Android OS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
shiljak

#501 Re: Android OS

Post by shiljak »

dovoljno je reci da je apple imao iskustva sa operativnim sistemima dok google nije.. ios postoji dosta duze vremena, samo se na iphone-u nalazi ios...

Ja ne vidim zasto bi ios trebao biti bolji, jer ovo sad kakav je adroid (od verzije 2.2, a mozda i starije) nema konkurenciju. Uskoro svak u komsiliku ce imati android dok ios nece (i nakon toliko godina) :D

Isto tako kao da je iphone najbolji dizajn na svjetu i ko god ima ios ima iphone (sto moze dosadit :D) Ima neogranicen broj mobitela za android.. raznih verzija i specifikacija, cijena..

Logicno je da ce android samo rasti kad svaki mobitel ima android... a ios onda moze samo da pada :D
GAU8

#502 Re: Android OS

Post by GAU8 »

shiljak wrote:dovoljno je reci da je apple imao iskustva sa operativnim sistemima dok google nije.. ios postoji dosta duze vremena, samo se na iphone-u nalazi ios...
Google nije ni razvio OS od nule. On je samo posudio vec postojeci, fenomenalan OS
Ne branim niti navijam za Google, samo govorim, kao ispravku.
shiljak wrote:
Ja ne vidim zasto bi ios trebao biti bolji, jer ovo sad kakav je adroid (od verzije 2.2, a mozda i starije) nema konkurenciju. Uskoro svak u komsiliku ce imati android dok ios nece (i nakon toliko godina) :D
Glavni razlog slabe penetracije iOS-a kod nas je pored cijene i to, sto nemamo jos uvijek infrastrukturu, navike korisnika, kao ni servise od kojih "živi" iOS. Imati iPhone u BiH je kao imati i bilo koji drugi "obični" telefon. Prakticno imaš "mrtav" telefon.
Nema iTunesa. AppStore-a i iPhone mozes komotno bacit u kantu, ili se slikati s njim kao sa skupom igračkom.

Naravno može se i jail-break-ati kako bi mogao instalirati aplikacije, no onda cao garancija i customer support.
Jednostavno to je tako sa zatvorenim platformama.
shiljak wrote:
Isto tako kao da je iphone najbolji dizajn na svjetu i ko god ima ios ima iphone (sto moze dosadit :D) Ima neogranicen broj mobitela za android.. raznih verzija i specifikacija, cijena..
Logicno je da ce android samo rasiti kad svaki mobitel ima android... a ios onda moze samo da pada :D
Dzaba, Apple-ova filozofija je takva ta zele totalnu kontrolu i gotovo.
Uvijek na neki nacin to uspiju nametnuti korisnicima koji jedva cekaju jos ... :)
shiljak

#503 Re: Android OS

Post by shiljak »

nije razvio os - koristi linux kernel, tako da je jos bolje nego da je sam pravio nesto (symbian..) :-D
GAU8

#504 Re: Android OS

Post by GAU8 »

shiljak wrote:nije razvio os - koristi linux kernel, tako da je jos bolje nego da je sam pravio nesto (symbian..) :-D
Ma jasta, cemu izmisljati toplu vodu...

Nego da se vratimo temi.
Da li je neko probao busybox?
shiljak

#505 Re: Android OS

Post by shiljak »

meni nestalo ovo na vrhu sto pise "5h 45m 24s ono battery" kod aplikacije "Power Management", kako ga ukljuciti? :D

http://www.android.com/media/screenshots/23power.png
http://www.android.com/media/#android-23#android-30

edit. skonto
Lunizz

#506 Re: Android OS

Post by Lunizz »

GAU8 wrote:
Lunizz wrote:Anfroideri sta od igrica igrate vi trenutno? Ja sam se nasuko na towet defense.Ima li neko preporuciti igricu neku? Htc desireHD
Koji tip igara najvise volis?
Ma igram sve sto moze ubiti dosadu na putu do posla i na poslu.
Trenutno igram Fall down i pokera :mrgreen:
shiljak

#507 Re: Android OS

Post by shiljak »

evo jedan tehnicki problem. Jel moguce da mi tuch screen vise ne prepoznaje prst sto sam ga do sad koristio (zapinje nekao, par puta treba dok ufati) dok sa ovim drugim prstima sve normala radi? Jel do mobitela ili se prst izlizo :D
GAU8

#508 Re: Android OS

Post by GAU8 »

shiljak wrote:evo jedan tehnicki problem. Jel moguce da mi tuch screen vise ne prepoznaje prst sto sam ga do sad koristio (zapinje nekao, par puta treba dok ufati) dok sa ovim drugim prstima sve normala radi? Jel do mobitela ili se prst izlizo :D
operi malo prst
shiljak

#509 Re: Android OS

Post by shiljak »

GAU8 wrote:
shiljak wrote:evo jedan tehnicki problem. Jel moguce da mi tuch screen vise ne prepoznaje prst sto sam ga do sad koristio (zapinje nekao, par puta treba dok ufati) dok sa ovim drugim prstima sve normala radi? Jel do mobitela ili se prst izlizo :D
operi malo prst
ima li koja alternativa :D
GAU8

#510 Re: Android OS

Post by GAU8 »

shiljak wrote:
GAU8 wrote:
operi malo prst
ima li koja alternativa :D
Ne stavljaj prst gdje ne treba :P
GAU8

#511 Re: Android OS

Post by GAU8 »

