Licenciranje softvera, inspekcija...

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Warashii

#151 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Warashii »

Frank Sinatra wrote: Da rezimiram... legalizacija softvera je sasvim u redu i ona mi kao takva ne smeta. Smeta mi to sto sto i ovo kao i sve drugo ide linijom manjeg otpora. Smeta mi sto drzava nije u najboljoj namjeri krenula prema firmama da sa nekim velikim softverskim kucama kroz razne kampanje i specijalne popuste omoguci legalizaciju softvera u nekom nazovi grejs periodu od 6 mjeseci do godine dana. Ovako vodjena akcija je samo plansko punjenje budzeta od haraca kojeg ce pokupiti na ime kazni. Umjesto da se omogucila planska kampanja uvodjenja alternative tamo gdje skupa rjesenja nisu potrebna (a za ovo treba vremena sistem administratorima da odrze potrebne obuke i migraciju), odmah se udarilo po kaznama. Nije se pokusalo omoguciti ni manjim firmama koje nemaju sistem administratore da se informisu, edukuju i pripreme za ovo. Nakon tog perioda "legalizacije" ko i dalje bude uhvacen sa ilegalnim softverom - neka bude kaznjen. Ovako ce poslovanje nekih firmi koje je i onako upitno biti dovedeno pod znak velikog pitanja kada ih poklopi kazna za nesto za sta uopste nisu bili spremni.

Kao sto u saobracaju cilj policije nije da se poveca bezbjednost, nego da se kaznama napuni budzet - bojim se da je i ovdje cilj napuniti budzet, a ne suzbiti pirateriju. Tu su stvari naopako postavljene.
:thumbup: :thumbup:

E sad, ne sjecam se tacno koji pjevac je rekao "Zasto ljudi ne bi skidali muziku sa neta besplatno i onako je sva danasnja muzika smece".
Elem, alternative ima i treba joj pribjeci cim prije kada su firme u pitanju.
Svi znamo da je ono sto Microsoft radi u principu sramota. Pa jbte jel se vi ljudi sjecate cijena Viste? Sta sa ljudima koji su jadni kupili Vistu? :-)
Ja garantujuem da ima minimalno 50% firmi koji imaju +5 racunara u firmi a pojma nemaju oko licenciranog ili nelicenciranog OS-a, pa cak ne znaju ni da to treba. Oni platili nekom ovaj dosao sve sredio i njima radi kako treba.
and

#152 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by and »

a jel ovi proizvođači prodaju svoje proizvode online?da li ja mogu kupiti i preko neta platiti neki softver?
pošto softver koristim u bih da li će proizvođač platiti carinu i pdv u bih i da li to njega interesuje?
kako je to regulisano?
Obuca9

#153 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Obuca9 »

Stojadin wrote:
Obuca9 wrote:Ja bih samo volio znati čime se vi bavite, kada tako hladno podržavate to da izbjegavate platiti nekome što koristite softver u koji je ta osoba (grupa ljudi) uložila dane i dane truda.

I još to smatrate normalnim. Ako vam je Windows preskup, nemojte ga ni koristiti i riješen problem. Imate besplatne verzije i ćao.

Ta priča "svakako ga ne bih ni koristio, pa ga i ne oštećujem" je totalno glupa. To je isto kao da uđete u taksi, pređete 5 kilometara i onda samo izađete i ne platite, nego kažete vozaču "Nisam te oštetio, svakako nismo nikog sreli usput, niti te ko zvao, tako da bi ovih 5 kilometara ionako prešao, potpuno prazan, haj zdravo. A iskreno da ti kažem, skupo ti je vala ovih 1.5 KM po kilometru".

