BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
doff

#40976 Re: BHTelecom All About

Post by doff »

Može to daleko jeftinije, kod hrvata prepaid dobije puno više nego moj mini 15 skoro za iste pare, a gle čuda imaju i 4G mrežu (znači da ulažu). Niko ne spominje pojeftinjenje za 50%. Koliko se sjećam prijedlog je bio da trenutne cijene bez pdv budu cijene sa pdv, povećanje bonusa u paketima a to su stvari koje idu u korist korisnicima a pružaoci usluga neće bilježiti velike gubitne. Vjerovatno hoće manje u početku, ali kako poslije bude rastao broj korisnika usluga koje do tad nisu koristili, time će im rasti i prihod a na kraju i dobit. Ima ovdje dosta prostora da se ponudi kvalitetna usluga na obostrano zadovoljstvo.

Za 4. licencu skoro pa nema ništa od toga, izuzetno velika su ulaganja a dug period za vraćanje uloženog i ostvarivanja dobiti. To bi imalo smisla prije 10-15 godina kad su vijene bile daleko veće i kraći period za povrat investicije. Sad je atraktivnije kupiti nego graditi od nule.
klej

#40977 Re: BHTelecom All About

Post by klej »

mirza_15 wrote:
klej wrote:
Nije problem BH Telecomu ponuditi za 15 KM 500 minuta prema svima i 2 GB interneta npr. ako ce i dalje biti onih koji ce za 50 KM npr uzeti 5.000 minuta prema svima i 10 GB interneta. Ali ako BH Telecom da za 15 KM 500 minuta i 2 GB interneta svi ce preci na taj paket od 15 KM. Samo rijetki ce ostati na nekom od vecih paketa. @mirza, ovo je tvoj upis, kojim samo potvrdjujes da usluge mogu jeftinije.

mene najvise i boli sto se veliki dio dobiti, otet od mene, usmjerava u budzet, jer me budzetlije gule na svakom koraku.

a sto se ulaganja u licnu infrastukturu tice, ponavljam, ulazi u rashode. sve sto ste ulozili u 2015. je obracunato u rashodima, prije nego ste iskazali dobit. sa cca 89.000.000 KM dobiti mozete cuda napraviti, a govorimo samo o jednogodisnjoj dobiti.
Da, to je moj upis, ali da li si razumio sta hocu da kazem? BH Telecom mora imati istu strukturu prihoda. Mora imati nacin da zadrzi isti priliv sredstava. BH Telecom, kao i svaka druga kompanija posluje da bi zaradio. Recimo da svi predju na mini 15, prihodi padnu za 30%, BH Telecom ode u minus. E sada, da ne bi otisao u minus mora prestati da ulaze u nove tehnologije. E onda nema novih mreza, vecih brzina, bolje usluge. Onda konkurencija preuzima primat pa gubi korisnike. Da ne pricamo o tome da je BH Telecom do 4G prica za koju nije kriv uvijek isao uporedo sa regionom sa investicijama u nove tehnologije. Ako bi isli na to da BH Telecom treba da posluje na nuli onda nema razvoja i pocinje slobodan pad. Na kraju, uz rizik da budem pogresno shvacen, nisu telekomunikacione usluge ni hljeb ni voda kako neko gore vec napisa. Za vodu dodje racun od preko 20 KM, ali je 15 KM za mobilnu telefoniju puno.

Samo da napomenem da je primjer koji sam naveo "vise figurativan" :mrgreen: . To sam "izvalio" ofrlje da bi objasnio sta zelim da kazem.
upravo je kod mene bio vas dezurni monter i postavio vdsl ruter, tako da nisam mogao odmah odgovoriti. valjda se sa vdsl rjese problemi, koji traju skoro mjesec dana.

a, sto se ove prepiske tice, ja u klin, ti u plocu. sve sto ste ulozili u 2015. je obracunato u rashode za tu godinu i ne mjesaj dobit s tim. ovih 89.000.000 KM je cista dobit, novac na raspolaganju za punjenje bacve bez dna, zvane budzet. normalno je da bht posluje sa ciljem dobiti, i to je cilj svake zdrave i normalne firme i meni bi bilo sasvim ok da ta sredstva ulozite direktno u svoju infrastukturu i tehnicke potrebe. ali, to sto sluzite da krpite rupe i sto imate (i sam si to jednom izjavio) cca 1.000 uposlenika viska, ja ispastam kroz cijenu usluga.

bht, kao samostalna firma, i dobranim smanjenjem cijena usluga moze ostvarivati znacajnu dobit.
Saka

