Kablovski internet, problem
Moderator: Benq
- amkok
#1 Kablovski internet, problem
Ovako, vec mjesec dana me zeza net. Rijec je o kablovskom internetu. Brzina umjesto da bude 12 Mbps kod mene je jedva 1 Mbps, ali kada nazovem dezurni centar kablovske kazu mi da mi je brzina oko 14 Mbps :/ Eh sad, da li moze biti do modema ili mrezne kartice? Jer mi se cini da je sa kablovima sve uredu. Na torrentu brzina bude i po 1 MB.
-
sabih05
#2 Re: Kablovski internet, problem
Da li koristis wifi ruter ili se spajas direktno preko modema? Ako koristis ruter, moze se desiti da ti je brzina niza, posebno zbog drugih mreza iz komsiluka. Zato provjeri na kojim kanalima rade mreze iz okoline i u settings na svom ruteru upisi kanal koji je slobodan i koji ne koriste druge mreze. Ovo se i meni desilo. Imao sam super brzinu dok nije bilo mreza u komsiluku. Kad su komsije postavile svoje rutere brzina je odjednom bila niza i promjenjiva, a direktno preko modema stabilna i maksimalna.amkok wrote:Ovako, vec mjesec dana me zeza net. Rijec je o kablovskom internetu. Brzina umjesto da bude 12 Mbps kod mene je jedva 1 Mbps, ali kada nazovem dezurni centar kablovske kazu mi da mi je brzina oko 14 Mbps :/ Eh sad, da li moze biti do modema ili mrezne kartice? Jer mi se cini da je sa kablovima sve uredu. Na torrentu brzina bude i po 1 MB.
- amkok
#3 Re: Kablovski internet, problem
Da koristim. Kako to da uradim?
-
NediM17
#4 Re: Kablovski internet, problem
Ako ti je Telemach stavi kanal 6 na ruteru.
- amkok
#5 Re: Kablovski internet, problem
Nije telemah nego hs.
-
sabih05
#6 Re: Kablovski internet, problem
Ovo nema veze sa tim kojeg kablovskog operatera koristis. Isto je za sve.amkok wrote:Da koristim. Kako to da uradim?
Jos jedna interesantna stvar kod ovog problema je da samo utice na download, ne upload.
Ja na Dell netbook-u imam instaliran program WiFi monitor koji mi, izmedju ostalog, pokaze brojeve kanala koje koriste sve mreze u okolini. Onda vidim koji broj iz opsega od 1 do 13 se ne koristi. Taj broj upisem u settings rutera kao broj kanala koji zelim da bude kanal moje mreze.
To je to.
Proguglaj malo i pronadji program tog tipa - wifi monitor, wifi analyzer i slicno. Imas to i za mobitele na GooglePlay, AppStore i Windows Marketplace.
Ako ne pronadjes program, onda kreni rucno unositi brojeve od 1 do 13 u settings i mjeriti brzinu.
Kako ces uci u settings rutera zavisi tvog rutera.
Neko ce ti sigurno reci da je ovo zbog firmware-a. Mozes update-ovati i firmware, ali jedini razlog je kanal.
Sretno!
-
sabih05
#7 Re: Kablovski internet, problem
Zaboravih reci da svi mi kad vidimo da je brzina download-a manja ili varira mislimo da je do operatera, a problem je u wifi-u. I ja sam tako mislio.sabih05 wrote:Ovo nema veze sa tim kojeg kablovskog operatera koristis. Isto je za sve.amkok wrote:Da koristim. Kako to da uradim?
Jos jedna interesantna stvar kod ovog problema je da samo utice na download, ne upload.
Ja na Dell netbook-u imam instaliran program WiFi monitor koji mi, izmedju ostalog, pokaze brojeve kanala koje koriste sve mreze u okolini. Onda vidim koji broj iz opsega od 1 do 13 se ne koristi. Taj broj upisem u settings rutera kao broj kanala koji zelim da bude kanal moje mreze.
To je to.
Proguglaj malo i pronadji program tog tipa - wifi monitor, wifi analyzer i slicno. Imas to i za mobitele na GooglePlay, AppStore i Windows Marketplace.
Ako ne pronadjes program, onda kreni rucno unositi brojeve od 1 do 13 u settings i mjeriti brzinu.
Kako ces uci u settings rutera zavisi tvog rutera.
Neko ce ti sigurno reci da je ovo zbog firmware-a. Mozes update-ovati i firmware, ali jedini razlog je kanal.
Sretno!
- Running
#8 Re: Kablovski internet, problem
Kolike su maksimalne brzine ostvarive preko kablovske mreze (nije optika u stanu (coax), za ostalo ne znam)? Vidim provajder povecava brzine, pa me zanima orijentaciono ako neko ima iskustva.
http://www.elta-kabel.com/vijesti/5484/ ... 8-januara/
Korisan text valja za procitati:
http://vrodic.blogspot.ba/
http://www.elta-kabel.com/vijesti/5484/ ... 8-januara/
Korisan text valja za procitati:
http://vrodic.blogspot.ba/
- Praetorious
#9 Re: Kablovski internet, problem
Generalno, spominju se x Gbps brzine za koaksijalni kabl. Međutim, to su teoretski maksimumi u naoptimalnijim uslovima korištenja. Koliko sam vidio, ne baš puno providera u svijetu nudi brzine veće od 200 Mbps za ovaj tip konekcije.
Obzirom na BH infrastrukturu, opremu, opterećenje mreža i sve ostalo, kod nas te brzine nisu moguće ni u snu. Sve zavisi od lokacije, kvaliteta instalacija i broja korisnika na datom području. Ništa ti se konkretno ne može reći, zavisi koliko imaš sreće na svojoj lokaciji i koliko provider ulaže u stabilnost infrastrukture i opreme.
Obzirom na BH infrastrukturu, opremu, opterećenje mreža i sve ostalo, kod nas te brzine nisu moguće ni u snu. Sve zavisi od lokacije, kvaliteta instalacija i broja korisnika na datom području. Ništa ti se konkretno ne može reći, zavisi koliko imaš sreće na svojoj lokaciji i koliko provider ulaže u stabilnost infrastrukture i opreme.