Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Dobro vece,
Imam jedno pitanje,naime 4. sam razred Gimnazije,i sada razmisljam sta dalje,kako gdje i kuda.
Trenutno mi najvise odgovara IT (Informacione tehnologije),pa ako neko zna kakve podatke(interesuju me zemlje evrope,svedska,njemacka,norveska i slicno) da li je moguce pronaci posao u tim zemljama sa zavresnim IT smjerom.
Hadyx wrote:Dobro vece,
Imam jedno pitanje,naime 4. sam razred Gimnazije,i sada razmisljam sta dalje,kako gdje i kuda.
Trenutno mi najvise odgovara IT (Informacione tehnologije),pa ako neko zna kakve podatke(interesuju me zemlje evrope,svedska,njemacka,norveska i slicno) da li je moguce pronaci posao u tim zemljama sa zavresnim IT smjerom.
Hvala
Sto manje ocekujes to bolje za tebe. Citav taj sektor je konkretno u guzu. Ako vec gledas emigraciju onda se fataj skandinavskih drzava sve ostalo je ... I tu ne mislim samo na IT sektor.
IT je jedini sektor gdje ti je posao zagarantovan ako znas bilo sta. Ali naglasak na ZNAS.
Preseljenje u drugu zemlju zavisi od zemlje do zemlje.....znam za Irsku da ako imas neki info fax zavrsen, da se sve zavrsi za manje od mjesec dana. Bez faxa je malo duze. Naravno, posao nadjes preko neta.
Skandinavci uglavnom traze da znas jezik. Pogotovo Norveska.
A za kraj, odluci se za ono sto volis, jer ako nisi sretan sa poslom na kojem provedes 8+ sati dnevno, dzaba sve. A i nema goreg poslovnog kolege od onog sto ne voli svoj posao.
IT je jedini sektor gdje ti je posao zagarantovan ako znas bilo sta. Ali naglasak na ZNAS.
Preseljenje u drugu zemlju zavisi od zemlje do zemlje.....znam za Irsku da ako imas neki info fax zavrsen, da se sve zavrsi za manje od mjesec dana. Bez faxa je malo duze. Naravno, posao nadjes preko neta.
Skandinavci uglavnom traze da znas jezik. Pogotovo Norveska.
A za kraj, odluci se za ono sto volis, jer ako nisi sretan sa poslom na kojem provedes 8+ sati dnevno, dzaba sve. A i nema goreg poslovnog kolege od onog sto ne voli svoj posao.
Z
Generalno zbog krize. U ovom nasem dijelu svijeta i zbog mentaliteta vodstva.
"Posao" i "rad" je zagarantovan, plata sigurno nije... Pogotovo ne "dobra plata". Kolega je inace imao slicne ideje kad je prvi put izasao iz BIH. Pun diploma, znanja i referenci. Sve fantasticno dok nisu dosli do "a koliko novaca ocekujete?"
Walther wrote:"Posao" i "rad" je zagarantovan, plata sigurno nije... Pogotovo ne "dobra plata". Kolega je inace imao slicne ideje kad je prvi put izasao iz BIH. Pun diploma, znanja i referenci. Sve fantasticno dok nisu dosli do "a koliko novaca ocekujete?"
Zavisi šta definišeš kao "dobra plata" i koliko novca je zapravo očekivao? Ništa u životu nije "zagarantovano".
Ja, kada sam prvi put intervjuisao za kompaniju van BiH, očekivao sam, odokativno i entuzijastično, malo previše novca. Slijedeći put sam malo bolje uradio pripreme, istražio kolike su plate u sektoru i prilagodio očekivanja.