#40978 Re: BHTelecom All About

Post by Saka »

mirza_15 wrote:Boldirano. Ne bi. Varas se. Mislis doci ce neko i zadovoljice se mizernim prihodima i jos ponuditi svasta nesto za jos manje para? Pa pogledaj broj korisnika HT-a i prihode HT-a. Gledao sam to nekada ranije, ali cu potraziti ponovo, ali sam siguran da HT uzima skoro duplo po jednom korisniku.
To da li se nekome isplati doći ili ne ostavimo slobodnom tržištu da odredi. Isto si mogao reći za Telemach, da im se neće isplatiti da uđu na tržište, a oni uđoše, još su imali i više cijene nego postojeći internet operateri, pa opet se čudo desilo, svi moradoše ukinuti ograničenje GB na fiksnom internetu.
mirza_15 wrote:I to za brzine nije tacno. Daj ti danas, u nasoj situacije hrpu GB za male pare na 3G nece ti ni 1% korisnika platiti vise da bi koristilo 4G. Vracam se na primjer akcije 200% koja to zorno pokazuje. Nije raja pocela da trosi isto za manje para nego se zadovoljila istim za manje pare i masovno pocela prelaziti sa midi 30 na mini 15 npr. Prihodi drasticno pali. I to da se neko zahebe da da svasta nesto za malo para, ali puno vise za vise bi trenutno propao jer bi se vecina (prvi ja da se ne lazemo) zadovoljila sa tim minimalnim paketom. I to je sve zbog ekonomske situacije.
Neće zato što mu ne treba više od recimo 1GB, zato što ih nisi navikao da mu treba. Natjeraj ga da više koristi Viber, da koristi i video pozive, da gleda video, daj mu MojaTV preko mobilne mreže, pa ćeš da vidiš kako će da mu zatreba i 3 i 5GB mjesečno.

Ali naravno da niko neće jer iole dovoljan paket interneta nemaš ispod 35KM mjesečno.
Saka

#40979 Re: BHTelecom All About

Post by Saka »

doff wrote:Za 4. licencu skoro pa nema ništa od toga, izuzetno velika su ulaganja a dug period za vraćanje uloženog i ostvarivanja dobiti. To bi imalo smisla prije 10-15 godina kad su vijene bile daleko veće i kraći period za povrat investicije. Sad je atraktivnije kupiti nego graditi od nule.
Ne, ne, ja govorim samo za 4G licencu. Za nju će svakako morati da se radi nova infrastruktura. Zašto nekom stranom operateru ne prodati samo 4G licencu i nek razvija 4G infrastrukturu isto kao i domaći što će je morati razvijati. A onda ako hoće da nudi 2G i 3G udružiće se sa nekim od postojećih operatera koji već imaju razvijenu infrastrukturu.

Ovako je "3" ušao na tržište Švedske, dobili su licencu, napravili 3G infrastrukturu a 2G su nudili preko mreže postojećeg operatera (mislim da je tad bio Vodafone).
Last edited by Saka on 03/03/2016 16:47, edited 2 times in total.
friskyoreo

#40980 Re: BHTelecom All About

Post by friskyoreo »

Prostora za pojeftinjenje usluga ima svakako. Da li ce do njega doci, to sumnjam, barem ne drasticnog... Vise je to demagogija i politicko prepucavanje, naravno sve po ledjima gradjana...
Godinama su telekomi bili zlatne koke vladajucih stranaka s nacionalnim predznakom. Od telekoma su izvlacili pare za sponzorisanje izbora i stranke, a isto tako i koristili za uhljebljenje podobnih...
S obzirom da jos uvijek te iste stranke imaju primat kod nas, cisto sumnjam da ce se odreci svih tih benefita koje im pruzaju telekomi...
kakabanja213

#40981 Re: BHTelecom All About

Post by kakabanja213 »

Mirza konstantno usporedjujes sa HT. Samo HT je privatno vlasnistvo i tamo se ne moze desiti visak radnika. Tamo se ne moze desiti da ja preko svoje pretplate finasiram, Bakirov, Zlatkov , Fahrudinov, Draganov ili ko je god vec na vlasti, novi A8 ili sta vec. A to vi radite, ne mozda direktno ali kazes poponunjavate rupe u budjetu, penzionim fondovima, finansirate sportske dogadjaje i sl. Te rupe su i nastale njihovim nekontrolisanim trosenjem na razne ruckove, hotele, dnevnice Audije, Pasate i slicne gluposti.
SerijeSync

