BLIC.NET - Novi internet provajder u Sarajevu!
Moderator: Benq
- hubke
#326 Re: BLIC.NET - Novi internet provajder u Sarajevu!
Ovo nek pošalju svi korisnici BLIC-a koji se nalaze na forumu samo nek promjene mjesec potpisivanja ugovora.
- bailaor
#327 Re: BLIC.NET - Novi internet provajder u Sarajevu!
Vjerovali il ne al lik u BL mi rece da to nije do njih vec do operatera iz Srbijeelcho71 wrote:Napravi im belaj, kada malo povisis ton dodju za pola sata. Uostalom neka malo prosetaju, placeni su da to sve odrzavaju, sto bi se ti mucio.bailaor wrote:Ako zele da zadrze svoje korisnike morace modifikovati cijene net paketa to je definitivno.
Eh imam slijedeci problem, nadam se da ce mi neko pomoci u vezi ovoga...imam fixni blicnetov telefon, međutim ne mogu primati pozive konkretno iz Srbije (kaze birali ste nepostojeci broj), dok uredno mogu zvati u Srbiju...zna li neko slucajno o cemu se radi, prije nego im belaj napravim![]()
?
- hubke
#328 Re: BLIC.NET - Novi internet provajder u Sarajevu!
Onda je do operater u francuskojbailaor wrote:Vjerovali il ne al lik u BL mi rece da to nije do njih vec do operatera iz Srbijeelcho71 wrote:Napravi im belaj, kada malo povisis ton dodju za pola sata. Uostalom neka malo prosetaju, placeni su da to sve odrzavaju, sto bi se ti mucio.bailaor wrote:Ako zele da zadrze svoje korisnike morace modifikovati cijene net paketa to je definitivno.
Eh imam slijedeci problem, nadam se da ce mi neko pomoci u vezi ovoga...imam fixni blicnetov telefon, međutim ne mogu primati pozive konkretno iz Srbije (kaze birali ste nepostojeci broj), dok uredno mogu zvati u Srbiju...zna li neko slucajno o cemu se radi, prije nego im belaj napravim![]()
?
![]()
![]()
, ista stvar mi se desava kad primam pozive iz Francuske. Horor...
![]()
- smoki_choko
#329 Re: BLIC.NET - Novi internet provajder u Sarajevu!
naravno da ti nece odgovoriti kad si ih napao sa ovim da se nisu udostojili da otvore racun kod neke banke u sarajevu. niti ce ti odgovoriti. a jedina banka u kojoj se ne placa provizija za racune je od sad NLB razvojna i imas je u lukavicielcho71 wrote:Ja sam im poslao ovaj mail prije dva dana ali oni izgleda nemaju odgovora. Ako nekada dodje odgovor stavim ga ovdje. Ovo mnogo govori o ''ozbiljnosti'' Aneks-a.
Postovani,
korisnik sam vase usluge WADSL u Sarajevu i imam jednu konstataciju i pitanje. Na pocetku cu napomenuti da sam prilicno zadovoljan kvalitetom uslugom. Bilo je nekih manjih problema ali to se desava i ovim vecim operaterima. Kada sam ja prosle godine u aprilu uvodio vas WADSL tada ste bili prilicno povoljni medjutim vremenom se i konkurencija pocela buditi iz zimskog sna i situacija se bitno promjenila. Meni ugovor sa vama istice u aprilu i htjeo bi znati hoce li kod vas biti nekih promjena u cijenama ili brzini pristupa internetu?
Sada od 1.marta i http://www.bhtelecom.ba nudi flat i cijena ja za 1024/192 17 km + PDV a kod vas mene dodje internet 30,25 km sa provizijom banke jer se za godinu dana niste udostojili i otvorili racun kod neke banke u Sarajevu.
Morate imati u vidu da 90% vasih pretplatnika su oni koji su otisli sa BHT!
Tu je naravno i http://www.lol.ba a i http://www.telemach.ba koji imaju jako dobru ponudu.
Od ovog odgovora zavisi hocemo li saradjivati i poslije aprila ili ne.
Srdacan pozdrav iz Sarajeva!
-
elcho71
#330 Re: BLIC.NET - Novi internet provajder u Sarajevu!
Nisam ih napao samo sam rekao istinu. Lazu od aprila de ce otvoriti racun i nekoj banci u Sa! Bas me interesuje ko to ide u onu pripizdinu u Lukavici da placa racune? Ako ovako nastave pitam se hoce li ih biti do jeseni u Sarajevu. I ovako nemju sacicu pretplatnika u Sar, mada se moze reci da su dobro dosli prosle godine da se premosti ovaj jaz sa BHTelecom-om.smoki_choko wrote:naravno da ti nece odgovoriti kad si ih napao sa ovim da se nisu udostojili da otvore racun kod neke banke u sarajevu. niti ce ti odgovoriti. a jedina banka u kojoj se ne placa provizija za racune je od sad NLB razvojna i imas je u lukavicielcho71 wrote:Ja sam im poslao ovaj mail prije dva dana ali oni izgleda nemaju odgovora. Ako nekada dodje odgovor stavim ga ovdje. Ovo mnogo govori o ''ozbiljnosti'' Aneks-a.
