Racunar "ledi"

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

User avatar
Rauber
Posts: 1104
Joined: 07/05/2009 16:47

Racunar "ledi"

Post by Rauber » 20/11/2009 15:26

Evo ima dva dana u sred neke igre ili surfanja samo mi zaledi slika i nista mu ne mogu, samo rucni restart, medjutim i kad se poslije restarta pali trebam ga restartovati jedno 5 do 10 puta da bih uspio uletiti u windows. Evo pokusat cu laickim jezikom objasniti sta se desava kad ga palim.
Znaci prva ona slikakad lista duel chanel i pred del to setup bios tu mi zasteka kada dodje do SATA1 i tada ga moram oper testartovati jer ne reaguje ni na DEL , jednom mi je cak umjesto Hitachi ( moj HDD ) pisalo ZZZZZZZZZZZZZ ZZZZ :S
Nekad i kad bih preskocilo to listanje umjessto ucitavanja Windowsa znalo pisati kao „inser boot disk-selecet boot device or restart computer“ nesto u tom fazonu.
Ja sumnjam na HDD jer su mi se slicne stvari vec desavale, medjutim ovo mi je vec 3-ci ili 4-ti HDD , nisam vise siguran, uglavnom svi su mi prije bili WD a ovaj mi je sad Hitach, i nije mi jasno zasto mi cesto strada HDD.
Evo konfiguracije

Operativni sistem Microsoft Windows 7 Ultimate 6.1.7600 (Win7 RTM)
Datum 2009-11-20
Vrijeme 15:15


--------[ Sistemski izvještaj ]-----------------------------------------------------------------------------------------

Računar:
Tip računara ACPI x86-based PC
Operativni sistem Microsoft Windows 7 Ultimate
OS Instalirani servisni paket -
Internet Explorer 8.0.7600.16385
DirectX DirectX 11.0
Ime računara ..........
Ime korisnika ..........
Logon domena
Datum / vrijeme 2009-11-20 / 15:15

Matična ploča:
Procesor QuadCore Intel Core 2 Quad Q6600, 2400 MHz (9 x 267)
Naziv matične ploče ECS P35T-A (3 PCI, 1 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
Čipset na matičnoj ploči Intel Bearlake P35
Sistemska memorija 3328 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
DIMM1: Apacer Tech. 78.A1GA0.9K4 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
DIMM3: A-Data DQVE1B16 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
Tip BIOS-a AMI (08/29/07)
Komunikacijski port Communications Port (COM1)
Komunikacijski port ECP Printer Port (LPT1)

Grafika:
Grafička kartica NVIDIA GeForce 8800 GT (512 MB)
Grafička kartica NVIDIA GeForce 8800 GT (512 MB)
3D akceleratorski čip nVIDIA GeForce 8800 GT
Monitor Samsung SyncMaster T220(G)/MagicSyncMaster T220(G) (Digital) [22" LCD] (H9XQ900872)

Multimedija:
Zvučna kartica Realtek ALC883 @ Intel 82801IB ICH9 - High Definition Audio Controller [A-2]

Diskovni podsistem:
IDE kontrolor Standard Dual Channel PCI IDE Controller
IDE kontrolor Standard Dual Channel PCI IDE Controller
IDE kontrolor Standard Dual Channel PCI IDE Controller
Floppy disk Floppy disk drive
Tvrdi disk Hitachi HDP725050GLA360 ATA Device (500 GB, 7200 RPM, SATA-II)
Tvrdi disk HP Photosmart C3180 USB Device
Optički uređaj ASUS DRW-1814BL ATA Device (DVD+R9:8x, DVD-R9:8x, DVD+RW:18x/8x, DVD-RW:18x/6x, DVD-RAM:14x, DVD-ROM:16x, CD:48x/32x/48x DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM)
SMART status tvrdih diskova OK

