4G u BiH
Moderator: Benq
-
sasagrbic
#2476 Re: 4G u BiH
Pozdrav. Čitam ovo oko opreme i imam jedno pitanje. Koju opremu koristi Mtel? Koristio sam njihove usluge i na Eronet sam prešao zbog nestabilnosti njihove 3G mreže. Ja imam malo specifične potrebe za internetom. Slijepo sam lice, sam se krećem i dosta koristim aplikacije za GPS navigaciju koje su rađene za slijepa lica. Najviše koristim Dotwalker pro. Ova aplikacija šalje dosta sitnih malih zahtjeva prema open street mapama i isto tako prima tekstualne podatke. Na Mtel mreži je veza između servera i aplikacije non stop pucala, faktički je bilo neupotrebljivo. Na BHT i Eronet mreži to uredno radi. Probao sam Mtel 4G mrežu sa ovom aplikaciom i na 4G radi uredno, ali šta vrijedi 4G kad je samo pokriven uži dio grada. To mi je bio osnovni razlog da još prošle godine prijeđem na Eronet.
-
getriba
#2477 Re: 4G u BiH
Prvo se informiši pa piši. Eronet je državna firma isto kao i BH Telecom te podliježe istim tim javnim nabavama. Uređaji su jeftiniji jer su manje marže/daju veći popust tj. BH Telecom uzima više jer im se može. Korisnicima očigledno dobronivla wrote:bh telecom nije radio u tisini nego je zbog nasih glupih zakona morao sve nabaviti preko tendera gdje su ga beskonacnim zalbama prvo jebavali ericson i nokia/siemens, cak je to i na kantonalnom sudu u sarajevu zavrsilo, ovi monopolisti (ericson, nokia/siemens) su smatrali da po svaku cijenu moraju dobiti tender, na nasu srecu nisu uspjeli jer je telecom umjesto da plati preko 80 miliona za nadogradnju platio oko 30 miliona za kompletnu zamjenu sa novim baznim stanicamaTESLA_EDISON wrote: Upravo tako. Ja sam imao pristup karti gdje je ucrtana svaka bazna stanica sa PTP linkovima. Kad malo odzumiraš kartu, BiH se ne vidi od baznih stanica. Mislim da ima malo više od 1500 ali to je tu negdje. I da, istina je da se sve mijenja. Apsolutno sve od nule. Čak i metalni držači. Bazne su samo jedan segment. Ima puno promjena i "ispod haube" kako u hardverskom tako u softverskom dijelu.
Sad da li je za pohvalu, ne znam. To se trebalo puno ranije uraditi. Mtel je to davno obavio i zato nema problema na mreži a ranije je imao dok su mijenjali opremu. Ali oni su to radili u tišini. I BHT pokušava u tišini ali ima nas "laprdala" koji dijele dobijene informacije. Istini za volju ovo i nije neka tajna tako da mogu pisati. Naravno tajnu nikad ne bi napisao jer profesionalizam mi to ne dozvoljava iako sad radim u drugoj kompaniji.
Kako god, samo neka se svi razvijaju. I BHT i Mtel i ERONET. Bar u ovom segmentu da hvatamo korak sa svijetom ako ne možemo ni u čemu drugom. Jes da je 2019. a mi uvodimo 4G ali nikad nije kasno. Vjerujem da će 5G kod svih operatera ići mnogo brže čim se ta mreža standardizuje u svijetu.
mtel i eronet kao privatne kompanije zaboli neka stvar za javne nabavke oni kupe sta zele, telecom nazalost to ne moze i zato nam se i desava da su tamo mobiteli skuplji nego u eronetu i mtelu, kao i da nema osnovne opreme jer ih jebu javne nabavke
o infrastrukturi eroneta/hta dovoljno govori podatak da svoje usluge u vecini podrucja gdje su dominantni pruzaju preko infrastrukture bh telecoma
-
Cupko_
#2478 Re: 4G u BiH
Odakle ti ovo molim te?nivla wrote:bh telecom nije radio u tisini nego je zbog nasih glupih zakona morao sve nabaviti preko tendera gdje su ga beskonacnim zalbama prvo jebavali ericson i nokia/siemens, cak je to i na kantonalnom sudu u sarajevu zavrsilo, ovi monopolisti (ericson, nokia/siemens) su smatrali da po svaku cijenu moraju dobiti tender, na nasu srecu nisu uspjeli jer je telecom umjesto da plati preko 80 miliona za nadogradnju platio oko 30 miliona za kompletnu zamjenu sa novim baznim stanicamaTESLA_EDISON wrote: Upravo tako. Ja sam imao pristup karti gdje je ucrtana svaka bazna stanica sa PTP linkovima. Kad malo odzumiraš kartu, BiH se ne vidi od baznih stanica. Mislim da ima malo više od 1500 ali to je tu negdje. I da, istina je da se sve mijenja. Apsolutno sve od nule. Čak i metalni držači. Bazne su samo jedan segment. Ima puno promjena i "ispod haube" kako u hardverskom tako u softverskom dijelu.