Postovani,
korisnik sam vase usluge WADSL u Sarajevu i imam jednu konstataciju i pitanje. Na pocetku cu napomenuti da sam prilicno zadovoljan kvalitetom uslugom. Bilo je nekih manjih problema ali to se desava i ovim vecim operaterima. Kada sam ja prosle godine u aprilu uvodio vas WADSL tada ste bili prilicno povoljni medjutim vremenom se i konkurencija pocela buditi iz zimskog sna i situacija se bitno promjenila. Meni ugovor sa vama istice u aprilu i htjeo bi znati hoce li kod vas biti nekih promjena u cijenama ili brzini pristupa internetu?
Sada od 1.marta i http://www.bhtelecom.ba nudi flat i cijena ja za 1024/192 17 km + PDV a kod vas mene dodje internet 30,25 km sa provizijom banke jer se za godinu dana niste udostojili i otvorili racun kod neke banke u Sarajevu.
Tu je naravno i http://www.lol.ba a i http://www.telemach.ba koji imaju jako dobru ponudu.
- smoki_choko
#331 Re: BLIC.NET - Novi internet provajder u Sarajevu!
znam, al sa sa ovim tonom ih neces natjerati da ti odgovore. i ne znam gdje si cuo da su igdje najavili da ce otvoriti racun u sa. ja nisam a bio sam na njihovom forumu i zvao sam ih i pitao. bila je jedna banka dole na pofalicima kod peugeotovog salona u kojoj se moglo placati bez provizija ali se ta poslovnica zatvorila ljetos.elcho71 wrote:Nisam ih napao samo sam rekao istinu. Lazu od aprila de ce otvoriti racun i nekoj banci u Sa! Bas me interesuje ko to ide u onu pripizdinu u Lukavici da placa racune? Ako ovako nastave pitam se hoce li ih biti do jeseni u Sarajevu. I ovako nemju sacicu pretplatnika u Sar, mada se moze reci da su dobro dosli prosle godine da se premosti ovaj jaz sa BHTelecom-om.smoki_choko wrote:naravno da ti nece odgovoriti kad si ih napao sa ovim da se nisu udostojili da otvore racun kod neke banke u sarajevu. niti ce ti odgovoriti. a jedina banka u kojoj se ne placa provizija za racune je od sad NLB razvojna i imas je u lukavicielcho71 wrote:Ja sam im poslao ovaj mail prije dva dana ali oni izgleda nemaju odgovora. Ako nekada dodje odgovor stavim ga ovdje. Ovo mnogo govori o ''ozbiljnosti'' Aneks-a.
Postovani,
a u lukavicu ide kome je blizu.
- bailaor
#332 Re: BLIC.NET - Novi internet provajder u Sarajevu!
Evo odgovora na onaj poslani mail:
Poštovani,
Izvinjavamo se što Vam ranije nismo odgovorili na Vaš dopis...
Želimo da Vam se zahvalimo što ste se pored svih operatera u Sarajevu ipak odlučili da koristite naše usluge i uvjerili se u kvalitet naših usluga.
Što se tiče Aneks-a, do promjena cijena i/ili paketa neće doći jer smo mi i dalje u prednosti pogotovo kada je riječ o kombinaciji paketa. Istina je da BHTelecom ide sa promjenama paketa i uvodjenjem flat (neograničenih) paketa ali sve flat pakete ostavljaju na fair use principu što znači korištenje Interneta bez ograničenja, ali na fer use principu, po kojem je korisniku, u toku obračunskog perioda, dodijeljen ukupni limit saobraćaja od 50% teoretski mogućeg. Po fair use principu Vi ne možete surfati neograničeno a da Vam se to dodatno ne naplati...
Paket koji Vi trenutno koristite, čija je brzina 1024/192 i cijena 25 KM je paket sa neograničenim limitom, medjutim sve naše kombinacije paketa daju Vam još veće pogodnosti kako u cijenama tako i sa mogućnostima:
1. Paket Internet + Fiksna Telefonija - cijena 29.90 KM (bez uključenog PDV-a u cijenu)
- 1024/192, neograničen pristup internetu
- besplatan priključak i telefonski broj
- besplatan Panasonic bežični telefon
- besplatni pozivi unutar blicTEL numeracije u cijeloj BIH
- identifikacija dolaznog poziva-CIL
- listing poziva i troškova u svakom trenutku dostupno na našoj web stranici
- niže cijene poziva u domaćem i međunarodnom telefonskom saobraćaju (naročito cijena poziva u lokalu i prema mobilnoj) u odnosu na ostale operatere http://www.blic.net/latn/?page=13
- tehnička podrška 24h
Kada uporedimo cijene usluga (pretplate za telefoniju, cijene poziva, pakete interneta) BHTelecoma sa svim gore navedenim, naši paketi Vam omogućavaju korištenje usluga uz značajnu uštedu novca i brojne druge olakšice. Možete svakodnevno da koristite internet a da ne razmišljate da li ste ostvarili onih 50% od teoretski mogućeg.