Lunizz wrote:
GAU8 wrote:
Lunizz wrote:Anfroideri sta od igrica igrate vi trenutno? Ja sam se nasuko na towet defense.Ima li neko preporuciti igricu neku? Htc desireHD
Koji tip igara najvise volis?
Ma igram sve sto moze ubiti dosadu na putu do posla i na poslu.
Trenutno igram Fall down i pokera :mrgreen:
Igra "Moron Test" mi je luda pravo :D

Samo postoji mogucnost da u afektu slupas telefon :D
Rauber

#512 Re: Android OS

Post by Rauber »

@AMD
vidim imamo isti ROM, zanima me imas li nekad problem sa ulaskom u galeriju sa slikama. Meni izbacuje poruku "Aktivnost Album (u aplikaciji album) ne reagira"
Slikama pristupam preko Real Playera :-)

@GAU8
Hvala na preporuci za Launcher, odlican :thumbup:
febo_acm

#513 Re: Android OS

Post by febo_acm »

Rauber wrote:@AMD
vidim imamo isti ROM, zanima me imas li nekad problem sa ulaskom u galeriju sa slikama. Meni izbacuje poruku "Aktivnost Album (u aplikaciji album) ne reagira"

@GAU8
Kod mene je sve OK, nemam tih problema :?
shiljak

#514 Re: Android OS

Post by shiljak »

ios5 kopirao funkcije iz android-a i wp7

u "prevodu" pise sta je kopirano :D
Rauber

#515 Re: Android OS

Post by Rauber »

AMD wrote:
Rauber wrote:@AMD

@GAU8
Kod mene je sve OK, nemam tih problema :?
Nista morat cu staviti neki drugi ili ovaj reinstalirati. Tnx ;)

Nego odakle ste skinuli mape vi koji koristite Igo navigaciju, ja sam skinuo sa thepiratebay torrenta medjutim vidim da nema ulice od tibrine zgrade na stupu (dr.silve rizvanbegovic)
Imal gdje neka novija mape sa tom ulicom.
shiljak

#516 Re: Android OS

Post by shiljak »

ja evo skidam igo sa ove stranice, imaju i mape :-D
http://www.ipmart-forum.com/showthread. ... droid-Maps

evo ovdje pise da je mapa za Bosnu iz 2010 godine (predzadnji post)
http://www.ipmart-forum.it/archive/inde ... 94317.html
Rauber

#517 Re: Android OS

Post by Rauber »

Nista znaci nema ni na toj, ja sam na torrentu nasao cini mi se januar 2011 godine i opet nema te ulice.
shiljak

#518 Re: Android OS

Post by shiljak »

jel moze link za tu mapu iz 2011? :-D
burekodsira

#519 Re: Android OS

Post by burekodsira »

nema vise novijih mapa za iGO koliko znam jer su nestali sa trzista, koristim ga licno i volio bih da se varam ali ...
neo7

#520 Re: Android OS

Post by neo7 »

I ja mislim da nema, npr u zadnjoj mapi koju ja imam nema uopste autoputa :)
radiostar

#521 Re: Android OS

Post by radiostar »

Rauber wrote: Nista morat cu staviti neki drugi ili ovaj reinstalirati. Tnx ;)

Nego odakle ste skinuli mape vi koji koristite Igo navigaciju, ja sam skinuo sa thepiratebay torrenta medjutim vidim da nema ulice od tibrine zgrade na stupu (dr.silve rizvanbegovic)
Imal gdje neka novija mape sa tom ulicom.

tu ulicu nemas ni na interaktivnoj online mapi Sarajeva... ima li neki drugi naziv?

sto se tice mapa za iGo, mapa za BiH koju ja koristim je 'Navigo' mapa iz 10 mjeseca 2010 godine i relativno sam zadovoljan, doduse, moram reci da navigaciju za i ne koristim kad se krecem po Sarajevu, samo sam je par puta testirao... ako je neko hoce nek se javi na pp pa cu poslati mailom
IlijaLadin

#522 Re: Android OS

Post by IlijaLadin »

piplovi, jel ima za galaxy navigacija kakva za preporucit?

fala!

Na iPhoneu koristim iGo. Zadovoljan.
neo7

#523 Re: Android OS

Post by neo7 »

Evo sjetio sam se sta mi treba :D

Neki dan sam vidio neku aplikaciju ali sam zaboravio ime, inace sluz za to da primas poruke i saljes na mobitelu preko svog android broja :S Ne znam kako ali sam tako procitao u opisu :) Inace to bi mi sluzilo kada kucam dugeeee poruke. Hvala
(ne)forumas

#524 Re: Android OS

Post by (ne)forumas »

IlijaLadin wrote:piplovi, jel ima za galaxy navigacija kakva za preporucit?

fala!

Na iPhoneu koristim iGo. Zadovoljan.
posto si vec familijaran sa igo serbez istu mozes koristiti i na galaxy
febo_acm

#525 Re: Android OS

Post by febo_acm »

neo7 wrote:Evo sjetio sam se sta mi treba :D

Neki dan sam vidio neku aplikaciju ali sam zaboravio ime, inace sluz za to da primas poruke i saljes na mobitelu preko svog android broja :S Ne znam kako ali sam tako procitao u opisu :) Inace to bi mi sluzilo kada kucam dugeeee poruke. Hvala
https://market.android.com/details?id=c ... ends.chime Ja znam za ovu, ali treba wifi ili gprs/edge konekcija.
Post Reply