Dakle glupa priča. Što vi proizvode svog rada ne nudite džaba drugima, umjesto što ih pordajete?
opet ne valja uporedba :D ne znam kako se na nasem zove argument kad dajes glupe uporedbe, al znam da englezi to zovu "straw man argument" oliti http://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man

Valjala bi uporedba da si nevidljiv i da vozac i ne primjeti da si ti u taksiju ;) bureci, ferariji, politicari, taksiji.. sta li je slijedece..
Dobro moze li onda usporedba s GRASom? Svi koji se voze bez karte, po pricom da je preskupo? Ako ti je brate preskup, imas taban fijaker pa hodaj, ali nemoj se voziti dzaba i pricati da ne stetis toj firmi.

I kako mislis nevidljiv? Nisi uopste nevidljiv, svaki korisnik piratskog softvera se suoci sa otkrivanjem, kroz tzv. Genuine, tako da bas i nisi nevidljiv.
kojeime

#154 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by kojeime »

and wrote:a jel ovi proizvođači prodaju svoje proizvode online?da li ja mogu kupiti i preko neta platiti neki softver?
pošto softver koristim u bih da li će proizvođač platiti carinu i pdv u bih i da li to njega interesuje?
kako je to regulisano?
Svi ozbiljni prodaju preko neta. Downloadujes softver, platis karticom i dobijes aktivacije, serijale i sve sto treba da bi regostrovao, aktivirao i legalizovao softver. Za carinu i PDV ne znam, i mene interesuje, clan foruma pod nickom "poznanik" bi vjerovatno znao, on je strucnjak ovdje za stvari vezane za carinu.

Proizvodjaca ne interesuje jer carinu i PDV placas ti, tako da jedino sto mozs vidjeti sa proizvodjacem je dslijedece. Ako placas carinu i PDV ovdje onda bi trebao platiti taj softver jeftinije za iznos PDV-a zemlje iz koje je proizvodjac. Kao i sa svakom drugom robom. Ali da li je to stvarno tako ili ne ne znam.

Zamisli proizvodjac softvera je na primjer u SAD, ali server sa kojeg downloadujes softver je u Njemackoj da bi download bio brzi. E sad kako ti se racuna carina i PDV, kao da je proizvodjac u SAD ili Njemackoj? Ili ti se carina i PDV racunaju po tome gdje je racun na koji si platio. Na primjer racun banke proizvodaca na koji placas je u SAD pa bi trebalo vaziti kao da kupujes iz SAD, ako je u Njemackoj, bi trebalo vaziti kao da kupujes iz Njemacke.

Ja bih bio najsretniji da udjem u prodavnicu, platim i iznesem kutiju u kojoj je istalacioni DVD, hologramska nljepnica, ostali materijal. Nesto mi download i placanje preko interneta nije primamljivo. Starinski covjek, sta cu :)
Last edited by kojeime on 07/03/2012 21:24, edited 2 times in total.
atko

#155 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atko »

@Obuca9 ... ne trudi se ... nekima ovdje ni crtanje ne pomaze :shock: jadno brate jadno ... kako prizemnih misljenja ima :roll:

@Stojadin ... ako je uporedba od @obuca9 kao sto rece glupa ... e onda je tvoja upordba sa nevidljivim putnikom .... preskocicu ... da bezze ne fasujem ban ... nema veze ;) :lol:
Jay Gatsby

#156 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Jay Gatsby »

Sve što imam softvera na računaru je kupljeno online. Ali ljudi opet govore "šta ću kad nemam gdje kupiti". Imaš, kako nemaš. Ako znaš preko Neta kupiti cipele, dio za auto, mini suknjicu, Kindle ili putnu torbu, znat ćeš valjda kupiti i potrebni softver.

Office Home and Student 2010 je trenutno 119 dolara (za jednog korisnika i jedan računar). To je 176 KM ili malo manje od pola marke dnevno na godišnjem nivou.

Windows 7 Home Premium (puna verzija) je 200 dolara, tj. 300 KM. Također sića dnevno na godišnjem nivou. Upgrade je 119 dolara.

