Kodi/XBMC Media centar

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Benq
Moderator

#276 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by Benq »

Cudna situacija..

Uglavnom krenimo redom.
Prvo ne treba ti bas nikakav program za formatiranje microSD kartice , samo je stavis u racunar i dalje radis s njom kao sa stickom.
Drugo , ja koristim OSMC , to je potpuno ista stvar kao Kodi i OpenELEC , zapravo sve je to Kodi.. skini ga sa ove stranice https://osmc.tv/download/ , pokreni fajl , odaberi u listi zadnju verziju softvera i uredjaj na koji se instalira (u tvom slucaju Raspberry Pi 2).
Trece , sacekaj da se fajlovi prebace na karticu, i onda tu karticu stavi u RPi 2 , upali ga i mora bootat , onda sacekas da se konfigurise u samom uredjaju , uglavnom pratis instrukcije na tv-u.

Jedno pitanje , koji izvor napajanja koristis , punjac od mobitela ili preko usb-a od tv-a ? Moj RPi 2 je povezan preko usb-a na tv-u.

P.S. Ako sve ovo odradis kako treba , a on i dalje nece da uspostavi signal sa tv-om , onda ti je uredjaj dosao defektan, a to bi onda bio prvi slucaj za koji sam ja cuo da je neko dobio RPi 2 sa fabrickom greskom jer je dosta moje raje imalo RPi pa presli na RPi 2.
jasko__

#277 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by jasko__ »

Benq wrote:Cudna situacija..

Uglavnom krenimo redom.
Prvo ne treba ti bas nikakav program za formatiranje microSD kartice , samo je stavis u racunar i dalje radis s njom kao sa stickom.
Drugo , ja koristim OSMC , to je potpuno ista stvar kao Kodi i OpenELEC , zapravo sve je to Kodi.. skini ga sa ove stranice https://osmc.tv/download/ , pokreni fajl , odaberi u listi zadnju verziju softvera i uredjaj na koji se instalira (u tvom slucaju Raspberry Pi 2).
Trece , sacekaj da se fajlovi prebace na karticu, i onda tu karticu stavi u RPi 2 , upali ga i mora bootat , onda sacekas da se konfigurise u samom uredjaju , uglavnom pratis instrukcije na tv-u.

Jedno pitanje , koji izvor napajanja koristis , punjac od mobitela ili preko usb-a od tv-a ? Moj RPi 2 je povezan preko usb-a na tv-u.

P.S. Ako sve ovo odradis kako treba , a on i dalje nece da uspostavi signal sa tv-om , onda ti je uredjaj dosao defektan, a to bi onda bio prvi slucaj za koji sam ja cuo da je neko dobio RPi 2 sa fabrickom greskom jer je dosta moje raje imalo RPi pa presli na RPi 2.
Ma pratio neko uputstvo sa youtube-a od A do Ž pa sam zato formatirao na taj način...nisam probao OSMC nego OpenELEC..
A kasnije sam našao bruku uputstava za neki NOOBS
https://www.raspberrypi.org/downloads/noobs/

Ali ni to neće..napajao sam ga i preko USB-a od TV-a a i preko običnog punjača, probao sam oboje...svaki put gori i crvena i zelena sijalica, cijelo vrijeme, ne blinka ništa...ali na TV-a piše da nema video signala na tom HDMI ulazu...
Da nije problem do SD kartice...mada je laptop očitava čim je ubacim..
Ili, JE LI POD MORANJEM IMATI UŠTEKAN I MIŠ I TASTATURU U USB PORTOVE...jer nemam u kući tastaturu...možda zbog toga neće da boot-a???
Benq
Moderator

#278 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by Benq »

Probaj i OSMC jos.

Eh ovako , sad sam provjerio kod sebe , zelena lampica se ponasa kao crvena lampica na racunaru kad hard disk radi nesto , dakle kad upalis RPi 2 , zelena lampica pocne da treperi sto je znak da cita sa sd kartice i kad podigne sistem prestane da blinka , a kad pocnes nesto traziti onda opet zatreperi.

