Frank Sinatra wrote: Da rezimiram... legalizacija softvera je sasvim u redu i ona mi kao takva ne smeta. Smeta mi to sto sto i ovo kao i sve drugo ide linijom manjeg otpora. Smeta mi sto drzava nije u najboljoj namjeri krenula prema firmama da sa nekim velikim softverskim kucama kroz razne kampanje i specijalne popuste omoguci legalizaciju softvera u nekom nazovi grejs periodu od 6 mjeseci do godine dana. Ovako vodjena akcija je samo plansko punjenje budzeta od haraca kojeg ce pokupiti na ime kazni. Umjesto da se omogucila planska kampanja uvodjenja alternative tamo gdje skupa rjesenja nisu potrebna (a za ovo treba vremena sistem administratorima da odrze potrebne obuke i migraciju), odmah se udarilo po kaznama. Nije se pokusalo omoguciti ni manjim firmama koje nemaju sistem administratore da se informisu, edukuju i pripreme za ovo. Nakon tog perioda "legalizacije" ko i dalje bude uhvacen sa ilegalnim softverom - neka bude kaznjen. Ovako ce poslovanje nekih firmi koje je i onako upitno biti dovedeno pod znak velikog pitanja kada ih poklopi kazna za nesto za sta uopste nisu bili spremni.
Kao sto u saobracaju cilj policije nije da se poveca bezbjednost, nego da se kaznama napuni budzet - bojim se da je i ovdje cilj napuniti budzet, a ne suzbiti pirateriju. Tu su stvari naopako postavljene.
E sad, ne sjecam se tacno koji pjevac je rekao "Zasto ljudi ne bi skidali muziku sa neta besplatno i onako je sva danasnja muzika smece".
Elem, alternative ima i treba joj pribjeci cim prije kada su firme u pitanju.
Svi znamo da je ono sto Microsoft radi u principu sramota. Pa jbte jel se vi ljudi sjecate cijena Viste? Sta sa ljudima koji su jadni kupili Vistu?
Ja garantujuem da ima minimalno 50% firmi koji imaju +5 racunara u firmi a pojma nemaju oko licenciranog ili nelicenciranog OS-a, pa cak ne znaju ni da to treba. Oni platili nekom ovaj dosao sve sredio i njima radi kako treba.