Što se tiče skupljeg profi softvera, on se (bar u mojoj branši) često prodaje u grupama, za 50 ili 100 različitih korisnika/licenci po velikim popustima od 50% do 70%.
and

#157 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by and »

Jay Gatsby wrote:Sve što imam softvera na računaru je kupljeno online. Ali ljudi opet govore "šta ću kad nemam gdje kupiti". Imaš, kako nemaš. Ako znaš preko Neta kupiti cipele, dio za auto, mini suknjicu, Kindle ili putnu torbu, znat ćeš valjda kupiti i potrebni softver.

Office Home and Student 2010 je trenutno 119 dolara (za jednog korisnika i jedan računar). To je 176 KM ili malo manje od pola marke dnevno na godišnjem nivou.

Windows 7 Home Premium (puna verzija) je 200 dolara, tj. 300 KM. Također sića dnevno na godišnjem nivou. Upgrade je 119 dolara.

Što se tiče skupljeg profi softvera, on se (bar u mojoj branši) često prodaje u grupama, za 50 ili 100 različitih korisnika/licenci po velikim popustima od 50% do 70%.
plaćaš li carinu i pdv državi?
atko

#158 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atko »

Jay Gatsby wrote:Sve što imam softvera na računaru je kupljeno online. Ali ljudi opet govore "šta ću kad nemam gdje kupiti". Imaš, kako nemaš. Ako znaš preko Neta kupiti cipele, dio za auto, mini suknjicu, Kindle ili putnu torbu, znat ćeš valjda kupiti i potrebni softver.

:thumbup:

... i moler treba vise love za alat ...

... razumijem ... npr za 2-3 seminarska i koji dokument godisnje ... za 80% ljudi se ne isplati platiti MS office... ako i koristis ilegalni reci jbg nije fino znam al sta cu, ne opravdavam al takva je klima u BiH da se tako moze ... ili ukljuci vijugu vise pa koristi free office ima ih nekoliko i to odlicnih ...

softver je zapravi prilicno jeftin gdje se masovno legalno korsiti ... al vecina korisnika ne iskoristi ni 2% mogicnosti svog racunara i softvera ... inace bi vise cjenili isti i znali bi da je jeftin zapravo ... i podrzavali bi vise reda u kojem bi onda na desetine hiljada talenovanih bsanac i hercegovaca moglo i obrnuti koju marku u IT biznisu puno lakse ...

al mi smo najpametniji svi ostali su glupi i mrze nas
atko

#159 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atko »

and wrote: plaćaš li carinu i pdv državi?
ovo je onaj vrhunac cinizma ... isto kao sto je onaj lik iz lukavice krao auta i vraco ih nazad vlasnicima 'povoljno' ... al neki od izvrsioca poceli varati pa uzmu lovu a ne vrate auto... pa ih on sve bjesan postrojio... i izgalamio kao nemzete se tako ponasati moramo biti ozbiljni prema nasim klijentima :-)
Platformas

#160 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Platformas »

Pa ako si ministar ili kojim cudom legalno zaradjujes kao ministar, slazem se.

Ja sanjam da ukljucim ovaj apdejt na windowsu, da me kaspersky ne zajebaje sa bleklistovanjem kljuceva svake sedmice, stacu kad sam kokuz :)
Mozda ne trebam ni koristit racunar i internet.
vox-populi

#161 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by vox-populi »

atko wrote:al vecina korisnika ne iskoristi ni 2% mogicnosti svog racunara i softvera ...
E to je fazon. Jebiga, svi bi MS Office 2010 Premium a garant nikada nece koristiti:

- Outlook
- Publisher
- Access
- Communicator
- Info Path
- SharePoint Workspace

Znaci bazicna verzija (Home&Student) u kojoj dolazi:

- Word
- Excel
- Power Point
- OneNote

je vise nego dovoljna. A razlika u cijeni je ogromna.

Home&Office Product Key (znaci download Office sa microsoft.com) je oko 80€.

Jebiga, ako je to puno, onda....