Što se tiče plaćanja računa bez provizije, upoznati smo sa tim problemom i svjeni činjenice da smo to trebali riješiti još ranije, medjutim u toku su pregovori sa jednom Bankom koja posjeduje dvije poslovnice na području Sarajeva, te se nadamo da ćemo u što kraćem periodu riješiti i ovaj problem te omogućiti svim našim korisnicima da plaćaju račune bez naplate provizije.
Nadam se da ćete se odlučiti da nastavite sa korištenjem naših usluga interneta i telefonije kroz koje možete da dobijete puno više a platite manje...
Za sve dodatne informacije, budite slobodni da me kontaktirate...
Srdačan pozdrav,
Dijana
Dijana Kosojević
Rukovodilac prodajnog mjesta
Sektor za prodaju
Poštovani,
Izvinjavamo se što Vam ranije nismo odgovorili na Vaš dopis...
Želimo da Vam se zahvalimo što ste se pored svih operatera u Sarajevu ipak odlučili da koristite naše usluge i uvjerili se u kvalitet naših usluga.
Što se tiče Aneks-a, do promjena cijena i/ili paketa neće doći jer smo mi i dalje u prednosti pogotovo kada je riječ o kombinaciji paketa. Istina je da BHTelecom ide sa promjenama paketa i uvodjenjem flat (neograničenih) paketa ali sve flat pakete ostavljaju na fair use principu što znači korištenje Interneta bez ograničenja, ali na fer use principu, po kojem je korisniku, u toku obračunskog perioda, dodijeljen ukupni limit saobraćaja od 50% teoretski mogućeg. Po fair use principu Vi ne možete surfati neograničeno a da Vam se to dodatno ne naplati...
Paket koji Vi trenutno koristite, čija je brzina 1024/192 i cijena 25 KM je paket sa neograničenim limitom, medjutim sve naše kombinacije paketa daju Vam još veće pogodnosti kako u cijenama tako i sa mogućnostima:
1. Paket Internet + Fiksna Telefonija - cijena 29.90 KM (bez uključenog PDV-a u cijenu)
- 1024/192, neograničen pristup internetu
- besplatan priključak i telefonski broj
- besplatan Panasonic bežični telefon
- besplatni pozivi unutar blicTEL numeracije u cijeloj BIH
- identifikacija dolaznog poziva-CIL
- listing poziva i troškova u svakom trenutku dostupno na našoj web stranici
- niže cijene poziva u domaćem i međunarodnom telefonskom saobraćaju (naročito cijena poziva u lokalu i prema mobilnoj) u odnosu na ostale operatere http://www.blic.net/latn/?page=13
- tehnička podrška 24h
Kada uporedimo cijene usluga (pretplate za telefoniju, cijene poziva, pakete interneta) BHTelecoma sa svim gore navedenim, naši paketi Vam omogućavaju korištenje usluga uz značajnu uštedu novca i brojne druge olakšice. Možete svakodnevno da koristite internet a da ne razmišljate da li ste ostvarili onih 50% od teoretski mogućeg.
Što se tiče plaćanja računa bez provizije, upoznati smo sa tim problemom i svjeni činjenice da smo to trebali riješiti još ranije, medjutim u toku su pregovori sa jednom Bankom koja posjeduje dvije poslovnice na području Sarajeva, te se nadamo da ćemo u što kraćem periodu riješiti i ovaj problem te omogućiti svim našim korisnicima da plaćaju račune bez naplate provizije.
Nadam se da ćete se odlučiti da nastavite sa korištenjem naših usluga interneta i telefonije kroz koje možete da dobijete puno više a platite manje...
Za sve dodatne informacije, budite slobodni da me kontaktirate...
Srdačan pozdrav,
Dijana
Dijana Kosojević
Rukovodilac prodajnog mjesta
Sektor za prodaju
- hubke
#333 Re: BLIC.NET - Novi internet provajder u Sarajevu!
JAOOOO KOJI JAD. Ćuj BHT ima 50 % fair a mi vam ga dajemo neograniceno. Pa mamu ti nepismenu (informaticki). Niko normalan ne moze 50 % prekoraciti a u ugovoru (sto potvrđuje da su nepismeni totalno) pise da ukoliko korisnik pređe 50% saobraćaja od teoreski mogućeg, ANEX ima pravo da suspendira racun! Pa dajte molim Vas ko koga ovdje
. Odmah odjavljujem i odoh na BIP. Ionako je ANEX tuđa (slovenacka) firma a ne nasa. Samo je k....cu dobro u tuđim rukama.
