Defragmentacija?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
sunday_morning

#1 Defragmentacija?

Post by sunday_morning »

koliko cesto radite defragmentaciju i da li je ona bas nuzna?

zanima me to jer je nisam duuugo radila, naprosto obaveze me slomile i nije mi ni-do-cega bilo, tako da sam na tu stvar skroz zaboravila.
jucer kada sam pokusala na C disku jedva ide..dodje do 50% i onda opet ispocetka i tako nekoliko puta...pravo se iznervirala... znam od ranije da imam losih segmenata i da mi ne gine uskoro reinstalacija..

na D disku je odradio malo sporije, ali do kraja.
imate li kakav savjet?
Toozla

#2 Re: Defragmentacija?

Post by Toozla »

sunday_morning wrote:koliko cesto radite defragmentaciju i da li je ona bas nuzna?

zanima me to jer je nisam duuugo radila, naprosto obaveze me slomile i nije mi ni-do-cega bilo, tako da sam na tu stvar skroz zaboravila.
jucer kada sam pokusala na C disku jedva ide..dodje do 50% i onda opet ispocetka i tako nekoliko puta...pravo se iznervirala... znam od ranije da imam losih segmenata i da mi ne gine uskoro reinstalacija..

na D disku je odradio malo sporije, ali do kraja.
imate li kakav savjet?
ne sjecam se tacno ali mislim da ti treba 10-15% slobodnog prostora na disku koji hoces da defragmentujes....

ako su C i D particije jednog fizickog diska mozes preraspodjeliti memoriju(oduzmi od D i dodaj C), a ako su zasebni diskovi....onda brisi ili prebaci na D dok ne dobijes zahtjevani slobodni prostor na C....

na internetu mozes lako naci koliko ti tacno slobodnog prostora treba na disku za defragmentaciju...
sunday_morning

Post by sunday_morning »

ee Toozla, hvala ti puno..

D disk mi jeste prenatrpan, uglavnom zbog puno mp3-ica :roll: ... radila sam to rasterecivanje...
ali na C (gdje mi se javlja problem) imam oko 45% free prostora jer tu su mi samo sistemski fajlovi. to mi sad nije jasno.
Toozla

Post by Toozla »

sa novim diskom u nove mp3 pohode :D
sicx

Post by sicx »

ocito imas stariju neku verziju windowsa. u xp-u mozes uraditi defragmentaciju i sa manje od 15 % prostora na disku na kojem radis defragmentaciju.

ako imas win 98 ili ME pogasi programe u pozadini koji ti rade jer oni vracaju defragmentaciju sa kako si navela "jedva 50 %". i to je to.
Engram::X

Post by Engram::X »

sicx wrote: ako imas win 98 ili ME pogasi programe u pozadini koji ti rade jer oni vracaju defragmentaciju sa kako si navela "jedva 50 %". i to je to.
upravo

sto se tice defragmentacije ona ne bi ni pocela ako nema dovoljno slobodnog prostora na hdu

tvoj problem nije prostor vec paralelni progami koje mozes vidjeti u trayu odnosno vecinom u desnom donjem uglu

winamp, winzip, get right, firewall, Av i sl.

desnim klikom pogasi sto mozes pa pokusaj uraditi defragmentaciju
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Zavisi i cime radis defragmetaciju...ja preporucujem Diskeeper. Podesis ga na Smart Schedule i zaboravis na defragmetaciju diskova, jednom za sva vremena... :)
sunday_morning

Post by sunday_morning »

ma problem je sto ja bas sve programe pogasim dok radim defragmentaciju! win, ovo-ono..apstiniram od svega:)

imala sam XP i nesto je kenjko, pa sam vratila Win98 jer ga bolje podrzava. i sve je bilo OK do prije par mjeseci. ma ovaj kucni je izgleda odsluzio svoje. vec stedim za zvjerku :)

sunday_morning wrote:ma problem je sto ja bas sve programe pogasim dok radim defragmentaciju! win, ovo-ono..apstiniram od svega:)
donja traka...na samom dnu..skroz desno..par malih slikica

task bar...desni click exit, close, disable i sl. ;)

pa onda...
sunday_morning

Post by sunday_morning »

ok, ok..razumjela sam!

sutra mi dolazi jaro..nek malo sredi ovo djubre, ja izgubila zivce.
evo milka je na stolu posluzi se kad si tako fin :-)
Panasonic

Post by Panasonic »

ali ali ali, prije defragmentacije obavezno izvrsi i ScanDisk, jer si rekla da imas pokvarenih segmenata. Poslije toga odradi tek defragmentaciju i radi to sto cesce mozes! (pravilo bi bilo negdje oko jedanput u jednoj ili dvije sedmice, u zavisnosti koliko racunar koristis, koliko kopiras i tako dalje)

Plus: Postoje programi koji defragmentaciju rade naprednije od ugradjenog programa u Windowsu za defragmentaciju pa bi bilo dobro da takav jedan skines. Oni imaju najcesce i opciju da automatski izvrsavaju defragmentaciju u odredjnenom periodu, za odredjeno vrijeme (dakle ukucas svaku sedmicu i svake ces sedmice imati frisak disk)
Panasonic

Post by Panasonic »

Ali ali ali, prije defragmentacije obavezno izvrsi i ScanDisk, jer si rekla da imas pokvarenih segmenata. Poslije toga odradi tek defragmentaciju i radi to sto cesce mozes! (pravilo bi bilo negdje oko jedanput u jednoj ili dvije sedmice, u zavisnosti koliko racunar koristis, koliko kopiras i tako dalje)

Plus: Postoje programi koji defragmentaciju rade naprednije od ugradjenog programa u Windowsu za defragmentaciju pa bi bilo dobro da takav jedan skines. Oni imaju najcesce i opciju da automatski izvrsavaju defragmentaciju u odredjnenom periodu, za odredjeno vrijeme (dakle ukucas svaku sedmicu i svake ces sedmice imati frisak disk)

sunday_morning wrote:ok, ok..razumjela sam!

sutra mi dolazi jaro..nek malo sredi ovo djubre, ja izgubila zivce.
evo milka je na stolu posluzi se kad si tako fin :-)
hvala ;)

----------
Fini :D
mama32

Post by mama32 »

A moze i ctrl+alt+delete i onda pozavrsavas sve programe i procese :lol: , a ako ti komp. jos uvijek radi onda odes i formatiras sve particije. Sto se dzabe muciti oko defragmentacije... :( :-D
Qwert

Post by Qwert »

Ako ga startujes u ' safe mode' onda se ne moras brigati za nepozeljne procese. :D
neko iz mase

Post by neko iz mase »

instaliraj diskkeeper
elviss83

Post by elviss83 »

reinstalacija ti necce pomoci kupi novi hd
Post Reply