Particije (podjele):
C: (NTFS) 465.7 GB (428.6 GB slobodno)
Ukupna veličina 465.7 GB (428.6 GB slobodno)

Gdje je moguci problem, dali sam samo peh sa HDD-ovima ili mi je mozda ova ploca losa. Isto sta sam primjetio to je odskakanje napona :roll: Imam napojnu CoolerMaster 620W Modular a vidite napona

Image


User avatar
Static-X
Posts: 2379
Joined: 23/07/2009 14:50

Re: Racunar "ledi"

Post by Static-X » 20/11/2009 18:06

Moze biti da taj napon uzrokuje probleme. Ako igras igrice gdje dolazi do opetrecenja moze biti da se pregrije.
Zato u bios pokusaj da nariktas napon na odgovarajuci nivo.

User avatar
Rauber
Posts: 1104
Joined: 07/05/2009 16:47

Re: Racunar "ledi"

Post by Rauber » 20/11/2009 18:47

Slabo ja to znam oko BIOS-a pa necu cackati, pratio sam napon kad igram neke igre, nista se ne mijenja, stoji kako stoji, a temperatura procesora skoci do maks. 55°C :roll:
Prije mi je racunar bio pod garancijom pa mi nije bio problem odnijeti komp i reci da mi zamijene HDD, ali sad kad trebam mozda kupiti novi strah me da ubrzo i on ne rikne i onda bezveze bacam lovu. Pokusavam otkriti sta uzrokuje crkavanje HDD-a

User avatar
con78
Posts: 6
Joined: 13/11/2009 23:34

Re: Racunar "ledi"

Post by con78 » 21/11/2009 00:25

Meni su na sličan način crkla 2 ili 3 HDD-a. Obično se čuje tup zvuk iz hard diska i računar zaledi. U tvom slučaju moraš restartovati, ali meni se dešavalo da nakon 3-4 sekunde nastavim raditi kao da se ništa nije desilo. Međutim, za 2–3 sedmice HDD crkne.

Ne znam da li imaš više diskova u računaru. Ja sam od te prakse odustao, jer mi se činilo da to ima neke veze. Možda pregrijavanje, možda nešto drugo. Drugi HDD sad koristim kao backup i ne palim ga dok mi ne zatreba.

Ako se desio neki problem u BIOS-u, to se lahko može popraviti vraćanjem početnih postavki. Pronađi negdje "Restore to Default Settings" i idi na "Save and Exit" (F10).

User avatar
Big Boy
Posts: 1090
Joined: 16/02/2008 03:49
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

Re: Racunar "ledi"

Post by Big Boy » 21/11/2009 00:32

Ti naponi su mi jako sumnjivi... postoji li mogucnost da zbavis novu napojnu ili da neku posudis na nekoliko dana.

Druga stvar je da pogledas malo kablove unutra... mozda ti je neki kabl ostecen ili nije dobro legao... pa ti se desavaju ti problemi.

I... u BIOSu ne mozes podesavati razine napona koje daje PSU... jedino mozes (zavisno od maticne ploce) podesavati napon na procesoru i RAM-u.

User avatar
Rauber
Posts: 1104
Joined: 07/05/2009 16:47

Re: Racunar "ledi"

Post by Rauber » 21/11/2009 00:42

Ne znam ni ja sto odskacu ovi naponi ovoliko, skoro sam uzeo napojnu, viewtopic.php?f=21&t=69389 a tek neki dan otkrio ova odskakanja, imam garanciju na 5 godina i sad ne znam dali je mogu reklamirati.
vidjet cu ovo sto con78 kaze, davno sam nekad cackao nesto po BIOS-u pa sam mozda i tu nesto zaebao a da i ne znam.
Noc sam ga opet morao restartovati par puta, i nekad ga ocita u BIOS-u a nekad ne ocita :S

User avatar
Big Boy
Posts: 1090
Joined: 16/02/2008 03:49
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

Re: Racunar "ledi"

Post by Big Boy » 21/11/2009 00:49

Ne mirise to na dobro... :|

Pokusaj i ovo... na napajanje spoji samo maticnu a sve ostalo odtkaci. Pa vidi hoce li ti BIOS proci i zakukati kako nema HDDa. Onda nakaci HDD pa probaj vise puta hoce li sve proci kako treba.

