Licenciranje softvera, inspekcija...

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Hendrix

#201 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Hendrix »

Najebaće kao i obično firme koje posluju legalno, koje plaćaju porez i prijavljuju radnike.

Ovi ostali će naći načina da prijave 2 računara u firmi a ostalo kod kuće sve pa nek se radi, pa pola firmi porez ne plaća kako treba i mulja sa uplatama staža, zdravstvenog, i sad će kao inspektori njih za nelegalni Office da kazne... :roll:
Abracadabra

#202 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Abracadabra »

Ja evo skidam Dinu Merlina, njemu nema alternative kao što je Linux Microsoftu,,, :lol:
keran

#203 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by keran »

podstanarka wrote:
keran wrote:Frka velika...
Mi u nasoj firmi koristimo Google Apps i ne da smo zadovoljni, nego smo PREZADOVOLJNI, a cijena vam je sitnica :D
Dokumenti, kalendari i 25GB emaila, jes u "oblacima", ali je ipak Google... Google. Koliko znam samo su ovi autorizovani B online

To vam je moja topla preporuka ;)
interesuje me na kojem jeziku koristite, engleski? ili ima i na nashem?
Pa ko zna engleski koristi engleski, a ovi sto ne znaju ima hrvatski, jes ono par termina zbunjujuce, ali su valjda savladali ih :)
keran

#204 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by keran »

KvaziExpert wrote:
keran wrote:Frka velika...
Mi u nasoj firmi koristimo Google Apps i ne da smo zadovoljni, nego smo PREZADOVOLJNI, a cijena vam je sitnica :D
Dokumenti, kalendari i 25GB emaila, jes u "oblacima", ali je ipak Google... Google. Koliko znam samo su ovi autorizovani B online

To vam je moja topla preporuka ;)
50 dolara godišnje i nije baš sitnica
Nije ali kad uzmes u obzir da nema Office licenci, nema email servera, ni fajl servera, ni licenci za servere, avntiviruse i sta vec sve ne... dalje i ne znam al znam da ima jos kamara.
Znam da je nama puno bilo, ali kada se sve bacilo na papir... ustede su bile i ostale ogromne
zippoo87

#205 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by zippoo87 »

50 dolara godišnje i nije baš sitnica[/quote]

jest za firmu :)
evo jucer je bas bila inspekcija u mom seheru,ne znam je li i danas i kojim "poslom" su dosli,da li ova piraterija ili sta drugo
meni su smijesne sve ove isnpekcijske kontrole na malim radnjama,obrtima i tako a on najvece duznike i kriminalce ta ista inspekcija stiti i ne provjerava
neka idu logikom,gdje je vec ikriminal,tu idemo prvo uvesti reda a ne obrnuto,cobani napaceni,sve bi im *ebo :)
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#206 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by gentoo »

Kladionice bi mogle naj*

Iako,ono sto sam ja vidio prije par godina, Bet-Live radi na Fedori.. znaci i to se moze :mrgreen:
Obuca9

#207 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Obuca9 »

gentoo wrote:Kladionice bi mogle naj*

Iako,ono sto sam ja vidio prije par godina, Bet-Live radi na Fedori.. znaci i to se moze :mrgreen:
Neće, ne boj se. Kladionice iz Zapadne Hercegovine su ovdje zaštićene više nego penzioneri, beskućnici, lutalice, invalidi, djeca i sve ostale kategorije stanovništva zajedno u oboj državi.

Ali nisu oni krivi. Krivi su ovi naši što im milione i milione ostavljaju svaki dan. Ali to je već za neke druge priče...
dragan.s

#208 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dragan.s »

Svi mi koji na bilo koji način radimo u IT sektoru smo znali da će jednom doći dan kad će se sa piraterijom završiti. Isto to je prvo urađeno u Hrvatskoj, zatim u Srbiji, Crna Gora nešto pokušava, pa smo i mi na redu. Već se nekoliko puta najavljivalo da će početi kontrole pa nije bilo ništa. Obično se završavalo na zaplijeni CD-ova po buvljacima i ništa više.

