....
Moderator: Benq
-
Elko
kod mene ( ovaj koji koristim ) 1GHZ pent 3 ....linux
nije stao da radi nikada do sada, a radi skoro 2 godine,
brzi puno, narocito kada sam sebi nastimas kernel....ljepota
Glasam za linux....
ne treba ti licenca, brzi je i bolji support, sam sebi stimas sta ti treba ....
Pozdrav
nije stao da radi nikada do sada, a radi skoro 2 godine,
brzi puno, narocito kada sam sebi nastimas kernel....ljepota
Glasam za linux....
ne treba ti licenca, brzi je i bolji support, sam sebi stimas sta ti treba ....
Pozdrav
-
Sarafcina
Dakle ako bi npr. trebao racunar za 24 satni video nadzor ja su u taj racunar nikada ne bi smio pouzdati.
ne smijes niti u jedan
harddisk moze crknuti svakako
svaki odabir je biranje izmedju pouzdanosti, performansi, ulozneg vremena, mogucnosti odrzavanja i cijene.
prvo moras skontati sta zelis, koliko love imas, napraviti prioritete i tek onda dumati o odabiru.
-
_BosanaC
Ja linux koristim na svim serverima koje administriram. Takodje koristim i unix i solaris, masine se koriste kao web serveri, mail serveri, file serveri i database serveri, i s obzirom da je uptime linuxa 99% (sto znaci da nikada, ali bas nikada, nemas potrebe za gasenjem ili restartom servera na linuxu) ja sam prezadovoljan.Da li je linux stabilniji od wina ?
Imao sam priliku koristiti i razne verzije windowsa za ove poslove, ali *nixi su se do sada, barem meni u radu, pokazali kao puno bolji.
Jednom instaliras, iskonfigurises kako treba, i zaboravis da postoje.
- Qler
linux je brzi stabilniji i sigurniji....
windows je jednostavniji, vise user frendly i ima daleko vecu software-sku podrsku.
doduse meni xp nije odavno zastopao ili napravio neki belaj...
znaci ako ces linux i ako si pocetnik prvo se dobro naoruzaj linkovima za support... pa onda opleti
ja npr jos nigdje nisam nasao KONKRETNO kako da napravim konekciju na boradband net na ubuntu live distribuciji... niko da kaze odi tu tu i tu... da mi se samo konektovati
dalje bi lako sam 
windows je jednostavniji, vise user frendly i ima daleko vecu software-sku podrsku.
znaci ako ces linux i ako si pocetnik prvo se dobro naoruzaj linkovima za support... pa onda opleti
-
_BosanaC
Kakva ti broadband konekcija treba?Qler wrote:linux je brzi stabilniji i sigurniji....
znaci ako ces linux i ako si pocetnik prvo se dobro naoruzaj linkovima za support... pa onda opletija npr jos nigdje nisam nasao KONKRETNO kako da napravim konekciju na boradband net na ubuntu live distribuciji... niko da kaze odi tu tu i tu... da mi se samo konektovati
dalje bi lako sam
- Qler
e to me i hebe_BosanaC wrote:U /etc/init.d/ pokrenes pppd i onda pokrenes ppp konekciju, ostavis defaultne parametre i to je to.
haj kad dodjem kuci pokuast cu nesto
-
SHOCK
Naravno da može, evo recimo ja na svojoj mašini imam Win XP i Ubuntu, zapravo od kada sam naštimao internet na Ubuntu, windows rijetko i koristim.
Zavisno od distribucije instaliraćeš neki bootloader, Grub npr. tako da će ti prilikom starta sistema nuditi koji ćeš OS da podigneš.
Zavisno od distribucije instaliraćeš neki bootloader, Grub npr. tako da će ti prilikom starta sistema nuditi koji ćeš OS da podigneš.
-
Vertigo
Evo trazim na netu neki link za download linuxsa, ali mi bas ne uspjeva.
Jedino sam uspio na http://www.linux.org naci da daju neki free cd sa nazivom SIXNET
Moze li me neko bolje uputiti kako da skinem linux ili koji cd da kupim.