Ako to bude OK onda kaci dalje jedno po jedno pa gledaj hoce li doci do problema. Znam da nekad i opticki citaci znaju praviti takve probleme.

User avatar
Qler
Posts: 19327
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo

Re: Racunar "ledi"

Post by Qler » 21/11/2009 00:51

ne valjaju ti naponi nikako.. evo kod mene CM Real Power 620W evo screenshot

Image

User avatar
Rauber
Posts: 1104
Joined: 07/05/2009 16:47

Re: Racunar "ledi"

Post by Rauber » 21/11/2009 00:55

Pa sta im je u pm :( Rahat sam bio s prijasnjom kantom, ovaj me racunar u crno zavali, razbit cu ga majke mi :x

User avatar
Big Boy
Posts: 1090
Joined: 16/02/2008 03:49
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

Re: Racunar "ledi"

Post by Big Boy » 21/11/2009 01:02



:lol:

User avatar
Rauber
Posts: 1104
Joined: 07/05/2009 16:47

Re: Racunar "ledi"

Post by Rauber » 21/11/2009 01:03

Big Boy wrote:Ne mirise to na dobro... :|

Pokusaj i ovo... na napajanje spoji samo maticnu a sve ostalo odtkaci. Pa vidi hoce li ti BIOS proci i zakukati kako nema HDDa. Onda nakaci HDD pa probaj vise puta hoce li sve proci kako treba.

Ako to bude OK onda kaci dalje jedno po jedno pa gledaj hoce li doci do problema. Znam da nekad i opticki citaci znaju praviti takve probleme.

Hvala drug, ali veceras sam treca,a ujutro cim dodjem kuci uzet cu kompjuter i nosim ga njima u servis, neka se oni zajebavaju i kopcaju :( Sjebo sam se sad kad sam vidio ove napone kod Qlera

User avatar
Big Boy
Posts: 1090
Joined: 16/02/2008 03:49
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

Re: Racunar "ledi"

Post by Big Boy » 21/11/2009 01:09

Mislim da su tolerancije napona PLAFON +/- 10%... a mozda i 5%. Tvojih 16 volti tamo gdje treba biti 12 je pravo veliko odskakanje.

Iako, moze biti do softvera koji ocitava te vrijednosti... zato ti je najsigurnije da te napone pogledas u BIOSu.

User avatar
Rauber
Posts: 1104
Joined: 07/05/2009 16:47

Re: Racunar "ledi"

Post by Rauber » 21/11/2009 01:11

E jedino nisam gledao u BIOS-u ali eto pogledat cu i tamo, gledao sam i u Everestu i apsolutno su isti naponi kao na SpeedFan-u , tako da ne vjerujem da oba programa fulaju u istu virjednost :roll:

User avatar
Big Boy
Posts: 1090
Joined: 16/02/2008 03:49
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

Re: Racunar "ledi"

Post by Big Boy » 21/11/2009 01:17

Rauber wrote:E jedino nisam gledao u BIOS-u ali eto pogledat cu i tamo, gledao sam i u Everestu i apsolutno su isti naponi kao na SpeedFan-u , tako da ne vjerujem da oba programa fulaju u istu virjednost :roll:


Ako su ti i u BIOS-u identicne vrijednosti... reklamiraj odmah tu napojnu.

