BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
baklava2

#9851 Re: BHTelecom All About

Post by baklava2 »

ala7 wrote:Evo da ne patite iceman2010 sa pitanjima oko kvalitete parice, evo jedan koristan kalkulator cak vam, pored ADSL i ADSL2+ maximalne brzine racuna i maksimalnu mogucu VDSL2 brzinu na toj parici..

http://www.speedguide.net/dsl_speed_calc.php

Image

Nek ovo 7 podebljaju na 13 kako bi imao 8mbit/s.. Nije sve tako crno 8-)
sam ovaj kalkulator nije nikakvo mjerilo niti se može pouzdati u njega.
radi se o tome da samo slabljenje zavisi od mnogo faktora koji su različiti od slučaja do slučaja.
neki od faktora su presjek same bakrene parice ( što je veći manje slabljenje ) načina upredanja parice, vrste izolacije ( papir plastika ) ... čak i svaki modem unosi slabljenje. neki modemi znaju povećati slabljenje i za 5 dB.
lelooo

#9852 Re: BHTelecom All About

Post by lelooo »

baklava2 wrote:
ala7 wrote:Evo da ne patite iceman2010 sa pitanjima oko kvalitete parice, evo jedan koristan kalkulator cak vam, pored ADSL i ADSL2+ maximalne brzine racuna i maksimalnu mogucu VDSL2 brzinu na toj parici..

Image

radi se o tome da samo slabljenje zavisi od mnogo faktora koji su različiti od slučaja do slučaja.
neki od faktora su presjek same bakrene parice ( što je veći manje slabljenje ) načina upredanja parice, vrste izolacije ( papir plastika ) ... čak i svaki modem unosi slabljenje. neki modemi znaju povećati slabljenje i za 5 dB.
Atenuacija/Slabljenje je jako zavisna od tipa modema, neki modemi ispucavaju AnnexM i veliku snagu pa imaju i veliko slabljenje...znaci ovo prekrizi kao bitno.
Odnos signal/sum zavisi od linijskog profila (i konfigurisane snage), koji opet zavisi od usluge koju korisnik ima. Sustinski ako neko ima 4M internet, moze imati bezze margine po 6dB i to je sve OK, jer i modem i dslam ne ispucavaju veliku snagu, pa i ovo mozemo prekriziti kao bitan i relevantan parametar. Plus i ovo je jako zavisno od tipa dslama, jer neki imaju fabricke pomale vrijednosti u upstreamu.
Attainable rate je tek glupost, to je tek neka procjena modema/dslama.

Kad se ovo sve uzme i oduzme, ne morite vise covjeka "moze li meni raditi xyz", da se na ovo odgovori, mora se znati sta vi imate kao uslugu, na kojem ste portu/tipu dslama i koji vam je tip modema. I tek onda se moze dati zadovoljavajuci odgovor.
A brate prijavite uslugu, pa ce telekom vidit kome sta moze jel :)
iceman2010

#9853 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

lelooo wrote:
baklava2 wrote:

Image

Atenuacija/Slabljenje je jako zavisna od tipa modema, neki modemi ispucavaju AnnexM i veliku snagu pa imaju i veliko slabljenje...znaci ovo prekrizi kao bitno.
Odnos signal/sum zavisi od linijskog profila (i konfigurisane snage), koji opet zavisi od usluge koju korisnik ima. Sustinski ako neko ima 4M internet, moze imati bezze margine po 6dB i to je sve OK, jer i modem i dslam ne ispucavaju veliku snagu, pa i ovo mozemo prekriziti kao bitan i relevantan parametar. Plus i ovo je jako zavisno od tipa dslama, jer neki imaju fabricke pomale vrijednosti u upstreamu.
Attainable rate je tek glupost, to je tek neka procjena modema/dslama.

