U Mediamarktu u Njemačkoj se ne može kupiti otključan iPhone, upravo iz razloga koje sam prethodno naveo.nemezis wrote:Možeš li to argumentovati a ne "svakome je jasno"? Koji PROPIS zabranjuje bilo kojoj firmi da ode u Njemačku recimo u Mediamarkt i kupi 1000 iPhone-a, plati carinu i porez i radi sa tim telefonom šta god želi? Šta je to "šverc" (po zakonu ne po osjećaju)?Saka wrote:Svaki sudski proces košta i to puno. Ovdje se ne radi o količinama koje bi bile isplative Apple-u da nešto pokreće. BHT je nabavio nekih hiljadu uređaja što je na razini običnog švercera. A kome je u interesu vjerovatno će ih prijaviti mada sumnjam da će nekad biti šta od toga. Ali svakome sa malo mozga je jasno da je ovo klasični šverc.
BHTelecom All About
Moderator: Benq
-
Saka
#15526 Re: BHTelecom All About
Last edited by Saka on 06/08/2013 00:33, edited 1 time in total.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#15527 Re: BHTelecom All About
Druze, da te pitam pa odgovori a nemoj zazmiriti na pitanje. Zasto BHT ne razglasi na svim mjestima da daje iPhone uz taj i taj paket i zasto ga nema na http://www.bhtelecom.ba/mobiteli.htmliceman2010 wrote:Ispade da ne smijes kupiti iPhone u HR i donijeti u BiH jer si odmah sitni svercer koji krsi zakon. Zasto ne smijes kupiti iPhone u HR? Zato sto Apple nema predstavnistvo u BiH.KvaziExpert wrote:Dobro, a kakva je procedura da iPhone dođe legalno u .BA, vidim ima u HR? Jesmo li baš zanemarljivo tržište?![]()
![]()
Jos samo da napise da moras pokazati pasos kada kupujes iPhone.
A jos da ga ne daj Boze poklonis nekome???? E tek si onda na zubu Apple-a koji te moze i tuziti, ali ne brini nece jer mu je mrsko. Pazi, da te tuzi zato sto si kupio njegov proizvod koji on prodaje?! Hallo!!! Pa svi se slomise da reklamiraju svoje proizvode i da ih tusnu u sto vecem broju, samo eto Apple moze (ali mu se neda) da te tuzi sto si kupio ono sto on prodaje. Cirkus logika.
Cega se boje pa "ispod pulta" prodaju tj poklanjaju iphone !?
-
rizibizi
#15528 Re: BHTelecom All About
Ma hebo ajfon ko ima para ode pa ga ko hadzija kesne i vista u padze a ne da ceka telekom da mu "pokloni".Nego pitanje,buraz konta uzeti onaj student plus 1 ili 2 treba li sta dodatno traziti,pitati,obratiti paznju?Ono nesto tipa za 3 km mjesecno dobijes jos mb saobracaja ili nesto sl.?Mobitel koliko znam ne moze kupiti u prva tri mjeseca?
-
nemezis
#15529 Re: BHTelecom All About
Ne znam zašto takav ton. Pitao sam za ZAKON koji to brani. To što tebi izgleda kao "šverc" ne znači da to i jeste.Saka wrote:U Mediamarktu u Njemačkoj se ne može kupiti otključan iPhone, upravo iz razloga koje sam prethodno naveo. Da si nekad mrdnuo dupe izvan svoje selendre znao bi to pa ne bi palamudio gluposti po forumima.nemezis wrote:Možeš li to argumentovati a ne "svakome je jasno"? Koji PROPIS zabranjuje bilo kojoj firmi da ode u Njemačku recimo u Mediamarkt i kupi 1000 iPhone-a, plati carinu i porez i radi sa tim telefonom šta god želi? Šta je to "šverc" (po zakonu ne po osjećaju)?Saka wrote:Svaki sudski proces košta i to puno. Ovdje se ne radi o količinama koje bi bile isplative Apple-u da nešto pokreće. BHT je nabavio nekih hiljadu uređaja što je na razini običnog švercera. A kome je u interesu vjerovatno će ih prijaviti mada sumnjam da će nekad biti šta od toga. Ali svakome sa malo mozga je jasno da je ovo klasični šverc.