E.m.i.r.
Posts: 2
Joined: 21/11/2009 22:06

Re: Racunar "ledi"

Post by E.m.i.r. » 21/11/2009 23:46

- Jesi li probao zamjeniti kabl i port od HDD, pogledaj i maticnu vizuelno posebno kondenzatore, vidi jel sve na svom mjestu
- mozda da probas za updateom biosa
- imas li Hiren's cd pa odvrti koji test za HDD, memoriju i tako to ...
- sto se ovih napona tice, raja pricaju da oni nisu 100% relevantni dok se isti ne izmjere odgovarajucim aparatom a ne ovako kako mi radimo softverski, ali posto si se pruzio tol'ku lovu za napojnu idi pa vidi da sta nije do nje kad vec imas garanciju :-D

Pozdrav i nadam se ces se brzo kutarisati tih problema sa compom

User avatar
Rauber
Posts: 1104
Joined: 07/05/2009 16:47

Re: Racunar "ledi"

Post by Rauber » 22/11/2009 12:42

E.m.i.r. wrote:- Jesi li probao zamjeniti kabl i port od HDD, pogledaj i maticnu vizuelno posebno kondenzatore, vidi jel sve na svom mjestu
- mozda da probas za updateom biosa
- imas li Hiren's cd pa odvrti koji test za HDD, memoriju i tako to ...
- sto se ovih napona tice, raja pricaju da oni nisu 100% relevantni dok se isti ne izmjere odgovarajucim aparatom a ne ovako kako mi radimo softverski, ali posto si se pruzio tol'ku lovu za napojnu idi pa vidi da sta nije do nje kad vec imas garanciju :-D

Pozdrav i nadam se ces se brzo kutarisati tih problema sa compom

- nisam nista dirao oko kablova, doduse samo sam provjerio da se sta slucajno nije izvuklo i sve je u redu, ovo oko kondenzatora necu dirati jer ne znam :)
- update biosa ne smijem raditi sam :( mozda jedino da mi ti pomognes ovako preko foruma :D
- radio sam onaj error checking preko my computera, pa kad restartujes komp. on chekira, medjutim nije nasao bad sectora
- isao sam jucer do uniexperta ali pred kraj radnog vremena, rekli su mi sutra vidjeti ovu napojnu pa ako treba i zamijeniti ;)

izvukao sam jednu plocicu ram-a i vise komp. ne ledi ;)

User avatar
Rauber
Posts: 1104
Joined: 07/05/2009 16:47

Re: Racunar "ledi"

Post by Rauber » 23/11/2009 16:50

Nosio komp. na servis tamo gdje sam kupio napojnu, ljudi otpakovali novu napojnu i stavili sve pred mojim ocima, iste vrijednosti napona, znaci napojna bez greske radi. Testirali HDD pomocu HDTunePro i nigdje ni jedne greskice.
Kontam da maticna nema kakvu gresku :roll:

User avatar
Static-X
Posts: 2379
Joined: 23/07/2009 14:50

Re: Racunar "ledi"

Post by Static-X » 23/11/2009 19:44

Cek, jel ti se napon poremeti samo kad igras igrice ili ti je uvjek tako poremecen.
Kad si kupio PC jesil dogradjivo sta na njega, ili si ga mozda sam sklopio?

User avatar
Rauber
Posts: 1104
Joined: 07/05/2009 16:47

Re: Racunar "ledi"

Post by Rauber » 23/11/2009 20:09

Static-X wrote:Cek, jel ti se napon poremeti samo kad igras igrice ili ti je uvjek tako poremecen.
Kad si kupio PC jesil dogradjivo sta na njega, ili si ga mozda sam sklopio?