-
elcho71
#334 Re: BLIC.NET - Novi internet provajder u Sarajevu!
I meni je kao autoru ovog mail-a odgovoreno nakon pet dana sa ovim sadrzajem par postove visocije tako da nema potrene za copy/paste. Prepiska se nastavlja i najvjerovatnije da cu biti opet pretplatnik BHTelecoma.
Gospodjici sam naglasio da prepisku stavljam na forum sa-x.
Gospodjici sam naglasio da prepisku stavljam na forum sa-x.
Last edited by elcho71 on 03/10/2011 09:53, edited 1 time in total.
- hubke
#335 Re: BLIC.NET - Novi internet provajder u Sarajevu!
maloprije zvao Blic i raspitivao se malo oko MMDS-a i kazu od aprila pocinje pruzanje BLICTV-a na ap-ovima Radon plazi i Twist Toweru. Kako mi je lik objasnio biće 56 SD Kanala + 17 Premium kanala + 3 HD-a i 3 Arene
Cijene paketa su slijedeće:
TRIO paket (TRIO paketi su idealna kombinacija usluga za svaku porodicu i modernu, aktivnu osobu.
Korištenjem TRIO paketa ostvarujete maksimalne pogodnosti, imate na raspolaganju veliki broj besplatnih usluga, neometano obavljate više različitih funkcija i pri tome štedite novac.
blicTV+blicADSL+blicTEL
Analogni blicTV paket ili osnovni Digital Standard paket+dodatni paketi kanala (Digital Premium, HD i Arena Sport) ako je odabrana opcija s blicTV digitalnom televizijom
Neograničen (flat) internet saobraćaj
160 minuta besplatnog telefonskog saobraćaja u lokalnoj fiksnoj mrežnoj grupi
Besplatni pozivi unutar blicTEL numeracije
Pretplata za jedan telefonski priključak
Besplatan on-line listing poziva i troškovia
Jedan pretplatnički račun za sve usluge)
Cijene:
Internet Primo + telefon (sa mogucnoscu prebacivanja postojeceg broja) + tv(svi dig. paketi) = 39 KM
internet Primo+ + Telefon (smppb) + tv (sdp) = 49 KM
OVO JE ZA SARAJEVO
Nap.
Set Up Box se iznajmljuje po cijeni od 3 KM.
TRIO paketi u cijeni mjesečne pretplate uključuju 160 minuta besplatnog telefonskog saobraćaja u lokalnoj fiksnoj mrežnoj grupi (033).
Svi paketi s fiksnom telefonijom uključuju telefonsku pretplatu za jedan telefonski broj. Mjesečna pretplata za drugi telefonski broj iznosi 5.00KM.
U navedene cijene nije uračunat PDV.
TRIO paket (TRIO paketi su idealna kombinacija usluga za svaku porodicu i modernu, aktivnu osobu.
Korištenjem TRIO paketa ostvarujete maksimalne pogodnosti, imate na raspolaganju veliki broj besplatnih usluga, neometano obavljate više različitih funkcija i pri tome štedite novac.
blicTV+blicADSL+blicTEL
Analogni blicTV paket ili osnovni Digital Standard paket+dodatni paketi kanala (Digital Premium, HD i Arena Sport) ako je odabrana opcija s blicTV digitalnom televizijom
Cijene:
Internet Primo + telefon (sa mogucnoscu prebacivanja postojeceg broja) + tv(svi dig. paketi) = 39 KM
OVO JE ZA SARAJEVO
Nap.
TRIO paketi u cijeni mjesečne pretplate uključuju 160 minuta besplatnog telefonskog saobraćaja u lokalnoj fiksnoj mrežnoj grupi (033).
Svi paketi s fiksnom telefonijom uključuju telefonsku pretplatu za jedan telefonski broj. Mjesečna pretplata za drugi telefonski broj iznosi 5.00KM.
-
slatka_sa
#336 Re: BLIC.NET - Novi internet provajder u Sarajevu!
Neka prvo naprave da internet radi kako treba. Jedva isporucuju u ovaj 1Mb! Meni sinoc internet nije radio tri sata a oni pricaju o tv-u.hubke wrote:maloprije zvao Blic i raspitivao se malo oko MMDS-a i kazu od aprila pocinje pruzanje BLICTV-a na ap-ovima Radon plazi i Twist Toweru. Kako mi je lik objasnio biće 56 SD Kanala + 17 Premium kanala + 3 HD-a i 3 Arene
blicTV+blicADSL+blicTEL
Cijene:
OVO JE ZA SARAJEVO
Nap.
- hubke
#337 Re: BLIC.NET - Novi internet provajder u Sarajevu!
