Racunar - NAPOJNA

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
User avatar
vicious
Posts: 4650
Joined: 05/03/2006 15:41
Location: zrakopraz
Has thanked: 1 time

Re: Racunar - NAPOJNA

Post by vicious » 11/03/2011 12:55

Speedster wrote:koliki je rizik kupovati ove jeftine ( 30 do 50km ) ?
Imao sam jednu takvu u racunaru vec 3-4 godine ( dosla s njim ) i zeza me u posljednje vrijeme i cuje se puno pa bih da promjenim. Nemam sad para da kupujem Fortron :D
Ova sad mi je 350W , pa rekoh da kupim ovu neku MSI od 400W sada...


Rizik sa nekvalitetnim napajanjem nije samo da će možda riknuti nakon nekog relativno kratkog vremena, nego što može povući za sobom i druge (skuplje) komponente kao što su matična ploča, grafička itd., pa eto još većeg belaja.
Naravno ne mora značiti da će biti tako, možda će raditi godinama bez problema, ali ipak veća je potencijalna opasnost od kvara.
U principu, koliko para toliko muzike. Ja bih ipak radije malo pričekao i skupio još para za nešto kvalitetnije. Fortron od 400W košta 76,00 KM, pa ako se može dati, ne znam ni ja, 30-40-50 za taj MSI, onda je bolje još malo dodati i ići na provjereno solidno napajanje.


tragac
Posts: 15
Joined: 18/03/2009 13:07

Re: Racunar - NAPOJNA

Post by tragac » 11/03/2011 13:12

Ne mjenjaj napojnu, samo očisti i podmaži ili zamjeni ventilator u napojnoj

User avatar
thousands of voices
Posts: 148
Joined: 07/06/2007 14:48
Location: some other galaxy

Re: Racunar - NAPOJNA

Post by thousands of voices » 11/03/2011 14:01

Ne mora biti do napojne, mozda se pregrijava procesor ili grafika - ako nije dugo otvarana centralna, predlazem da je prvo produvas komprimiranim zrakom jer se unutra svega nakupi.

SundanceKid
Posts: 1359
Joined: 26/01/2008 23:38

Re: Racunar - NAPOJNA

Post by SundanceKid » 11/03/2011 18:09

Nemoj se igrat s napojnom. Znam da vecina raje ne benda te komponete, i svi gledaju daj RAMa, daj jak procesor, graficku...ali zdravlje svega toga krece od napojne. Ne moras uzimat nikakve uber napojne, nesto prosjecne jacine, ali kvalitetnog proizvodjaca. Ja sam mijenjao svoju, kupim upravo MSI, radila kratko pa me i ona izdala, i evo ima skoro godina kako sam uzeo Fortrona, sve super.

Moja preporuka nemoj uzimat MSI, i te slabije brendove, jer iako su ove sa imenom malo skuplje, u konacnici te izadje jeftinije kupit npr. Fortrona (u Ingelu je Fortron 350w 64KM), nego nesto slabije i jeftinije sto ces opet morat zamijenit za pola godine-godinu, i jos rizikujes da ti sprzi pola komponenti.. Ili najbolje sacekaj, pa skupi jos koju paru, i kupi kvalitetnu, i da ima viska struje, tako si miran ako budes htio sta nadogradjivat kasnije itd...

Nermin_BH
Posts: 1166
Joined: 03/01/2011 18:07

Re: Racunar - NAPOJNA

Post by Nermin_BH » 11/03/2011 19:44

Speedster wrote:
thousands of voices wrote:Ne mora biti do napojne, mozda se pregrijava procesor ili grafika - ako nije dugo otvarana centralna, predlazem da je prvo produvas komprimiranim zrakom jer se unutra svega nakupi.


Bar 2-3 puta u mjesecu otvorim racunar, i ocistim sve . 100% je do napojne :


SundanceKid wrote:ili najbolje sacekaj, pa skupi jos koju paru, i kupi kvalitetnu, i da ima viska struje, tako si miran ako budes htio sta nadogradjivat kasnije itd...



Ma dovoljna je i ta Fortron od 350W jer sigurno obezbjedjuje vise struje nego ona MSI od 350W .
VJerovatno i kupim tu od 65KM .


I ja sam uzo prije 1-2 godine napojnu od 28 KM HAHA ali sve ok je ona ali grmi ko traktor, nemoj uzmat sa ovim hladnjakom

Image

nego uzmi ovakvu

Image

i pitaj jel slient fan ja imam na jednom pc-u napojnu od 28 KM a na jednom od 150 KM ova od 150 KM se ne čuje ništa pomalo.

SundanceKid
Posts: 1359
Joined: 26/01/2008 23:38

Re: Racunar - NAPOJNA

Post by SundanceKid » 11/03/2011 20:42

Da, samo i sa Codegenom imam neugodna iskustva... Ta mi je dosla uz komp kad sam ga kupio (u uni-expertu) i zujala mi je i zvizdala na sve strane... Poenta, gledaj da na napojnoj nije 80mm vent, nego da je 120mm, i to je ok. Veci vent, manji broj obrtaja, manja buka... A mislim da ovaj Fortron koji sam predlozio ima 120mm, nisam siguran.