A ako i jeste, uvijek ima LibreOffice.
atko

#162 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atko »

Platformas wrote:

Ja sanjam da ukljucim ovaj apdejt na windowsu, da me kaspersky ne zajebaje sa bleklistovanjem kljuceva svake sedmice, stacu kad sam kokuz :)
da ti suza kane :lol: ... sve je stvar navika i prioriteta ... za novu godinu, za 1 maj itd svi ama bas svi imaju da sprze 3-4 glave ... svi imaju za 2-3 kafe dnevno ... za 1-2 kutiju cigara, za 2-3 pive ... za mob od 8-9 glava ... kad covjek cita ... a da ne zna realno stanje ... zamislio bi da u bosni hodaju sa kopljima loveci sta za veceru zamotani u kozne gace :lol:

dokle ba dokle ... socijala i kuknjava ... :-)
kojeime

#163 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by kojeime »

Platformas wrote:

Zao mi je. Bicu grub. Ne moras imati racunar ako nemas novca.

A sada cu biti malo blazi. Vec je mnogo puta napisano, ako nemas novca za Windowse mozes koristiti Linux i sve ti je besplatno (osim samog racunara i pretplate za internet naravno :)). Nisu toliko atraktivni kao Windowsi, ali sta ces, i ja bih volio Masserati pa ga ne mogu kupiti, moracu se zadovoljiti Golfom 2 :)
vox-populi

#164 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by vox-populi »

kojeime wrote:ja bih volio Masserati pa ga ne mogu kupiti, moracu se zadovoljiti Golfom 2 :)
Eh sad, ispade Linux smece... :)

Za mnoge stvari je dosta bolji od Winblowsa.
Jay Gatsby

#165 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Jay Gatsby »

and wrote:

plaćaš li carinu i pdv državi?
Raspitaj se malo i potraži šta i kako se plaća (i da li se uopće plaća) u slučaju kupovine softvera na intrnetu.
atko

#166 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atko »

vox-populi wrote:
kojeime wrote:ja bih volio Masserati pa ga ne mogu kupiti, moracu se zadovoljiti Golfom 2 :)

:lol: ... sto rece ZP ... ama dzaba ja to tebi pricam ... kako ces objasniti nekome sta je linux kad mu racunar pocinje i zavrsava sa MS office, browser i nekoliko igrica ...

ili da budem jasniji ... kad su pitali bosanca sta je gore neznanje ili nezainteresovanost - neznam i ne zanima me

to nas hebe druze sudija

sad ce horde uvrjedjeni da zagrakcu ... bujrum ... jesma okrutni sam gad sta hocete :lol: :sax:
kojeime

#167 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by kojeime »

vox-populi wrote:

Naravno da nije smece, koristio sam ga i nemam nista da mu zamjerim. Ali posmatraj to iz ugla nekoga ko zeli igrati FIFA2012 :roll: To je problem, kako takvim ljudima objasniti da ne mogu imati Windows jer nemaju novca za to, da moraju korisiti Linux i da nista nece izgubiti. Osim FIFA 2012 :)
Last edited by kojeime on 07/03/2012 22:06, edited 1 time in total.
Warashii

#168 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Warashii »

kojeime wrote: Zao mi je. Bicu grub. Ne moras imati racunar ako nemas novca.

A sada cu biti malo blazi. Vec je mnogo puta napisano, ako nemas novca za Windowse mozes koristiti Linux i sve ti je besplatno (osim samog racunara i pretplate za internet naravno :)). Nisu toliko atraktivni kao Windowsi, ali sta ces, i ja bih volio Masserati pa ga ne mogu kupiti, moracu se zadovoljiti Golfom 2 :)
Ja nekad neke izjave ljudi ne kontam.
Sta ste se vi toliko navadili oko toga? Isto da ce vam neko platiti zato sto zagovarate licenciranje i koristenje placenog software-a.
Ok je mozda vi neki programirate ali vjerujem da niko od prosjecnih korisnika, kojih je u BIH manje vise 90%, nece koristiti vase proizvode.
Vidis nas covjek udje u prodavnicu i ako nesto hoce da iznese a ne da ne plati sklepaju ga prodavaci, zastitari, policija itd. i on zna da to nije dobro. Ali on ode na net ukuca tamo negdje sta mu padne na pamet i skine to kako mu je komsija objasnio i niko ga ne zaustavi na ulazu niti krivicno odgovara, barem ne jos.
To je nesto slicno, haj da se ovako izrazim pustis kravu da pase a ona ode u komsijinu njivu i pobrsti mu kukuruze, nakon tog krava dobije batine a garantujem ti da nema pojma sta je skrivila.

