E-book reader u BiH?
Moderator: Benq
-
Koncar
#1 E-book reader u BiH?
Gdje se moze nabaviti elektronski citac knjiga u BiH??
Takodjer,da li neko vec ima e-reader i kakava su iskustva?
Takodjer,da li neko vec ima e-reader i kakava su iskustva?
-
AGRICOLAE
#2 Re: E-book reader u BiH?
Koliko je meni poznato, moze se preko amazona nabavati kindle. A koliko kosta, nije mi poznato!
- coek
-
Koncar
#4 Re: E-book reader u BiH?
Hvala vam ljudi!!!
Sto se tice kindela,njega ne bih,namjenjen je nekako bas engleskom govornom podrucju i ne dopada mi se ona zastita formata i nacin konvertovanja,mislio sam da ako ima U Sarajevu:S.Bas cudno da se u PC shopvima nisu pojavili????
Sto se tice kindela,njega ne bih,namjenjen je nekako bas engleskom govornom podrucju i ne dopada mi se ona zastita formata i nacin konvertovanja,mislio sam da ako ima U Sarajevu:S.Bas cudno da se u PC shopvima nisu pojavili????
- coek
-
Kruler
#6 Re: E-book reader u BiH?
Kindle 2, od nedavno, Amazon isporučuje u BiH. Cjena $259 + poštarina + carina eventualno. Takođe, od nedavno, ima nativnu podršku za PDF-ove, tako da formati ne bi trebali biti problem.
Kad skontam koliko sam love uštedio čitajući knjige na PDA uređaju i kasnije na iPod-u, mislim da će mi se Kindle, kao slijedeća investitija definitvno isplatiti.
Kad skontam koliko sam love uštedio čitajući knjige na PDA uređaju i kasnije na iPod-u, mislim da će mi se Kindle, kao slijedeća investitija definitvno isplatiti.
- coek
- Svemirco
#8 Re: E-book reader u BiH?
Ja sam pravo dugo tražio bilo kakav e-reader koji bi bilo moguće kupiti u Sarajevu ali bez uspjeha i tako sve do prošle sedmice.
Rutinski sam ušao u Mobilmediju na Dolac Malti da vidim šta ima novo kod njih i na polici tek došli, još ni cijenu nisu nakačili, dva modela manji PSR-300 i veći PSR-600.
Ovaj PSR-300 vode kao pocket-reader jer ima manji ekran te nema dodatne opcije kao sto su ekran osjetljiv na dodir, slot za dodatnu memorijsku karticu ili integrirani mp3 player sto mi u sustini i ne treba.
http://www.sonystyle.com/webapp/wcs/sto ... 1665921188
cijena u Americi je 199 USD a u MobilMediji je 499,00 KM koje sam spremno odbrojao i već stigao pročitati par knjiga
Kontrast i rezolucija prikazanog teksta su jako dobri i pravi mi je užitak čitati deblje knjige bez da mi se ruke umore držeći knjigu i listajući nakon par sati čitanja. PDF fajle koje sam imao sam morao malo adaptirati na potrebnu veličinu ali je to bila moja preferenca jer zahvaljujući zoom reformatingu na samom uređaju 99% pdfova je čitljivo bez ikakvih problema. Odlična stvar i toplo preporučujem
Skuplji model, PRS-600 oliti Touch Reader ima ekran osjetljiv na dodir i još neke gluposti uz nešto veći ekran i bitno veću cijenu od preko 700 KM
http://www.sonystyle.com/webapp/wcs/sto ... 1665921180
Nisam našao za shodno da se trsim toliko više novca za ono što ovaj model nudi a na vama je da izaberete.
Konačno nešto za kupiti i u ovom slijepom crijevu Evrope...
Rutinski sam ušao u Mobilmediju na Dolac Malti da vidim šta ima novo kod njih i na polici tek došli, još ni cijenu nisu nakačili, dva modela manji PSR-300 i veći PSR-600.
Ovaj PSR-300 vode kao pocket-reader jer ima manji ekran te nema dodatne opcije kao sto su ekran osjetljiv na dodir, slot za dodatnu memorijsku karticu ili integrirani mp3 player sto mi u sustini i ne treba.
cijena u Americi je 199 USD a u MobilMediji je 499,00 KM koje sam spremno odbrojao i već stigao pročitati par knjiga
Kontrast i rezolucija prikazanog teksta su jako dobri i pravi mi je užitak čitati deblje knjige bez da mi se ruke umore držeći knjigu i listajući nakon par sati čitanja. PDF fajle koje sam imao sam morao malo adaptirati na potrebnu veličinu ali je to bila moja preferenca jer zahvaljujući zoom reformatingu na samom uređaju 99% pdfova je čitljivo bez ikakvih problema. Odlična stvar i toplo preporučujem
Skuplji model, PRS-600 oliti Touch Reader ima ekran osjetljiv na dodir i još neke gluposti uz nešto veći ekran i bitno veću cijenu od preko 700 KM
Nisam našao za shodno da se trsim toliko više novca za ono što ovaj model nudi a na vama je da izaberete.