Velika je mogucnost da je kartica od 32GB prevelika , stavi neku do 16GB kapaciteta pa probaj onda kako ce se ponasat.
Jbg i nekim mobitelima na stranici proizvodjaca pise da podrzavaju 32GB karticu , pa kad im stavis takvu karticu oni zablokiraju..

Kod tebe non stop radi zelena lampica , dakle nije iskljuceno da ne podrzava toliki kapacitet. Evo kod mene je 16GB , i pored svih addona , zauzeto je tek oko 2GB, sto znaci da je kartica od 8GB i vise nego dovoljna.

"JE LI POD MORANJEM IMATI UŠTEKAN I MIŠ I TASTATURU U USB PORTOVE..." - Ne , ja kad sam ga prvi put upalio nisam imao bas nista ustekano u usb portove , jer sam mislio da mogu kontrolisat preko daljinskog od tv-a , i kad sam vidio da ne mogu , onda sam ukljucio mis.
jasko__

#279 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by jasko__ »

Benq wrote:Probaj i OSMC jos.

Eh ovako , sad sam provjerio kod sebe , zelena lampica se ponasa kao crvena lampica na racunaru kad hard disk radi nesto , dakle kad upalis RPi 2 , zelena lampica pocne da treperi sto je znak da cita sa sd kartice i kad podigne sistem prestane da blinka , a kad pocnes nesto traziti onda opet zatreperi.

Velika je mogucnost da je kartica od 32GB prevelika , stavi neku do 16GB kapaciteta pa probaj onda kako ce se ponasat.
Jbg i nekim mobitelima na stranici proizvodjaca pise da podrzavaju 32GB karticu , pa kad im stavis takvu karticu oni zablokiraju..

Kod tebe non stop radi zelena lampica , dakle nije iskljuceno da ne podrzava toliki kapacitet. Evo kod mene je 16GB , i pored svih addona , zauzeto je tek oko 2GB, sto znaci da je kartica od 8GB i vise nego dovoljna.

"JE LI POD MORANJEM IMATI UŠTEKAN I MIŠ I TASTATURU U USB PORTOVE..." - Ne , ja kad sam ga prvi put upalio nisam imao bas nista ustekano u usb portove , jer sam mislio da mogu kontrolisat preko daljinskog od tv-a , i kad sam vidio da ne mogu , onda sam ukljucio mis.
U mene obe lampice gore cijelo vrijeme...nikakvog signala nema na TV-u
Citao sam po netu da ljudi koriste i kartice od 64 GB tako da ne znam sad da je do toga belaj
Probacu i taj OSMC veceras...sve me strah da nije syeban RPi već, ali kontam, ne bi gorile lampice da ne radi.. :(
Benq
Moderator

#280 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by Benq »

jasko__ wrote: U mene obe lampice gore cijelo vrijeme...nikakvog signala nema na TV-u
Citao sam po netu da ljudi koriste i kartice od 64 GB tako da ne znam sad da je do toga belaj
Probacu i taj OSMC veceras...sve me strah da nije syeban RPi već, ali kontam, ne bi gorile lampice da ne radi.. :(
Ah jbg drug covjek kupi novo auto , da preko 50.000€ i ispostavi se da ima fabricku gresku :).

Ovo za karticu je samo pretpostavka , jer tebi non stop svijetli zelena lampica a to je kartica, a crvena lampica gori sve vrijeme dok je RPi upaljen i to je ok.

Nista , uglavnom ja da sam na tvom mjestu , probao bih jos sa OSMC-om i sa drugom karticom , ako i tada bude ista stvar , onda ces morat poslat na reklamaciju.