Ali ovo je prvi put da su inspektori prošli obuku za otkrivanje nelegalnog softvera i izgleda da se misli ozbiljno. Zašto još nije počelo niko ne zna. Inspektori u RS su obuku prošli još prošlog ljeta i do sada nema kontrola. Da li su u pitanju nedefinisani zakoni koje treba popraviti ili nešto drugo đavo će ga znati. Ali kontrole će početi prije ili kasnije i vrijeme džabaluka je pri kraju.

Sad šta se mijenja u stvarnom životu? Kontrole će se odnositi na sva pravna lica (pod tim mislim i preduzetnike) i oni neće smjeti na računaru imati ništa što nije licencirano. Kontrolori će prevashodno provjeravati Microsoft-ove programe, a možda kasnije i ostale. Znači OS i Office moraju biti legalni. Ostali sitni softver tipa WinRAR-a ili PowerDVD-a im nije interesantan niti će imati alate za njihovu provjeru. Znači svaki privatnik će morati da se suoči sa dilemom: šta kupiti od softvera da bih mogao raditi i biti legalan? Na prvom mjestu je OS i tu će biti problem jer više nema XP-a u prodaji pa će se onda kupovati Win7 sa mogućnosti downgrade-a na XP (nemaju svi W7 ovu mogućnost). Ako mogu W7 onda će manje-više svi uzimati Starter jer je najjeftiniji. Office je drugi veliki problem. Srećom pa tu postoji free alternativa, ali opet teško je ljude natjerati da nauče nešto novo. I sada smo u dilemi kada instaliramo pirate da li instalirati Ofice 2003 ili 2007. I svako malo dođe neko kome se ne sviđa naš izbor. Mđt. u pitanju su velike pare za jednu firmu i htjeli ne htjeli morat će ili učiti ili platiti. Ili će kupiti minimalan broj licenci koji im je neophodan. Nije realno da firme pređu na Linux (biće vjerovatno i takvih), ipak je to velika izmjena.

Druga velika promjena je kod nas koji prodajemo i servisiramo računare. Znači bez obzira što na računu nema operativnog sistema iz firme nijedan novi računar ne smije izaći sa piratskim OS-om i Office-om. To je već problem koji se riješava kod isporuke :-) , ali da ne duljim. Za računare na servisiranju nismo dužni utvrditi legalnost OS-a kod korisnika. Znači ako je neko donio da mu se očiste virusi (ili nešto drugo sem instalacije) odnijeće onakav OS kakav je i donio. Ako ima licencu potrudićemo se da kod instalacije sačuvamo njegov key (imamo bogatu kolekciju OEM diskova). Ako nema licence, a mora se raditi reinstalacija (recimo otišao HDD), onda će biti suočen sa teškim izborom. Ili da kupi licencu ili nosi računar negdje drugo što je opet problem za nas. A to negdje drugo su raznorazni "mali o'tete" koji operišu po kućama. U stvari samo će njima svanuti u čitavoj ovoj situaciji.
kojeime

#209 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by kojeime »

dragan.s wrote:Svi mi koji na bilo koji način radimo u IT sektoru smo znali da će jednom doći dan kad će se sa piraterijom završiti. Isto to je prvo urađeno u Hrvatskoj, zatim u Srbiji, Crna Gora nešto pokušava, pa smo i mi na redu. Već se nekoliko puta najavljivalo da će početi kontrole pa nije bilo ništa. Obično se završavalo na zaplijeni CD-ova po buvljacima i ništa više.

Ali ovo je prvi put da su inspektori prošli obuku za otkrivanje nelegalnog softvera i izgleda da se misli ozbiljno. Zašto još nije počelo niko ne zna. Inspektori u RS su obuku prošli još prošlog ljeta i do sada nema kontrola. Da li su u pitanju nedefinisani zakoni koje treba popraviti ili nešto drugo đavo će ga znati. Ali kontrole će početi prije ili kasnije i vrijeme džabaluka je pri kraju.