Sad da li je za pohvalu, ne znam. To se trebalo puno ranije uraditi. Mtel je to davno obavio i zato nema problema na mreži a ranije je imao dok su mijenjali opremu. Ali oni su to radili u tišini. I BHT pokušava u tišini ali ima nas "laprdala" koji dijele dobijene informacije. Istini za volju ovo i nije neka tajna tako da mogu pisati. Naravno tajnu nikad ne bi napisao jer profesionalizam mi to ne dozvoljava iako sad radim u drugoj kompaniji.
Kako god, samo neka se svi razvijaju. I BHT i Mtel i ERONET. Bar u ovom segmentu da hvatamo korak sa svijetom ako ne možemo ni u čemu drugom. Jes da je 2019. a mi uvodimo 4G ali nikad nije kasno. Vjerujem da će 5G kod svih operatera ići mnogo brže čim se ta mreža standardizuje u svijetu.
mtel i eronet kao privatne kompanije zaboli neka stvar za javne nabavke oni kupe sta zele, telecom nazalost to ne moze i zato nam se i desava da su tamo mobiteli skuplji nego u eronetu i mtelu, kao i da nema osnovne opreme jer ih jebu javne nabavke
o infrastrukturi eroneta/hta dovoljno govori podatak da svoje usluge u vecini podrucja gdje su dominantni pruzaju preko infrastrukture bh telecoma
I ko što ti je netko već napisao, i Eronet mora pratiti javne nabavke isto kao i BH Telecom tako da malo informisanja ne bi loše došlo
- nivla
#2479 Re: 4G u BiH
vidio ugovor o pruzanju usluga konekcije izmedju ht mostar i bh telecoma za dobar dio hercegovine milionske cifre za najam placaju bhtuCupko_ wrote:Odakle ti ovo molim te?nivla wrote: o infrastrukturi eroneta/hta dovoljno govori podatak da svoje usluge u vecini podrucja gdje su dominantni pruzaju preko infrastrukture bh telecoma
I ko što ti je netko već napisao, i Eronet mora pratiti javne nabavke isto kao i BH Telecom tako da malo informisanja ne bi loše došlo
-
Adi-g
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#2481 Re: 4G u BiH
sve je to fino ti speed testovi, al ja u sarajevu evo 7 dana ne mogu 3g da uhvatim 
- rida1976
#2482 Re: 4G u BiH
Koji telefon i koja lokacija tačno?
-
player_
#2483 Re: 4G u BiH
Po kakvim se ti brdima krecesmk ultra wrote:sve je to fino ti speed testovi, al ja u sarajevu evo 7 dana ne mogu 3g da uhvatim
- i agree
#2484 Re: 4G u BiH
koji imas telefon ja sa svojim testiro od nedzarica do pofalica 4g jedino fatam na mtelumk ultra wrote:sve je to fino ti speed testovi, al ja u sarajevu evo 7 dana ne mogu 3g da uhvatim
bh telekom stojim pored poste 4g nece,sumnjam da mi je do kartice skoro sam je mjenjo
-
Ammarzinho
#2485 Re: 4G u BiH
I kod mene isti slučaj, lokacija Hrasno, kad se upali mobile data kratko stoji 4G i prebaci na H+ ...
- beni-bu-man
#2486 Re: 4G u BiH
koji dio hrasno ???Ammarzinho wrote:I kod mene isti slučaj, lokacija Hrasno, kad se upali mobile data kratko stoji 4G i prebaci na H+ ...
-
Ammarzinho
#2487 Re: 4G u BiH
Roza zgrada do osnovne škole u Hrasnom. Možda je i do mene neš i postavki, tek sam friško danas prešao sa Eroneta ...beni-bu-man wrote:koji dio hrasno ???Ammarzinho wrote:I kod mene isti slučaj, lokacija Hrasno, kad se upali mobile data kratko stoji 4G i prebaci na H+ ...
- beni-bu-man
#2488 Re: 4G u BiH
ona duga zgrada s velikim parkingom tu sam i ja cim se udaljim prema trgu nestane 4GAmmarzinho wrote:Roza zgrada do osnovne škole u Hrasnom. Možda je i do mene neš i postavki, tek sam friško danas prešao sa Eroneta ...beni-bu-man wrote:koji dio hrasno ???Ammarzinho wrote:I kod mene isti slučaj, lokacija Hrasno, kad se upali mobile data kratko stoji 4G i prebaci na H+ ...
-
Cupko_
#2489 Re: 4G u BiH
To što si ti vidio su vodovi fiksne mreže koji su stari desetine godina, kakve to veze ima sa infrastrukturom mobilne mreže i ovom temom koja se bavi 4G mrežom?nivla wrote:vidio ugovor o pruzanju usluga konekcije izmedju ht mostar i bh telecoma za dobar dio hercegovine milionske cifre za najam placaju bhtuCupko_ wrote:
Odakle ti ovo molim te?
