Android OS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Mr.Sojic

#8501 Re: Android OS

Post by Mr.Sojic »

Katastrofa za korisnike: Sigurnosnim propustom ugroženo oko 900 MILIJUNA Androida!

Otkriven je novi opasan sigurnosni propust u Googleovom mobilnom operativnom sustavu Android putem kojeg bi hakeri mogli pristupiti podacima na mobilnim telefonima, dokopati se lozinki i preuzeti kontrolu nad svim funkcijama telefona – uključujući obavljanje telefonskih poziva, snimanje poziva, slanje SMS poruka i pokretanje kamere.

Ono što je naročito opasno jest da se ovaj propust odnosi na sve Androide koji su se pojavili na tržištu u posljednje četiri godine te je riječ o čak oko 900 milijuna pametnih telefona. Prema riječima Jeffa Forristala iz kompanije Bluebox koja je otkrila navedeni problem, ovaj je propust nastao zbog načina na koji se aplikacije odobravaju i verificiraju te aplikacije koje se čine sasvim normalne i sigurne Googleu Play, inženjerima i korisnicima, mogu u sebi imati maliciozni kod koji će hakerima omogućiti preuzimanje svih funkcija telefona.

Googleovci još ne žele komentirati ove informacije, a iz Bluebooxa upozoravaju korisnike da budu jako oprezni prilikom instaliranja aplikacija na svoje telefone te preporučuju instaliranje aplikacija samo s Googlea Play – iako niti to ne garantira savršenu sigurnost.
:lol: :lol: :lol: :lol: :oops:

p.s. @chacki vidi ovo :lol: :lol: :lol: :lol:
marshall_bug

#8502 Re: Android OS

Post by marshall_bug »

Zhìxin wrote:Samsungov stock rom je smeće koje laga i mnogo je ružno za oko. Ima perfektnih Samsung stock base romova koji funkcionišu daleko bolje od pomenutog stock smeća(tipa Omega, Sotomax, Android Revolution itd...) i imaju bolji battery life.
Sad recimo ima raje kojoj ne smeta traljavost i lagganje stock rom i oni ga koriste, nemam ništa protiv toga. Kad vidim one Music Hub, Video Hub i slične bloatware pozli mi :D

Meni je na S3 bio Sotomax 4.2.2 i oduševio me, stock style. Sada sam stavio Android Revolution v28 4.1.2(stock style) + VRT J B Domination v2.0.2 i sve funkcioniše bezprijekorno.
Od 4.1 Androida samsungov stock izgleda poprilicno dobro, a sto ce tice lag-a to mi se nije desavalo na zadnja 3 mobitela od kojih su svi bili Samsung tako da to sa stock rom-vima ne pije vode. Ja sam probao i rekao nikad vise.
Nemojte govoriti da nesto ne valja ili da je losije od custom rom-ova samo zato sto custom radi malo brze a ima milion drugih problema, i dobijas po 10 update-a svake sedmice.
febo_acm

#8503 Re: Android OS

Post by febo_acm »

marshall_bug wrote: Od 4.1 Androida samsungov stock izgleda poprilicno dobro, a sto ce tice lag-a to mi se nije desavalo na zadnja 3 mobitela od kojih su svi bili Samsung tako da to sa stock rom-vima ne pije vode. Ja sam probao i rekao nikad vise.
Nemojte govoriti da nesto ne valja ili da je losije od custom rom-ova samo zato sto custom radi malo brze a ima milion drugih problema, i dobijas po 10 update-a svake sedmice.
Ja koji imam S3 i iPhone 4S ne mogu da se pomirim sa Samsung stock izgledom, možda je do mene. Uglavnom, ne mogu. To su opet tvoja iskustva, a moja su drugačija. Ne znam koji si rom koristio i dobijao po 10 updatea svake sedmice, ali na većini romova to nema. Ne računam nightly release. Mene kada bude zanimao stock look ja ću se riješiti Androida i koristiti samo iPhone.
lozze

#8504 Re: Android OS

Post by lozze »

BadBoy wrote:@lozze ti si brate najvjerovatnije izgubio IMEI broj kada si flashovao firmware. Dešava se i mislim da se može vratiti nekako, proguglaj na XDA "imei number lost" za tvoj telefon. Zato inače treba raditi backup EFS foldera.

