Modem sinhronizovan na
Upstream Speed: 528 kbps (Interleave)
Downstream Speed: 4911 kbps (Interleave)
Možda im i halalim ova 23 dana.
Moderator: Benq

Ma halali imSaka wrote:Fala ku..u povećaše danas.
Modem sinhronizovan na
Upstream Speed: 528 kbps (Interleave)
Downstream Speed: 4911 kbps (Interleave)
Možda im i halalim ova 23 dana.
Ne mogu da bilivamshalla wrote: Sent from my Siemens C-25 using Tapatalk
Ovo boldirano ti nije uredu sto ce ti i @iceman2010 potvrditi.. Moras citati sta pisem, testiraj prema vise lokacija na speedtest, ili nadji download link sa rapidshare, trenutno nema megaupload jer je downl. sa tih stranica skoro pa maximalan..A_I_ wrote:Da li se ti gubici na parici mogu 'vidjeti' u podacima na modemu; npr. trenutno kod mene stanje ADSL linije je ovakvo:iceman2010 wrote:Nisu selektivno smanjivali brzine. Stvar je u tome da je brzina na koju se sinhronizovao modem (ta brzina se vidi na samom modemu tako da se ne moze lazirati) bila jednaka onoj koju bi korisnik trebao da ima. Recimo za netflat2 2048 kbps. Medjutim, brzina kod korisnika je bila uvijek ispod ove vrijednosti zbog gubitaka na parici. Brzine na koje se sada sinhronizuju modemi (korisnici koji su vec prebaceni na vece pakete) su znatno vece od toga sa ociglednom namjerom da se kompenzuje uticaj ovih gubitaka.A_I_ wrote:
Puno hvala na odgovoru.
Po tome ispada da su nas godinama zakidali za dio obecane brzine linka![]()
Krajnjeg korisnika ne treba da bude briga za tehnikalije adsl tehnologije ala sinhronizacuju medju uredjajima, vec mu treba obezbijediti brzinu koliku placa i ocekuje da dobije. Ovo ocito nije bilo vezano samo za problematicne parice, vec za dobar dio korisnika kojima je "preventivno" i rutinski smanjivana brzina.
Kod mene nikad brzina nije presla 220kB/s a vjerujem da je isto i kod ostalih koji imaju do 1.8Mb na testovima. Prije uvodjenja adsl-a, na kablovskom 256kb flat-u uvijek je brzina bila punih 32kB/s.
I nikom nista. Da li se iko ranije vec zalio Telekomu za neisporucivanje deklarisane brzine?
Downstream Upstream
SNR Margin (dB) 29.2 26.4
Attenuation (dB) 35.0 25.5
Output Power (dBm) 17.0 11.0
Attainable Rate (Kbps) 10772 864
Rate (Kbps) 2047 238

