Freelance fakture
Moderator: Benq
-
memphix69
#1 Freelance fakture
Poceo sam da radim kao freelancer prije par dana i klijent mi trazi fakturu kako bi me isplatio, zanima me da li ja mogu kreirati fakturu licno pomocu nekog online alata i samo platiti porez za prihode ili moram otici u odredjeni institut da se prijavim kao freelancer da bi preko njih kreirao fakture.
- vaučer
#2 Re: Freelance fakture
To kao invoice?
Ja to decenijama samo izbacim u PDFu iz Ilustratora.
Ime, adresa, kontakt, obavljena usluga, cijena + porez i podatci za uplatu (račun ili Paypal).
Ja to decenijama samo izbacim u PDFu iz Ilustratora.
Ime, adresa, kontakt, obavljena usluga, cijena + porez i podatci za uplatu (račun ili Paypal).
-
memphix69
#3 Re: Freelance fakture
Da, da.
Da li u porez unosis porez koji ti placas na taj iznos koji salju ili oduzmes porez od ukupnog iznosa?
Da li u porez unosis porez koji ti placas na taj iznos koji salju ili oduzmes porez od ukupnog iznosa?
- vaučer
#4 Re: Freelance fakture
Ako sam unaprijed dogovorio da moj rad košta XXX+porez, onda stavljam tako. Ako nisam - ne stavljam. Dok sam freelancea u BIH nije bilo priče o porezu - pa ti tu ne mogu pomoći.
- farenhajt983
#6 Re: Freelance fakture
da li se neko susretao sa Fakturama za freelance, konkretno Paypal-Invoice ( da li mora biti business account) i kao racun za placanje da se navodi email adresa. Razumijem sto je navedeno ranije ovdje, faktura je za klijenta vani da opravda u firmi, nekako mi to prejednostavno da je generisem u nekom editoru i kao racun navedem PayPal email.
Da li ima neko drugi prijedlog
-
vojopd
#7 Re: Freelance fakture
Otvori s.p. Kolega je isto to izbjegavao, ali pocele firme traziti fakturu i ostalo, nije se htio peglati vise sa radom na crno.
-
kusur
#8 Re: Freelance fakture
mozes koristiti https://invoicely.com/ ili bilo koji drugi invoice generatorfarenhajt983 wrote: ↑28/03/2022 11:42 da li se neko susretao sa Fakturama za freelance, konkretno Paypal-Invoice ( da li mora biti business account) i kao racun za placanje da se navodi email adresa. Razumijem sto je navedeno ranije ovdje, faktura je za klijenta vani da opravda u firmi, nekako mi to prejednostavno da je generisem u nekom editoru i kao racun navedem PayPal email.
bitno je da navedes svoje ime i adresu te kontakt podatke, te naravno isto i za firmu kojoj fakturises
u emailu im navedi svoje bankovne podatke za uplatu
ovaj pristup nije nista na crno vec je apsolutno prihvatljiva faktura
- farenhajt983
#9 Re: Freelance fakture
sta u slucaju nekih vecih iznosa, kada su u pitanju freelanceri samo, i recimo da strana firma ili pojedinac zeli da izvrsi povrat poreza, ako mu u sklopu fakture dodas taksu i za porezkusur wrote: ↑28/03/2022 16:59mozes koristiti https://invoicely.com/ ili bilo koji drugi invoice generatorfarenhajt983 wrote: ↑28/03/2022 11:42 da li se neko susretao sa Fakturama za freelance, konkretno Paypal-Invoice ( da li mora biti business account) i kao racun za placanje da se navodi email adresa. Razumijem sto je navedeno ranije ovdje, faktura je za klijenta vani da opravda u firmi, nekako mi to prejednostavno da je generisem u nekom editoru i kao racun navedem PayPal email.
bitno je da navedes svoje ime i adresu te kontakt podatke, te naravno isto i za firmu kojoj fakturises
u emailu im navedi svoje bankovne podatke za uplatu
ovaj pristup nije nista na crno vec je apsolutno prihvatljiva faktura