Formule u Excelu...

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
chockad

#1 Formule u Excelu...

Post by chockad »

da li neko zna postoji li brzi nacin dopune dijela teksta razlicitim vrijednostima, da se ne mora raditi jedan po jedan? Npr, pokusavam uraditi opciju ra registriranje vise korisnika na web stranice preko jedne e-mail adrese. Na primjer, originalna adresa bi bila [email protected], a za hiljadu clanova treba da u excellu unesem [email protected], [email protected]... [email protected]...
E sad, postoji li brzi nacin da npr excell automatski, po nekoj formuli, unosi promjene u e-mail adresu +1, +2, +3... +567... umjesto da te izmjene u e-mail adresi unosim rucno jednu po jednu...
crnivrag

#2 Re: Formule u Excelu...

Post by crnivrag »

chockad wrote:da li neko zna postoji li brzi nacin dopune dijela teksta razlicitim vrijednostima, da se ne mora raditi jedan po jedan? Npr, pokusavam uraditi opciju ra registriranje vise korisnika na web stranice preko jedne e-mail adrese. Na primjer, originalna adresa bi bila [email protected], a za hiljadu clanova treba da u excellu unesem [email protected], [email protected]... [email protected]...
E sad, postoji li brzi nacin da npr excell automatski, po nekoj formuli, unosi promjene u e-mail adresu +1, +2, +3... +567... umjesto da te izmjene u e-mail adresi unosim rucno jednu po jednu...
Možeš probati sa formulom =CONCATENATE(vrijednost1,vrijednost2,vrijednost3).

Vrijednost 1 bi ti bila mail adrese internet adresa +, druga bi bila broj, a treća @gmail.com.
chockad

#3 Re: Formule u Excelu...

Post by chockad »

ne ide.. probao sam. opet moram svaku vrijednost unijeti pojedinacno...
crnivrag

#4 Re: Formule u Excelu...

Post by crnivrag »

chockad wrote:ne ide.. probao sam. opet moram svaku vrijednost unijeti pojedinacno...
Ja sad testirao i radi, znači upišeš u koloni A internetadresa+, i povučeš (kopiraš koliko želiš), u drugu kolonu B u prvi red upišeš broj 1, a u drugu =B1+1 i povučeš isto do reda koliko želiš na taj način dobiješ brojeve npr. od 1-250, i u kolonu C upišeš '@gmail.com i povučeš do reda 250, a na kraju u kolonu D upišeš =CONCATENATE(A1,B1,C1), i povučeš do reda 250.

I na kraju ćeš dobiti u koloni D rezultat [email protected], i onda će ovo ići do reda 250 u kojem će biti [email protected]
chockad

#5 Re: Formule u Excelu...

Post by chockad »

ide sve ok do =concatenate(a1,b1,c1). kada to ukucam u koloni d i probam povuci na potrebna polja, izbacuje mi gresku. kaze da ne razumije je li u pitanju formula ili obicni unos teksta...
crnivrag

#6 Re: Formule u Excelu...

Post by crnivrag »

chockad wrote:ide sve ok do =concatenate(a1,b1,c1). kada to ukucam u koloni d i probam povuci na potrebna polja, izbacuje mi gresku. kaze da ne razumije je li u pitanju formula ili obicni unos teksta...
Sad ću sve ovo odraditi pa ti poslati link na sliku da vidiš da radi.
ExNihilo

#7 Re: Formule u Excelu...

Post by ExNihilo »

chockad wrote:ide sve ok do =concatenate(a1,b1,c1). kada to ukucam u koloni d i probam povuci na potrebna polja, izbacuje mi gresku. kaze da ne razumije je li u pitanju formula ili obicni unos teksta...
Probaj u zagradi odvojiti sa ; umjesto ,
chockad

#8 Re: Formule u Excelu...

Post by chockad »

ljudi hvala. uspio sam. umjesto concatenate radim sa a1&b1&c1&... i radi... ipak hvala...
crnivrag

#9 Re: Formule u Excelu...

Post by crnivrag »

Izvini do mene je problem bio, nije zarez već tačka-zarez između vrijednosti u zagradi (dakle a1;b1;c1), evo slika da radi, i usput u polje C moraš unijet apostrof ('@gmail.com) da bi pravilno očitalo, jer simbol @ ima drugo značenje u excelu:

Image
chockad

#10 Re: Formule u Excelu...

Post by chockad »

hvala ti jos jednom @crnivrag...
celeron

#11 Re: Formule u Excelu...

Post by celeron »

Pozdrav,

Da li neko zna riješiti ovaj zadatak. Ne treba meni, i ja sam upitian da li unam. Nemam pojma o čemu se ovdje radi, nisam bas dobar s ovim formulama.

Image
Post Reply