Hvala
Jedino sam uspio na http://www.linux.org naci da daju neki free cd sa nazivom SIXNET
Hvala
-
_BosanaC
Ako si u SA mogu ti sprziti.registrovan wrote:Evo trazim na netu neki link za download linuxsa, ali mi bas ne uspjeva.
Jedino sam uspio na http://www.linux.org naci da daju neki free cd sa nazivom SIXNET![]()
Hvala
A koja te distribucija interesuje? Fedoru mozes naci na njenoj stranici, debian na debianovoj, ubuntu besplatno narucis a i mozes ga dobiti od vecine raje...
-
_BosanaC
Sto se live distribucija tice zadnji sam koristio Knoppix, i stvarno je OK. Ni ovaj ubuntu live nije los, ali je knoppix po mojim iskustvima dosta bolji i dosta bolje podrzan.
Sto se tice konfiguracije dual boot-a - to ti je cista automatika, to ti pri instalaciji sam uradi. Jedina mana ako imas pored njega i XP je to sto kasnije kada htjednes da ga skines zna ti zeznuti i XP particije pa da moras derati kompletne diskove i i windows nanovo instalirati.
Sto se tice konfiguracije dual boot-a - to ti je cista automatika, to ti pri instalaciji sam uradi. Jedina mana ako imas pored njega i XP je to sto kasnije kada htjednes da ga skines zna ti zeznuti i XP particije pa da moras derati kompletne diskove i i windows nanovo instalirati.
- Qler
_BosanaC wrote:Sto se live distribucija tice zadnji sam koristio Knoppix, i stvarno je OK. Ni ovaj ubuntu live nije los, ali je knoppix po mojim iskustvima dosta bolji i dosta bolje podrzan.
e vidis
znaci knopix.. haj potrazit cu
- perke
ftp://ftp.bih.net.ba/Qler wrote:_BosanaC wrote:Sto se live distribucija tice zadnji sam koristio Knoppix, i stvarno je OK. Ni ovaj ubuntu live nije los, ali je knoppix po mojim iskustvima dosta bolji i dosta bolje podrzan.
e vidisovo prvi put nisam znao
zato sad i trazim live
distribuciju
znam da da on automatski napravi mbr
al i da mi shebe windowsov....
znaci knopix.. haj potrazit cu
brdo distribucija, moze i sa bihnetove free zone
-
saWireless
ja sam windows2000 3 godine 24h dnevno koristio pa mu nista nije bilo to sto si ga 15 puta morao reinstalirati je zato sto ga neznas korisiti , evo i XP mi 2 godine bez problema vuce, samo snimi fino SP2 i sve update ili skini autopatcher ,antivirus kakv digni firewall i windows defender i vishe ti nista netreba, stabilnost nije upitna ako neces prckati po njemu, imas tzv VDR linux distribucije(tipa http://linvdr.org/) ali zajeb* se sa driverima... kad ti vec windows neradi kako treba linux i driveri ce ti biti fina zezancija
-
_BosanaC
saWireless wrote:ja sam windows2000 3 godine 24h dnevno koristio pa mu nista nije bilo to sto si ga 15 puta morao reinstalirati je zato sto ga neznas korisiti , evo i XP mi 2 godine bez problema vuce, samo snimi fino SP2 i sve update ili skini autopatcher ,antivirus kakv digni firewall i windows defender i vishe ti nista netreba, stabilnost nije upitna ako neces prckati po njemu, imas tzv VDR linux distribucije(tipa http://linvdr.org/) ali zajeb* se sa driverima... kad ti vec windows neradi kako treba linux i driveri ce ti biti fina zezancija
-
Vertigo
perke ovaj ti je link odlican, a moze i sa epn-a.
A ja cu staviti jedan zaseban hdd za linux pa bi zamolio _BosanC-a i SHOCK-a da mi proberu jedan od ponudenih linuxa za pocetak.
Nije bitna kolicina podrzavanja raznih aplikacija vec samo stabilnost.
A ja cu staviti jedan zaseban hdd za linux pa bi zamolio _BosanC-a i SHOCK-a da mi proberu jedan od ponudenih linuxa za pocetak.
Nije bitna kolicina podrzavanja raznih aplikacija vec samo stabilnost.