Sad šta se mijenja u stvarnom životu? Kontrole će se odnositi na sva pravna lica (pod tim mislim i preduzetnike) i oni neće smjeti na računaru imati ništa što nije licencirano. Kontrolori će prevashodno provjeravati Microsoft-ove programe, a možda kasnije i ostale. Znači OS i Office moraju biti legalni. Ostali sitni softver tipa WinRAR-a ili PowerDVD-a im nije interesantan niti će imati alate za njihovu provjeru. Znači svaki privatnik će morati da se suoči sa dilemom: šta kupiti od softvera da bih mogao raditi i biti legalan? Na prvom mjestu je OS i tu će biti problem jer više nema XP-a u prodaji pa će se onda kupovati Win7 sa mogućnosti downgrade-a na XP (nemaju svi W7 ovu mogućnost). Ako mogu W7 onda će manje-više svi uzimati Starter jer je najjeftiniji. Office je drugi veliki problem. Srećom pa tu postoji free alternativa, ali opet teško je ljude natjerati da nauče nešto novo. I sada smo u dilemi kada instaliramo pirate da li instalirati Ofice 2003 ili 2007. I svako malo dođe neko kome se ne sviđa naš izbor. Mđt. u pitanju su velike pare za jednu firmu i htjeli ne htjeli morat će ili učiti ili platiti. Ili će kupiti minimalan broj licenci koji im je neophodan. Nije realno da firme pređu na Linux (biće vjerovatno i takvih), ipak je to velika izmjena.

Druga velika promjena je kod nas koji prodajemo i servisiramo računare. Znači bez obzira što na računu nema operativnog sistema iz firme nijedan novi računar ne smije izaći sa piratskim OS-om i Office-om. To je već problem koji se riješava kod isporuke :-) , ali da ne duljim. Za računare na servisiranju nismo dužni utvrditi legalnost OS-a kod korisnika. Znači ako je neko donio da mu se očiste virusi (ili nešto drugo sem instalacije) odnijeće onakav OS kakav je i donio. Ako ima licencu potrudićemo se da kod instalacije sačuvamo njegov key (imamo bogatu kolekciju OEM diskova). Ako nema licence, a mora se raditi reinstalacija (recimo otišao HDD), onda će biti suočen sa teškim izborom. Ili da kupi licencu ili nosi računar negdje drugo što je opet problem za nas. A to negdje drugo su raznorazni "mali o'tete" koji operišu po kućama. U stvari samo će njima svanuti u čitavoj ovoj situaciji.
Nisam siguran za ovo. Ja ne bih rizikovao da kupim 100 licenci za Starter pa onda kupim softver koji ne radi na Starteru ili Home Basic vec zahtijeva Home Premium ili Professional verziju. Pa onda moram baciti tih 100 placenih Startera i kupovati ponovo druge verzije. Bacam novac. Za 1 ili 10 racunar mozda i nije frka, ali za 50 ili 100 ili vise je vec ozbiljan problem.

Drugo, na primjer u svijetu, a cini mi se i kod nas zakon nalaze da sve fotolaboratorije prijave policiji kada im musterija doneze na izradu fotografije koje imaju nelegalan sadrzaj. Nemoj se zacuditi da donesui zakon po kojem servis mora prijaviti ako pri servisiranju otkrije ilegalan softver. Mozda cak i da aktivno serviser mora provjeriti legalnost instalisanog softvera, ali to ne vjerujem. Prije ce biti da ako slucajno pri servisiranju sazna da je sofver ilegalan da mora prijaviti. Druga je stvar ako serviser i sazna da je neki sofver ilegalan i ne prijavi sta onda, tesko da bi mogle biti neke posljedica osim ako ga kolega ne otkuca ili slicno.

Jos ce napraviti Istocnu Njemacku da ljudi spijuniraju jedni druge pogotovo ako se raspise kakva nagrada za prijavljivanje korisnik ilegalnog softvera ili prijavljivanje neprijevljivanja saznanja o iligalnom softveru (OK sada malo karikiram) :)
atko

#210 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atko »

Hendrix wrote:Najebaće kao i obično firme koje posluju legalno, koje plaćaju porez i prijavljuju radnike.