#40982 Re: BHTelecom All About

Post by SerijeSync »

kakabanja213 wrote:Mirza konstantno usporedjujes sa HT. Samo HT je privatno vlasnistvo i tamo se ne moze desiti visak radnika. Tamo se ne moze desiti da ja preko svoje pretplate finasiram, Bakirov, Zlatkov , Fahrudinov, Draganov ili ko je god vec na vlasti, novi A8 ili sta vec. A to vi radite, ne mozda direktno ali kazes poponunjavate rupe u budjetu, penzionim fondovima, finansirate sportske dogadjaje i sl. Te rupe su i nastale njihovim nekontrolisanim trosenjem na razne ruckove, hotele, dnevnice Audije, Pasate i slicne gluposti.
ide privatizacija prodaje se udio od 30% bh telekoma ove godine
ala7

#40983 Re: BHTelecom All About

Post by ala7 »

Saka wrote:
doff wrote:Za 4. licencu skoro pa nema ništa od toga, izuzetno velika su ulaganja a dug period za vraćanje uloženog i ostvarivanja dobiti. To bi imalo smisla prije 10-15 godina kad su vijene bile daleko veće i kraći period za povrat investicije. Sad je atraktivnije kupiti nego graditi od nule.
Ne, ne, ja govorim samo za 4G licencu. Za nju će svakako morati da se radi nova infrastruktura. Zašto nekom stranom operateru ne prodati samo 4G licencu i nek razvija 4G infrastrukturu isto kao i domaći što će je morati razvijati. A onda ako hoće da nudi 2G i 3G udružiće se sa nekim od postojećih operatera koji već imaju razvijenu infrastrukturu.

Ovako je "3" ušao na tržište Švedske, dobili su licencu, napravili 3G infrastrukturu a 2G su nudili preko mreže postojećeg operatera (mislim da je tad bio Vodafone).
Problem nije do BHTelecoma već do odgovornih koji nisu završili digitalizaciju. Ima veze 4G i DVBT (ako se ne varam neko je spominjao da ne može 4G dok su u funkciji analogni predajnici, ispravite me ako griješim)
mirza_15

#40984 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

@klej

Nisi me razumio. Kazem da mora imati i tu dobit jer ce sutra mozda morati i nju da investira, a mora i da zaradi vlasniku. U ovom slucaju vladi FBiH.

@doff

Ne sporim da dobiju u HR vise za 15 KM. Ali uprkos tome hrvati trose vise na mobilnu. Sa takvom ponudom bi kod nas prihodi sigurno pali, a vec su znacajno manji po korisniku. Dosadicu sam sebi ako opet spomenem 200%
Saka

#40985 Re: BHTelecom All About

Post by Saka »

ala7 wrote:Problem nije do BHTelecoma već do odgovornih koji nisu završili digitalizaciju. Ima veze 4G i DVBT (ako se ne varam neko je spominjao da ne može 4G dok su u funkciji analogni predajnici, ispravite me ako griješim)
Nije niko ni rekao da je do BH Telecoma, ja govorim kako se može riješiti jednim udarcem dva problema sa državnog nivoa, a preko RAK-a.
Znači uzeti pare za licence i istovremeno pojačati konkurenciju i pogodovati korisnicima. Od naših političara čujemo samo dvije opcije: prodaja ili zadržavanje stanja uz status quo i visoke cijene.
klej

#40986 Re: BHTelecom All About

Post by klej »

mirza_15 wrote:@klej

Nisi me razumio. Kazem da mora imati i tu dobit jer ce sutra mozda morati i nju da investira, a mora i da zaradi vlasniku. U ovom slucaju vladi FBiH.

@doff

Ne sporim da dobiju u HR vise za 15 KM. Ali uprkos tome hrvati trose vise na mobilnu. Sa takvom ponudom bi kod nas prihodi sigurno pali, a vec su znacajno manji po korisniku. Dosadicu sam sebi ako opet spomenem 200%
sta nisam razumio? sta sam napisao mimo ovoga sto ti, u tri recenice, izrazi kao moje ne razumjevanje?

jesam li napisao da bi, za mene, bilo ok da tu dobit usmjerite u svoj razvoj? jesam li napisao da finansirate rupe u budzetu? sta si ti drugo napisao?

shvatam da ti je tesko priznati da se, naustrb naprijed navedenog (dodajmo i visak zaposlenih) nece i ne moze desiti smanjenje cijena.
SerijeSync

#40987 Re: BHTelecom All About

Post by SerijeSync »

mene samo interesuje kako će to sve funkcionisat, hoće li bh telekom čekati da se proda tih 30% pa da krene u modernizaciju ili će to uraditi prije?
mirza_15

