izbjeglica_iz_besmisla wrote:HAL9000 wrote:Kada se zavrsi ekstrakcija titlova, mozes ih snimiti u nekoliko formata. Ja koristim sub rip-ov nativni format, a to je .srt, pa preporucujem ti da i ti korisitis isti format, jer je najfleksibilniji, mozes ga bez problema otvoriti i u notepad-u i u word-u, mada ti je najbolji subtitle workshop.Posto vidim da ces prevoditi. u subtitle workshopu imas opciju translator mode, ona uveliko olaksava prevodjenje, jer ne moras misliti na timinge, samo opicis po tekstu, ma vidjeces i sam, samo ukljuci tu opciju. Kasnije kada zavrsis prevodjenje ,mozes titl snimiti u kojem god hoces formatu, naravno odabraces onaj format koji ti podrzava program pomocu kojeg ces raditi authoring dvd-a.
Ako gdje zapne, pitaj.

skonto sam da ima mnogo boljih opcija nego word, al posto ne znam u kojem formatu ce to trebat predat, moram za svaki slučaj i tu opciju istražit ..
u međuvremenu sam došao kući, ubacio DVD sa Amelie i počeo to radit, onako nasumice

... nije mi sve 100% jasno, al sam uspio proći kroz čitav "testni" film .. e sad,jel normalno to što sam ja na početku slovo po slovo prepoznavao? to mi je bio jedini problem jer ništa drugo nisam ni diro ni podešavo ... helem kad sam doguro do kraja, uspio sam ga sačuvat u .srt formatu al mi tad Subtitle Workshop nije htio prepoznat titl koji sam upravo ekstraktovo ... to će reći, zajebo sam ne'dje
Pa, vjerovatno te pitao "Save as Unicode instead of ANSI?", a ti puko yes.
Tu uvijek odgovori no, pa onda snimi.
Tada bi trebalo sve da radi.
Normalno je da si ispocetka ukucavao svako slovo zasebno, jer je subrip ustvari ocr software. To je zato sto titlovi u dvd formatu nisu ni u jednom tekstualnom obliku, nego su bitmape tj. slike, koje idu preko filma, samo im se pozadina napravi transparentnom, tako da vidis film.
Zato program mora ustvari da prepoznaje slike i slova na njima. Ali zato kada jednom zavrsis sa ekstrakcijom ti fino snimi matricu karaktera, pa sljedeci put kad ubacis film sa istim tipom slova, neces morati nista ukucavati, program ce sve sam prepoznati. Pripazi da li je film ntsc ili pal, jer neces dobiti adekvatne timinge, ako tu zeznes, nego podesi ranije.