ono sto vecina ne zna ili ne primjeti o aplikacijama je da svaka aplikacija sakuplja smece (cache,data,slike) i da i to zauzima prostor na memoriji telefona i tako je lagano puniIronman1921 wrote:Probat ću da vidim i oko toga.zippoo87 wrote:aplikacija za premjestanje na SD je "link2sd"Ironman1921 wrote: Jedan forumaš me je uputio na aplikaciju koja premješta aplikacije na sd karticu.
I upalim app,odaberem aplikaciju koju zelim premjestiti i udje mi u njen "info",gdje imam samo opcije :prisilno zaustavi,deinstaliraj,obriši međuspremnik i obriši podatke.
Naime,tu bi trebalo negdje biti opcija da se aplikacija premjesti na sd karticu.
Ali izgleda da moj mobilni to ne podržava.
Imam 4 GB prazne sd memorije a ne mogu je nikako iskoristiti i opet mi dolazi obavijest da mi je memorija puna.
Rekao si back-up tool,bili mogao preko toga da sačuvam appove na sd karticu,pa na telefon da ih obrišem i da mi tamo ostanu?
ne znam jesi li napisao koji je telefon i koji android na njemu ali ja imam android 2.2 i na kartici sam napravio novu particiju za aplikacije i bez problema premjestim na karticu aplikacije (naravno ne mogu se sve prebaciti,obicno one koje su vezane za sam sistem)
googlaj malo o pravljenju particije na kartici
Napomenuo bih i da mi mobilni nije rootan ili slično,ništa nikad oko toga nisam dirao,a i ne volim ulaziti u to jer čim znam da gubim garanciju,a mobilni je još uvijek nov,imam par godina garancije.
_________
Što se tiče mog problema,malo sam se zadao u posao,uradio factory reset (prije toga napravio back up nekih aplikacija na sd karticu),i počeo ispočetka.
Dok sam malo sredio račune i podatke od nule,pa sam vratio stari izgled i instalirao ove aplikacije sa back upa.
Onda sam na googleu vidio kako izbaciti ove aplikacije sto dodju uz uredjaj,koje se ne mogu deinstal.
Npr. Google plus,fotografije,chat on i još par gluposti....
Dok je sve došlo na svoje,otišao sam da vidim koliko prostora imam,i od 1,6 sto imam u internoj memoriji,400 MB je iskorišteno.
Tako sam izbrisao više od 1,2 GB prostora i uredjaj je vidno brži.
Tako da sam bar neko vrijeme izbjegao taj problem sa memorijom.
najvise cachea stvaraju browseri,FB aplikacija,vremenske prognoze i sve ono sto se updateuje svakih nekoliko minuta
evo recimo,meni FB aplikacija nakon sat vremena koristenja sstvori 20-30 MB cache i ako nemas neki alat za ciscenje smeca ,to sve ostaje u memoriji
a da pojedinacno vidis koliko je koja aplikacija zauzela DATA ili CACHE,odes u settings,pa app i otvoris svaku aplikaciju posebno i ako neka ima da se nakupilo puno data(podataka),obrises to rucno