Ovi ostali će naći načina da prijave 2 računara u firmi a ostalo kod kuće sve pa nek se radi, pa pola firmi porez ne plaća kako treba i mulja sa uplatama staža, zdravstvenog, i sad će kao inspektori njih za nelegalni Office da kazne... :roll:
:thumbup: pa to je ta tuga i istina i zbog toga i jest ovako kako je u svemu ... to je taj zacarani krug ... i fakat nema ko da ga razbije
Stojadin

#211 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Stojadin »

Obuca9 wrote:
Stojadin wrote:nije to fazon, fazon je sto ja ne dolazim u nikakav kontakt sa onim ko je napravio taj sw il pjesmu il film il sta god. nit ga ostetim, nit on zna da sam ja skinuo taj film/pjesmu/sw/igricu. dok evo opet, u tramvaju, ja zauzimam necije mjesto i stvaram guzvu i to ima posljedica (negativnih) po GRASu :D dok piraterija cak ima i pozitivnih posljedica, pa mnoge firme je i podrzavaju. tako da @atko, poredba sa nevidljivim putnikom stoji.
Jesi li siguran da ga ne oštećuješ?

A šta bi koristio da nemaš taj piratski Windows? Ne bi ništa. Da ti nije dostupan piratski Windows, onda bi morao otići i kupiti licencirani. Dakle, umjesto da kupiš licencirani, ti koristiš piratski. Znači, ipak si oštetio onoga ko to pravi.
Nije Windows jedini OS.. Inace koristim Ubuntu, al ima stvari gdje je Windows bolji, jebiga, i zato imam i Windows. A taj isti piratski windows mi je dosao uz kompjuter kad sam ga kupio :D Da ne postoji piratski Windows, sigurno ne bi potrosio 500 maraka i kupio ga za koristenje 2-3 puta u danu.
chuchumbamayumbe

#212 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by chuchumbamayumbe »

Da su pametniji ovi iz BH Microsofta, ili kako već to ide.
Da organizuju akciju legalizacije OS za razumnu cifru, recimo 20-25km, vjerujem da bi većina onih koji imaju piratski OS vrlo rado pristali da ga legalizuju za tu cifru. Za firme da cijena bude veća, ali razumna.
Ovako, ko je privatno koristio pirata, nastaviće da ga koristi, većina privatnika će uzeti ono što mora za 1-2 mašine, ostale sakriti ili već šta, ili neće ništa ni uzimati, ili će preći na neku vrstu alternative.
Kada se sve podvuče, mislim da je ideja za legalizacijom mnogo bolja od one sa kaznenom politikom.
alibegoa

#213 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by alibegoa »

KvaziExpert wrote:Postavio sam pitanje na temi za Mac, al' da pitam i ovde, možda neko zna:

Postoji li način da se kupi Microsoft Office for Mac u BiH?
Probao sam Microsoft store ne podržava našu zemlju
probaj ove nazvati
http://www.mekline.ba/
Warashii

#214 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Warashii »

Jest da su u pitanju "susjedi" al smo u pet deka :P

dragan.s

#215 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dragan.s »

kojeime wrote: Nisam siguran za ovo. Ja ne bih rizikovao da kupim 100 licenci za Starter pa onda kupim softver koji ne radi na Starteru ili Home Basic vec zahtijeva Home Premium ili Professional verziju. Pa onda moram baciti tih 100 placenih Startera i kupovati ponovo druge verzije. Bacam novac. Za 1 ili 10 racunar mozda i nije frka, ali za 50 ili 100 ili vise je vec ozbiljan problem.
Naravno da će ljudi kupovati ono na čemu mogu da rade. Onaj ko radi u CAD-u, obradi videa ili sličnom zahtjevnom poslu sigurno neće uzimati Starter. Ne zato jer ti programi ne rade na njemu (rade manje više svi), već zbog ograničenja upotrebe višejezgrenih procesora i količine radne memorije. Ali takvih je jako malo. Većini ljudi za neke poslovne aplikacije, POS kase, Word i Excell ne treba više od Starter-a. A to što ne može promijeniti sliku na desktopu stvarno u poslovnim okruženjima nije nikakav problem.
Naravno da u čitavu ovu priču ne ulaze oni koji su pod domenama. Za njih se zna šta ide (Pro), a oni većinom već i imaju licenciran softver.
Drugo, na primjer u svijetu, a cini mi se i kod nas zakon nalaze da sve fotolaboratorije prijave policiji kada im musterija doneze na izradu fotografije koje imaju nelegalan sadrzaj. Nemoj se zacuditi da donesui zakon po kojem servis mora prijaviti ako pri servisiranju otkrije ilegalan softver. Mozda cak i da aktivno serviser mora provjeriti legalnost instalisanog softvera, ali to ne vjerujem. Prije ce biti da ako slucajno pri servisiranju sazna da je sofver ilegalan da mora prijaviti. Druga je stvar ako serviser i sazna da je neki sofver ilegalan i ne prijavi sta onda, tesko da bi mogle biti neke posljedica osim ako ga kolega ne otkuca ili slicno.