Zaista se ne mogu sloziti sa tim jer internet radi perfektno. Moguce da imas neki virus pa ti usporava. A sto se sinoc tice, tu su lijepo najavili radove tako da su se mogli ocekivati mali problemi ali nista ozbiljno.slatka_sa wrote:Neka prvo naprave da internet radi kako treba. Jedva isporucuju u ovaj 1Mb! Meni sinoc internet nije radio tri sata a oni pricaju o tv-u.hubke wrote:maloprije zvao Blic i raspitivao se malo oko MMDS-a i kazu od aprila pocinje pruzanje BLICTV-a na ap-ovima Radon plazi i Twist Toweru. Kako mi je lik objasnio biće 56 SD Kanala + 17 Premium kanala + 3 HD-a i 3 Arene
blicTV+blicADSL+blicTEL
Cijene:
OVO JE ZA SARAJEVO
Nap.
-
EdinBosna
#338 Re: BLIC.NET - Novi internet provajder u Sarajevu!
PREĐITE NA BHT I RIJESITE SE SVIH MUKA. JEDNOSTAVNO SA BHT-OM NEMA NIKAD NIKAKVIH PROBLEMA. OSTALI ISP-ovi SU SMEĆE A JOS SVIMA NJIMA JE BHT NADPROVIDER. I LOL-U I HS-U I BLICNETU I TELEMACHU. NIKAD NISU I NECE BITI BOLJI OD BHT-A A JOS JE I BHT BOSANSKA FIRMA 
- hubke
#339 Re: BLIC.NET - Novi internet provajder u Sarajevu!
no commentEdinBosna wrote:PREĐITE NA BHT I RIJESITE SE SVIH MUKA. JEDNOSTAVNO SA BHT-OM NEMA NIKAD NIKAKVIH PROBLEMA. OSTALI ISP-ovi SU SMEĆE A JOS SVIMA NJIMA JE BHT NADPROVIDER. I LOL-U I HS-U I BLICNETU I TELEMACHU. NIKAD NISU I NECE BITI BOLJI OD BHT-A A JOS JE I BHT BOSANSKA FIRMA
- hubke
#340 Re: BLIC.NET - Novi internet provajder u Sarajevu!
Za bisere kao što su EdinBosna:
Za ostvarivanje bežične veze koristi se oprema proizvodjača Motorola, tip Canopy SM 5400. Korisnički modul za pristup sistemu za prenos podataka ili pristup internetu se postavlja na krovu ili drugom pogodnom mestu na objektu od kog postoji optička vidljivost prema baznoj stanici. Veličina korisničkog modula je 30 x 8 x 4 cm. U zavisnosti od lokacije postavlje se sam ili sa pasivnim reflektorom (parabolična antena prečnika do 110 cm).
Ovaj sistem za bežični prenos podataka i/ili pristup internetu predstavlja jedinstvenu infrastrukturu kojom se omogućava povezivanje bilo koje dve ili više tačaka i to brzinama do čak nekoliko desetina Mbps, u zavisnosti od potrebe korisnika. Sistem se sastoji od međusobno povezanih baznih stanica (Multipoint cluster), od kojih svaka pokriva po jedan deo teritorije i na koju je moguće povezati veliki broj korisničkih uređaja (Subscriber module). Sa strane Korisnika potrebno je da se na svakoj fizičkoj lokaciji koju je potrebno povezati, postavi po jedan korisnički modul, koji će se nalaziti u zoni pokrivanja jedne od baznih stanica i na taj način će ta lokacija praktično biti deo čitave mreže. Korisnički modul se sa računarom (ili drugom opremom) povezuje preko mrežne karte (interface 10/100 BaseT).
Čitav sistem je projektovan tako da nivo signala bude zadovoljavajući u bilo kojoj tački u zoni pokrivanja i funkcioniše na frekvencijama 5.2GHz i 5.7Ghz, pa ne dolazi do interferencije sa većinom sličnih (point-multipoint) sistema, koji u većini slučajeva rade na (licence-free) frekvencijama od 2.4 Ghz. Kombinacijom modulacije izuzetno otporne na interferenciju i međusobne sinhronizacije baznih stanica uz pomoć GPS sistema satelita, postiže se efekat da bazne stanice, čije se zone pokrivanja preklapaju, jedna drugoj ne smetaju. Ovaj sistem je između ostalog idealan za povezivanje lokacija koje imaju loše razvijenu infrastrukturu.
Sistem koristi BFSK (Binary Frequency shift keying) modulaciju, vrlo pogodnu za rad u okruženju sa visokom interferencijom. Za ovaj tip modulacije pri verovatnoći greške od 10-4 BER odnos C/I (Carrier to Interference) iznosi samo 3dB, što znači da je dovoljno da je snaga korisnog signala veća za samo 3dB u odnosu na interferirajuće signale, pa da prijemnik uspešno izvrši dekodovanje signala. S obzirom da je za npr. 16QAM modulaciju ovaj odnos 1214dB i ako se uzme u obzir da 3dB razlike znači potrebno povećanje snage za dva puta, lako se može videti koliko se ovim postupkom modulacije dobija na otpornosti od uticaja interferencije.
