BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
Quaresma

#9601 Re: BHTelecom All About

Post by Quaresma »

imali kakvi vijesti o povecanju brzina, prvenstveno mojatv korisnicima?
sencobih

#9602 Re: BHTelecom All About

Post by sencobih »

Quaresma wrote:imali kakvi vijesti o povecanju brzina, prvenstveno mojatv korisnicima?
Kazu da na moja tv ide net na 5mb, ako je ko I do sada onda garant od februara ili marta
Mustang1

#9603 Re: BHTelecom All About

Post by Mustang1 »

Nefs-i Mulhima wrote:
Bubalo1 wrote:Od silnih problema i zaboravio da nisam iskljucio adsl i telefon fixni kad je dosao telemach ..Odem dole da iskljucim net kaze trebas vratit opremu prvo .. Sta cu reko vratit oprema je moja .. Kaze nemoguce potpisao si ugovor i sad ga raskidas .. Reko pa kad sam prikljucio i nisam nista poptisao .. kaze nema veze moras vratiti .. Dobro reko jebo modem 2 KM vratit cu .. Kad kaze ne moras izvini pise da je tvoj modem :D Tako da oni ugovori uciglednu su jos jedna zavala u nizu .. Sreca ja imao modem svoj pa nisam nista potpisivao ..
I meni se slicno desilo... Raskinuo ugovor pred novu godinu sad. Napola pismena djevojka za salterom mi trazi opremu. Pod mojom opaskom kako sam ugovor potpisao pocetkom 2008 godine i da je oprema po ugovoru moja nesta izklika. Izdrecila oci, te kaze meni pise ovde da je ugovor potpisan aprilu 2010 godine, nije jos isteklo 2 godine poslat ce vam racun za opremu... :roll: Ne zna se ko pije ko placa a ne zna ni oduzet dva broja koliko vidim....
Nadji kod sebe primjerak ugovora i odnesi im .. Meni je bila rekla da se 2009 godine nisu potpisivali ugovori .. Sta ima nisu .. Ja joj kazem nisam nista potpisao imao sam svoj modem ona navalila moram vratiti i Bog .. kad nesto procacka i vidi tamo pise kaze izvini do mene je .. Jok eto do mene je :D

BTW. Ovih dana planiram razbiti taj modem cekicem .. Nekako mi zelja to :D
iceman2010

#9604 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

EdoI wrote:Prijavio HD prekjučer, danas slučajno okrenem, kad ono malo je reći da zapinje, na svakih 20 sekundi neki ton, a jednom u dvije minute sam uspio dobiti zaleđenu sliku... Kontam garant nema uslova, ali opet rekli su prvo ispitati je l' može, pa nazvati i onda pustiti.

Pitare, jesi ti u SA? Ako jesi to mi nekako ulijeva povjerenje da možda i nije do mene već je svima tako. :D Ako kod vas ne može, ne može nigdje. Mada ne znam ni čemu se nadam kad živim na selu, al' eto. :-) :lol:

TV je full HD, naravno.
Mozes li pogledati na koliko ti je modem sinhronizovan? Vjerovatno ti nisu pustili odgovarajucu brzinu. Ima i opreme koja ogranicava brzinu po uslugama, pa se moze desiti da nemas dovoljno brzine za IPTV iako nominalno imas odgovarajucu brzinu. Ako ti SD kanali rade normalno, a samo HD "trzaju, stopaju i lede" obavezno to prijavi. Isto vazi i za ostale koji imaju problema sa prijemom HD kanala. HD kanale u BHTelecom-u dodjeljuje jedna sluzba, a brzinu na DSLAM-u druga tako da je moguce da je ovo prvo zavrseno, a ovo drugo nije.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#9605 Re: BHTelecom All About

Post by JoseMujica »

iceman2010 wrote: Vjerovatno ti nisu pustili odgovarajucu brzinu. .
ovo obavezno provjerite!!!!! mene su u tri navrata sa ovim izhebali i trebalo mi je 10 dana da se uganjam s njima...oni kreteni na help desku samo kažu da je kod njih sve u redu :-) ja izmjerim na speedtestu totalno druga brzina od one propisane paketom

ako te zahebaju na help desku zovi direktno montere...samo moraš sabahile između 07:00 i 08:00 ujutro, prije nego odu na teren
ovo su im brojevi: 657 167 i 655 945

obično ti tamo neki kenjac ne klikne đe treba i ostane ti manja brzina u odnosu na onu koju plaćaš :-) inače rješivo za minut, ali samo Telekomu treba jedno 10 dana
Ajatolah_

#9606 Re: BHTelecom All About

Post by Ajatolah_ »

Kako da to provjerim, koristim samo TV i telefonsku uslugu? Ili da samo nazovem?
Iceman, ako su mi pustili, je l' to znak da u mom naselju postoje uslovi za HD? Kontam da ne bi nikako ni puštali da ne može, onda je to bar rješiv problem.
Jose, jesu isti brojevi za sve gradove?

