuchumbamayumbe »

Slušam onog načelnika inspekcijskih organa, Tirak ili kako već...čovjek priča o materiji koju ne poznaje, ponavlja 5 puta "DEKSTOP", ne mogu niti napisati kako on to izgovori - bilo na TV Hayat sinoć u dnevniku.
Ne podržavam inspekcijske organe u provođenju ove akcije.
Govore da šteta koju pirati naprave godišnje košta BiH oko $14 miliona.
To je nikakva suma u poređenju sa mahinacijama koje privrednici rade.
Prije bih rekao da se kod nas dnevno utaji $14 miliona, kroz izbjegavanje upotrebe fiskalnog sistema, kroz prijavljivanje manjeg prometa od 50k KM, itd...
Svjestan sam da ovo dolazi odozgo, iz USA, da su od njih dobili zadatak i da to moraju da sprovedu. A što ovamo kriminalci zavrću (kroz neprijavljivanje poreza i radnika) strašne sume, to može da čeka.
Prava smo BANANA DRŽAVA, u pravom smislu te riječi.
dragan.s

#240 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dragan.s »

zijad_e wrote:Posto je i ovo jos jedan namet na ionako osiromasene budzete privrednih subjekata trebali bi naci naj-bezbolnije rjesenja za ovaj problem.

Da bi MDE aplikacija (aplikacija rađena u Accessu) radila na Windows-u potrebno je imati instaliran MS Access. Tako je bilo ranije, a možda se u međuvremenu nešto promijenilo. To će neko ko se više bavi MDE-om bolje znati.
MDE aplikaciju je nemoguće pokrenuti u Linux-u (sem emulatora, ali opet bez Access-a ništa). To što se sama Access-ova baza može otvoriti u Linuxu ništa ne znači. Čak i klasični programi koji koriste Access kao bazu ne mogu raditi (iako na Windowsu ne treba imati instaliran Access) jer nedostaju sistemski drajveri (ODBC etc.) preko kojih se vrši komunikacija sa bazom.
Linux drajveri za fiskalne uređaje se sigurno neće pojaviti iz više razloga.
- drajvere za fiskalne uređaje rade isključivo proizvođači istih
- zbog male baze korisnika njima se ne isplati da prave drajvere
- svaki fiskalni drajver mora da dobije certifikat države, a svako ispitivanje (uspješno ili ne) se plaća oko 3000KM
Leftist

#241 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Leftist »

Raja gdje najjeftinije kupiti licencirane Windowse? Da li se isplati vise preko neta uzet' i gdje ima najjeftinije uzet' ? Ja sam dobio ponudu u firmi 380 KM po racunaru za Windows + 800 KM za office prenosivi (da ga mogu instal na drugom racunaru ako mi krepa ovaj). Imamo 3 racunara.
Yamahalac

#242 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Yamahalac »

Evo i jedan tip, moze valjati nekome.

Microsoft Action Pack je paket koji MS nudi partnerima, znaci onim firmama koje zaposljavaju programere i kosta oko 400€ godisnje.

Licence koje ulaze u njega su:

- 10 win licenci
- 10 office licenci
- 3 msdn
- 2008 server i sl.

https://partner.microsoft.com/global/program/40112699
topcam
Vozim: uzbrdo

#243 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by topcam »

@dragan.s

Mislim da dalje od hologram naljepnice ne smiju ici, ne razumijem ni ako neko nema hologram naljepnicu
sta ce raditi (uz linux ne dolazi), jer to bi bilo kao da citaju privatni poslovni rokovnik.

Nesto drugo je ako sud izda nalog, opet ni tu optuzeni "ne mora" aktivno ucestovati.

U svom ranijem postu na ovoj temi si vjerovatno htio napisati, ukoliko slucajno nabasas na sadrzaj
moralnog ili na drugi nacin kriminalnog potencijala, duzan si napraviti prijavu.

Mislim ni ti ni ja ne bismo "ocekivali" da neko kome smo dali racunar na servisiranje,
nesto drugo do problema zbog kojeg je racunar na servisu trazi.

----
@ ko je pitao
XP se jos uvijek moze kupiti

Evo jos dva linka, gdje se mogu porediti cijene

Microsoft Windows 7 Home Premium vec od 54,40 €
http://www.idealo.de/preisvergleich/Mai ... me+Premium

Microsoft Windows 7 Professional vec od 42,79
http://www.idealo.de/preisvergleich/Mai ... ofessional

Treba malo paziti, jer se cijene nekada jako brzo mjenjaju, a isto tako obratiti paznju na postarinu,
opet ocito je da se bolja verzija moze kupiti za manje novca.

Ovdje najvecu prepreku u mojim ocima pretstavlja nasa vrla "carina" koja bez obzira na zvanicne
podatke, sta se i po kojoj stopi poreza carini izmisli nesto novo.

Kad vidim po kojim cijenama nasi prodaju, pitam se nije li bolje sjesti u auto, provesti
vikend u Inostranstvu, vratiti se sa licencom i kusurom u dzepu.

Sto se tice poredenja, Retail porediti sa Retail, OEM sa OEM itd.

@Leftist
licencu mozes prenositi sa racunara na racunar, s tim da "deaktiviras" na starom.
kamen spoticanja

#244 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by kamen spoticanja »

a kako oni mogu znati jel softver licenciran? ja imam nake naljepnice na kucistu desktopa i jel to sad znaci da sam ok?
topcam

#245 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by topcam »

kamen spoticanja wrote:a kako oni mogu znati jel softver licenciran? ja imam nake naljepnice na kucistu desktopa i jel to sad znaci da sam ok?
http://www.microsoft.com/oem/en/licensi ... ogram.aspx

ako su ti hologrami, onda ok, ako je obicna naljepnica :wink: gdje pise ATI ili Nividia nije ok. :D
shuma.ispod.pazuha

#246 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by shuma.ispod.pazuha »

mogu misliti naše inspekcije :lol: ovakve stvari se rješavaju sa 100 eura i janjetinom u Jablanici :D čuj mi i licenciranje :-) pa ni određene državne službe nemaju licencirane softvere :lol: jedva čekam da krenu po kućama da ih "onako propisno dočekam" 8-) :D :lol:
kamen spoticanja

#247 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

topcam wrote:
kamen spoticanja wrote:a kako oni mogu znati jel softver licenciran? ja imam nake naljepnice na kucistu desktopa i jel to sad znaci da sam ok?
http://www.microsoft.com/oem/en/licensi ... ogram.aspx

ako su ti hologrami, onda ok, ako je obicna naljepnica :wink: gdje pise ATI ili Nividia nije ok. :D
imam ovaj COA...jel to znaci da ne moram nosit kuci racunar :D
kamen spoticanja

#248 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

a kako mogu provjeriti ID broj softvera da vidim poklapal se s brojem na COA naljepnici
dragan.s

#249 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dragan.s »

kamen spoticanja wrote:a kako mogu provjeriti ID broj softvera da vidim poklapal se s brojem na COA naljepnici
Aida64 ili Everest. Imaš pod Software dio License i tu ti piše aktuelni Win key.
topcam

#250 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by topcam »

kamen spoticanja wrote:a kako mogu provjeriti ID broj softvera da vidim poklapal se s brojem na COA naljepnici
to nije bitno, vazno je da licenca odgovara, cak ni serial ne mora biti identican.
Post Reply