Sistem za prenos podataka, oslonjen na najnovije Motorolino tehnološko rešenje, siguran je u svim oblastima. Nije zavistan od vremenskih uslova, od udaljenosti korisnika, koristi najviši danas dostupan stepen enkripcije, obaveznu autentifikaciju korisnika i prepoznavanje putem Globalnog sistema za pozicioniranje (GPS).
Za ostvarivanje bežične veze koristi se oprema proizvodjača Motorola, tip Canopy SM 5400. Korisnički modul za pristup sistemu za prenos podataka ili pristup internetu se postavlja na krovu ili drugom pogodnom mestu na objektu od kog postoji optička vidljivost prema baznoj stanici. Veličina korisničkog modula je 30 x 8 x 4 cm. U zavisnosti od lokacije postavlje se sam ili sa pasivnim reflektorom (parabolična antena prečnika do 110 cm).
Ovaj sistem za bežični prenos podataka i/ili pristup internetu predstavlja jedinstvenu infrastrukturu kojom se omogućava povezivanje bilo koje dve ili više tačaka i to brzinama do čak nekoliko desetina Mbps, u zavisnosti od potrebe korisnika. Sistem se sastoji od međusobno povezanih baznih stanica (Multipoint cluster), od kojih svaka pokriva po jedan deo teritorije i na koju je moguće povezati veliki broj korisničkih uređaja (Subscriber module). Sa strane Korisnika potrebno je da se na svakoj fizičkoj lokaciji koju je potrebno povezati, postavi po jedan korisnički modul, koji će se nalaziti u zoni pokrivanja jedne od baznih stanica i na taj način će ta lokacija praktično biti deo čitave mreže. Korisnički modul se sa računarom (ili drugom opremom) povezuje preko mrežne karte (interface 10/100 BaseT).
Čitav sistem je projektovan tako da nivo signala bude zadovoljavajući u bilo kojoj tački u zoni pokrivanja i funkcioniše na frekvencijama 5.2GHz i 5.7Ghz, pa ne dolazi do interferencije sa većinom sličnih (point-multipoint) sistema, koji u većini slučajeva rade na (licence-free) frekvencijama od 2.4 Ghz. Kombinacijom modulacije izuzetno otporne na interferenciju i međusobne sinhronizacije baznih stanica uz pomoć GPS sistema satelita, postiže se efekat da bazne stanice, čije se zone pokrivanja preklapaju, jedna drugoj ne smetaju. Ovaj sistem je između ostalog idealan za povezivanje lokacija koje imaju loše razvijenu infrastrukturu.
Sistem koristi BFSK (Binary Frequency shift keying) modulaciju, vrlo pogodnu za rad u okruženju sa visokom interferencijom. Za ovaj tip modulacije pri verovatnoći greške od 10-4 BER odnos C/I (Carrier to Interference) iznosi samo 3dB, što znači da je dovoljno da je snaga korisnog signala veća za samo 3dB u odnosu na interferirajuće signale, pa da prijemnik uspešno izvrši dekodovanje signala. S obzirom da je za npr. 16QAM modulaciju ovaj odnos 1214dB i ako se uzme u obzir da 3dB razlike znači potrebno povećanje snage za dva puta, lako se može videti koliko se ovim postupkom modulacije dobija na otpornosti od uticaja interferencije.
Sistem za prenos podataka, oslonjen na najnovije Motorolino tehnološko rešenje, siguran je u svim oblastima. Nije zavistan od vremenskih uslova, od udaljenosti korisnika, koristi najviši danas dostupan stepen enkripcije, obaveznu autentifikaciju korisnika i prepoznavanje putem Globalnog sistema za pozicioniranje (GPS).
-
elcho71
#341 Re: BLIC.NET - Novi internet provajder u Sarajevu!
Sve je ovo sto si napisao odprilike tacno. Ja imam Blicnet sada ce godinu dana i manje vise to radi dobro ali imaju u svakom mjesecu dan ili dva kada puca konekcija malo, malo i onda se sve vrati samo od sebe na normalu. Sada je problem kod njih visoka cijena a mala brzina za istu.hubke wrote:Za bisere kao što su EdinBosna:
@EdinBosna
Bio sam na ADSL BHTelekom-a cetiri godine i tamo je bilo pucanja konekcije, prvo vrijeme rijedje se to desavalo ali sa dolaskom one moje tv to je bilo prilicno ucestalo. I sada treba dobro vidjeti sta i kako kada uvedu flat jer je njihova infrastuktura uglavnom iz sedamdesetih i osamdesetih godina i veliki je upitnik kako ce to raditi. Puno tu ima nekvalitetne parice u igri.
-
Tufah
#342 Re: BLIC.NET - Novi internet provajder u Sarajevu!