Ne znam zasto je to tako. Izgleda da na nekim DSLAM-ovima ipak nisu postavljene vece brzine (brzine na koje se sinhronizuje modem). Na nekima jesu kao sto se vidi iz nekih komentara. Ocigledno je da je brzina na koju se sinhronizuje modem kljucna. Ukoliko se sinhronizuje na deklarisanu brzinu kao sto je slucaj kod tebe imaces sigurno manje od toga na koliko ti se modem sinhronizovao. Dakle, manje od deklarisane brzine. Na nekim DSLAM-ovima je brzina za sinhronizaciju znatno veca sto se automatski odrazi na stvarnu brzinu. Pogledaj komentare iznad.
Citaj sta pise i pokusaj procitati nesto i izmedju redova.Halcyon wrote:Ne se**. Ispade ova gomila korisnika svi ludi i ne znaju utipkati "admin", a nekim čudom je do početka ove godine sve radilo bez problema. Poštedi nas tih levatskih fora molim te.
Dobro ti je rekao ala7. Ovih 35 dB slabljenja u downstream-u je nesto vece, ali nista strasno s obzirom da se ne radi o IPTV vec samo internet-u. Modem ti je sinhronizovan na tacno 2Mbps i zbog toga imas manje od 2Mbps. Ukoliko ti se modem nakon promjene paketa sinhronizuje na 4911 kbps u downstream-u kao forumasu @Saka i ti ces sigurno imati vise od 4 Mbps.A_I_ wrote:
Da li se ti gubici na parici mogu 'vidjeti' u podacima na modemu; npr. trenutno kod mene stanje ADSL linije je ovakvo:
Downstream Upstream
Rate (Kbps) 2047 238
Kao sto napisah, prijavljeno im je, a da se nebi desilo vece zlo nego sto jeste dok oni ne skontaju sta dalje, ovo je privremeno rjesenje. Nisu u pitanu stotine - hiljadeHalcyon wrote:Dakle misliš da se neko zaje**vao i mijenjao pristupne lozinke za postavke modema stotinama korisnika?
Da, vecina modema pokazuje SNR margin. Cesto i ja koristim izraz SNR (skraceno) i za SNR margin sto je pogresno. Ustvari SNR margin je vrijednost za koju je SNR iznad minimalne vrijednosti potrebne za rad. Dakle ako je SNR potreban za normalan rad 6 dB, a stvarni SNR 12 dB tada je SNR margin 12 - 6 = 6 dB.Halcyon wrote:@iceman2010 u čemu je razlika između SNR i SNR Margin? Većina modema prikazuje SNR Margin koliko sam uspio vidjeti, a ne SNR.
Hehe nasao si koga ces 'uciti' pravilima testiranja veze i sta znace Mb a sta kBala7 wrote:Ovo boldirano ti nije uredu sto ce ti i @iceman2010 potvrditi.. Moras citati sta pisem, testiraj prema vise lokacija na speedtest, ili nadji download link sa rapidshare, trenutno nema megaupload jer je downl. sa tih stranica skoro pa maximalan..A_I_ wrote:Da li se ti gubici na parici mogu 'vidjeti' u podacima na modemu; npr. trenutno kod mene stanje ADSL linije je ovakvo:A_I_ wrote:
Puno hvala na odgovoru.
Po tome ispada da su nas godinama zakidali za dio obecane brzine linka![]()
Krajnjeg korisnika ne treba da bude briga za tehnikalije adsl tehnologije ala sinhronizacuju medju uredjajima, vec mu treba obezbijediti brzinu koliku placa i ocekuje da dobije. Ovo ocito nije bilo vezano samo za problematicne parice, vec za dobar dio korisnika kojima je "preventivno" i rutinski smanjivana brzina.
Kod mene nikad brzina nije presla 220kB/s a vjerujem da je isto i kod ostalih koji imaju do 1.8Mb na testovima. Prije uvodjenja adsl-a, na kablovskom 256kb flat-u uvijek je brzina bila punih 32kB/s.
I nikom nista. Da li se iko ranije vec zalio Telekomu za neisporucivanje deklarisane brzine?
Downstream Upstream
Rate (Kbps) 2047 238
Ziv i zdrav bio, evo rezultat kad toliko forsiras da postavim:
Problem kod tebe je vjerovatno u duzini parice ili do splitera ili do modema.. Mnogi sad sa netFlat4 imaju 4,13Mbps na speedtest a prilikom skidanja im sigurno ne prelazi ~512kB/s (ili 4096kb/s) .. To sto pokazuje speedtest nije relevantno za dokaz, kod mene je sa megaupload skidalo max 258kB/s (ni 1kB vise) sto je maksimalno za 2Mbps ..
Meni je slabljenje doduse 2,5dB i nisam udaljen puno od "ostrva"...
Svi ti objasnjavamo da zoves podrsku da kazes da nemas odgovarajucu pristupnu brzinu.. Nemoj da budes tvrdoglav (bez uvrede) nazovi 1444 objasni u cemu je problem, sta te bode u oci na pristojan kulturan nacin ....
Zavisi kako je postavljeno na DSLAM-u. Ukoliko je minimalna vrijednost postavljena na 0 onda se vrijednost za SNR i SNR margin poklapaju. Inace na DSLAM-u se efinnisu tri vrijednosti: Minimum SNR, Max SNR i Target SNR. Ustvari ovim parametrima se moze upravljati sa maksimalnom izlaznom snagom i maksimalnom brzinom na liniji. Moze se recimo zarad stabilnosti zrtvovati nesto brzine kod problematicnih parica.Halcyon wrote:Da, da, zato i pitam jer kad sam nekad čitao o tome uvijek se govori da je za normalan rad DSL-a potrebna vrijednost SNR-a iznad 6. Međutim kad modem očitava SNR Margin to zapravo nije vrijednost SNR-a već za koliko je SNR veći od minimalca. Što će reći, kako ja to shvatam, DSL može teoretski raditi i ako je SNR Margin npr. 3 (jer je stvarna vrijednost zapravo 9), zar ne?
Evo i meni napokon nakon 24 dana dodijelise novu brzinu

Ispravi me ako grijesim, ali kako ce neko upasti u postavke modema/rutera prije nego se nakaci na wlan koji valjda svak pametan danas zastiti WPA enkripcijom?trip0d wrote: I glavna napomena: nakon sto resetujete modem, prva stvar koju trebate uraditi je PROMIJENITI DEFAULT PASSWORD!!! Zakljucavate li vrata na kuci? Odredjene probleme sam prijavio BHtelecom-u i za ocekivati je da u narednom periodu to bude rijeseno. Masa svijeta je napravila sebi wlan, postavili aman neki password, a nisu uradili glavnu stvar: promijenili password za pristup modemu! Stavili blindirana vrata, a nisu ih zakljucali
P.S: Nisam zaposlenik BHT!!
Dovoljno je da ti zna IP adresu.A_I_ wrote:Ispravi me ako grijesim, ali kako ce neko upasti u postavke modema/rutera prije nego se nakaci na wlan koji valjda svak pametan danas zastiti WPA enkripcijom?trip0d wrote: I glavna napomena: nakon sto resetujete modem, prva stvar koju trebate uraditi je PROMIJENITI DEFAULT PASSWORD!!! Zakljucavate li vrata na kuci? Odredjene probleme sam prijavio BHtelecom-u i za ocekivati je da u narednom periodu to bude rijeseno. Masa svijeta je napravila sebi wlan, postavili aman neki password, a nisu uradili glavnu stvar: promijenili password za pristup modemu! Stavili blindirana vrata, a nisu ih zakljucali
P.S: Nisam zaposlenik BHT!!
Evo sad nakon povecanja, kad mi je opet dosta manja brzina tj. 3.5Mb, mislis li da bi mi mogli izaci u susret i naknadno povecati brzinu sinhronizacije ako to zatrazim na podrsci?iceman2010 wrote:Dobro ti je rekao ala7. Ovih 35 dB slabljenja u downstream-u je nesto vece, ali nista strasno s obzirom da se ne radi o IPTV vec samo internet-u. Modem ti je sinhronizovan na tacno 2Mbps i zbog toga imas manje od 2Mbps. Ukoliko ti se modem nakon promjene paketa sinhronizuje na 4911 kbps u downstream-u kao forumasu @Saka i ti ces sigurno imati vise od 4 Mbps.A_I_ wrote:
Da li se ti gubici na parici mogu 'vidjeti' u podacima na modemu; npr. trenutno kod mene stanje ADSL linije je ovakvo:
Downstream Upstream
Rate (Kbps) 2047 238