#40988 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

klej wrote:
sta nisam razumio? sta sam napisao mimo ovoga sto ti, u tri recenice, izrazi kao moje ne razumjevanje?

jesam li napisao da bi, za mene, bilo ok da tu dobit usmjerite u svoj razvoj? jesam li napisao da finansirate rupe u budzetu? sta si ti drugo napisao?

shvatam da ti je tesko priznati da se, naustrb naprijed navedenog (dodajmo i visak zaposlenih) nece i ne moze desiti smanjenje cijena.
Ja sam tebe razumio kako vidis dobit i u toj dobiti prostor za smanjenje cijena. U svakom slucaju, svaka telekomunikaciona kompanija na kraju godine posluje sa dobiti koju onda vlasnik preusmjerava kako hoce. M:tel napuni budjet srbije, bh telecom budzet fbih. To je sasvim normalno.

Usput, cini mi zaimovic spomenu da bh telecom ima 100 radnika manje u ovih godinu dana.
mirza_15

#40989 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

matrix2 wrote:a jel ti zaimović SDA prjpravnik degen reko da mtel ima 2000 zaposlenih odnosno 1500 manje od bht uz skoro isti broj korisnika kao i značajno niže plate od bhtbgdje portir i čistaćica inajun1000 KM platu
I pored svega toga sega-mega super space shutle m:tela bh telecom ima vecu dobit. :mrgreen:
klej

#40990 Re: BHTelecom All About

Post by klej »

mirza_15 wrote:
klej wrote:

Ja sam tebe razumio kako vidis dobit i u toj dobiti prostor za smanjenje cijena. U svakom slucaju, svaka telekomunikaciona kompanija na kraju godine posluje sa dobiti koju onda vlasnik preusmjerava kako hoce. M:tel napuni budjet srbije, bh telecom budzet fbih. To je sasvim normalno.

Usput, cini mi zaimovic spomenu da bh telecom ima 100 radnika manje u ovih godinu dana.
necu, zar, prostor za snizenje cijena traziti u gubitku firme? kad mislite da tako treba i da je pametno, onda uduplajte cijene i nastavite sa pricom o patriotizmu (koju si provukao i u ovom upisu). ja sam svoj patriotizam pokazao u periodu 1992. - 1995. i opet bih isto postupio u slicnoj situaciji, a u ovom slucaju gledam svoj licni interes i kucni budzet. to bi svako, ko zrelo razmislja, trebao raditi.

sto se viska uposlenika tice, na dobrom ste putu. ovim tempom, za 10-tak godina cete doci na optimalan broj. samo, u medjuvremenu dodju izbori, izgube ljudi pozicije, pa ce se trebati negdje utrpati. ako se ne varam, ovo je izborna godina.

uglavnom, necu vise zatrpavati temu po ovom pitanju, stavovi nam se skroz razilaze i ocito je da mozemo do besvjesti pisati, na kraju cemo obojica ostati na istom. sa bht su mi istekli svi vremenski ugovori i sacekat cu jos malo da vidim te nove pakete (valjda budu do Bajrama :) ) i, ako bude kao i do sada, u pitanju samo sminkanje trenutne ponude, prelazim kod drugog operatera. svakako, zbog nedostatka mojih cca 2.000 - 2.500 KM godisnje, nece doci u pitanje budzet fbih. njihove potrebe su daleko vece, tako da me nece osuditi i staviti na stub srama kao izdajnika bosnjastva :)
mirza_15

#40991 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

Ja samo kazem da bh telecom, kao ni jedna druga kompanija nece smanjiti cijene tek tako. Smanjice ih samo ako procjeni da ce tako vise zaraditi prilivom korisnika ili na neki drugi nacin ili ako mora jer gubi korisnike zbog cijene. I to je normalno. Ponasa se trzisno i pokusava ostvariti sto vecu dobit. Da je ta dobit milijarda ponasao bi se isto, a sto bi radila i svaka druga kompanija i svaki drugi vlasnik.
crnivrag

#40992 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

@mirza15

Pošto se čeka gašenje analogog zemaljskog emitiranja televizije da bi se izdale dozvole za LTE mrežu, znaš li možda da li će BH Telecom odmah pustiti LTE mrežu iz kategorije CAT.6, ili će prvo pustiti CAT.3 pa je postepeno nadograđivati.