Ima nas i koji svjesno to radimo i znamo da to ne valja ali sve dok ne moramo nesto mi to i ne placamo, kada dodje vakat, ako ikada i dodje placat cemo ili cemo se zadovoljiti alternativom i to je to.
Bušman

#169 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Bušman »

kojeime wrote:Naravno da nije smece, koristio sam ga i nemam nista da mu zamjerim. Ali posmatraj to iz ugla nekoga ko zeli igrati FIFA2012 :roll: To je problem, kako takvim ljudima objasniti da ne mogu imati Windows jer nemaju novca za to, da moraju korisiti Linux i da nista nece izgubiti. Osim FIFA 2012 :)
Fifa 11 je igrica koju sam ja igrao na Ubuntu+Wine i nije bilo nikakvih problema.Vjerovatno je ista situacija i sa Fifa 12. PES 2011 je takodjer solidno radio pod wineom.
vox-populi

#170 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by vox-populi »

kojeime wrote: Naravno da nije smece, koristio sam ga i nemam nista da mu zamjerim. Ali posmatraj to iz ugla nekoga ko zeli igrati FIFA2012 :roll: To je problem, kako takvim ljudima objasniti da ne mogu imati Windows, da moraju korisiti Linux i da nista nece izgubiti. Osim FIFA 2012 :)
Ma razumijemo se...

A to za FIFU2012, jebiga, i ja bih volio da vozam Ferrari, ljetujem u Saint Tropez-u, guzim svaki dan neku dobru zensku... Ali jebiga, nece da hoce. Sto ne znaci da sada nekome trebam ukrasti Ferrari, uvaliti se u vikendicu i silovati sve dobro sto suknju nosi (a da nisu Skoti :) ).
Mislim, karikiram, ali to je to.
vox-populi

#171 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by vox-populi »

Bušman wrote: Fifa 11 je igrica koju sam ja igrao na Ubuntu+Wine i nije bilo nikakvih problema.Vjerovatno je ista situacija i sa Fifa 12. PES 2011 je takodjer solidno radio pod wineom.
Original licence za Fifu i PES? :)
nellington

#172 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by nellington »

Bušman wrote:
kojeime wrote:Naravno da nije smece, koristio sam ga i nemam nista da mu zamjerim. Ali posmatraj to iz ugla nekoga ko zeli igrati FIFA2012 :roll: To je problem, kako takvim ljudima objasniti da ne mogu imati Windows jer nemaju novca za to, da moraju korisiti Linux i da nista nece izgubiti. Osim FIFA 2012 :)
Fifa 11 je igrica koju sam ja igrao na Ubuntu+Wine i nije bilo nikakvih problema.Vjerovatno je ista situacija i sa Fifa 12. PES 2011 je takodjer solidno radio pod wineom.
Garant je to bila nelicencirana :evil:

Ima li kakvih novosti za onu dvojicu iz Kaštela, hoće li im prisjesti FIFA koju su skidali? :-)
kojeime

#173 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by kojeime »

Warashii wrote:
kojeime wrote: Zao mi je. Bicu grub. Ne moras imati racunar ako nemas novca.

