Elektrolitski kondezatori

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
huja

#1 Elektrolitski kondezatori

Post by huja »

Interesuje me gdje u BiH ima kupiti ovih stvari ?
Postoji li neka online trgovina ili sl. ovdje kod nas, dugo mi je preko eBay-a da cekam mjesec dana ? Ili zna li neko dobru trgovinu negdje sa ovim pa bi se snasao da nabavim ?

Hvala :)

Evo i slika jedna radi boljeg objasnjenja :

http://s04.pikstatic.com/galerija/2014- ... efault.jpg
Benq

#2 Re: Elektrolitski kondezatori

Post by Benq »

Pokusaj u Electronic Centru.
mehanika

#3 Re: Elektrolitski kondezatori

Post by mehanika »

Komel elektronik centar na M. Dvoru i kod Vječne vatre, RS elektronik na ulazu u Dobrinju kod aerodroma, možda Conrad u interex-u u Pofalićima. Apptech u Mostaru.
Praetorious

#4 Re: Elektrolitski kondezatori

Post by Praetorious »

Ja te ĐiĐe pazarim u Elektronik Centru. Ljetos kupih ElKo za čitavu 1 KM i njime popravio zvučnike za komp :D Isplati se, servis bi me odr'o XYZ KM za dijagnostiku, ruke i materijal.
Listu proizvoda i cijene možeš vidjeti na: http://www.komelec.ba/kontakt.php
huja

#5 Re: Elektrolitski kondezatori

Post by huja »

Hvala Vam puno za taj "Electronic Centar" iznenadjen sam asortimanom velikim !

Može li mi objasniti neko kako se lemi to ? Nešto sam čitao da jedan lem treba doći odozdo, a drugi odozgo pa mi nije malo najjasnije, pa ako može mala pomoć ?

Matična mi jedna crkla pa vidim par kondezatora se napirilo i iskočila gumica dole , pa sigurno je to nema šta biti !
Praetorious

#6 Re: Elektrolitski kondezatori

Post by Praetorious »

Treba ti lemilica manje snage, 100W ili jače će ti napraviti veću štetu nego što je sada imaš. Tinol i pasta za lemljenje su obavezni, a vakuumska pumpica je preporučljiva.
Lociraš lemove željenih kondenzatora, operzno ih zagrijavaš limilicom, kada se tinol otopi usisaj ga pumpicom. Ponovi i za drugu nogicu i izvuci ElKo sa mjesta. Novom elektrolitu skrati nogice, ali ne koliko su skraćene na originalnom koji si skinuo, provuci ga kroz rupe na ploči, stavi malo tinola na vrh lemilice i zalemi konektore. Ako tinol slabo prihvata stavi malo paste na mjesto lema i prelemi ponovo. Višak dužine konektora (nogica) odsijeci malim kliještima i to je to.
Naravno, obrati pažnju na polaritet kondenzatora, prati kako je pozicioniran originalni kondenzator i novi postavi sa istom orijentacijom. Ako ovdje fulaš, lako se može desiti da se pozdraviš sa pločom.
Kada si gotov sa svim, provjeri sve još jedanput. Onda, s Božjom pomoći, upališ i vidiš šta će se desiti ... :D
2001

#7 Re: Elektrolitski kondezatori

Post by 2001 »

huja wrote:...Može li mi objasniti neko kako se lemi to ? Nešto sam čitao da jedan lem treba doći odozdo, a drugi odozgo pa mi nije malo najjasnije, pa ako može mala pomoć ?

Matična mi jedna crkla pa vidim par kondezatora se napirilo i iskočila gumica dole , pa sigurno je to nema šta biti !
Lemljenje se ne "objašnjava", nego se uči i to ne za dva-tri dana! ;-)

Treba poprilična praksa i iskustvo da bi se napravio kvalitetan lem, bez oštećenja PCB-a i elektroničkih komponenti! Da je tako, svi bi bili majstori/elektroničari i sve bi sami popravljali! Pošto ti je to očigledno nepoznat pojam, moj savjet ti je, da to daš nekome stručnom i iskusnom koji će dodatno provjeriti ima li još nekih nedostataka na ploči, pored tih (laički vidljivo) oštećenih elektrolita jer možeš napraviti još veću štetu a sve to zbog uštede od 10 - 20KM!

