Pozdrav svima,
u kući posjedujem raspbery pi server na kome je instaliran home assistant (smart home), serveru iz vana pristupam tako što forwardujem relevantne dolazne portove u routeru.
To tako sve funkcionše zadnjih 5 godina. Međutim, u zadnjih 5 dana nisam mogao pristupiti serveru (da napomenem da nisam bio kući i da postavke na routeru/modemu i serveru nisu mijenjane).
Da skratim priču, kad sam došao kući malo sam troubleshootovo, i jedino šam primjetio je da port forward ne funckioniše. Ne samo da nisu funkcionisali meni potrebni portovi, nego ni jedan koji sam probao...?
Ako neko ima sličnih problema u zadnjih par dana, čisto da mogu BH Telecom kako krivca isključiti..?
P.S. od opreme koristim njihov neki crappy modem koji je u bridge modu a router imam svoj.
Da li je BH Telecom blokirao sve ulazne portove??
Moderator: Benq
- Benq
#2 Re: Da li je BH Telecom blokirao sve ulazne portove??
Postoji tema pa mozes upit postavit tamo:
bhtelecom-t159257.html
bhtelecom-t159257.html
- Del_Boy1
#3 Re: Da li je BH Telecom blokirao sve ulazne portove??
Pročitaj odavde pa dalje.mrSabic wrote: ↑01/05/2021 15:38 Pozdrav svima,
u kući posjedujem raspbery pi server na kome je instaliran home assistant (smart home), serveru iz vana pristupam tako što forwardujem relevantne dolazne portove u routeru.
To tako sve funkcionše zadnjih 5 godina. Međutim, u zadnjih 5 dana nisam mogao pristupiti serveru (da napomenem da nisam bio kući i da postavke na routeru/modemu i serveru nisu mijenjane).
Da skratim priču, kad sam došao kući malo sam troubleshootovo, i jedino šam primjetio je da port forward ne funckioniše. Ne samo da nisu funkcionisali meni potrebni portovi, nego ni jedan koji sam probao...?
Ako neko ima sličnih problema u zadnjih par dana, čisto da mogu BH Telecom kako krivca isključiti..?
P.S. od opreme koristim njihov neki crappy modem koji je u bridge modu a router imam svoj.
bhtelecom-t159257s1075.html#p17315797
- dend
#4 Re: Da li je BH Telecom blokirao sve ulazne portove??
KopiranomrSabic wrote: ↑01/05/2021 15:38 Pozdrav svima,
IPV4 adrese su popunjene. Nema vise slobodni ipv4 adresa na internetu. Tehnicko rijesenje koji svi provajderi koriste u tranziciji na ipv6 je CGNAT / CGN (Carrier-grade NAT) .
Obratite se podrsci BHT za molbom da se Vas username izvadi iz dual stack , vecini takvih zahtjeva BHT udovolji.
-
mrSabic
#5 Re: Da li je BH Telecom blokirao sve ulazne portove??
Hvala dečki na odgovorima, znači ipak je do telecoma. Barem sad znam šta dalje, ide mail supportu pa ćemo vidjeti...
-
ajdamo
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: Dvotočkaš
#6 Re: Da li je BH Telecom blokirao sve ulazne portove??
do njih je i ja sam imao problem sa Hikvision kamerama nakon sto su me prebacili na ipv6 jer na ipv6 ne radi port forwarding.
Uglavnom brzo su rijesili problem, samo sam ih nazvao na 1444 i u roku par minuta je sve ponovo bilo ok.
Uglavnom brzo su rijesili problem, samo sam ih nazvao na 1444 i u roku par minuta je sve ponovo bilo ok.
-
mrSabic
#7 Re: Da li je BH Telecom blokirao sve ulazne portove??
Nakon maila supportu, vratili su me na staro