@Zhixin ružan ti font taj jarane :D
Nakon peglanja sigurno 5 sati vise nisam imao ideje sta dalje,odem na skenderiju da mi poprave kvar i ta me muzika kostala 30KM za pola sata rada,uglavnom frajer kaze da mi se promjenio serijski broj mobitela i da ga je on vratio,nidje veze al eto...uglavnom ima neka caka kako da se vrati u normalno stanje mob,al posto to ne znam jbg

sad mi se neda vise zamjeniti ROM,jer sam imao taj peh da mi se telefon cudno ponasa, i na neki nacin zakljuca, samo officialna verzija dolazi u obzir
BadBoy

#8505 Re: Android OS

Post by BadBoy »

Pa da, serijski ili IMEI broj, dobro sam dijagnosticirao :D
lozze

#8506 Re: Android OS

Post by lozze »

BadBoy wrote:Pa da, serijski ili IMEI broj, dobro sam dijagnosticirao :D
nemas pojma kako me kopka sta je uradio i to rijesio :D radi jebenog weather widgeta i transparent status bara ja sam radio novi rom, i eto zao mi 30KM,al jebat ga

sad sam uradio i backup IMEI/EFS file-a pa se nadam ako mi se nekad opet dalo praviti novi rom da mi se ne desi ista stvar
PIMP-Meister-2000

#8507 Re: Android OS

Post by PIMP-Meister-2000 »

lozze wrote:
nemas pojma kako me kopka sta je uradio i to rijesio :D radi jebenog weather widgeta i transparent status bara ja sam radio novi rom, i eto zao mi 30KM,al jebat ga

sad sam uradio i backup IMEI/EFS file-a pa se nadam ako mi se nekad opet dalo praviti novi rom da mi se ne desi ista stvar
Gledaj i plači za šta si dao 30 kermi! :mrgreen:

Elem, poenta priče:

http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1314719

https://play.google.com/store/apps/deta ... ddev.ktool

Instalirajte ovo čudo, opalite "backup EFS to /sdcard/..." i flešajte bez brige! :thumbup:
Emir087

#8508 Re: Android OS

Post by Emir087 »

Pozz svima...nemam stvarno vremena pretrazivati forum samo da provjerim jeli neko imao problema sa sony mobitelima slicnih problemu koji ja imam...

Jednostavno htio da otkljucam mobitel i malo ko posvjetli ekran(al i dalje crn) i nista se ne desi...sad sta god da radim ekran crn..imam osjecaj da sve ostalo funkcionise normalno al ekran crn..ako pritisnem tipke sa strane ekran malo posvjetli i to je to...

Kod mene je xperia S
made_in_sarajevo

#8509 Re: Android OS

Post by made_in_sarajevo »

zna li neko kako da rijesim problem sa javljanjem na pozive? nekad mi samo vibrira,pise ko zove ali kad se javim ne cujem nista, onda krene melodije da zvoni i tek onda cujem onog sto me zvao,a za to vrijeme taj drugi cuje neke zvukove kao da krci nesto. nekad se zna desiti da mi krene melodija ali ako se javim kao da zaledi,melodije i dalje ide i par sekundi ne mogu da cujem nista niti da pricam. mobitel je sony xperia P
febo_acm

#8510 Re: Android OS

Post by febo_acm »

BadBoy wrote: @Zhixin ružan ti font taj jarane :D
Ja ne mogu bez ovog fonta :D
Nermin_BH

#8511 Re: Android OS

Post by Nermin_BH »

Emir087 wrote:Pozz svima...nemam stvarno vremena pretrazivati forum samo da provjerim jeli neko imao problema sa sony mobitelima slicnih problemu koji ja imam...