Dvoslojna PCB + SMD izvedba + neodgovarajuća lemilica + neznanje i neiskustvo = Disaster! :D
mehanika

#8 Re: Elektrolitski kondezatori

Post by mehanika »

Ako do sada nisi ništa lemio, ni ja ti ne preporučujum da počinješ sa matičnom pločom.
Kao drugo, nisi u startu rekao da ti kondenzatori trebaju za matičnu, jer tu ne idu oubičajeni kondenzatori već tzv. "low ESR" a ja mislim da ih nema ni Komel ni RS electronic. Obično se kupuju polovni na PIK-u.
huja

#9 Re: Elektrolitski kondezatori

Post by huja »

Jesam ja lemio al' nemam neko veliko iskustvo. Ploca je stara, nemam od nje nikakve koristi, pa sam baš uzeo da probam učiti na njoj.

Kakva je razlika izmedju običnih i tih "low ESR" ? msm. kako bi ja mogao prepoznati koji mi gdje treba ako na njima nema te oznake ?

Lemilica 35W dovoljna ?
sig_garret

#10 Re: Elektrolitski kondezatori

Post by sig_garret »

ESR = equivalent series resistance
Za kondenzarore koji se koriste u liniji napajanja (+5 ili +12V) bitno je da imaju
Low ESR jer se onda manje griju.
Isusheni kondenzatori koji se nalaze u blizini procesora, su najceshci uzrok
Kvara maticne ploce ( +5V ili +3,3 failure).
Ako se odlucish da mijenjash ove C's morash ih sve promijeniti
Maticne ploce su uvijek multilayer sto znaci da je u sredini ploce jos nekoliko slojeva
Bakarne folije, sto povecava kolicinu toplote koju lemilo treba da isporuci da bi otopilo
Kalaj na obje strane ploce.
Ja uvijek koristim Weller od 80W sa sirokim vrhom za te vrste lemova. Trik je u tome da
ne grijesh dugo.
Najbolje je da defektni C pazljivo isjeces klijeshtima tako da ti ostanu samo
nogice koje onda lemilom ugrijesh I probash izvuci tako da odmah povucesh I kalaj sa njima.
Pumpica ne pomaze bash previshe kod ovih lemova.
Ovo to je zahmetli posao, zato "sabur nano"
Sretno
mehanika

#11 Re: Elektrolitski kondezatori

Post by mehanika »

Pa ako baš hoćeš da se igraš: treba ti lemilica 60-ak W (pumpica ti neće baš puno pomoći, osim ako nije ugrađena u lemilo), moraš dodati kalaja na nožice tako da napraviš loptice, griješ istovremeno obje nožice dok drugom rukom povlačih kond. Moraš imati osjećaj da ne pretjeraš sa grijanjem tj. na vrijeme prekinuti ako ne ide, pa ponoviti.
Kada vraćaš kond, bilo bi poželjno pumpicom usisati kalaj ali pošto to obično teško ide, opet dodaš grudvice kalaja, namjestiš s druge strane nožice na njihovo mjesto i istoveremeno griješ oba mjesta dok ne prođu nožice. Višak skineš pumpicom.
huja

#12 Re: Elektrolitski kondezatori

Post by huja »

Hvala Vam puno na odgovorima. Lijepo sam ih glatko skinuo tako je mnogo lakše kad napravim loptice i zagrijavam istovremeno obje nožice i lagano povlačim kond. E sad jedini mi je problem gdje nabaviti te "low ESR" vidjecu nesto preko eBay-a mada nisam uspio naci nekog pravog prodavaca toga da uzmam na http://www.rs-components.com/ skupa mi dođe postarina :/ ; i htio bi znati jel' ima neka oznaka ili sl. kako da prepoznam kad mi treba low ESR, može se desiti danas-sutra negdje drugo da ga trebam promjeniti a ne znam koji staviti ?
huja

#13 Re: Elektrolitski kondezatori

Post by huja »

Usput...

Pronašao sam dobar katalog kondezatora objasnjen po serijama, modelima i svemu pa evo nekome moze koristiti :)

http://www.teapo.com/WebSiteFile/Download/Catalog.pdf

A probao bi kondezatore uzeti sa ove stranice
http://www.pchub.com/
sigurno cu dugo cekati, al' nije mi to problem, imaju jako velik asortiman dijelova za racunare !
Post Reply