Jos ce napraviti Istocnu Njemacku da ljudi spijuniraju jedni druge pogotovo ako se raspise kakva nagrada za prijavljivanje korisnik ilegalnog softvera ili prijavljivanje neprijevljivanja saznanja o iligalnom softveru (OK sada malo karikiram) :)
Ne postoji takav konkretan zakon, ali postoje neki članovi zakona koji kažu da je svako dužan da po saznanju prijavi krivično djelo. Znači i sada ako ja nađem na računaru nekome film ili slike kako neko nekoga ubija (a da nije nešto skinuto sa net-a) ili pedofilski materijal ili sl. ja sam dužan po zakonu da to prijavim policiji. Ili da dođem do saznanja da je taj recimo laptop ukraden negdje u gradu itd.
Ali nije moja obaveza da kontrolišem legalnost operativnog sistema, niti ostalog softvera mog mušterije. Slično kao kad vozim auto kod majstora on me ne pita čije je to auto. To nije njegova briga. Da mu tražim da mi prekuca broj šasije to bi već bilo navođenje na krivično djelo i po tom osnovu me može prijaviti.
bakirj

#216 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by bakirj »

Frank Sinatra wrote:...rjesenje je slobodan softver i edukacija kojom bi se smanjila ovisnost od komercijalnog softvera.
...Legalizacija softvera je nesto puno kompleksnije nego samo sirova inspekcija i jos sirovija kazna...
Spomenuti nekome linux je woodoo magija. Stvarno kad covjek pogleda objektivno, gdje su mogli nauciti? ...Siguran sam da 90% osnovnih i srednjih skola svu edukaciju bazira iskljucivo na MS proizvodima i sta onda ocekivati od takvih buducih radnika? ... legalizacija softvera je sasvim u redu i ona mi kao takva ne smeta. Smeta mi to sto sto i ovo kao i sve drugo ide linijom manjeg otpora. Smeta mi sto drzava nije u najboljoj namjeri krenula prema firmama da sa nekim velikim softverskim kucama kroz razne kampanje i specijalne popuste omoguci legalizaciju softvera u nekom nazovi grejs periodu od 6 mjeseci do godine dana. Ovako vodjena akcija je samo plansko punjenje budzeta od haraca kojeg ce pokupiti na ime kazni. ...Nije se pokusalo omoguciti ni manjim firmama koje nemaju sistem administratore da se informisu, edukuju i pripreme za ovo. Nakon tog perioda "legalizacije" ko i dalje bude uhvacen sa ilegalnim softverom - neka bude kaznjen. Ovako ce poslovanje nekih firmi koje je i onako upitno biti dovedeno pod znak velikog pitanja kada ih poklopi kazna za nesto za sta uopste nisu bili spremni. Kao sto u saobracaju cilj policije nije da se poveca bezbjednost, nego da se kaznama napuni budzet - bojim se da je i ovdje cilj napuniti budzet, a ne suzbiti pirateriju. Tu su stvari naopako postavljene.
ZA SVE ONE KOJI ZELE :
1. kupiti na ebay legalan xp (sasvim dovoljan) ako ne žele 100% ubuntu ili neku drugu linux distribuciju...
te umjesto zamjene koristiti PRAVI software, sasvim dovoljan za namjenu...
Zamjena za
1. Nero
2. Microsoft Office 2003,2007,2010
3. Winrar, Winzip
4. Adobe Acrobat Reader
5. Ultraedit
6. Adobe Photoshop
7. Internet explorer
8. Microsoft Outlook
9. Kaspersky antivirus, Norton, McAfee
10. Windows Media Player, PowerDVD
11. Ws FTP, Cute FTP, Smart FTP
12. Microsoft Visio
13. Adobe Illustrator, Corel Draw, Freehand, Xara X
14. Microsoft Visual C++
15. PageMaker, InDesign, QuarkXPress
16. Maya, 3DSMax
17. Cooledit pro
18. Winamp
19. Notepad, Wordpad
20. TuneUp Utilities, Win Utilities
21. Virtual CD
22. Internet download manager IDM