Kad se ovo sve uzme i oduzme, ne morite vise covjeka "moze li meni raditi xyz", da se na ovo odgovori, mora se znati sta vi imate kao uslugu, na kojem ste portu/tipu dslama i koji vam je tip modema. I tek onda se moze dati zadovoljavajuci odgovor.
A brate prijavite uslugu, pa ce telekom vidit kome sta moze jel :)
Da, sve sto je napisano je tacno. Podaci mogu znacajno da se razlikuju zavisno od gore navedenih parametara. U principu podatke u upstream-u bi trebao da mjeri DSLAM, a one u downstream-u modem tako da bi ovi u upstream-u trebali biti pouzdaniji. Puno je parametara u igri i oni mogu da variraju, a radi se uglavnom o procjenama.
fireman2013

#9854 MOJA TV IMA 67.000 KORISNIKA!

Post by fireman2013 »

MOJA TV IMA 67.000 KORISNIKA!

Na osnovu ostvarenih rezultata u jedanaest mjeseci i očekivanja u decembru, BH Telecom procjenjuje da će društvo u 2012. ostvariti prihod od 612 miliona KM, rashode u iznosu 464 miliona KM, a očekivana dobit je 148 miliona KM.

Generalni direktor BH Telecoma Nedžad Rešidbegović smatra da je kompanija bila izložena brojnim tržišnim uticajima u proteklom periodu kao što su recesija, djelovanje konkurencije, liberalizacija tržišta, politički uticaj te komplicirana primjena Zakona o javnim nabavkama.

Ukupna realizacija investicija u 2012. godini iznosila je 110 miliona KM, koje više od 60% realiziraju domaće kompanije, a očekivana isplata dividende je u iznosu od oko 110 miliona KM.

Što se tiče realizacije telekomunikacijskih kapaciteta u fiksnoj mreži procjenjuje se da je 410.000 POTS i ISDN korisnika, a Voip korisnika 61.500. Moja TV ima 67.000 korisnika, dok ADSL ima 147.500 korisnika.

Moja TV bilježi rast ukupnog broja priključaka, a mjesečni prirast tokom 2012. godine iznosio je prosječno oko 1.440. Broj korisnika Moja TV u odnosu na predhodnu godinu se povećao za 26.000.

Od 1. januara 2013. godine pretplatnicima Moja TV IPTV platforme na raspolaganju je dodatni Moja TV HD paket kanala. Moja TV HD je dodatni IPTV paket za rezidencijalne korisnike Moja TV usluge BH Telecoma: Moja TV Phone, Moja TV Net, Moja TV Full i Moja TV Premi.

Moja TV HD se aktivira na zahtjev korisnika, kao dodatak osnovnom Moja TV paketu. Stoga korisnik za HD paket plaća i dodatni iznos mjesečne naknade od 4 KM bez PDV-a, s tim da mu je omogućeno besplatno korištenje usluge prvih 30 dana, u takozvanom probnom periodu.

Moja TV HD paket kanala trenutno broji 7 HD kanala ito Arenasport 1, 2, 3 i 4, Arenasport 1 Hrvatska, Al Jazeera Balkans i Face TV.

Povodom uvođenja u ponudu Moja TV HD paketa, BH Telecom će od 1. do 31. januara 2013. godine realizirati i jednomjesečnu promotivno-prodajnu akciju. Svi korisnici usluge Moja TV koji podnesu zahtjev za aktivaciju Moja TV HD paketa u januaru 2013. godine koristit će Moja TV HD uslugu besplatno tri mjeseca.

Od 15. januara Moja web TV je nova usluga u ponudi BH Telecoma. Moja web TV usluga, na zahtjev, uz besplatnu aktivaciju, omogućena je svim postojećim korisnicima koji pristupaju Internetu putem fiksne javne mreže za prijenos podataka BH Telecoma, osnosno korisnicima Moja TV (paketi koji uključuju uslugu Internet pristupa), netFlat i TopInternet paketa.

Cijena mjesečne naknade iznosi 1 KM. Sa početkom komercijalnog pružanja usluge, odnosno 15. januara 2013. godine, prestaje da važi testni period pružanja usluge Moja web TV.