Jednostavno htio da otkljucam mobitel i malo ko posvjetli ekran(al i dalje crn) i nista se ne desi...sad sta god da radim ekran crn..imam osjecaj da sve ostalo funkcionise normalno al ekran crn..ako pritisnem tipke sa strane ekran malo posvjetli i to je to...

Kod mene je xperia S
Već su pričali na nekoj temi u vezi toga. To je fabricka greška moraš uraditi hard reset kako bi radilo ok.
PIMP-Meister-2000

#8512 Re: Android OS

Post by PIMP-Meister-2000 »

I dok dušmani likuju, google i android haraju i američkim tržištem:
White Nexus 4 sells out, no longer available on Google Play

Image

If you've been putting off buying a white Nexus 4, be ready to wallow in regret: you've missed your chance to get one straight from Google Play. Both the 8GB and 16GB versions are "no longer available for sale," a little more than a month after the company's online store started carrying them. A Google spokesperson told us that the alabaster phone has indeed sold out, and that the Play Store won't carry it again, as it was a limited edition release. All's not lost, though -- T-Mobile still sells the white Nexus 4, but you'll pay a slight premium for it.
http://www.engadget.com/2013/07/04/whit ... ogle-play/
Last edited by PIMP-Meister-2000 on 05/07/2013 21:23, edited 1 time in total.
Kal El

#8513 Re: Android OS

Post by Kal El »

Nermin_BH wrote:
Emir087 wrote:Pozz svima...nemam stvarno vremena pretrazivati forum samo da provjerim jeli neko imao problema sa sony mobitelima slicnih problemu koji ja imam...

Kod mene je xperia S
Već su pričali na nekoj temi u vezi toga. To je fabricka greška moraš uraditi hard reset kako bi radilo ok.
Meni se to desilo,prebrzo se zagrijavao,onda vise nije htio da se puni/ukljuci...i vratio ga u BHT i nakon 2sed. dosao novi XS iz mostara..

A Hard reset se radi ovako : drzis Power Button i volumen up zajedno dok ne osjetis duzu vibraciju

Sent from my LT26i using Tapatalk 4 Beta
Kal El

#8514 Re: Android OS

Post by Kal El »

Niko mi ne rece gdje otkljucati bootloadet u Sarajevu? :/

Emir087

#8515 Re: Android OS

Post by Emir087 »

Kal El wrote:
Nermin_BH wrote:

Kod mene je xperia S
Meni se to desilo,prebrzo se zagrijavao,onda vise nije htio da se puni/ukljuci...i vratio ga u BHT i nakon 2sed. dosao novi XS iz mostara..

A Hard reset se radi ovako : drzis Power Button i volumen up zajedno dok ne osjetis duzu vibraciju

Radio sam taj hard reset al nista ne mjenja....a ako je garancija godinu dana u bh telecomu meni je istekla prije 15ak dana onda... :roll:
jahh

#8516 Re: Android OS

Post by jahh »

Kal El wrote:Niko mi ne rece gdje otkljucati bootloadet u Sarajevu? :/

http://www.pik.ba/usluga/4909/android-telefoni-i-tableti-popravak-update-rootanje-i-instaliranje-novog-software-a/
zunasasa

#8517 Re: Android OS

Post by zunasasa »

Molim za pomoc oko aplikacije za citanje knjiga u PDF formatu, skidao sam u Google play svakakve aplikacije, ali problem je sto se nemogu povecati slova a da ostanu preko ekrana mislim na lijevu i desnu stranu displeja.
lozze

#8518 Re: Android OS

Post by lozze »

PIMP-Meister-2000 wrote:
lozze wrote:

Gledaj i plači za šta si dao 30 kermi! :mrgreen:

Elem, poenta priče:

http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1314719

https://play.google.com/store/apps/deta ... ddev.ktool

Instalirajte ovo čudo, opalite "backup EFS to /sdcard/..." i flešajte bez brige! :thumbup:
vec sam ja to sad uradio,medjutim prije nego sam instalirao nisam imao backup ovog IMEI i zato nisam imao mogucnost da vratim,al fakat ako je ovo to onda je bezobrazan maksimalno za sta je uzeo toliko para,al jebi ga da si prije procita post i meni pomogao dobro bi bilo :D
saznao sam i ja kasno da trebam ovaj backup uraditi,al jbg na greskama se uci
ifus

#8519 Re: Android OS

Post by ifus »

zunasasa wrote:Molim za pomoc oko aplikacije za citanje knjiga u PDF formatu, skidao sam u Google play svakakve aplikacije, ali problem je sto se nemogu povecati slova a da ostanu preko ekrana mislim na lijevu i desnu stranu displeja.
Instaliraj Kindle, prebaci .pdf u .mobi preko nekog programa na kompjuteru, npr. Calibre i uzivaj.
TheWatcher

#8520 Re: Android OS

Post by TheWatcher »

koja je najbolja aplikacija za slike na google play :?:
Quaresma

#8521 Re: Android OS

Post by Quaresma »

bolje od QuickPic nema :-D
TheWatcher

#8522 Re: Android OS

Post by TheWatcher »

Quaresma wrote:bolje od QuickPic nema :-D
mislim ono kada uslikam sliku sa kamerom da mogu da se zezam sa slikom :D da dodajem razne stvari (panorame itd) :-D
Quaresma

#8523 Re: Android OS

Post by Quaresma »

ja sam koristio kratko Photo Editor by Aviary i bila je dobra aplikacija, samo sto mi je smetalo ako je te aplikacija, moras skidati one filtere, sto dosadi
TheWatcher

#8524 Re: Android OS

Post by TheWatcher »

Korisnici diljem Europe javljaju kako je njihov HTC One dobio nadogradnju na najnoviju verziju Androida 4.2.2. i to čak samo tri dana nakon što je nadogradnja krenula iz Tajvana. Sami upgrade je težak 417MB, dok je prije nadogradnje potrebno preuzeti manji update od 1.48MB. Za sada samo korisnici iz Rusije, Danske, Švedske, Norveške, Velike Britanije, Finske, Srbije i Rumunjske javljaju da im je stigao update. Dakle ako čitate ovo i živite u Srbiji pogledajte dali vam je stigla nadogradnja, a moguće je da je i ostatak regije dobio nadogradnju ili će stići kroz par dana. Informaciju o novim nadogradnjama možete provjeriti tako da otvorite Postavke > O uređaju > Ažuriranje softvera > Provjeri sada (Settings > About > Software updates > Check now). Android 4.2.2 donosi ispravke većinu poznatih bugova i neka poboljšanja, pa tako više nema crne trake na dnu zaslona koja glumi meni tipku ako aplikacija nije napravljena po zadnjim Android standardima, novi raspored widgeta, dodavanje istih i na lock screen, opcija prikaza postotka baterije u statusnoj traci, quick settings, 6 novih video tema i poboljšani ZOE. Kako doznajemo za vrijeme pisanja ove vijesti, nadogradnja ne dostupna i u Hrvatskoj, dakle trk u postavke i preuzmite nadogradnju.

:thumbup:

e kada ce za sg3 :D

s obzirom da nisam neki strucnjak gt-i9300 (m0xx) sta znaci ovo m0xx u zagradi :?:
Kal El

#8525 Re: Android OS

Post by Kal El »

Emir087 wrote:
Kal El wrote:
Nermin_BH wrote:Već su pričali na nekoj temi u vezi toga. To je fabricka greška moraš uraditi hard reset kako bi radilo ok.

Radio sam taj hard reset al nista ne mjenja....a ako je garancija godinu dana u bh telecomu meni je istekla prije 15ak dana onda... :roll:
Meni je na dvije ,a koliko si mjesecno placao?

Post Reply