Bridge mode ruter ? TP-Link

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
huja

#1 Bridge mode ruter ? TP-Link

Post by huja »

Imam ruter TP-Link WA901N.
Ovaj sa slike.
http://digistreet.hu/galeria/tp-link_tl ... oint_1.jpg

U opcijama ima da se postavio kao "Bridge with AP" . Koliko sam ja shvatio to znači da prima signal od drugog rutera i dalje ga širi. Odnosno sada dva rutera mi spaja jedan kabal od 15m. Taj Bridge bi zamjenio kabal i spojio ta dva rutera i trebalo bi da mogu na taj TP link povezati i računar sa LAN kablom i korisiti ga kao Wi-fi.
Meni je to jasno, međutim ovaj moj ruter glupi ima samo jedan LAN port i to predpostavljam samo ulazni. Kako je onda moguce da ide u Bridge mod ako ne mogu ustekati LAN kabel u njega i koristiti ga ?
Dobio sam uz njega i onaj neki Power Injector to nikako ne kontam šta je, možda mi to može pomoći.

Ima li neko iskustva sa ovim, stvarno mi je potrebna pomoć.
Platio ruter 120KM ne vrijedi ni tih 20!! -.-
Benq

#2 Re: Bridge mode ruter ? TP-Link

Post by Benq »

To sto si ti kupio je Access Point , moje licno misljenje je da si bacio 120KM , jer taj isti posao moze da odradi bez ikakvih problema TP-LINK Router 300Mb TL-WR841N , ja licno imam ovaj ruter i prezadovoljan sam a kosta oko 55KM.

Taj Power Injector tebi ni za sta ne sluzi u principu i sve sto mozes da uradis je da spojis taj TP Link sa svojim ruterom preko kabla i dalje wireless da imas u citavoj kuci jer koliko vidim taj access point je dosta jak. Ako imas kakve sanse da zamijenis taj AP za Ruter koji ima AP opciju to bi ti najbolje bilo , a platio bi ga duplo manje.
pagliaccio

#3 Re: Bridge mode ruter ? TP-Link

Post by pagliaccio »

Pa ako zelis da bude bridge onda ti kabl nije potreban.
Mislim da vec imas postojeci router i sa ovim accesspointom zelis da pojacas signal u drugim prostorijama.
Kao prvo accesspointu zamjeni IP Adresu u LAN opcijama da ne bi bilo konflikta sa adresama, iskljuci DHCP ako ga uopste ima u access-pointu.
Na WIreless opcijama izaberi ime mrezu koja moze biti istog imena ali ti preporucujem da izaberes razlicitu od postojeceg routera na koji zelis da bridgujesh accesspoint, izaberi da zelis da napraviti WDS bridge, izaberi mrezu koju zelis da pojacas (tvoj postojeci router) i to je to.
Jedini kabl koji trebas da ukljucis je onaj iz modema u WAN port primarnog routera i svi ostali LAN portovi su ti slobodni.
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#4 Re: Bridge mode ruter ? TP-Link

Post by suad-sarajevo »

Benq wrote: 07/01/2015 12:56 To sto si ti kupio je Access Point , moje licno misljenje je da si bacio 120KM , jer taj isti posao moze da odradi bez ikakvih problema TP-LINK Router 300Mb TL-WR841N , ja licno imam ovaj ruter i prezadovoljan sam a kosta oko 55KM.

Taj Power Injector tebi ni za sta ne sluzi u principu i sve sto mozes da uradis je da spojis taj TP Link sa svojim ruterom preko kabla i dalje wireless da imas u citavoj kuci jer koliko vidim taj access point je dosta jak. Ako imas kakve sanse da zamijenis taj AP za Ruter koji ima AP opciju to bi ti najbolje bilo , a platio bi ga duplo manje.
@Benq

Vidim da imamo istu opermu ili si barem imao nekada. Hoću da preselim TP link router iz sobe u dnevni boravak i spojim ga bežično sa Ubee modemom/routerom. Da li je dovoljno da uključim "bridge mode" u postavkama TP link routera ili treba odraditi još neke postavke u oba routera?

Danke.
Benq

#5 Re: Bridge mode ruter ? TP-Link

Post by Benq »

suad-sarajevo wrote: 26/03/2022 13:26 @Benq

Vidim da imamo istu opermu ili si barem imao nekada. Hoću da preselim TP link router iz sobe u dnevni boravak i spojim ga bežično sa Ubee modemom/routerom. Da li je dovoljno da uključim "bridge mode" u postavkama TP link routera ili treba odraditi još neke postavke u oba routera?

Danke.
Auuu 7 godina star post :mrgreen:

Sada imam TP Link Archer C6, a planiram ga uskoro zamijeniti sa Xiaomi AX3600. Na modemu ne treba nista raditi jer se na njega spajas, samo u routeru podesi da radi kao AP, spoji ga bezicno na Ubee i on ce dalje raditi posao. Ja uvijek preporucujem da se router spoji mreznim kablom ako je ikako moguce, zbog brzine i same stabilnosti mreze, jer moze biti dosta gubitaka na kraju, jer router se mora spojiti bezicno, tu vec dolazi do pada brzine, a onda dalje salje signal koji moze biti dodatno degradiran.
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#6 Re: Bridge mode ruter ? TP-Link

Post by suad-sarajevo »

Spojio, podesio. Radi. Izgasio DHCP.
Post Reply