Moja web TV usluga će u početnom periodu uključivati 17 radio stanica iz BiH i 18 lokalnih TV stanica.
CaZeni

#9855 Re: BHTelecom All About

Post by CaZeni »

Nastimao sam postavke rutera po upustvu ali kad se preko laptopa spojim izbacuje mi limited acess sta da radim,u pitanju je ruter od BH Telecoma,pomozite :)
Phobius

#9856 Re: BHTelecom All About

Post by Phobius »

Ne vidim sta je tu tesko shvatiti. Svakog prvog ti lijeze 11,70 KM na Ultra racun i trosis ga isto onako kao i prije Student plus paketa, zoves koga hoces, s tim sto imas 1000 minuta prema 3 najbroja besplatno, uz naplatu uspostave poziva 7 kf. Isto tako, ti ostali pozivi i poruke su jeftiniji nego prije, a obracunska jedinica je ista (10 sec). Uz to imas i 250 MB interneta pri punoj brzini, nakon cega imas flat, ali pri 64 kbps. Kada potrosis kredit, punis kao i do sada. To je to.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#9857 Re: BHTelecom All About

Post by un1ted »

Lud i ponosan wrote:Dakle,

Cjelokupan iznos mjesečne naknade se prebacuje na prepaid račun i na raspolaganju je korisniku za sve vrste saobraćaja/usluga koje se plaćaju kroz prepaid račun.

Paket Student Plus 1 uključuje:

1000 besplatnih minuta za pozive prema tri odabrana broja iz BH Mobile mreže, uz naplatu uspostave poziva (0,06 KM), i 250 MB mobilnog Internet saobraćaja na flat principu.

10 km mjesecno dobijem 250 mb neta i ove minute za iskljucivo BH mobilnu mrezu? Za poruke i pozive unutar BH (prema drugim mrezama), moram uzeti dopunu u startu?
Evo ja imam ovaj od 20KM, dobijem svakog prvog 20KM i nikada do sada nisam dopunio kredit. Zovem svakog, imam 1GB neta i to je to :) Ako ne potrosim 20KM akumulira se na narednih 20KM koje dobijem sljedeceg prvog tako da novac ne propada :)
Phobius

#9858 Re: BHTelecom All About

Post by Phobius »

I nikakve ti dodatne dopune ne moras uzeti. Tih 11,70 KM pretplate (10 KM + PDV) je dopuna, koja ti lijeze svakog prvog, odnosno, cim potpises ugovor za koristenje. Ti sa tim kreditom zoves koga hoces. Kada ga potrosis, punis kao i do sada. Ako ti ostane, prenosi se u naredni mjesec naravno. Jedino sto se ne prenosi su besplatne minute i megabajti.
kakabanja

#9859 Re: BHTelecom All About

Post by kakabanja »

SNR Margin: 20.8 6.2 db

Line Attenuation: 8.5 25.6 db

Data Rate: 7168 1000 kbps
Valja li ovo išta?
Hvala
banda banditska1

#9860 Re: BHTelecom All About

Post by banda banditska1 »

Evo logovao sam se na forum samo da podijelim info s vama u vezi najavljivanog povecanja brzina. Inace redovni sam citatelj KLIX-a i veliki pozdrav svim forumasima i urednicima.
Sve ovo navedeno ispod ce da krene uskoro - tj. 30 dana od dana objavljivanja u sredstvima javnog informisanja. Ova odluka je donesena 25.12.2012 na 114. sjednici.

Adsl mijenja naziv u xDSL.
Sve navedene cijene su bez PDV-a.
Koristenje WIFI modema BH Telecoma se naplacuje 0.85KM-mjesecno (bez PDV-a) za sve pakete osim za paket netflat Biz. Pretplatnici usluge xdsl imaju mogucnost da koriste vlastiti modem, a koji je kompatibilan sa BIHnet mrezom.
Paket Cijena mjesecno
net2G 10KM - 2048/256
netFlat 5 17KM - 5Mbps/384kbps
netflat 10 25KM - 10Mbps/512kbps
netflat 15 37KM - 15/1 Mbps
netflat 50 80KM - 50/2 Mbps
netflat Pro 120KM - 2048/512 kbps
netflat Biz 45KM. - 4096/1024 kbps