ImageImage
jasko__

#281 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by jasko__ »

Benq wrote:
jasko__ wrote: U mene obe lampice gore cijelo vrijeme...nikakvog signala nema na TV-u
Ah jbg drug covjek kupi novo auto , da preko 50.000€ i ispostavi se da ima fabricku gresku :).

Ovo za karticu je samo pretpostavka , jer tebi non stop svijetli zelena lampica a to je kartica, a crvena lampica gori sve vrijeme dok je RPi upaljen i to je ok.

Nista , uglavnom ja da sam na tvom mjestu , probao bih jos sa OSMC-om i sa drugom karticom , ako i tada bude ista stvar , onda ces morat poslat na reklamaciju.

ImageImage
Jel ovo slika tvog TV-a...jer ja kad sam guglao tam OSMC, izgledao mi je drugačije od ovog standardnog skina u Kodija što ej na ovoj slici, pa ga zato nisam probao instalirati
Benq
Moderator

#282 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by Benq »

jasko__ wrote: Jel ovo slika tvog TV-a...jer ja kad sam guglao tam OSMC, izgledao mi je drugačije od ovog standardnog skina u Kodija što ej na ovoj slici, pa ga zato nisam probao instalirati
Da, ovo sam maloprije uslikao da ti pokazem kako to treba da izgleda, jer je tako kod mene. OSMC ti ponudi u toku setovanja kako zelis da ti interfejs izgleda , ne sjecam se sad koje su opcije bile , ali u svakom slucaju imas preview sa desne strane ekrana prije nego odaberes zeljenu opciju, jer je to u stvari sve Kodi :).
jasko__

#283 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by jasko__ »

Benq wrote:
jasko__ wrote: Jel ovo slika tvog TV-a...jer ja kad sam guglao tam OSMC, izgledao mi je drugačije od ovog standardnog skina u Kodija što ej na ovoj slici, pa ga zato nisam probao instalirati
Da, ovo sam maloprije uslikao da ti pokazem kako to treba da izgleda, jer je tako kod mene. OSMC ti ponudi u toku setovanja kako zelis da ti interfejs izgleda , ne sjecam se sad koje su opcije bile , ali u svakom slucaju imas preview sa desne strane ekrana prije nego odaberes zeljenu opciju, jer je to u stvari sve Kodi :).
Onda cu definitivno probati ovaj OSMC čim dođem kući..hvala još jednom na pomoći, javim jesam li uspio
Benq
Moderator

#284 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by Benq »

Svakako javi , sretno :thumbup:
daors

#285 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by daors »

@jasko__

Kakav ti je taj punjac?
Ovdje imas preporucene vrijednosti struje za pojedine modele
https://www.raspberrypi.org/help/faqs/#powerReqs

Koji ti je USB prikljucak preko kojeg napajas RPi? Koliko se sjecam USB2 moze isporuciti oko 500 mA, dok USB3 moze do 900 mA
Benq
Moderator

#286 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by Benq »

daors wrote:@jasko__

Kakav ti je taj punjac?

Koji ti je USB prikljucak preko kojeg napajas RPi? Koliko se sjecam USB2 moze isporuciti oko 500 mA, dok USB3 moze do 900 mA
Ja svoj RPi 2 napajam direktno iz tv-a, a radi bez problema i na punjacu od mobitela.
jasko__

#287 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by jasko__ »

daors wrote:@jasko__

Kakav ti je taj punjac?

Pokušao sam i sa punjačem i sa spajanjem na TV...mada ne mislim da je do toga jer sam čitao na jednom sajtu da se ugasi signalna lampica ako nema dovoljno jaku struju
daors

#288 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by daors »

OK onda mozda nije do struje :)

Ne znam kakav si video gledao na yt, ali imas uputstvo za instalaciju OpenELEC-a sa Win32DiskImager-om. Moguce je da ti SD kartica nije bootabilna. Davno sam koristio RPi, i to onu staru verziju, pa se i ne sjecam detalja oko instalacije

Edit:

Ovdje pise da ti treba adapter sa 2 ili vise ampera za RPi2
http://wiki.openelec.tv/index.php/Raspberry_Pi
iPod

#289 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by iPod »

eh ovo je sila, podržava hevc i 4k ultra hd

http://wetek.com/product/wetek-core

inače od njih tačnije od openelec imam wetek play/openelec box, isti su samo drugačiji daljinac
iPod

#290 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by iPod »

jasko__ wrote:Instalirao sam Kodi na laptop, nabacio Beast I sve fercera bez problema...I titlovi I sve

Eh sad kad bi kupio Android box npr...jel isti način instalacije I konfiguracije na njemu kao na laptopu...ubacivanje Beast-a npr...ili se razlikuje...

Jer mi je ovo na laptopu bilo lako za uštimat..???????????????

Evo npr ovaj me interesuje...2 GB Rama :D
http://www.ebay.com/itm/M8-4K-Amlogic-S ... SwT6pV6WJr

Inace, ima li ko iskustva sa ovim modelom???
http://webshop.openelec.tv/

Imaš OpenELEC Box sa dobrom podrškom i dosta je jeftiniji a dobiješ unutra i digitalni tuner, možeš da biraš varijantu za satelitsku ili model sa kablovskim i zemaljskim tunerom, pa kada jednog lijepo dana proradi i DVB-T/T2 u BiH možeš gledati sa njim tako digitalne kanale, a do tada možeš HS ili Telemach ne kodirane.

Ja kada sam kupovao platio sam 129 eur ali to je bio Play model, vidim sada je 89 eur i besplatna dostava a salju iz Slovenije
Benq
Moderator

#291 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by Benq »

daors wrote: Edit:

Ja stvarno ne znam sto ste razvezali pricu o napajanju za RPi 2 kad se napaja sasvim normalno preko usb-a od tv-a , a prije toga sam probao i sa punjacem za Samsunga i opet RPi2 radi bez greske, a punjac je 1A.

Ako bas hoces originalni adapter , evo ga : http://www.plus.ba/proizvod/adapter_ras ... _micro_usb , mada je to cisto bacanje para. Kod ovog momka nije u pitanju struja nego problem oko kartice ili samog uredjaja.
iPod wrote: http://webshop.openelec.tv/

Imaš OpenELEC Box sa dobrom podrškom i dosta je jeftiniji a dobiješ unutra i digitalni tuner, možeš da biraš varijantu za satelitsku ili model sa kablovskim i zemaljskim tunerom, pa kada jednog lijepo dana proradi i DVB-T/T2 u BiH možeš gledati sa njim tako digitalne kanale, a do tada možeš HS ili Telemach ne kodirane.

Ja kada sam kupovao platio sam 129 eur ali to je bio Play model, vidim sada je 89 eur i besplatna dostava a salju iz Slovenije
Kupio je momak Raspberry Pi 2 juce , pa je htio da instalira OpenELEC software , ali mu nije poslo za rukom pa ce probat sa OSMC-om.
iPod

#292 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by iPod »

Benq wrote:

Ja stvarno ne znam sto ste razvezali pricu o napajanju za RPi 2 kad se napaja sasvim normalno preko usb-a od tv-a , a prije toga sam probao i sa punjacem za Samsunga i opet RPi2 radi bez greske, a punjac je 1A.

Ako bas hoces originalni adapter , evo ga : http://www.plus.ba/proizvod/adapter_ras ... _micro_usb , mada je to cisto bacanje para. Kod ovog momka nije u pitanju struja nego problem oko kartice ili samog uredjaja.
iPod wrote: http://webshop.openelec.tv/

Kupio je momak Raspberry Pi 2 juce , pa je htio da instalira OpenELEC software , ali mu nije poslo za rukom pa ce probat sa OSMC-om.
Benq ako mislis overclockati RPi2 za što bolji performans sa 1080p fajlovima sa raw audio (DTS-HD ili Dolby TrueHD), onda ti treba stabilno napajanje, a za to je najbolje originalni RPi adapter, tako da je to dobra investicija jer ce uvijek davati dovoljno i max. struje.