Ovo me zanima iz razloga jer vidim da su ostale zemlje iz regiona od prošle godine prešle na CAT.6, pa rekoh da BH Telecom možda ne planira odmah pustiti LTE mrežu iz ovog spektra.
sencobih

#40993 Re: BHTelecom All About

Post by sencobih »

SerijeSync wrote:
kakabanja213 wrote:Mirza konstantno usporedjujes sa HT. Samo HT je privatno vlasnistvo i tamo se ne moze desiti visak radnika. Tamo se ne moze desiti da ja preko svoje pretplate finasiram, Bakirov, Zlatkov , Fahrudinov, Draganov ili ko je god vec na vlasti, novi A8 ili sta vec. A to vi radite, ne mozda direktno ali kazes poponunjavate rupe u budjetu, penzionim fondovima, finansirate sportske dogadjaje i sl. Te rupe su i nastale njihovim nekontrolisanim trosenjem na razne ruckove, hotele, dnevnice Audije, Pasate i slicne gluposti.
ide privatizacija prodaje se udio od 30% bh telekoma ove godine
Zna iza horizonta sve. Čak je rekao da ce telemah kupiti 30 posto
made_in_sarajevo

#40994 Re: BHTelecom All About

Post by made_in_sarajevo »

SerijeSync wrote:mene samo interesuje kako će to sve funkcionisat, hoće li bh telekom čekati da se proda tih 30% pa da krene u modernizaciju ili će to uraditi prije?
Sta treba da modernizuju? Da ubace CI module?
SerijeSync

#40995 Re: BHTelecom All About

Post by SerijeSync »

made_in_sarajevo wrote:
SerijeSync wrote:mene samo interesuje kako će to sve funkcionisat, hoće li bh telekom čekati da se proda tih 30% pa da krene u modernizaciju ili će to uraditi prije?
Sta treba da modernizuju? Da ubace CI module?
sve od A do Ž, ali pošto će pare od prodaje ići na servisiranje MMF kredita, baš me interesuje buduća ponuda koju će tzv stručnjaci da izbace, biće tu robin hud i superhik paketi
made_in_sarajevo

#40996 Re: BHTelecom All About

Opet ne kontam sta. Ljudi imaju aplikaciju, lanac oddgovornosti, internet radi. Moja tv radi, bazne stanice rade pa ne kontam sta je to ostalo iz 90 sto jos koriste? Ja koliko sam upoznat kad dodje vakat mjenjanja necega da to i urade. De mi fino objasni sta jr to od A do ž?
sencobih

#40997 Re: BHTelecom All About

Post by sencobih »

made_in_sarajevo wrote:Opet ne kontam sta. Ljudi imaju aplikaciju, lanac oddgovornosti, internet radi. Moja tv radi, bazne stanice rade pa ne kontam sta je to ostalo iz 90 sto jos koriste? Ja koliko sam upoznat kad dodje vakat mjenjanja necega da to i urade. De mi fino objasni sta jr to od A do ž?
Pusti telemahovog trola,bivšeg iza horizonta :run:
SerijeSync

#40998 Re: BHTelecom All About

Post by SerijeSync »

made_in_sarajevo wrote:Opet ne kontam sta. Ljudi imaju aplikaciju, lanac oddgovornosti, internet radi. Moja tv radi, bazne stanice rade pa ne kontam sta je to ostalo iz 90 sto jos koriste? Ja koliko sam upoznat kad dodje vakat mjenjanja necega da to i urade. De mi fino objasni sta jr to od A do ž?
dakle nemaš odgovor kako zamjeniti titinu instalaciju i bakarne parice u 98% domaćinstava, ok onda je polemika suvišna!!
zateznistub

#40999 Re: BHTelecom All About

Post by zateznistub »

SerijeSync wrote:
dakle nemaš odgovor kako zamjeniti titinu instalaciju i bakarne parice u 98% domaćinstava, ok onda je polemika suvišna!!
Bez zelje da ulazim u polemiku, parice i instalacije u domacinstvima nisu vlasnistvo ni odgovrnost BHT-a...ostalo je sve novo i moderno...
made_in_sarajevo

#41000 Re: BHTelecom All About

Kao sto rece zatezni, ljudo optiku pustili do zgrade, neka novogradnja ima optiku i u stanu,a inace instalacija veze sa telekomom nema. Oni to koriste samo, oni su zajebavali LOL oko toga,a nisu smjeli. Ja se slazem da bi najbolje bilo da svi optiku imamo u stanovima ali ne moze. Opet se moze pojacati parica, dati vdsl i da imas uslugu. Sad ne kontam kakva je to modernizacija od A do Ž? Isti je to posao koji i telemach ima sa modernizacijom pa.ne kontam kako je telemach moderan,a telekom nije?
Locked