User avatar
mayab
Posts: 18128
Joined: 06/03/2008 13:00
Location: SARAJEVO
Has thanked: 20 times
Been thanked: 9 times

Re: Racunar - NAPOJNA

Post by mayab » 12/03/2011 06:34

Još jednom da ponovim moje iskustvo-NEMOJTE ŠPARATI NA NAPAJANJU ako zelite dug rad i zivot racunara u cjelini!

nomVe
Posts: 199
Joined: 17/01/2010 08:42

Re: Racunar - NAPOJNA

Post by nomVe » 12/03/2011 08:16

Ma dajte molim Vas, cuj isplati se kupiti napojnu od 150 KM :lol:

Pa ne koristis je za server. Ni u ludilu ni bi za napojnu dao vise od 50-60 KM (za kucnu upotrebu naravno). U zadnjih 8-9 godina sam morao promijenitio mozda 2 napojne, a ja mislim da sam promijenio i 2 ventilatora (8 KM).

true
Posts: 265
Joined: 26/02/2011 14:13

Re: Racunar - NAPOJNA

Post by true » 12/03/2011 10:50

napojna ti je najvaznija ako kupis dobru mozes je cak seliti iz pca u pca
ja sam svoju konfiguraciju platio 1000 km prije 6 godina a napojnu 200 dan danas radi !! prezivjela je mnogo toga

true
Posts: 265
Joined: 26/02/2011 14:13

Re: Racunar - NAPOJNA

Post by true » 12/03/2011 15:08

Speedster wrote:Sasvim dovoljna ce biti ona Fortron od 350 W ( 64KM )

:thumbup:

Plavo-bijeli
Posts: 1244
Joined: 28/02/2010 19:25

Re: Racunar - NAPOJNA

Post by Plavo-bijeli » 12/03/2011 21:07

Trenutno imam ovu napojnu :
http://www.itsvet.com/proizvod/chieftec ... ply/48/371

(ako se opasno ne varam) uglavnom chieftec 450 wati, dobio uz kompjuter. Nemam nikakvih problema već 3 godine... Grafička mi je trenutno ati radeon 2600 xt , 256 mb.

E sad da vas pitam , mislio sam negdje na ljeto ,ili u septembru da kupim novu grafičku, pa možda i napojnu. U slučaju napr ako budem kupovao napr ati radeon 5770, da li će mi biti potrebna nova napojna? hvala

Miro Spiro
Posts: 553
Joined: 16/10/2010 13:42

Re: Racunar - NAPOJNA

Post by Miro Spiro » 13/03/2011 00:23

Na napojnu i HDD se ne treba skrtariti.

Nermin_BH
Posts: 1166
Joined: 03/01/2011 18:07

Re: Racunar - NAPOJNA

Post by Nermin_BH » 13/03/2011 01:05

.
Last edited by Nermin_BH on 06/09/2016 23:02, edited 1 time in total.

true
Posts: 265
Joined: 26/02/2011 14:13

Re: Racunar - NAPOJNA

Post by true » 13/03/2011 11:31

Nermin_BH wrote:
Miro Spiro wrote:Na napojnu i HDD se ne treba skrtariti.


Posebno ne treba uzmati WD zelembace ( Western Digital Green Power ) ja sam imao jedan od 750 GB napravio projekat vrijedan 2000 + € i crklje ploča i otišlo sve u qrac :(


uzeti dobar hdd je bas misterija znam ljude koji se kunu u razne
npr ja koristim samo WD (ne hebene eko zelene) npr ima ljudi koji koriste samo samsung itd

Miki_hz
Posts: 19
Joined: 08/10/2010 00:03

Re: Racunar - NAPOJNA

Post by Miki_hz » 13/03/2011 11:51

Ja sam svoju platio 15 KM i evo vec 2 godine radi :D

nomVe
Posts: 199
Joined: 17/01/2010 08:42

Re: Racunar - NAPOJNA

Post by nomVe » 13/03/2011 20:27

true wrote:uzeti dobar hdd je bas misterija znam ljude koji se kunu u razne
Bez imalo dileme bih uzeo neke starije Seagate diskove, ali sto se tice novih diskova to je lutrija. Svi su tu negdje u 5 deka i skoro isto dodje kupovina Seagate-a, WD-a ili Hitachi-a.

true
Posts: 265
Joined: 26/02/2011 14:13

Re: Racunar - NAPOJNA

Post by true » 13/03/2011 20:31

nomVe wrote:
true wrote:uzeti dobar hdd je bas misterija znam ljude koji se kunu u razne
Bez imalo dileme bih uzeo neke starije Seagate diskove, ali sto se tice novih diskova to je lutrija. Svi su tu negdje u 5 deka i skoro isto dodje kupovina Seagate-a, WD-a ili Hitachi-a.


i mislio sam

Post Reply