Cossack wrote: ↑15/01/2025 23:47
fortaleza wrote: ↑15/01/2025 15:50
narcisaa wrote: ↑13/01/2025 20:54
Znam da su hp elitebook poslovni laptopi, a omen gamerski modeli, koji mogu "pretvoriti" i u poslovni ako mu instaliram windows ofice i dr. programe koje koristim (ovako mi je kod sadasnjeg asusa).
Problem ce biti samo u bateriji jer su gamerski sa baterijama koje se brze prazne.
Dvoumim se izmedju asus laptopa (kojeg trenutno imam od 2018.:sa intel core i7 prosesorom, nvidia geforce graficka, ssd 1T, ram 8G., bez i jedne jedine smetnje osim baterije koju sam jednom izmijenila) i hp laptopa.
Microsoft prestaje sa podrskom, u oktobru, za windows 10, tako da moram kupovati novi a ovaj ostaje kao laptop broj 2, vise za kucnu upotrebu.
Tehnicke karakteristike: intel core i9 prosesorom ili intel core i9 pro (i8 dolazi takodjer u obzir ako su ostale teh.karakteristike snazne), NVIDIA GeForce RTX 4090 ili NVIDIA GeForce RTX 4080, SSD 1 ili 2TB, RAM 16G ili 32G, monitor 14" ili 15".
Plus baterija koja duze izdrzi bez punjenja.
Usporedjujem ih sa web stranica proizvodjaca pa me zanima iskustvo sa hp laptopima.
Ne moraš kupovati novi laptop ukoliko te stari dobro služi samo iz razloga operacijskog sustava. Imaš dvije opcije, prva je da zaobiđeš TMP uvjete što se može napraviti, a druga je da instaliraš Windows 10 LTSC 2021 koja ima podršku sve do 2032. godine, i ujedno je bolje optimizirana, s manje bloatwarea, taman da laptop prodiše.
To što pitaš su dvije vrlo različite klase laptopa i za različitu namjenu pa sve ovisi o korištenju. Ukoliko ti treba poslovni laptop onda bih išao na elitebook seriju, ukoliko gamerski onda bih u tom smjeru. Stvar je usabilitija, Omen je dosta teži i veći, a elitebook više prijenosan.
Koristim elitebook 840 G8 i meni je odličan. Ide ispod 2 kg laptop, 14 inča prilično lagan koji spajamo na dock.
Imaš li iskustva sa zaobilazenjem TMP uslova i instalacijom W11? Negdje sam čitao da poslije bude problem sa azuriranjem, negdje čak i sa pokretanjem a negdje da sve bude ok.
Meni je konkretno problem sto je laptop u legacy modu a ne u uefi tako da ne mogu uključiti Secure boot. Kako sam skontao, morao bih odraditi clean instal Windowsa da bih to promijenio a ne da mi se to raditi sada. Kada ga samo promijenim u biosu na uefi i ukljucim secure boot nece da se pokrene windows. U pitanju je Lenovo Ideapad 330s model - i5 osme generacije.
Bilo koji savjet koji ne uključuje brisanje svega je dobro došao
Evo kako da odradis,ja jucer to isto odradio i instalirao windows 11 (prelaz sa windows 10) na ovaj gore pomenuti Surface,koji inace nije sluzbeno podrzan za nadogradnju.
Uglavnom,sve licne podatke i programe mozes ostaviti da ti budu i na windows 11,dakle nista ti se nece obrisati.
Prvo,odes na microsoft stranicu i skines program Windows 11 installation assistent sa ove stranice i naravno downloadujes windows 11 iso
https://www.microsoft.com/en-us/softwar ... /windows11
Drugo,skines programcic Rufus
https://rufus.ie/en/ ,sa kojim ces da napravis bootabilan windows 11 USB stick,gdje ces prilikom pravljenja bootabilnog diska odabrati da zaobidje TMP i jos stavis da napravi offline account za tebe,da se ne moras muciti. Kada zavrsi i napravi bootabilan usb,otvoris instalaciju windows 11 sa sticka i pokrenes,kao da instaliras bilo koji .exe program...ne moras uopste ici u boot manager .
Kada krene instalacija,cekiras da ti ostavi sve podatke na racunaru i za par minuta gotova instalacija,imas windows 11 i sve podatke.
Ja sam jucer sve ovo odradio za manje od pola sata.
Sto se tice nekih problema i ovog sto pises,to su budalastine,ne znam gdje si citao...update radi normalno kao i sve ostalo. Cak mi je ostao aktiviran windows,nisam nista instalirao ni aktivirao rucno nakon updatea.
Poslije mozes iz windowsa obrisati staru instalaciju windows 10,koja ostane na disku i samo bezveze zauzima prostor...to naravno ako se ne mislis vracati na windows 10,jer postoji opcija koja traje odredjeno vrijeme da se moze roll back ,tj. vratiti na prijasnju verziju,ako nova ne godi.