MOJATV:
Promjene su izvrsene samo na paketima MOJATV NET, FULL i PREMI i tako da je brzina XDSL povecana na 5Mbps/512kbps. Koliko ja vidim MojTV Phone ostaje nepromjenjen.
Cijene se sljedece - ja mislim da su nepromjenjene.
MOJATV net 35KM
MOJATV FULL 55KM (XDSL, Phone, IPTV + 10KM za pozive Bh Mobile mreze)
MOJATV PREMI 90KM. (XDSL, Phone, IPTV + 15KM za pozive Bh Mobile mreze, 1 postpaid prikljucak sa ukljucenim saobracajem novcane vrijednosti od 30KM, do 5 mobilnih telefonskih Najbrojeva unutar BH Mobile mreze, 500 MB mobilnog internet saobracaja).

Cijena provog STB uredjaja je 10KM, a drugi je 8 KM. Ako ste pod ugovorom 24 mjeseca 1 STB se ne placa, a drugi se placa mjesecno bez obzira na duzinu ugovornog odnosa. Ukoliko se koristi WIFI modem placa se 0.85KM/mjesecno bez obzira na duzinu trajanja ugovora.

Po ovome sta ja vidim nista se nije mijenjalo vise u vezi Moja TV.

Jos jednom lijep pozdrav svim citateljima i ukoliko vas jos nesto interesuje javite se na PP.
Posmatrac_007

#9861 Re: BHTelecom All About

Post by Posmatrac_007 »

Nejasno je ovo oko korištenja wifi modema. Jel to važi samo za nove korisnike ili postoji u bazi BHT koji modem je kod kojeg korisnika? Bilo je dosta slucajeva naknadne zamjene za wifi modem samo ako ga je bilo na stanju u poslovnicama bez ikakvog dodatnog potpisivanja.
Last edited by Posmatrac_007 on 16/01/2013 21:22, edited 1 time in total.
Tiger 033

#9862 Re: BHTelecom All About

Post by Tiger 033 »

pathyeshme wrote:
Tiger 033 wrote:Jbte zec u šumi ovi vec razanj okrecu :-) :zjev: hallo.ba dođite sebi ovo je jos jedna unizu "provjerenih" maHalskiH informacija "ČULA REKLA KAZALA" :skoljka:
Gdje ima vatre ima i dima. ;-)

Sent from my XT701 using Tapatalk 2
Sta ima ono DIMNJAK đe' ono "MUŠTULUK" i "Full" za 39,90 keka i 3 KiloMetra za drugi STB :-) naivan si k'o Francuska sobarica :skoljka:

"EdinBosna
MUŠTULUK!!!!

OD 01.03.2013. PAKET FULL ZA SAMO 39,90 + pdv, DRUGI SETUP BUX ZA SAMO 3 KM I BRZINA PAKETA OD 5 Mb/s. Ovo je provjerena i tacna informacija. U BHT-u kruze price da bi brzina paketa mogla biti i 8 Mb/s pa ako se to desi iznosim ovdje vijest" :)

Ja znam i koje napis'o ovu bombu 8) al' nejse
banda banditska1

#9863 Re: BHTelecom All About

Posmatrac_007 wrote:Nejasno je ovo oko korištenja wifi modema. Jel to važi samo za nove korisnike ili postoji u bazi BHT koji modem je kod kojeg korisnika?
I meni je nejasno. U vezi xdsl-a ova cijena se navodi prilikom pristupanja usluzi. Ne pise nista za postojece korisnike mada me ne bi nista cudilo da pocnu naplacivati.
Casual's

#9864 Re: BHTelecom All About

Post by Casual's »

Ocigledno je da mi jos uvijek nemamo 100 % tacnu informaciju,i ovo je sve rekla-kazala.Na ovih zadnjih 5-6 stranica imamo kijamet dezinformacija.
banda banditska1