Ovo za selendru, ne želim se spustiti na taj nivo.
A ovo za otključane iPhone, raspitaj se malo.
- Joe McCarthy
#15530 Re: BHTelecom All About
Ja koliko sam razumio iz jedne diskusije na Tom's Hardware, BHT ili bilo koje drugo nelincensirano treće pravno lice nesmje reklamirati da ima Apple proizvode u ponudi bez pisane potvrde Apple-a zato što malo tržište poput našeg "tarnišuje repjutejšon" navedeni Kalefornijskih debila.nemezis wrote:Možeš li to argumentovati a ne "svakome je jasno"? Koji PROPIS zabranjuje bilo kojoj firmi da ode u Njemačku recimo u Mediamarkt i kupi 1000 iPhone-a, plati carinu i porez i radi sa tim telefonom šta god želi? Šta je to "šverc" (po zakonu ne po osjećaju)?Saka wrote:Svaki sudski proces košta i to puno. Ovdje se ne radi o količinama koje bi bile isplative Apple-u da nešto pokreće. BHT je nabavio nekih hiljadu uređaja što je na razini običnog švercera. A kome je u interesu vjerovatno će ih prijaviti mada sumnjam da će nekad biti šta od toga. Ali svakome sa malo mozga je jasno da je ovo klasični šverc.iceman2010 wrote:
Svega po malo. Nego de ti to meni malo pojasni oko Apple-a. To nesto kao imam politiku, ali je necu provoditi jer mi je mrsko i jer su oni mali. Kao BHT nema dovoljno dusmana koji ne bi odmah poletili da to prijave. Eto ti si strucnjak za te stvari, pisi email Apple-u i tako to.
To je neka retardirana snobska kultura koja će odumrijeti sa jačanjem konkurencije iOSu (sa prvenstvom WindowsPhone koje flagshipuje Nokija) i opadanjem potražnje u Kini.
- van helsing
#15531 Re: BHTelecom All About
T-com u HR je vrtio reklame za iphone 4 ili 4s kada se pojavio na trzistu,da se moze dobiti na ugovor uz neku tarifnu opciju.
Al razvukla se tema o iphonu u BH Telecomu,nigde kraja.
Elem,promijenio sam mojatv full u mojatv phone,jedino sto sam vidio da sam izgubio od pogodnosti su onih 10 km poziva prema mobilnoj mrezi.
Za sada koristim wireless od komsije
Ne mogu da se odlucim izmedju telemach mmds interneta i HS kablovskog interneta..
Tapatalk 2
Elem,promijenio sam mojatv full u mojatv phone,jedino sto sam vidio da sam izgubio od pogodnosti su onih 10 km poziva prema mobilnoj mrezi.
Ne mogu da se odlucim izmedju telemach mmds interneta i HS kablovskog interneta..
Tapatalk 2
- van helsing
#15532 Re: BHTelecom All About
T-com u HR je vrtio reklame za iphone 4 ili 4s kada se pojavio na trzistu,da se moze dobiti na ugovor uz neku tarifnu opciju.
Tapatalk 2
Tapatalk 2
-
nemezis
#15533 Re: BHTelecom All About
To je jasno. Ma koliko zvučalo čudno, registrovana trgovačka marka se ne smije reklamirati bez dozvole vlasnika. Zato telekom i ne reklamira iPhone. Ovdje je priča o tome da li je krivično djelo ili šverc kupiti iPhone, platiti carinu i porez a zatim raditi sa njim šta ti je volja, bilo da je to pokloniti, prodati ili bilo šta drugo.Joe McCarthy wrote:Ja koliko sam razumio iz jedne diskusije na Tom's Hardware, BHT ili bilo koje drugo nelincensirano treće pravno lice nesmje reklamirati da ima Apple proizvode u ponudi bez pisane potvrde Apple-a zato što malo tržište poput našeg "tarnišuje repjutejšon" navedeni Kalefornijskih debila.nemezis wrote:Možeš li to argumentovati a ne "svakome je jasno"? Koji PROPIS zabranjuje bilo kojoj firmi da ode u Njemačku recimo u Mediamarkt i kupi 1000 iPhone-a, plati carinu i porez i radi sa tim telefonom šta god želi? Šta je to "šverc" (po zakonu ne po osjećaju)?Saka wrote: Svaki sudski proces košta i to puno. Ovdje se ne radi o količinama koje bi bile isplative Apple-u da nešto pokreće. BHT je nabavio nekih hiljadu uređaja što je na razini običnog švercera. A kome je u interesu vjerovatno će ih prijaviti mada sumnjam da će nekad biti šta od toga. Ali svakome sa malo mozga je jasno da je ovo klasični šverc.