- ofr
#9 Re: E-book reader u BiH?
Hvala za info šefeSvemirco wrote:Ja sam pravo dugo tražio bilo kakav e-reader koji bi bilo moguće kupiti u Sarajevu ali bez uspjeha i tako sve do prošle sedmice.
- coek
-
Koncar
#11 Re: E-book reader u BiH?
@Svemirco hvala puno za info!Sony book reader,kojeg si naveo da posjedujes je sjajan,ali preskup za nase uslove.nadajmo se da ce uskoro pojeftiniti,s druge strane,treba promislit koliko ce se samo ustedjeti na knjigama
.
- coek
- Svemirco
#13 Re: E-book reader u BiH?
E coek moj, ispade ti size queencoek wrote:Juce gled'o u Mobil Mediji: ovaj PRS 300 je premali (5") ... ma ispod 6" se ne isplati ...
- chuchumbamayumbe
- Svemirco
- coek
-
Eborg
#17 Re: E-book reader u BiH?
Meni ovaj novi Kindle izgleda opasno dobro, možda bih i prežalio nekako tih 489 $. Može li se pronaći besplatnih knjiga za isti?
Isto tako, je li neko imao priliku čitati .pdf na njemu?
Isto tako, je li neko imao priliku čitati .pdf na njemu?
-
ljepilo
#18 Re: E-book reader u BiH?
ovaj novi Amazonov Kindle Dx je perverzija prava...a cjena je opet zara...489.00 dolara, racunajuci futrolu koja ti treba ..itd...dodje preko 500$ ,cak i onaj koji ne cita za te pare koje bi ulozio, poceo bi! namjeravam uzet 
-
Eborg
#19 Re: E-book reader u BiH?
I ja razmišljam o tome samo sam prekopavanjem po netu vidio da ima jedan problem problem. Naime, .pdf učitava onakav kakav jeste i ponekad izgleda presitno, ne može povećavati font kao kod njihovih Amazon knjiga (.azw format). A s obzirom da je većina knjiga koje nas interesuju u .pdf formatu to bi mogao biti problem. 
- boogy
#20 Re: E-book reader u BiH?
Možel ovako nekako?
http://www.ehow.com/how_5068555_convert-pdf-azw.html
http://www.ehow.com/how_5068555_convert-pdf-azw.html
-
Eborg
#21 Re: E-book reader u BiH?
To samo omogućava da ranije verzije Kindlea pročitaju nešto što je .pdf jer je to potrebno pretvoriti u .azw. E sad, ne znam kakva je situacija sa DX-om jer kod njega nema potrebe da se to pretvara, odmah čita.
Mislim da i kod jednog i drugog ostaje problem "sitnosti" a i kod konverzija u .azw navodno mogu da se poremete tabele, slike i sl.
Mislim da i kod jednog i drugog ostaje problem "sitnosti" a i kod konverzija u .azw navodno mogu da se poremete tabele, slike i sl.
- innovision
#22 Re: E-book reader u BiH?
po meni je prava glupost to jos kupovati jer je tek u pomolu,ti momak sto si dao 500 km nadam se da ih nisi tesko zaradio treba sacekati godinu dvije da krene u masovnu proizvodnju.
- Svemirco
#23 Re: E-book reader u BiH?
Jao, nađoh se prozvanim...innovision wrote:po meni je prava glupost to jos kupovati jer je tek u pomolu,ti momak sto si dao 500 km nadam se da ih nisi tesko zaradio treba sacekati godinu dvije da krene u masovnu proizvodnju.
.. ja svaki svoj "dinar" zaradim teško i pošteno i ne razbacujem se novcem tek tako. Neko voli potrošiti silu novca na izlaske i beskrajna besciljna opijanja, neko voli putovati i posjetiti što više mjesta na našoj sivoj planeti a postoje i geekovi poput mene kojima ovakav gadget ima najviše smisla. De gustibus non est disputandum.
O kakvoj masovnoj proizvodnji pričaš čovječe? Na kojem otoku ti živiš? Pa ne proizvode ih u kućnoj radinosti u Sonyju zacjelo.. tsk tsk tsk...
-
Eborg
#24 Re: E-book reader u BiH?
Cijena jeste visoka ali ako ti treba više knjiga kroz godinu-dvije ti se novac vrati plus tu je i ekološki momenat. 
-
modesti
#25 Re: E-book reader u BiH?
Je li nešto novo došlo u BiH? Vidjela sam u Imtecu za 355 KM Prestigio MultiPad PMP3084B 8.4" Tablet, ne znam kakav je. Meni treba samo eboook reader, nikakve druge điđe. A oper Kindle XD je baš skup
Iskustva? Prijedlozi?
Iskustva? Prijedlozi?