Neznam zašto je neko obrisao moj post. Da li je cenzura u pitanju i zašto? Ovoga puta ću kopirati u notepad pa ću postavljati dokle nekome ne dotuži ako bude opet obrisao
jer svojim postom sam izrazila argumentovano mišljenje i nikoga nisam uvrijedila...ukratko..
nisam zadovoljna uslugom BLIC.net jer u zadnjih dva mjeseca puca konekcija navecer.Platila sam 100% a ne da non-stop nešto "nadograđuju" i da se pravdaju.
Bila sam na bhtelecom ADSL prije blica ali zbog stare centrale imala sam DSL koji nije mogao dati više od 0.8MB iako sam plaćala ADSL 8GB pa sam zbog toga prekinula ugovor i uzela blic da TESTIRAM.
Pristupila sam BLIC.net. Imala sam 30 dana probnog perioda u kojem APSOLUTNO NIJE BILO PUCANJA NITI PROBLEMA SA VEZOM. Poslije probnog perioda dolazi do konstantnog prekida u nocnim satima (navecer od 19-01)...Ni google nemože učitati. Zaista žalosno a ponadala sam se da je to moje rješenje u narednih desetak godina.
1. Neko je rekao da BLIC daje neograničeno ali to nije neograničeno kada nemate interneta 100% nego 70%. iako ste uredno platili račun.
2. Imate tkz "neograničeno" koje nikada nemožete iskoristiti a plaćate skuplje za razliku od npr: bihnet (1mart cijena) koji za istu uslugu davaju DVA PUTA BRZU KONEKCIJU ILI Logosoft...
3. Najgore je što se ne vidi kraj tim "prekidima"
4. Ukoliko se nastavi, nemam druge alternative nego da potražim trećeg providera jer za svoj novac imam izbora, barem u Sarajevu ima jako dosta providera a komsije se raspituju kako mi tako i oni
mjenjaju...
ljubaznost bih istakla i kod bhtelecom i blic.net što je za svaku pohvalu (ali to ne rješava NJIHOV problem, odnosno moj problem sa prekidima).
eto toliko, nadam se da će neko ovo razumjeti dobronamjerno i unaprijediti njihov servis..nemora biti neograničeno, nego neka bude navečer (kad i realno jedino koristim) ali da bude 99% uptime tj: normalno.
Pozdrav,
nisam zadovoljna uslugom BLIC.net jer u zadnjih dva mjeseca puca konekcija navecer.Platila sam 100% a ne da non-stop nešto "nadograđuju" i da se pravdaju.
Bila sam na bhtelecom ADSL prije blica ali zbog stare centrale imala sam DSL koji nije mogao dati više od 0.8MB iako sam plaćala ADSL 8GB pa sam zbog toga prekinula ugovor i uzela blic da TESTIRAM.
Pristupila sam BLIC.net. Imala sam 30 dana probnog perioda u kojem APSOLUTNO NIJE BILO PUCANJA NITI PROBLEMA SA VEZOM. Poslije probnog perioda dolazi do konstantnog prekida u nocnim satima (navecer od 19-01)...Ni google nemože učitati. Zaista žalosno a ponadala sam se da je to moje rješenje u narednih desetak godina.
1. Neko je rekao da BLIC daje neograničeno ali to nije neograničeno kada nemate interneta 100% nego 70%. iako ste uredno platili račun.
2. Imate tkz "neograničeno" koje nikada nemožete iskoristiti a plaćate skuplje za razliku od npr: bihnet (1mart cijena) koji za istu uslugu davaju DVA PUTA BRZU KONEKCIJU ILI Logosoft...
3. Najgore je što se ne vidi kraj tim "prekidima"
4. Ukoliko se nastavi, nemam druge alternative nego da potražim trećeg providera jer za svoj novac imam izbora, barem u Sarajevu ima jako dosta providera a komsije se raspituju kako mi tako i oni
ljubaznost bih istakla i kod bhtelecom i blic.net što je za svaku pohvalu (ali to ne rješava NJIHOV problem, odnosno moj problem sa prekidima).
eto toliko, nadam se da će neko ovo razumjeti dobronamjerno i unaprijediti njihov servis..nemora biti neograničeno, nego neka bude navečer (kad i realno jedino koristim) ali da bude 99% uptime tj: normalno.
Pozdrav,
- smoki_choko
#343 Re: BLIC.NET - Novi internet provajder u Sarajevu!
pa nazovi ih i objasni im u cemu je problem. mozda ti poprave a mozda ti je do racunara
- hubke
#344 Re: BLIC.NET - Novi internet provajder u Sarajevu!
Da ti imas problem kao sto opisujes pozvala bi tehn podrsku i otklonila kvar. A kao drugo, nemoguce da je canopy toliko nestabilan koliko govoris. Ta tehnologija je stabilnija od ADSL-a.
Last edited by hubke on 01/03/2011 10:55, edited 1 time in total.
-
elcho71
#345 Re: BLIC.NET - Novi internet provajder u Sarajevu!