Ja nekad neke izjave ljudi ne kontam.
Sta ste se vi toliko navadili oko toga? Isto da ce vam neko platiti zato sto zagovarate licenciranje i koristenje placenog software-a.
Ok je mozda vi neki programirate ali vjerujem da niko od prosjecnih korisnika, kojih je u BIH manje vise 90%, nece koristiti vase proizvode.
Vidis nas covjek udje u prodavnicu i ako nesto hoce da iznese a ne da ne plati sklepaju ga prodavaci, zastitari, policija itd. i on zna da to nije dobro. Ali on ode na net ukuca tamo negdje sta mu padne na pamet i skine to kako mu je komsija objasnio i niko ga ne zaustavi na ulazu niti krivicno odgovara, barem ne jos.
To je nesto slicno, haj da se ovako izrazim pustis kravu da pase a ona ode u komsijinu njivu i pobrsti mu kukuruze, nakon tog krava dobije batine a garantujem ti da nema pojma sta je skrivila.

Ima nas i koji svjesno to radimo i znamo da to ne valja ali sve dok ne moramo nesto mi to i ne placamo, kada dodje vakat, ako ikada i dodje placat cemo ili cemo se zadovoljiti alternativom i to je to.
Ne zagovaram ja nista, nisam programer, nisam uopste u IT industriji. Samo pokusavam reci da dolazi vrijeme kada ce se igra promijeniti, da nece vise biti lako koristiti licencirani softver bez placanja, i reci ljudima da to nije kraj svijeta jer postoje besplatne alternative koje osiguravaju da iako se nema novca moze se i koristiti racunar i ne strahovati da li ce ti neko pokucati na vrata da te hapsi zbog ilegalnog softvera.

A dodatni bonus je to da koristenjem open source softvera postajes clan velike porodice ljudi koja ima potpuno dugacije sisteme vrijednosti i odnose prema kapitalu, drustvu i zivotu.
and

#174 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by and »

atko wrote:
and wrote: plaćaš li carinu i pdv državi?
ovo je onaj vrhunac cinizma ... isto kao sto je onaj lik iz lukavice krao auta i vraco ih nazad vlasnicima 'povoljno' ... al neki od izvrsioca poceli varati pa uzmu lovu a ne vrate auto... pa ih on sve bjesan postrojio... i izgalamio kao nemzete se tako ponasati moramo biti ozbiljni prema nasim klijentima :-)
ne kontam kakav je cinizam,ako neko nešto prodaje,trebao bi plaćati pdv i carinu.prodavača za to zaboli.njemu je bitno da proda svoj proizvod.
ne kontam ova tvoja poređenja,valjda bi trebala biti humoristična :lol:
kad ste se već auta uhvatili i proizvođačima bi bilo jeftinije da samo start dugme ugrade u auto,a ne nekakve brave,imobilizatore,pa plati alarme,kasko....
nek poboljšaju zaštitu svojih proizvoda.
Warashii

#175 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Warashii »

kojeime wrote: Ne zagovaram ja nista, nisam programer, nisam uopste u IT industriji. Samo pokusavam reci da dolazi vrijeme kada ce se igra promijeniti, da nece vise biti lako koristiti licencirani softver bez placanja, i reci ljudima da to nije kraj svijeta jer postoje besplatne alternative koje osiguravaju da iako se nema novca moze se i koristiti racunar i ne strahovati da li ce ti neko pokucati na vrata da te hapsi zbog ilegalnog softvera.

A dodatni bonus je to da koristenjem open source softvera postajes clan velike porodice ljudi koja ima potpuno dugacije sisteme vrijednosti i odnose prema kapitalu, drustvu i zivotu.
Nece biti lako, ali ne i nemoguce, i dalje ce, haj da kazem fizicka lica, nastaviti kao i do sada sa koristenjem piraterije.
Mislim sve je to ok ali jbga neki tamo izmisljaju racunare za siromasne a ti to tako ako nemas para nemoj ni koristiti :) ne ide jbga.
Cinjenica je da "softverasi" mogu da pritiscu drzavice kao BiH da kaznjava ljude a bez da im je prije ponudila normalan plan i prijedlog legaliziranja kao sto je neko vec napisao jedan dobar post.
I ni dalje mi nije jasno kako zbog piraterije BiH gubi 1 400 radnih mjesta.
Post Reply