To je neka retardirana snobska kultura koja će odumrijeti sa jačanjem konkurencije iOSu (sa prvenstvom WindowsPhone koje flagshipuje Nokija) i opadanjem potražnje u Kini.
-
Saka
#15534 Re: BHTelecom All About
Izvinjavam se za ton, trpio sam napade i uvrede pojedinih BH Telecom fanboy-a pa se kola na tebi slomila.nemezis wrote:Ne znam zašto takav ton. Pitao sam za ZAKON koji to brani. To što tebi izgleda kao "šverc" ne znači da to i jeste.Saka wrote:U Mediamarktu u Njemačkoj se ne može kupiti otključan iPhone, upravo iz razloga koje sam prethodno naveo. Da si nekad mrdnuo dupe izvan svoje selendre znao bi to pa ne bi palamudio gluposti po forumima.nemezis wrote:Možeš li to argumentovati a ne "svakome je jasno"? Koji PROPIS zabranjuje bilo kojoj firmi da ode u Njemačku recimo u Mediamarkt i kupi 1000 iPhone-a, plati carinu i porez i radi sa tim telefonom šta god želi? Šta je to "šverc" (po zakonu ne po osjećaju)?
Ovo za selendru, ne želim se spustiti na taj nivo.
A ovo za otključane iPhone, raspitaj se malo.
iPhone nije čokolada s čim su ga neki ranije poredili pa da je Apple-u stalo da proda đuture što više. Kad kupiš iPhone korisniku se mora pružiti i podrška i garancija i servis, da bi poslije zadovoljan došao ponovo. Zato Apple ne dozvoljava svakome da prodaje iPhone. Zakoni postoje, između ostalog se može pozvati na trademark i copyright (zakone o autorskim i srodnim pravima) ako bi preprodavac reklamirao proizvode pod zaštićenim logotipom Apple i iPhone.
Što se tiče Mediamarkta, u pravu si, oni su dobili dozvolu da prodaju iPhone u Njemačkoj. A inače u sličnim prodavnicama elektronike možeš kupiti iPad, iPod i sl., ponegdje iPhone sa ugovorom, ali ne i otključan.
-
nemezis
#15535 Re: BHTelecom All About
Da, vidim ovdje često neargumentovanu raspravu. Sa obje strane.Saka wrote:Izvinjavam se za ton, trpio sam napade i uvrede pojedinih BH Telecom fanboy-a pa se kola na tebi slomila.
Da, može se pozvati na pomenute zakone u slučaju reklamiranja, kao što sam već ranije napisao. Zato telekom i ne reklamira iPhone. Ali neozbiljno je to što telekom radi nazivati krivičnom djelom jer to nije zabranjeno.Saka wrote:iPhone nije čokolada s čim su ga neki ranije poredili pa da je Apple-u stalo da proda đuture što više. Kad kupiš iPhone korisniku se mora pružiti i podrška i garancija i servis, da bi poslije zadovoljan došao ponovo. Zato Apple ne dozvoljava svakome da prodaje iPhone. Zakoni postoje, između ostalog se može pozvati na trademark i copyright (zakone o autorskim i srodnim pravima) ako bi preprodavac reklamirao proizvode pod zaštićenim logotipom Apple i iPhone.
