gtc wrote:vivax wrote:
Dugo sam koristio ios, evo u zadnje dvije godine koristio sam kombinovano i ios i android. Da ti ja iskreno kazem, mozes me nazvati android fanom, ili ne znam ti kako (sto mi je sasvim nebitno ili ti ga boli me kurac).Al je vrlo vjerovatno da ces me nazvati fandroid jer si ti jedan zaludjenik ajfona.To zakljucujem iz tvog posta. iOS je bio nekad sistem kojem nije do koljena android bio. Ali nekad. To je bilo vrijeme u ajfona 4 i 4s (i ovo je upitno). Ali sve nakon izlaska samsung galaxy s3 ios je jedan običan kurac za android... Kazem od izlaska s3 jer sam od ovih smartfonova imao samo ajfon ili samsung..Realna a i činjenična stvar je ta da je ajfon jedan veliki kurac za samsung isto kao sto je i ios za android. Poređenje mogućnosti iosa sa androidom je isto ko da poredis mogućnost bosanske vojne flote sa američkom..Sad cu ti reci zasto se ovi androidasi cesto javljaju ovdje .. Ljudi vas jednostavno smatraju glupim (bez uvrede).Navedi mi 5 validnih razloga gdje je ios bolji i napredniji od androida osim jebene fluidalnosti (sto cu ti i to dokazati da nisi upravu) ja cu ti kapu skinuti.... Znaci nemoj mlatiti gluposti prvo se edukuj i razmisli sta ces napisati...I evo jos jedna činjenica...
A kojih je to 5 razloga sto je android npr bolji od iOS-a? Koje to opcije imaju android telefoni i koje trebaju korisniku, a da toliko nedostaju na iPhoneu?
1. Multitasking - da obasnim. Recimo da igras neku igru, izadjes iz nje, telefoniras, zatim napišeš Email, igras malo sudoku, pa se vratiš na onu 3D igricu, a ona te čeka tamo gdje si je ostavio!

Aplikacije se ne pokreću od početka već čekaju gdje su ostavljene...
1.2. Pravi multitasking, prebacujem film na kompjuter, i čitam neku web stranicu dok se vrši Update aplikacija.
2. Native podrška za povezivanje sa win - preko USB-a, ili bežično preko SMB - jednom povezes i onda kad kod hoces jednim klikom prebacujes šta god želiš - jednim klikom na telefonu, a ne na PC-ju, bez ikakvog softwarea na PC - povezivanje je totalno prirodno.
3. Puštanje svih mogućih formata i prebacivanje istih na uredjaj - folder lista na uredjaju, svi fajlovi uredno poredani i pregledni - nema šanse da imas problem sa prostorom i da ne znaš šta ga je pojelo....
4. Google now - nije ponavljac fraza kao Siri, već korisna alatka koja uci glas svog vlasnika i odgovara na povezana pitanja...
5. Od nexusa 6 svi androidi će imati nativ podršku za always active Google now, Ono što već imaju Moto X i neki Samsung uredjaji. Samo pozoveš telefon i postaviš pitanje ili daš zadatak - bez obzira gdje je i da li je ekran ukljucen.
6. Napredni widget-i, sa animacijama i custom funkcijama, ni blizu onog novog staticnog čuda koje je uveo ios nedavno.
7. FANTASTICNA i ne prevaziđena personalizacija uredjaja, sa widget-ima, custom launcher-ima, wallpaper-ima, live wallpaper-ima, custom lockscreen I sl. Razliku od IOS uredjaja, svaki ima ono nešto lično od vlasnika, ne izgledaju svi robotski isto kada se upale.
8.OGROMAN broj custom modula (Xposed) i ROMOVA koji dopustaju igranje i proširivanje funkcija uredjaja onima koje to zanima. Ja recimo kada mi je dosadno pogasim svima u kafani WIFI sa svojim nexusom i gledam kako se ponašaju - uz to mogu da spijuniram sve web stranice koje otvaraju gosti bez SSL protokola
9. Intuitivno korištenje uredjaja, jer možeš sebi podesiti gdje i kako kod hoces dugmad, linkove do aplikacija ili do određenih zadataka koje te aplikacije rade. Kod mene recimo treće dogme prebacuje na predhodnu aplikaciju - super brzo! Dugi klik na srednje dugme prikazuje krug sa najvažnijim aplikacijama kojima mogu pristupiti za sekundicu...
- Navigacija na Android je prevaziđena, ne svodi se na jednom dugme kao na IOS - izadje na glavno dugme pa pronađi i otvori aplikaciju, već prebacujes direktno iz aplikacije u aplikaciju.
10. Ogroman broj više-manje korisnih aplikacija koje se nikad neće moći pokrenuti na IOS, poput raznih emulatora, servera i sl. Recimo, mozes podignuti funkcionalan PHP server ako vježbaš web programiranje.
11. Nisi osuđen na Software i pravila koja postavlja google, ako ti se ne sviđaju, ti ih zaobidjes - niko ti ne diktira kako i na koji način ćeš koristiti svoj uredjaj.
Platio si ga i imaš pravo da sefujes nad njim.
13. Multiuser podrška na tabletima, a na telefonima dolazi za koji dan, sa Kitkat - uključujući i guest mod (koji neki uredjaji već imaju)
14. Programirano ponašanje uredjaja - recimo kada krenem u setnju pali se 3G, starta aplikacija za slušanje muzike. Kada uredem u biblioteku, telefon se prebacuje na silent mod. Moguce je programirati SVAKU funkciju uredjaja u odnosu na svaki mogući događaj.
IOS prednosti su bile izbor aplikacija, koji je ranije bio bolji, dok je sada 99.9% aplikacija dostupno i za Android, čak i sa dodanim funkcijama koje IOS ne dozvoljava
Druga nekadašnja prednost IOS-a je bila 3D grafika, koja je sada ista, ili lošija nego na androidu - to se da provjeriti na youtube. (govorim o uredjajima koji isto ili malo manje kostaju).
Potrošio sam pola sata pišući, Ufff nadam se da će ostali Android korisnici dodati nešto pametno, ali bez vrijeđanja, želim da pokažemo na stvarne prednosti...
Vi dodajte prednosti IOS-a, ko zna možda sa njima dobijete nekog Android korisnika...
google Hammerhead