Evo kaže na 1444 da sačekam još danas pa da sutra ponovo nazovem ako ne bude radilo.
iceman2010

#9607 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

EdoI wrote:Kako da to provjerim, koristim samo TV i telefonsku uslugu? Ili da samo nazovem?
Iceman, ako su mi pustili, je l' to znak da u mom naselju postoje uslovi za HD? Kontam da ne bi nikako ni puštali da ne može, onda je to bar rješiv problem.
Jose, jesu isti brojevi za sve gradove?

Evo kaže na 1444 da sačekam još danas pa da sutra ponovo nazovem ako ne bude radilo.
Vjerovatno postoji mogucnost jer ti ne bi trebali pustiti bez ispitivanja tehnicke mogucnosti. Da je problem losa parica vjerovatno bi imao problema i sa obicnim SD programima nakon povecanja brzine. Kod tebe to nije slucaj.

Kako se konektujes na Internet? Pises od kuce ili...? Spojis racunar na prvi port, otvoris IE, firefox ili neki treci, ukucas 192.168.1.1 Login bi trebao biti admin, a password: vr10vr10tajn1pa55 za pristup modemu. Tamo sada, zavisno od tipa modema imas negdje podatak data rate ili line data rate. Imas podatak za downstream i upstream. Ako koristis MojaTV phone paket sa 1 STB-om i nemas jos neki netflat paket pored toga brzina bi ti morala biti 8Mbps ili veca u downstream-u.
Ajatolah_

#9608 Re: BHTelecom All About

Post by Ajatolah_ »

Ma da, imam phone paket a Internet je preko drugog providera.
Trenutno mi je malo komplikovano to za izvesti a u ovom trenutku imam nekog drugog posla pa ću to kasnije uraditi... šta mi je činiti ako bude dovoljna brzina u downstreamu, a šta ako ne?
iceman2010

#9609 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

EdoI wrote:Ma da, imam phone paket a Internet je preko drugog providera.
Trenutno mi je malo komplikovano to za izvesti a u ovom trenutku imam nekog drugog posla pa ću to kasnije uraditi... šta mi je činiti ako bude dovoljna brzina u downstreamu, a šta ako ne?
U svakom slucaju prijavi. Ako ti brzina nije dovoljna u downstream-u to ti je sigurno to. Stream za HD kanal je minimalno 6,5 - 7 Mbps (MPEG 4). Ako imas manje ne mogu korektno raditi.

Ako ti je brzina dovoljna ( 8 Mbps u downstream-u) postoji mogucnost da si na ericsson-ovom DSLAM-u. U tom slucaju moguce da ti je onaj koji radi na DSLAM-u dodjelio 8 Mbps linijske brzine, ali ti je ostalo ogranicenje po VLAN-u za IPTV. Svi ostali DSLAM-ovi kod BHT-a rade na principu prioriteta sa dijeljenom zajednickom brzinom. Ericsson radi slicno, samo malo drugacije :D . Dakle, da ne pametujem previse, moguce da ti je pustena brzina od 8 Mbps, ali je ostala ogranicena brzina za IPTV na 4 Mbps (greskom nije promjenjeno). U oba slucaja moras prijaviti da ti HD kanali ne rade korektno.
Ajatolah_

#9610 Re: BHTelecom All About

Post by Ajatolah_ »

Aha... Ma prijavio sam već na 1444 pa sam rekao kako mi je žena odgovorila, nešto mi previše ne odiše strukom ali eto. :D Hvala! ;-) :thumbup:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#9611 Re: BHTelecom All About

Post by JoseMujica »

ako te zahebaju na help desku zovi direktno montere...samo moraš sabahile između 07:00 i 08:00 ujutro, prije nego odu na teren
ovo su im brojevi: 657 167 i 655 945
iceman2010