Znam ja to, putovao sam par puta izvan svog sela.Saka wrote:Što se tiče Mediamarkta, u pravu si, oni su dobili dozvolu da prodaju iPhone u Njemačkoj. A inače u sličnim prodavnicama elektronike možeš kupiti iPad, iPod i sl., ponegdje iPhone sa ugovorom, ali ne i otključan.
-
Saka
#15536 Re: BHTelecom All About
Nisam ja ni tvrdio da je krivično djelo, to je Avaz napisao. Ali jeste u najmanju ruku obmana mušterija jer su državni operater a prodaju iPhone bez dozvole, bez zvanične podrške i garancije. Ima garancija u vidu zamjene ali to isto daju i šverceri na čaršiji pa se BH Telecom od njih ni u čemu ne razlikuje.nemezis wrote:Da, može se pozvati na pomenute zakone u slučaju reklamiranja, kao što sam već ranije napisao. Zato telekom i ne reklamira iPhone. Ali neozbiljno je to što telekom radi nazivati krivičnom djelom jer to nije zabranjeno.
- _Reds_
#15537 Re: BHTelecom All About
Pitam je tebe u cemu je to krajnji korisnik zakinut ?? Pokvari mu se telefon, i dobice novi, po njega jos bolje, nece se peglati sa servisima.Saka wrote:Nisam ja ni tvrdio da je krivično djelo, to je Avaz napisao. Ali jeste u najmanju ruku obmana mušterija jer su državni operater a prodaju iPhone bez dozvole, bez zvanične podrške i garancije. Ima garancija u vidu zamjene ali to isto daju i šverceri na čaršiji pa se BH Telecom od njih ni u čemu ne razlikuje.nemezis wrote:Da, može se pozvati na pomenute zakone u slučaju reklamiranja, kao što sam već ranije napisao. Zato telekom i ne reklamira iPhone. Ali neozbiljno je to što telekom radi nazivati krivičnom djelom jer to nije zabranjeno.
Izvini, ali ja ma koliko želio uopće ne shvatam šta si ti nama htio da kažeš ovdje.
De ti meni samo reci ko je u ovoj priči zakinut, pa da zna, da može tužiti BHT.
-
nemezis
#15538 Re: BHTelecom All About
Mislim da smo utvrdili da mu ne treba dozvola da prodaje. Slažeš li se ili da idemo ponovo? Dalje smo utvrdili da ih čak ne prodaje nego poklanja ili daje na korištenje. U slučaju kvara mijenjaju novim. Znači ima garanciju. O zamjeni iPhone-a kod čaršijskih švercera ne mogu od smijeha.Saka wrote:Nisam ja ni tvrdio da je krivično djelo, to je Avaz napisao. Ali jeste u najmanju ruku obmana mušterija jer su državni operater a prodaju iPhone bez dozvole, bez zvanične podrške i garancije. Ima garancija u vidu zamjene ali to isto daju i šverceri na čaršiji pa se BH Telecom od njih ni u čemu ne razlikuje.
Na kraju svega, u čemu se sastoji ta obmana kupca koji to sve zna? Obmana je takodje definisana u zakonu.
-
neki
#15539 Re: BHTelecom All About
Ovdje je nekima izgleda krivo sto bhtelecom prodaje iphone...
- adnandus
#15540 Re: BHTelecom All About
Saka wrote:Nisam ja ni tvrdio da je krivično djelo, to je Avaz napisao. Ali jeste u najmanju ruku obmana mušterija jer su državni operater a prodaju iPhone bez dozvole, bez zvanične podrške i garancije. Ima garancija u vidu zamjene ali to isto daju i šverceri na čaršiji pa se BH Telecom od njih ni u čemu ne razlikuje.nemezis wrote:Da, može se pozvati na pomenute zakone u slučaju reklamiranja, kao što sam već ranije napisao. Zato telekom i ne reklamira iPhone. Ali neozbiljno je to što telekom radi nazivati krivičnom djelom jer to nije zabranjeno.
Jooooo teze
- mousstapha
#15541 Re: BHTelecom All About
Mislis poklanja?neki wrote:Ovdje je nekima izgleda krivo sto bhtelecom prodaje iphone...