#9865 Re: BHTelecom All About

Casual's wrote:Ocigledno je da mi jos uvijek nemamo 100 % tacnu informaciju,i ovo je sve rekla-kazala.Na ovih zadnjih 5-6 stranica imamo kijamet dezinformacija.
Ako to ovo nije 100% tacna informacije onda ne znam sta je. U svom postu kazem da imam cjenovnik ispred sebe...
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#9866 Re: BHTelecom All About

Post by un1ted »

Kolega, de nam onda pojasni oko wi-fi modema.
Evo, ja kuci imam wi-fi modem od telekoma i NIKADA MI NISU HTJELI da uz mojatv full konfigurisu i njega za wi-fi. Ja kupio sebi modem i sta ja sada moram placati za taj wi-fi modem ?
Casual's

#9867 Re: BHTelecom All About

Post by Casual's »

banda banditska1 wrote:
Casual's wrote:Ocigledno je da mi jos uvijek nemamo 100 % tacnu informaciju,i ovo je sve rekla-kazala.Na ovih zadnjih 5-6 stranica imamo kijamet dezinformacija.
Ako to ovo nije 100% tacna informacije onda ne znam sta je. U svom postu kazem da imam cjenovnik ispred sebe...
Zasto bih tebi vjerovao,a ne ostalima ? Evo iza mene sjedi NEDŽAD REŠIDBEGOVIĆ i kaze da netflat 4 ide na 25 mbps
Halcyon

#9868 Re: BHTelecom All About

Post by Halcyon »

un1ted wrote:Kolega, de nam onda pojasni oko wi-fi modema.
Evo, ja kuci imam wi-fi modem od telekoma i NIKADA MI NISU HTJELI da uz mojatv full konfigurisu i njega za wi-fi. Ja kupio sebi modem i sta ja sada moram placati za taj wi-fi modem ?
Po ovom što piše nećeš plaćat ako imaš vlastiti modem/router.
ala7

#9869 Re: BHTelecom All About

Post by ala7 »

pusti šuplje.. ako ima cjenovnik ispred sebe što ga ne postavi ovdje.. ubaci na share stranicu i podijeli link sa svima.. može i pp ako hoćeš..

rekao sam i onom prvom što je objavio neke cijene, prvo cjenovnik BH Telecom-a da vidim na ekranu pa onda u raspravu.. imas pp i pošalji mi cjenovnik..
semir1988

#9870 Re: BHTelecom All About

Post by semir1988 »

ala7 wrote:pusti šuplje.. ako ima cjenovnik ispred sebe što ga ne postavi ovdje.. ubaci na share stranicu i podijeli link sa svima.. može i pp ako hoćeš..

rekao sam i onom prvom što je objavio neke cijene, prvo cjenovnik BH Telecom-a da vidim na ekranu pa onda u raspravu.. imas pp i pošalji mi cjenovnik..
ajmo.salji cjenovnik u inbox..ili nam stavi link da vidimo :D
banda banditska1

#9871 Re: BHTelecom All About

un1ted wrote:Kolega, de nam onda pojasni oko wi-fi modema.
Ne mogu ti pojasniti kada to ne pise u ovim izmjenama i dopunama cjenovnika. Nigdje se ne navodi ova cijena za postojece korisnike kao sto sam vec rekao tako da mogu samo spekulisati u vezo ovoga.

Evo sta pise u xDSL pristup internet mrezi (za nevjerne tome 1.2.2.1.4):
1.2.2.1.4.1 - Pristup usluzi uz isporuku modema
Napomena:
- Koristenje WIFI modema BH Telekoma naplacuje se 0.85KM/mjesecno (bez PDV) za sve pakete osim za paket netFlat Biz.

Ti iz ovog izvlaci i zakljucuj sta hoces - to je sve sto pise u vezi modema za xDSL.
Casual's

#9872 Re: BHTelecom All About

Post by Casual's »

Image
ala7

#9873 Re: BHTelecom All About

Post by ala7 »

Casual's wrote:Image
ahahahahahah to care :D
shape of despair

#9874 Re: BHTelecom All About

Post by shape of despair »