#9612 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

EdoI wrote:Aha... Ma prijavio sam već na 1444 pa sam rekao kako mi je žena odgovorila, nešto mi previše ne odiše strukom ali eto. :D Hvala! ;-) :thumbup:
Ma ne znaju ti na helpdesk-u sve. Nezahvalan je to posao (govorim generalno za sve koji rade na helpdesk-u u bilo kojoj firmi). Njegovo je samo da ti pokusa pomoci u nekim trivijalnim stvarima. Prva instanca poslije helpdesk-a su ti uposlenici koji rade na DSLAM-u (dodjela odgovarajucih profila). E tu bi trebao da sjedi neko ko je strucan i zna sta radi. Ovaj posao je podjeljen po regionalnim direkcijama i tvoj problem ce obradjivati covjek iz tvoje direkcije. Dalje se smetnja spusta na razdjelnik koji treba da ispita smetnju na tom nivou, pa tek onda ide monterima koji treba da ispitaju stanje na terenu. Tu ti se po potrebi ukljuci i mjerna grupa koja ima neke specificne zadatke. U svakom slucaju bi ovaj koji radi na DSLAM-u trebao da rijesi tvoj problem. Ne moze to ovaj sa helpdesk-a.
IlijaLadin

#9613 Re: BHTelecom All About

Post by IlijaLadin »

pitanje za strucnjake/poznavaoce.

ako na mojoj parici nije prije godinu dana bilo moguce provuci 8Mbs (6 jeste), da li je realno ocekivati da ce nakon najavljenih poboljsanja u brzinama flatNET paketa biti moguce provuci 10? ne znam da li su sta radili na centrali, kablove nisu dirali od poste do mene.

dakle? nemojte o tome sta je logicno a sta ne nego odg ako znate. hvala
Posmatrac_007

#9614 Re: BHTelecom All About

Post by Posmatrac_007 »

IlijaLadin wrote:pitanje za strucnjake/poznavaoce.

ako na mojoj parici nije prije godinu dana bilo moguce provuci 8Mbs (6 jeste), da li je realno ocekivati da ce nakon najavljenih poboljsanja u brzinama flatNET paketa biti moguce provuci 10? ne znam da li su sta radili na centrali, kablove nisu dirali od poste do mene.

Brzinu propusnosti parice mozes ocitati u postavkama modema/routera. Pristupis na 192.168.1.1 username: admin password: admin. I u statusu modema(zavisno koji model modema/routera je u pitanju) pise koja je maksimalna brzina koju taj router na toj parici moze podrzati a takodje pise i brzina koja je trenutno pustena na centrali.
IlijaLadin

#9615 Re: BHTelecom All About

Post by IlijaLadin »

hvala!

imas + :)
iceman2010

#9616 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

IlijaLadin wrote:pitanje za strucnjake/poznavaoce.

Ako si trazio netflat8 paket moguce da ti nije data tehnicka mogucnost zbog usptream-a, a ne zbog downstream-a. Skok sa netflat 6 na netflat 8 je sa 512 kbps na 1024 kbps. Profilom je dodjeljeno vise od 1024 kbps kako bi korisnik imao deklarisanu brzinu. To je preko 1200 kbps (Ima tehnicka prica oko toga zasto je to tako. Ima veze sa ATM paketima, ali da ne idem u tehnicke detalje) na koliko se modem mora sinhronizovati da bi usluga radila. Za ovo ti je potrebna skoro pa idealna parica da bi usluga radila korektno. Mozda su ti upravo zbog toga ponudili netflat6 umjesto netflat8. Moguce da ces moci imati 10/0,5 Mbps npr. iako ne mozes 8/1 Mbps. Probaj provjeriti ovo sto ti je kolega predlozio. Ako ne prodje taj pass probaj ovaj sto sam ja gore postavio. Nisam siguran da li na svim modemima mozes procitati maksimalnu brzinu. Mislim da na nekim moze da se procita samo trenutna, ali bi i podatak o trenutnoj sa podacima o slabljenju i SNR margin koji se mogu ocitati na svakom modemu bio koristan za analizu.
IlijaLadin

#9617 Re: BHTelecom All About

Post by IlijaLadin »

da, ucitao je mogucnost od 12Mbs dstreama i jedva nesto oko 980 ups.

kako ce se to odraziti na prebacivanje brzina paketa nF zbilja ne znam...
iceman2010

#9618 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

IlijaLadin wrote:da, ucitao je mogucnost od 12Mbs dstreama i jedva nesto oko 980 ups.

Mozes li vidjeti attenuation koliki je i SNR margin? Moguce da ces preci na "manji" paket od 10 Mbps za 25+PDV ako ne bude tehnicke mogucnosti za vise. Ova informacija je jos nesluzbena tako da ako sada lazem da ce biti 10 mbps za 25 KM+PDV nemoj mi zamjeriti, mada meni kazu da to ide 100%.
Posmatrac_007

#9619 Re: BHTelecom All About

Post by Posmatrac_007 »

IlijaLadin wrote:da, ucitao je mogucnost od 12Mbs dstreama i jedva nesto oko 980 ups.