- i agree
#2490 Re: 4G u BiH
Moguce da na ove kartice sa dopunama jos nisu pustili samo platišama pa zato mi, neki i ne mozemo nafatat 
- nivla
#2491 Re: 4G u BiH
pa to je vecinainfrastrukture koja im pare donosiCupko_ wrote: To što si ti vidio su vodovi fiksne mreže koji su stari desetine godina, kakve to veze ima sa infrastrukturom mobilne mreže i ovom temom koja se bavi 4G mrežom?
sto se tice 4g svi nabavljaju svoje i svima je huawei
sto se tice ht-a nije on privatna firma zvanicno ali nezvanicno kao o vecina hercegbosanskih firmi ima daleko manje ogranicenja od bh telecoma koji se sistematicno unistava vec godinama , u herceg bosni(iako zvanicno ne postoji) su sasvim druga pravila hajd nek tamo konzum ili bilo ko radi kad je uskrs, bozic i slicni praznici, da ne kazem da su tamo u prosjeku morali davati vece plate hercegbosancima nego sto su davali ostalim
- xoklix
#2492 Re: 4G u BiH
Ilidža Pejton , 4G uredno radi(BHT) 
-
Cupko_
#2493 Re: 4G u BiH
Da bi znao koja usluga donosi većinu profita ti bi morao raditi u toj firmi. Dok ne budeš radio nema smisla da iznosiš svoje mišljenje kao da su to činjenice. To su nagađanja.nivla wrote:pa to je vecinainfrastrukture koja im pare donosiCupko_ wrote: To što si ti vidio su vodovi fiksne mreže koji su stari desetine godina, kakve to veze ima sa infrastrukturom mobilne mreže i ovom temom koja se bavi 4G mrežom?
sto se tice 4g svi nabavljaju svoje i svima je huawei
sto se tice ht-a nije on privatna firma zvanicno ali nezvanicno kao o vecina hercegbosanskih firmi ima daleko manje ogranicenja od bh telecoma koji se sistematicno unistava vec godinama , u herceg bosni(iako zvanicno ne postoji) su sasvim druga pravila hajd nek tamo konzum ili bilo ko radi kad je uskrs, bozic i slicni praznici, da ne kazem da su tamo u prosjeku morali davati vece plate hercegbosancima nego sto su davali ostalim
Što se tiče 4G, nije svima Huawei oprema. Eronet je sklopio ugovor sa Ericsson-om Nikola Tesla i 4G oprema je njihova.
Zvanično i nezvanično - JP HT d.d. Mostar je državna firma, 50,1% u vlasništvu FBiH i kao takva podliježe svim zakonskim ograničenjima kojima podliježu i druga javna poduzeća. Nema nikakvih manjih ni većih ograničenja od drugih.
Što se tiče ostalih navoda, na istoj su razini kao i ovi iznad (nagađanja i pretpostavke), tako da ne želim ići u off topic. Ovo je tema za 4G!
- i agree
#2494 Re: 4G u BiH
Nebi bilo lose cisto informativno vi kojima radi 4g na bht da napisete jeste li ultra ili platiša mesecni 
- nivla
#2495 Re: 4G u BiH
pretplata, sekundarni broj koji je na ultri nema aktiviran mobilni interneti agree wrote:Nebi bilo lose cisto informativno vi kojima radi 4g na bht da napisete jeste li ultra ili platiša mesecni
- i agree
#2496 Re: 4G u BiH
Hvala,ma kao sto sam i preDpostavio da na ultru nisu pustili jos dok skontaju kako oderat korisnika
-
Vladimir RUS
#2497 Re: 4G u BiH
Ovo zvuci zanimljivo.
https://mtel.ba/oec/xy-net/kupi-interne ... t_4g_bonus
4 GB na 7 Dana za 2 KM. To je otprilike mjesec dana 16 GB za 8 KM. Nije lose. Bolje sad od ponude Haloo mreze.
https://mtel.ba/oec/xy-net/kupi-interne ... t_4g_bonus
4 GB na 7 Dana za 2 KM. To je otprilike mjesec dana 16 GB za 8 KM. Nije lose. Bolje sad od ponude Haloo mreze.
- Sanjarko
#2498 Re: 4G u BiH
Pa i jesu radi Haloo-a i dali vjerovatno. Ova im je ponuda i bila slabija.
Ima li iko problema sa Mtel-om u vezi stanja koliko je ostalo interneta. Nece meni nikako da izbaci stanje trenutno, koliko imam i do kad.
Ima li iko problema sa Mtel-om u vezi stanja koliko je ostalo interneta. Nece meni nikako da izbaci stanje trenutno, koliko imam i do kad.
- diablobih
#2499 Re: 4G u BiH
Instaliraj moj mtel aplikaciju, tu bi trebalo da ti pise.
- thekupus
#2500 Re: 4G u BiH
Ultra, radi najnormalnijei agree wrote:Hvala,ma kao sto sam i preDpostavio da na ultru nisu pustili jos dok skontaju kako oderat korisnika