BESPLATNO 100% free aplikacija
1. CD Burner XP ili ImgBurn ili 7Burn
2. OpenOffice paket ili LibreOffice Windows
3. (AbiWord
4. 7zip
5. Foxit PDF Reader ili PDFzilla ili CutePDF+converter
6. Crimson Editor
7. GIMP, GIMSHOP
8. Fireworks, Google Chrome,
9. Thunderbird
10. AVG free edition antivirus ili ClamWin
11. VLC Media player
12. Filezilla FTP klijent
13. Dia – kreiranje dijagrama
14. Inkscape
15. MinGW
16. Scribus
17. Blender
18. Audacity
19. Aimp, Miro, XMPlay, Quintessential Player (QCD), Media Monkey, foobar2000, Billy
20. Notepad++
21. CCleaner
22. VirtualBox
23. JDownloader
24. DAEMON Tools Lite
25. CamStudio

Baš me interesuju ciljevi tj: rezultati "inspekcije":
1. Sakupiti što više novca od kazni cc.. 10 miliona (svaki kanton po 1mil.minimum)
2. Pored kazni, prisiliti da kupe Microsoft licence -dodatna zarada od PDV-a
3. Nastojati ići po sitnim buraniji a ne velikim (HOTELI I MOTELI, kladionice,banke, industrijske firme, kafići i restorani, arhitekte, računovođe, škole - zašto ne i svi druge JAVNE INSTITUCIJE da posluže za "primjer")
4. ovo je dovoljno...
:bih:
kojeime

#217 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by kojeime »

dragan.s wrote:...Naravno da će ljudi kupovati ono na čemu mogu da rade. Onaj ko radi u CAD-u, obradi videa ili sličnom zahtjevnom poslu sigurno neće uzimati Starter. Ne zato jer ti programi ne rade na njemu (rade manje više svi), već zbog ograničenja upotrebe višejezgrenih procesora i količine radne memorije. Ali takvih je jako malo. Većini ljudi za neke poslovne aplikacije, POS kase, Word i Excell ne treba više od Starter-a. A to što ne može promijeniti sliku na desktopu stvarno u poslovnim okruženjima nije nikakav problem...
Trebalo bi provjeriti ali koliko znam Starter moze biti instalisan samo na netbookove, Microsoft ne dozvoljava instalacije Startera na desktop racunare, pa cak ni na full size laptope. To jeste Starter se isporucuje samo proizvodjacima netbookova za tu namjenu i ne bi se smio naci kod prodavaca u i slobodnoj prodaji. Retail verzija ne postoji, postoji samo OEM za netbookove. A Home Basic je cini mi se ogranicen na trzista Azije, Juzne Amerike i Afrike, u Evropi se ne distribuise. Tako da ce korisnik dektop racunara ili full size laptopa u Evropi (sto znaci i ovdje) htio-ne htio morati kupiti najmanje Home Premium ili jace verzije. Ali, opet kazem, nisam 100% siguran, trebalo bi provjeriti (a meni se sada ne da citati sta pise na microsfotovim web stranicama :)).
kojeime