Malo pretjerujes u poredjenju sa ADSL. Moze biti nestabilan ako signal nije ok. Imao sam taj problem pa znam.hubke wrote:Da ti imas problem kao sto opisujes pozvala bi tehn podrsku i otklonila kvar. A kao drugo, nemoguce da je canopy toliko nestabilan koliko govoris. Ta tehnologija je stabilnija od ADSL-a.
Joj što ne podnosim ove plačenike iz BHT-a. Prvo pricaju nebuloze za LOL pa sad za BLIC. cccccc
-
Blicoman
#346 Re: BLIC.NET - Novi internet provajder u Sarajevu!
NOVE POVOLJNIJE CIJENE I BRZINE
INTERNET +TELEFON (160 besplatnih minuta prema svim mrežama u BiH, 80% nize cijene za inostranstvo, 6 KM Pretplata + BESPLATAN PANASONIC BEZICNI VoIP TELEFON)
WADSL 768/128 19 + 6 ---25.00 KM
WADSL 1024/192 22 + 6 ---28.00 KM
WADSL 1536/192 25 + 6 ---31.00 KM
WADSL 2048/256 30 + 6 ---36.00 KM
WADSL 4096/384 40 + 6 ---46.00 KM
WADSL 6144/384 50 + 6 ---56.00 KM
WADSL 10240/512 90 + 6 ---96.00 KM
SOLO INTERNET
SOLO WADSL 768/128 23.00 KM
SOLO WADSL 1024/192 25.00 KM
SOLO WADSL 1536/192 29.00 KM
SOLO WADSL 2048/256 34.00 KM
SOLO WADSL 4096/384 44.00 KM
SOLO WADSL 6144/384 54.00 KM
SOLO WADSL 10240/512 94.00 KM
Napomena:
Internet paketi nemaju limit na prenos podataka.
Priključna taksa iznosi 0KM
U cijenu mjesečne pretplate uključeno je iznajmljivanje opreme koja je u vlasništvu Aneksa.
Ugovor se potpisuje na 12 mjeseci.
INTERNET +TELEFON (160 besplatnih minuta prema svim mrežama u BiH, 80% nize cijene za inostranstvo, 6 KM Pretplata + BESPLATAN PANASONIC BEZICNI VoIP TELEFON)
WADSL 768/128 19 + 6 ---25.00 KM
WADSL 1024/192 22 + 6 ---28.00 KM
WADSL 1536/192 25 + 6 ---31.00 KM
WADSL 2048/256 30 + 6 ---36.00 KM
WADSL 4096/384 40 + 6 ---46.00 KM
WADSL 6144/384 50 + 6 ---56.00 KM
WADSL 10240/512 90 + 6 ---96.00 KM
SOLO INTERNET
SOLO WADSL 768/128 23.00 KM
SOLO WADSL 1024/192 25.00 KM
SOLO WADSL 1536/192 29.00 KM
SOLO WADSL 2048/256 34.00 KM
SOLO WADSL 4096/384 44.00 KM
SOLO WADSL 6144/384 54.00 KM
SOLO WADSL 10240/512 94.00 KM
Napomena:
Internet paketi nemaju limit na prenos podataka.
Priključna taksa iznosi 0KM
U cijenu mjesečne pretplate uključeno je iznajmljivanje opreme koja je u vlasništvu Aneksa.
Ugovor se potpisuje na 12 mjeseci.
-
neki
#347 Re: BLIC.NET - Novi internet provajder u Sarajevu!
I dalje su puno skuplji u odnosu na konkurenciju..
-
Blicoman
#348 Re: BLIC.NET - Novi internet provajder u Sarajevu!
Jedino nam je LOL konkurencijaneki wrote:I dalje su puno skuplji u odnosu na konkurenciju..
-
neki
#349 Re: BLIC.NET - Novi internet provajder u Sarajevu!
Lol, Telemach, Telekom...svi jeftiniji, lol i Telekom jos i puno kvalitetnija konekcija od vase, za Telemach ne znam ali im bar konekcija ne zavisi od naoblake oko avazaBlicoman wrote:Jedino nam je LOL konkurencijaneki wrote:I dalje su puno skuplji u odnosu na konkurenciju... Telemach nam nije ni do koljena. Toliko opreme a opet ne radi kako treba
![]()
-
Blicoman
#350 Re: BLIC.NET - Novi internet provajder u Sarajevu!
Da znas ista o motorola canopy tehnologiji nikad nebi napisao da konekcija zavisi od naoblake. Canopy je u rangu sa ADSL-om čak u nekim segmentima je i stabilniji, a o telemach necu nista komentarisati. Njihov forum sve govori.neki wrote:Lol, Telemach, Telekom...svi jeftiniji, lol i Telekom jos i puno kvalitetnija konekcija od vase, za Telemach ne znam ali im bar konekcija ne zavisi od naoblake oko avazaBlicoman wrote:Jedino nam je LOL konkurencijaneki wrote:I dalje su puno skuplji u odnosu na konkurenciju... Telemach nam nije ni do koljena. Toliko opreme a opet ne radi kako treba
![]()