-
Saka
#15542 Re: BHTelecom All About
Treba mu dozvola da prodaje, u suprotnom je svercer kao sto je ovdje slucaj. Nije striktno krivicno djelo jer ne reklamira javno ali jeste prodaja ispod ruke. Itekako prodaje jer moras ispuniti uslove iz ugovora. Nista se tu ne poklanja. Nema garanciju po zakonu, nema rezervne dijelove ni podrsku. I carsijaneri ce ti zamijeniti telefon ako nije ispravan (mislim radnje na carsiji, ne ulicni prodavaci). Znaci ne slazemo se, ali da ne bismo ponavljali u nedogled...nemezis wrote:Mislim da smo utvrdili da mu ne treba dozvola da prodaje. Slažeš li se ili da idemo ponovo? Dalje smo utvrdili da ih čak ne prodaje nego poklanja ili daje na korištenje. U slučaju kvara mijenjaju novim. Znači ima garanciju. O zamjeni iPhone-a kod čaršijskih švercera ne mogu od smijeha.Saka wrote:Nisam ja ni tvrdio da je krivično djelo, to je Avaz napisao. Ali jeste u najmanju ruku obmana mušterija jer su državni operater a prodaju iPhone bez dozvole, bez zvanične podrške i garancije. Ima garancija u vidu zamjene ali to isto daju i šverceri na čaršiji pa se BH Telecom od njih ni u čemu ne razlikuje.
Na kraju svega, u čemu se sastoji ta obmana kupca koji to sve zna? Obmana je takodje definisana u zakonu.
-
nemezis
#15543 Re: BHTelecom All About
Ja opet ozbiljno pitam, na osnovu čega tvrdiš da mu treba dozvola Apple-a da prodaje iPhone? Koji zakon je prekršen?Saka wrote:Treba mu dozvola da prodaje, u suprotnom je svercer kao sto je ovdje slucaj.
A šta je to "prodaja ispod ruke"?Saka wrote:Nije striktno krivicno djelo jer ne reklamira javno ali jeste prodaja ispod ruke.
Vidi, ako telekom poklanja telefon, na osnovu čega ti taj formalno pravni akt poklona proglašavaš prodajom? Imaš li neko uporište ili samo onako pričaš kako to tebi izgleda?Saka wrote:Itekako prodaje jer moras ispuniti uslove iz ugovora. Nista se tu ne poklanja.
A šta je to "garancija po zakonu"? Garancija je izjava da će uredjaj funkcionisati ispravno u odredjenom vremenskim roku i da će u slučaju kvara biti zamijenjen novim (jer nemaju servis). Šta fali ovome?Saka wrote: Nema garanciju po zakonu, nema rezervne dijelove ni podrsku. I carsijaneri ce ti zamijeniti telefon ako nije ispravan (mislim radnje na carsiji, ne ulicni prodavaci).
Da, ne slažemo se, ali mislim da sam ja makar malo bolje obrazložio svoj stav. Ti nastupaš hejterski.Saka wrote:Znaci ne slazemo se, ali da ne bismo ponavljali u nedogled...
- Tiger 033
#15544 Re: BHTelecom All About
Đe'š ba napisat kako BHtelekom prodaje ispod pultaSaka wrote:Nisam ja ni tvrdio da je krivično djelo, to je Avaz napisao. Ali jeste u najmanju ruku obmana mušterija jer su državni operater a prodaju iPhone bez dozvole, bez zvanične podrške i garancije. Ima garancija u vidu zamjene ali to isto daju i šverceri na čaršiji pa se BH Telecom od njih ni u čemu ne razlikuje.
-
GaRGa
#15545 Re: BHTelecom All About
fakat klix.ba je dokaz da je nekim lakse metar u guzicu nego centimetar u glavu...