#218 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by kojeime »

bakirj wrote:
Frank Sinatra wrote:...rjesenje je slobodan softver i edukacija kojom bi se smanjila ovisnost od komercijalnog softvera.
...Legalizacija softvera je nesto puno kompleksnije nego samo sirova inspekcija i jos sirovija kazna...
Spomenuti nekome linux je woodoo magija. Stvarno kad covjek pogleda objektivno, gdje su mogli nauciti? ...Siguran sam da 90% osnovnih i srednjih skola svu edukaciju bazira iskljucivo na MS proizvodima i sta onda ocekivati od takvih buducih radnika? ... legalizacija softvera je sasvim u redu i ona mi kao takva ne smeta. Smeta mi to sto sto i ovo kao i sve drugo ide linijom manjeg otpora. Smeta mi sto drzava nije u najboljoj namjeri krenula prema firmama da sa nekim velikim softverskim kucama kroz razne kampanje i specijalne popuste omoguci legalizaciju softvera u nekom nazovi grejs periodu od 6 mjeseci do godine dana. Ovako vodjena akcija je samo plansko punjenje budzeta od haraca kojeg ce pokupiti na ime kazni. ...Nije se pokusalo omoguciti ni manjim firmama koje nemaju sistem administratore da se informisu, edukuju i pripreme za ovo. Nakon tog perioda "legalizacije" ko i dalje bude uhvacen sa ilegalnim softverom - neka bude kaznjen. Ovako ce poslovanje nekih firmi koje je i onako upitno biti dovedeno pod znak velikog pitanja kada ih poklopi kazna za nesto za sta uopste nisu bili spremni. Kao sto u saobracaju cilj policije nije da se poveca bezbjednost, nego da se kaznama napuni budzet - bojim se da je i ovdje cilj napuniti budzet, a ne suzbiti pirateriju. Tu su stvari naopako postavljene.
ZA SVE ONE KOJI ZELE :
1. kupiti na ebay legalan xp (sasvim dovoljan) ako ne žele 100% ubuntu ili neku drugu linux distribuciju...
te umjesto zamjene koristiti PRAVI software, sasvim dovoljan za namjenu...
Zamjena za
1. Nero
2. Microsoft Office 2003,2007,2010
3. Winrar, Winzip
4. Adobe Acrobat Reader
5. Ultraedit
6. Adobe Photoshop
7. Internet explorer
8. Microsoft Outlook
9. Kaspersky antivirus, Norton, McAfee
10. Windows Media Player, PowerDVD
11. Ws FTP, Cute FTP, Smart FTP
12. Microsoft Visio
13. Adobe Illustrator, Corel Draw, Freehand, Xara X
14. Microsoft Visual C++
15. PageMaker, InDesign, QuarkXPress
16. Maya, 3DSMax
17. Cooledit pro
18. Winamp
19. Notepad, Wordpad
20. TuneUp Utilities, Win Utilities
21. Virtual CD
22. Internet download manager IDM

BESPLATNO 100% free aplikacija
1. CD Burner XP ili ImgBurn ili 7Burn
2. OpenOffice paket ili LibreOffice Windows
3. (AbiWord
4. 7zip
5. Foxit PDF Reader ili PDFzilla ili CutePDF+converter
6. Crimson Editor
7. GIMP, GIMSHOP
8. Fireworks, Google Chrome,
9. Thunderbird
10. AVG free edition antivirus ili ClamWin
11. VLC Media player
12. Filezilla FTP klijent
13. Dia – kreiranje dijagrama
14. Inkscape
15. MinGW
16. Scribus
17. Blender
18. Audacity
19. Aimp, Miro, XMPlay, Quintessential Player (QCD), Media Monkey, foobar2000, Billy
20. Notepad++
21. CCleaner
22. VirtualBox
23. JDownloader
24. DAEMON Tools Lite
25. CamStudio

Baš me interesuju ciljevi tj: rezultati "inspekcije":
1. Sakupiti što više novca od kazni cc.. 10 miliona (svaki kanton po 1mil.minimum)
2. Pored kazni, prisiliti da kupe Microsoft licence -dodatna zarada od PDV-a
3. Nastojati ići po sitnim buraniji a ne velikim (HOTELI I MOTELI, kladionice,banke, industrijske firme, kafići i restorani, arhitekte, računovođe, škole - zašto ne i svi druge JAVNE INSTITUCIJE da posluže za "primjer")
4. ovo je dovoljno...
:bih:
Lijepo :thumbup:

Samo jedna napomena: Kod besplatnih verzija Abi Word dici pored Open i Libre Officea i sve pomjeriti za po jedno mjesto prema gore (4. na 3. itd...) da bi se napravila tacna poredbena tabela (1. mjesto placeni zamjena je 1. mjesto besplatni program pa 2. za 2. itd...) i zaboravio si na primjer Firefox i slicno. Ali lijepo si skupio poredbene programe, hvala za trud.
dragan.s

#219 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dragan.s »

kojeime wrote: Trebalo bi provjeriti ali koliko znam Starter moze biti instalisan samo na netbookove, Microsoft ne dozvoljava instalacije Startera na desktop racunare, pa cak ni na full size laptope. To jeste Starter se isporucuje samo proizvodjacima netbookova za tu namjenu i ne bi se smio naci kod prodavaca u i slobodnoj prodaji. Retail verzija ne postoji, postoji samo OEM za netbookove. A Home Basic je cini mi se ogranicen na trzista Azije, Juzne Amerike i Afrike, u Evropi se ne distribuise. Tako da ce korisnik dektop racunara ili full size laptopa u Evropi (sto znaci i ovdje) htio-ne htio morati kupiti najmanje Home Premium ili jace verzije. Ali, opet kazem, nisam 100% siguran, trebalo bi provjeriti (a meni se sada ne da citati sta pise na microsfotovim web stranicama :)).
Ne znam za ta Microsoft-ova ograničenja. Mi smo Starter regularno kupovali od domaćeg distributera i instalirali na nove računare. Sad ne mogu da se sjetim da li je to bila OEM ili Retail verzija (ako tako nešto kod Starter-a i postoji). Uglavnom krajnjeg kupca je koštao nešto više od 90 KM i to je ono što će ljude opredjeljivati da ga kupuju. Naravno ako im odgovara zbog ostalog njihovog softvera. Ostale licence su puno skuplje. Znam da je Pro oko 350KM jer smo ga prodavali jednoj firmi koja je na domeni pa su morali ići na njega. Home varijanta je nešto jeftinija od Pro, ali nije bilo potražnje za njom na našem tržištu.
cappy_tempo

#220 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by cappy_tempo »

posto su mi orginali sve koja cifra je u pitanju za windows (win 7 i mora biti xp jer na 3 kompa ne moze win7 nikako :D ),office,autocad pa da mogu neku racunicu baciti? :mrgreen:
alica.k

#221 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by alica.k »

jel se moze jos uvijek uzeti licenca za win xp?
PapakizSarajeva

#222 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by PapakizSarajeva »

Ima li iko da ga je ova inspekcija "zijaretila" ??? Kakva su iskustva ? Dajte nas malo pripremite na ovu posjetu, da se ne sokiramo kad pocnu raditi ....
*mima*

#223 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by *mima* »

pa tek su krenuli jutros
gentoo

#224 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by gentoo »

Ali fakat ljudi.. skontajte za sta koristite PC. Ako je to samo Office, browser,print,muzika,video itd. Linux se tu namece kao odlicna all in one solucija gdje apsolutno sve mozete raditi a platiti morate 0KM.

Ukoliko vam za posao treba aplikacija X koja vam donosi novac a radi samo na Windows okruzenju onda je logicno da ce te i platiti.

Ali ja opet vjerujem da je 90% ovih iz prvog dijela mog post-a.
gentoo

#225 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by gentoo »

cappy_tempo wrote:posto su mi orginali sve koja cifra je u pitanju za windows (win 7 i mora biti xp jer na 3 kompa ne moze win7 nikako :D ),office,autocad pa da mogu neku racunicu baciti? :mrgreen:
21 tisuca rekao bih..

3x Windows OS = ~1000KM
3x Office = ~2200-2400 (nisam siguran 100% u cijenu Office-a, mozda oko 700-800KM)
3x Auto Cad = ~18000 (koliko vidim cijena Auto Cad-a je $4000 "without subscription" sta god to znacilo)
Post Reply