RPi2 maximalno moze povući 2 ampera, od čega 1.2a ide po USB portovima, a ostatak od 0.8 na GPIO izlaze na ploči. Ja lično koristim NAS, ali recimo ako neko koristi USB HDD i na RPi2 recimo vrti torrent server pa skida filmove direktno na taj "mountovani" HDD ipak mu treba više napajanja nego što će dobiti od USB porta sa televizora.

P.S:

Kao prva pomoc moze dobro doci i punjac od iPad-a, radi provjereno stabilno

btw. vidim u plusu cijena 129 KM za RPi2 :(
Last edited by iPod on 06/11/2015 16:30, edited 2 times in total.
daors

#293 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by daors »

Benq wrote:

Ja, sa ove strane tastature, ne znam sta mu je konkretan problem. Pokusavam covjeku pomoci i zato ga pitam na koji je USB spojio RPi ili kakav mu je adapter.
Kako ti mozes tvrditi da nije do struje? Koji je kod tebe USB? Vjerovatno RPi moze raditi ako je u pitanju USB3 jer on isporucuje oko 900mA. Za stabilan rad struja je itekako bitna.
Dao sam linkove sa preporucenom strujom i valjda takvi i odgovaraju. Tastatura i mis, ako ih spojis, mogu dodatno trositi od 100 mA pa navise. Za HDMI ti isto treba 50 mA ... itd.

Moguce je da fakat nije problem sa napajanjem, ali bi valjda to trebalo utvrditi i krenuti problem rjesavati dalje. Mozda samo nije dobro "sprzio" image na SD
Benq
Moderator

#294 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by Benq »

iPod wrote: Benq ako mislis overclockati RPi2 za što bolji performans sa 1080p fajlovima sa raw audio (DTS-HD ili Dolby TrueHD), onda ti treba stabilno napajanje, a za to je najbolje originalni RPi adapter, tako da je to dobra investicija jer ce uvijek davati dovoljno i max. struje.

RPi2 maximalno moze povući 2 ampera, od čega 1.2a ide po USB portovima, a ostatak od 0.8 na GPIO izlaze na ploči. Ja lično koristim NAS, ali recimo ako neko koristi USB HDD i na RPi2 recimo vrti torrent server pa skida filmove direktno na taj "mountovani" HDD ipak mu treba više napajanja nego što će dobiti od USB porta sa televizora.

P.S:

Kao prva pomoc moze dobro doci i punjac od iPad-a, radi provjereno stabilno

btw. vidim u plusu cijena 129 KM za RPi2 :(
Za overclock se slazem , ali mislim da nema nikakve potrebe takvo nesto radit jer na stock frekvenciji radi fluidno , pregledao sam dosta FullHD filmova i ni jedan nije zapeo nigdje. A to da je najbolje imati originalni adapter - naravno da jeste , ali ako se uredjaj koristi za streaming i gledanje filmova/serija , youtube.. onda je dovoljna struja iz tv-a.

Ne vidim svrhu skidanja filmova na externi hdd kad ima dosta dobrih izvora poput Genesisa i slicno, mada mozda neko hoce arhivu da pravi :).

Da , u plusu je 129KM , i vjeruj mi vrijedi svake marke. Bar meni odradjuje posao kako treba.
daors wrote: Ja, sa ove strane tastature, ne znam sta mu je konkretan problem. Pokusavam covjeku pomoci i zato ga pitam na koji je USB spojio RPi ili kakav mu je adapter.
Kako ti mozes tvrditi da nije do struje? Koji je kod tebe USB? Vjerovatno RPi moze raditi ako je u pitanju USB3 jer on isporucuje oko 900mA. Za stabilan rad struja je itekako bitna.
Dao sam linkove sa preporucenom strujom i valjda takvi i odgovaraju. Tastatura i mis, ako ih spojis, mogu dodatno trositi od 100 mA pa navise. Za HDMI ti isto treba 50 mA ... itd.