E sad na tu brzinu se računa slabljenje u prenosu. Recimo meni pokazuje 16700 kbps maksimalno u download-u i 1222kbps u upload-u. Trenutno je pušteno na centrali 4911kbps download a ja ostvarujem 4100kbps. Znači oko 800kbps se gubi. Sto je veća brzina mislim da idu i veći gubici.
video

#9620 Re: BHTelecom All About

Post by video »

@iceman2010 jesi li dobio ove HD kanale ?
Jesi li zadovoljan i imal li fajde da se prijavljujem sad il da sachekam da prodju ovi prvi machici :-)
REDDEVILS

#9621 Re: BHTelecom All About

Post by REDDEVILS »

Pozdrav
Valja li ova parica ?
Line Mode ADSL2+
Line Downstream Rate 6012
Line Upstream Rate 604
Noise Margin 32.9
Output power -4.4
Attainable Line Rate 28084
Line Attenuation 7.0
Korisnik sam moja tv net paketa, i pustili su mi Moja TV HD e sad dali je se trebala povecat brzina jer sa ovih 6 mb, 4 za SD kanale i 2 mb za internet nije moguce pokrenuti HD signal jer mi slika ledi i puca mi konekcija. :-?
iceman2010

#9622 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

Posmatrac_007 wrote:

E sad na tu brzinu se računa slabljenje u prenosu. Recimo meni pokazuje 16700 kbps maksimalno u download-u i 1222kbps u upload-u. Trenutno je pušteno na centrali 4911kbps download a ja ostvarujem 4100kbps. Znači oko 800kbps se gubi. Sto je veća brzina mislim da idu i veći gubici.
Ne gubi toliko. Brzina je postavljena namjerno malo veca, ali si ogranicen i user-om. Taman da ti je neko na DSLAM-u pustio i 10 Mbps ti bi opet imao istu brzinu jer si ogranicen na drugom mjestu (BRAS). Radi se o tome da se prenos vrsi ATM paketima. ATM paket se sastoji od 48 bajta korisne informacije i 5 bajta zaglavlja u kojem se nalaze raznorazne informacije koje nisu korisnicki podaci koje korisnik skida. Dakle gubitak je 5/(48+5) x 100 = 9,4%. Mozes na ovo dodati jos 1 ili 2 procenta na neke druge stvari. Dakle maksimalno 12 %. To znaci da bi ima 4096 kbps bilo bi dovoljno: 4096 x 12/100 + 4096 = 4587 kbps na koje se modem treba sinhronizovati.
iceman2010

#9623 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

video wrote:@iceman2010 jesi li dobio ove HD kanale ?
Jesi li zadovoljan i imal li fajde da se prijavljujem sad il da sachekam da prodju ovi prvi machici :-)
Ma ja sam ti u fazi kupovine stana tako da mi je kod kuce jos "guzonja". Za mene nema fajde jer ih nemam na cemu gledati :D

edit: A prijavi se sada. Sada imas 3 mjeseca besplatno ako se prijavis do kraja januara cini mi se.
Last edited by iceman2010 on 10/01/2013 17:31, edited 1 time in total.
Halcyon

#9624 Re: BHTelecom All About

Post by Halcyon »

REDDEVILS wrote:Pozdrav
Valja li ova parica ?
Line Mode ADSL2+
Line Upstream Rate 604
Noise Margin 32.9
Output power -4.4
Line Attenuation 7.0
Korisnik sam moja tv net paketa, i pustili su mi Moja TV HD e sad dali je se trebala povecat brzina jer sa ovih 6 mb, 4 za SD kanale i 2 mb za internet nije moguce pokrenuti HD signal jer mi slika ledi i puca mi konekcija. :-?
Odlična!
iceman2010

#9625 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

REDDEVILS wrote:Pozdrav
Valja li ova parica ?
Line Mode ADSL2+
Line Upstream Rate 604
Noise Margin 32.9
Output power -4.4
Line Attenuation 7.0
Parica je odlicna, ali ti nisu povecali brzinu. Brzina za moja TV net paket sa HD kanalima mora biti oko 10 Mbps. Kod tebe je 6012 kbps (manje od 6 Mbps) sto je premalo.

Ti mozes gledati HD kanale na 2 STB-a i imati brzinu od 5 Mbps bez ikakvih problema :D
Locked