- _Reds_
#15546 Re: BHTelecom All About
I tebi treba malo obrazovanja. Telekom ne smije javno reklamirati IPhone, reklamiranje je i objavljivanje na web stranici. I ti mozes biti podoban, plati 99 KM mjesecno i dobices.Tiger 033 wrote:Đe'š ba napisat kako BHtelekom prodaje ispod pultaSaka wrote:Nisam ja ni tvrdio da je krivično djelo, to je Avaz napisao. Ali jeste u najmanju ruku obmana mušterija jer su državni operater a prodaju iPhone bez dozvole, bez zvanične podrške i garancije. Ima garancija u vidu zamjene ali to isto daju i šverceri na čaršiji pa se BH Telecom od njih ni u čemu ne razlikuje.pa ne znam stvarno si ZAISTA
to je nasa "drustveno odgovorna" firma
docice vrlo brzo vakat kad ce ovi telekomovi uHljebaši koji ovako zucno brane telekom traziti glavi selameta (sto im ni u kojem slucaju NE zelim,ali vrlo blizu je taj scenarij...poznajem ljude koji su skontali sta se sprema *citaj dobili HABER* pa su vjerovali ili NE napustili firmu i nasli druge poslove, a vecina je otisla vani...sad ocekujem da se jave one TUKE koje ce reci nasali "bolji" posao
) drug moj ja sam to odavno znao da podobni mogu dobiti iPhone...evo ja sad pitam "znalce" zasto telekom javno NE prodaje iPhone ako je sve OK i ako nije za "podobne" ,zasto je samo određeni broj ljudi znao za ovu mogucnost , zasto NEma bilo kakve informacije na sajtu bhtelekoma ili ce se u međuvremenu pojaviti jer je uslovno receno procurila informacija
- SEYOboy
#15547 Re: BHTelecom All About
uskoro mi ističe ugovor od 2 godine za moju tv. zanima me koja je procedura za odjavu usluge i ostaje li meni u vlasništvu oprema (resiver, ruter,..)
-
iceman2010
#15548 Re: BHTelecom All About
Mozda zato sto ne daje samo iPhone. U tom paketu mozes dobiti i neki drugi mobitel po zelji. A mozda je i ovo sto Reds pise.un1ted wrote:Druze, da te pitam pa odgovori a nemoj zazmiriti na pitanje. Zasto BHT ne razglasi na svim mjestima da daje iPhone uz taj i taj paket i zasto ga nema na http://www.bhtelecom.ba/mobiteli.htmliceman2010 wrote:Ispade da ne smijes kupiti iPhone u HR i donijeti u BiH jer si odmah sitni svercer koji krsi zakon. Zasto ne smijes kupiti iPhone u HR? Zato sto Apple nema predstavnistvo u BiH.KvaziExpert wrote:Dobro, a kakva je procedura da iPhone dođe legalno u .BA, vidim ima u HR? Jesmo li baš zanemarljivo tržište?![]()
![]()
Jos samo da napise da moras pokazati pasos kada kupujes iPhone.
A jos da ga ne daj Boze poklonis nekome???? E tek si onda na zubu Apple-a koji te moze i tuziti, ali ne brini nece jer mu je mrsko. Pazi, da te tuzi zato sto si kupio njegov proizvod koji on prodaje?! Hallo!!! Pa svi se slomise da reklamiraju svoje proizvode i da ih tusnu u sto vecem broju, samo eto Apple moze (ali mu se neda) da te tuzi sto si kupio ono sto on prodaje. Cirkus logika.
Cega se boje pa "ispod pulta" prodaju tj poklanjaju iphone !?
-
nemezis
#15549 Re: BHTelecom All About
Majke ti, pročita li ti išta od napisanog ili onako samo da nešto kažeš?Tiger 033 wrote:...
- Tiger 033
#15550 Re: BHTelecom All About
Iskreno nisam citao sve komentare...ali NE bi vjerov'o sta sve znam vezano za telekom,nije ono tipa "cula rekla kazala"...NE zaHebajem se kad ovo kazem tj. napisemnemezis wrote:Majke ti, pročita li ti išta od napisanog ili onako samo da nešto kažeš?
p.s. nekad kad citam ove komentare tacno se GROHOTOM smijem...al' NEJSE bit' ce bolje
Last edited by Tiger 033 on 06/08/2013 13:44, edited 1 time in total.