Moguce je da fakat nije problem sa napajanjem, ali bi valjda to trebalo utvrditi i krenuti problem rjesavati dalje. Mozda samo nije dobro "sprzio" image na SD
Mislio sam da si citao njegove prethodne postove i opis problema. Ja mogu tvrditi da nije do struje jer je i kod mene RPi2 spojen preko usb-a na tv-u i radi normalno. Na RPi2 je spojen HDMI kabal i bezicni mis. Eh sad , ako je kod njega nekim slucajem problem zbog struje , onda ja ne znam kako kod mene radi , kod mog druga i jos nekih poznanika i niko ne koristi originalni adapter nego struju iz tv-a ili punjac za mobitel.

Ostaje da vidimo sta ce on javiti , da li je rijesio problem ili.. :roll:
bato99

#295 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by bato99 »

repo za hrvatske kanale ima u ovom repu i nba čitave utakmice u HD

https://www.youtube.com/watch?v=CtCeQyGeQxs
laik1981

#296 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by laik1981 »

Vjerovatno sam listajuci negdje preskocio ovo sto me interesuje..

Imam neke iptv liste i interesuje me kako da ih gledam u kodi-u.. Probao sam preko nekog addona "playlist loader" ali nije kako treba.. treba mu 10-15 sekundi da prebaci sa jednog na drugi kanal.. Instalirao sam i onaj pvr client i u podesavanjima tog addona ubacio listu.. Nadjem je tamo u system/live tv ali nikako da skontam kako da je pokrenem.. Pomagajte..
jasko__

#297 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by jasko__ »

Benq wrote:Svakako javi , sretno :thumbup:
Eh druze moj ipak je bilo do kartice..nabavio sam Transcend od 16 GB i odmah se bootalo sve..instalirao sam OSMC, nabacio Beast i sve radi besprijekorno
Hvala jos jednom na savjetima i tebi a i drugima ovdje

P.S. koji su onako MUST HAVE addoni osim Genesisa i Phoenixa...sta najvise koristite..npr sport me interesuje
Benq
Moderator

#298 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by Benq »

Svaka cast :) , drago mi je da si sredio to i da si zadovoljan :thumbup:

Ja koristim Genesis , SALTS , Much Movies HD.
dječak sa šibicama

#299 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by dječak sa šibicama »

laik1981 wrote:Vjerovatno sam listajuci negdje preskocio ovo sto me interesuje..

Imam neke iptv liste i interesuje me kako da ih gledam u kodi-u.. Probao sam preko nekog addona "playlist loader" ali nije kako treba.. treba mu 10-15 sekundi da prebaci sa jednog na drugi kanal.. Instalirao sam i onaj pvr client i u podesavanjima tog addona ubacio listu.. Nadjem je tamo u system/live tv ali nikako da skontam kako da je pokrenem.. Pomagajte..
Ako su u pitanju m3u liste, ja tu koristim stari dobri IPTV ili Lazy IPTV. Neda mi se zajebavati sa Kodijem oko linkova.

IPTV jeste bezveze vizualno, ali radi svoj posao.
laik1981

#300 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by laik1981 »

dječak sa šibicama wrote:
laik1981 wrote:Vjerovatno sam listajuci negdje preskocio ovo sto me interesuje..

Ako su u pitanju m3u liste, ja tu koristim stari dobri IPTV ili Lazy IPTV. Neda mi se zajebavati sa Kodijem oko linkova.

IPTV jeste bezveze vizualno, ali radi svoj posao.
Jesu m3u liste i nisu nimalo lose, uglavnom sportski kanali u hd-u.. Gledam ih ja preko vlc-a samo podesio ovaj kodi ali nikako da skontam kako da koristim tu opciju live tv..
Post Reply