kako napraviti particiju

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
mostarac

#1 kako napraviti particiju

Post by mostarac »

e ovako. dobio sam novi racunra i imam samo c: particiju. Kako da napravim drugu particiju, a da ne izgubim podatke i formatiram disk. Eh da windowsi su XP
neko iz mase

Post by neko iz mase »

potrazi program "PartitionMagic" (Symantec, prije je bio Powerquest), instaliraj i slijedi uputstva da prvo smanjis particiju koja sad postoji, i onda da dodas novu particiju
to ti je najjednostavniji put
farky

Post by farky »

PowerQuest Partition Magic 8

i

Paragon Hard Disk Manager Professional 6

oba programa ti omogucuju rad na particijama bez gubljenja podataka
Skvidji
Location: sector "T" till 3PM after 3PM till 8AM I'm at sector "G"

Post by Skvidji »

tesko da ces da uspijes da sacuvas podatke, ako mislis na programe. Da bi napravio particiju trebas da formatiras obje particije.
Mozes koristiti Partition Magic al ti je lakse da samo pokrenes boot sa CDa tj. instalaciju WinXP i pratis uputsta (prije same instalacije nudi ti da pravis particiju ili da formatiras disk), ako nije WinXP onda moras sa startnom disketom da dignes sistem i onda samo ukcaj FDISK i prati uputstva, malo je zbrkan i vrti te u krug al' to ti je drugi nacin.

Pozdrav!
neko iz mase

Post by neko iz mase »

skvidji, partition magic ti smanju je ili prosiruje particiju bez gubljenja podataka :)
Qler

Post by Qler »

sa PM8 moze raditi sa particijama sta hoce, bez bojazni da ce zijaniti podatke, 100% provjereno, ja sam ih mijenjao 100 puta! Nikada ni najmanjih problema.

8-)
Skvidji

Post by Skvidji »

fakat nisam znao za to, ja kad sam ucio to tad nije bilo PM8 pa tako nikada nisam ustvari ni pokusao da pravim particiju a da sacuvam podatke! A kako mi uvjek formatira disk kad uradi particiju? sad mi se ne obara sistem da bih probao!

Hvala za info :)

znate li setovat linux, mislim jel' to neki veliki problem jer sam cuo od neke raje da ima pravo puno posla oko instaliranja i setovnja linux!

Pozdrav!
mostarac

Post by mostarac »

Zahvaljujem se svima koji su mi pomogli, a ima i fora na koju sam ja to rjesio.
Startovao sam racunar sa windows xp 8in1 CD-a i pokrenuo partition magic 7 koji dodje na CD-u i napravio particiju i sve ostalo i radi normala. Jos jednom u svakom slucaju hvala na trudu.
neko iz mase

Post by neko iz mase »

drago mi je da ti je savjet pomogao.
za pitanje u vezi linuxa, u danasnje doba ga je prilicno lako postaviti i ako imas srece porepoznace ti sav hardware koji koristis.
Za pocetnika bi ti preporucio SUSE 9.2 ili 9.3 koji izlazi u aprilu.
Pri instaliranju imas utility koji ima slicnu funkciju kao PM, tj da ti smanji particiju i napravi nove particije za linux instalaciju. Da mene pitas, lakse je instalirati SUSE linux nego windows. Vrijedi probati, samo pazi da napravis defragment hard drajva prije nego sto pocnes sa instalacijom
Skvidji

Post by Skvidji »

hvala! kontam da se prebacim na linux! sto se tice drivera ne znam, AMD Athlon 64 3000+, TV leadteck, neeki cudan modem, ATI radeon 9600pro 256 MB zvucna je integrisana i to me pravo nervira znas hoce li praviti probleme ako stavim neku drugu (tj, ako iskljucim u biosu ovu integrisanu) i hoce li praviti probleme sa CD-romovima (imam 3)???

hvala jos jednom!

Pozdrav!
TourniqueT

Post by TourniqueT »

Pitanje vezano za linux...

toplo preporucujem da prije svega posjetis sajt Udruženja Linux Korisnika, FBiH - ULK te da malo prelistas tamosnji forum...

Ukoliko se prvi put susreces sa linux-om pokusaj sa nekom distribucijom RedHAT-a ili Mandrake...

SUSE mozes da instaliras, ali ja licno nevidim smisao... tebi kao pocetniku SUSE nece sluziti ama bas nicemu.

SUSE je sofisticiran softwer pisan i programiran iskljucivo sa ciljem da upravlja resursima velikih racunarskih mreza...

To je kao da kupis svemirski brod da se s njim vozis na posao i nazad, a ne za medjuplanetarna putovanja...

:-)
neko iz mase

Post by neko iz mase »

Skvidji wrote:hvala! kontam da se prebacim na linux! sto se tice drivera ne znam, AMD Athlon 64 3000+, TV leadteck, neeki cudan modem, ATI radeon 9600pro 256 MB zvucna je integrisana i to me pravo nervira znas hoce li praviti probleme ako stavim neku drugu (tj, ako iskljucim u biosu ovu integrisanu) i hoce li praviti probleme sa CD-romovima (imam 3)???

hvala jos jednom!

Pozdrav!
puno srece kod modema, inace su modemi najmanje podrzani na linuxu. V karta i video kartica bi ti trebale biti podrzane, tj da rade sa mach64 drajverom. ako iskljucis nesto u biosu, nece biti prepoznato:-), iako linux vecinom prepozna on-board hardware. sa cd-romovima ti isto nece biti problema. mozda ti je najbolje da sve to testiras sa live cd distribucijom, tj necim kao knoppix. (http://www.knoppix.de)
To je kompletna linux distribucija koju bootas sa cd-a. ako uspijes, vidjeces sta ti je podrzano a sta nije. takodje ce ti dati osjecaj za linux, kao i pokazati mogucnosti

PS: danas svaka distribucija ima svoj LiveCD, ali za detekciju hardwera ti je knoppix najbolji. ako sa njim ne detektujes modem ili slicno, mozes biti siguran da driver za to nije napisan
srecom cak postoji program koji emulira hardware na windowsu, tako da mozes koristiti windows drivere za svoj modem na Linux OS'u
ako te vise zanima, pitaj
Anell

Post by Anell »

Nisam siguran!
Al sam cuo da se particija diska moze napraviti samo kada kupis nov disk.
I onda prije instalacije Windowsa, napravis particiju, odnosno podjelis disk. Nije ni meni svaka za povjerovati!
neko iz mase

Post by neko iz mase »

nista se nebrini anele, moze i ovako
Anell

Post by Anell »

Ma kazem ti ja, nije ni meni svaka za povjerovati!
Qler

Post by Qler »

:-) nije vala :D :-)

particije mozes praviti kad god ti je cejf! :D

8-)
Post Reply