Saka wrote:Alfons Kauders wrote:Saka wrote:
Ne postoji Apple radnja u Sarajevu. Ako mislis na resellere tipa Mekline i AT Store, oni uopste ne smiju da prodaju iPhone vec svercaju, isto kao i BH Telecom sto sverca kao i Univerzalno i vehabijske radnjice po carsiji. Nema apsolutno nikakve razlike izmedju njih, niko od njih nema dozvolu da u ime Apple-a prodaje iPhone niti moze dati oficijelnu garanciju.
Hvala na pojasnjenju. Dakle jedini nacin da se iPhone kupi u BiH, preko racuna, s firme, je da se ide na resellere i svercere koji ce nekako rijesiti papirologiju.
Dakle isti kurac ko sverceri - nema prave garancije, nema pravog servisa. Platis telefon milju i po, onda placas dobar data paket stoju mjesecno, i nakon dvije godine i skrsenih 3900KM idemo ponovo, prodas polovan za par stoja i novi krug.
I sve to s nula podrske. Sere 3G, zoves telecom - ko te jebe sto koristis svercan i otkljucavan telefon koji sere na nasoj mrezi (vrlo malo ih je tvornicki otkljucano i certificirano za sve mreze)... Rikne telefon, odneses ga u radnju nakon pola godine s 'garancijom' i ljudi ti se smiju ko zadnjoj budali.
Fakat kruske i jabuke

Nije isto kupiti iPhone u Hrvatskoj, na mrezi, ili u Americi, ili kod nas - jer ces ga uzeti bez igdje iceg. Rikne ti Nexus, Stanic ga mora zamijeniti ili popraviti, Samsung, Nokia itd - vecina je barem zvanicno prisutna u BiH. Apple nije.
Otprilike tako, s tim da se iPhone ne kvari baš tako lako. Ako i bude nekih fizičkih kvarova to se da riješiti.
Zaboravio si još da se dosta stvari kod nas ni ne mogu koristiti, kao recimo LTE (4G), ovo novo plaćanje sa NFC-om itd.
Ali nije kriv Apple što mi živimo u divljini, pa jo hoće iPhone mora istresti duplo više love a standard pet puta manji.
Naravno - ljudi rade za svoje trziste. Zasto u BiH nema skoro nijedan Mustang, Corvette i sl? Jednostavno zato jer nisu za nas i jer ih ne pokusavaju prodavati ovdje. I u Evropi ih je neuporedivo manje nego u SAD.
Nije samo ni u istresanju love, ima opet ljudi koji ce u Bosnu uvesti neku americku grdosiju od auta, entuzijasti koji to furaju i imaju pare. Cinjenica je da iPhone kod nas kosta vise nego kod njih, da masa pravo korisnih stvari ne radi niti ce raditi (isto vazi i za ostale telefone), nema distributera i servisa, nema telekoma koji ih nudi na dvije godine, nema 4G...
Ja s tim nemam problem. Poznajem ljudi koji su na Harleye trosili grdne pare, mada su oni neuporedivo veca egzotika, pa onda skupe gitare, racunare - i to cijenim kod ljudi, kada su spremni potrositi pare na hobi ili ceif. Razlika je u tome sto me neko ko vozi V8 ili Harleya nece ubjedjivati da je eto to vrhunac tehnologije i da je savrseno prikladan za nase uslove, mada je ocito da nije.
Btw moj se iPhone sjebo

Ziroskop rikno, pa se okreto negdje na 45 stepen

Crkne sve, i iPhone, i Samsung i Nokia 3310.