ne poremeti se samo kad su igre u pitanju ili kad je opterecen, uvijek mi stoji ovaj napon koji mozes gore vidjeti na slikama, cak i poslije igranja i opterecenja on stoji kako stoji. Danas nosio, mijenjali napojne i sve isto, znaci do napojne nije 100% jer ona daje tacan napon koji treba da daje.
Kupio sam gotov PC koji sam vidio u ponudi, medjutim vremenom sam nadogradio 2 GB Ram-a , vrsio sam neke kombinacije s Ram-om ali nista, nije ni do njega, isto je imao 4 GB ili izvadio jednu plocicu od 2GB.
Takodjer sam nadogradio ovu napojnu, prije nje imao smece Codegen od 450 W ali dok sam nju imao i nisam mjerio napone pa ne znam kakve su bile vrijednosti, medjutim ocigledno je da ta napojna i nije bila za moje masine.
Jos sam na njemu mijenjao HDD koji su bili pod garancijom , 3-4 WD-a su mi riknula i sad imam Hitachi.
Iako sam rekao da racunar vise ne ledi od kako sam izvadio jednu plocicu opet se pocelo desavati da ledi, i onda sam reinstalirao Win7 i racunar vise ne ledi, citav dan sam ga forsirao s igricama :D i bio je dobar, ali napon me zabrinjava.

User avatar
Static-X
Posts: 2379
Joined: 23/07/2009 14:50

Re: Racunar "ledi"

Post by Static-X » 24/11/2009 04:13

Rauber wrote:
Static-X wrote:Cek, jel ti se napon poremeti samo kad igras igrice ili ti je uvjek tako poremecen.
Kad si kupio PC jesil dogradjivo sta na njega, ili si ga mozda sam sklopio?

ne poremeti se samo kad su igre u pitanju ili kad je opterecen, uvijek mi stoji ovaj napon koji mozes gore vidjeti na slikama, cak i poslije igranja i opterecenja on stoji kako stoji. Danas nosio, mijenjali napojne i sve isto, znaci do napojne nije 100% jer ona daje tacan napon koji treba da daje.
Kupio sam gotov PC koji sam vidio u ponudi, medjutim vremenom sam nadogradio 2 GB Ram-a , vrsio sam neke kombinacije s Ram-om ali nista, nije ni do njega, isto je imao 4 GB ili izvadio jednu plocicu od 2GB.
Takodjer sam nadogradio ovu napojnu, prije nje imao smece Codegen od 450 W ali dok sam nju imao i nisam mjerio napone pa ne znam kakve su bile vrijednosti, medjutim ocigledno je da ta napojna i nije bila za moje masine.
Jos sam na njemu mijenjao HDD koji su bili pod garancijom , 3-4 WD-a su mi riknula i sad imam Hitachi.
Iako sam rekao da racunar vise ne ledi od kako sam izvadio jednu plocicu opet se pocelo desavati da ledi, i onda sam reinstalirao Win7 i racunar vise ne ledi, citav dan sam ga forsirao s igricama :D i bio je dobar, ali napon me zabrinjava.


To sam ti i ja mislio predloziti, reinstalaciju. Nekako je tesko odgonetnuti sta bi moglo biti. Posto si vec reistaliro OS mislim opet da bi najbolje bilo da provjeris u BIOS. Vidi sta ti tu pokazuje za napon. Ipak sad noviji PCs imaju razliciti opcija u BIOS provjeri sve i stavi sve na default. Takodje prati temperaturu dali se sta zagrijava vise nego sto bi trebalo.

User avatar
Qler
Posts: 19327
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo

Re: Racunar "ledi"

Post by Qler » 24/11/2009 08:15

moze biti jednostavno da ti senzori lazu :-? :roll:

ne znam ni meni nije jasno sta bi moglo biti, druga mogucnost da je ploca pri kraju, ne znam sta bi jos moglo biti.

User avatar
Rauber
Posts: 1104
Joined: 07/05/2009 16:47

Re: Racunar "ledi"

Post by Rauber » 24/11/2009 15:46

I ja mislim da je do senzora, jer cuo sam da mi cak racunar nebi ni radio s ovim naponom od 8V na processoru, ili ako bi radio da bi se non stop restartovao.
Nista, moram uzeti druugu plocu.

T-pain
Posts: 420
Joined: 20/05/2008 16:39

Re: Racunar "ledi"

Post by T-pain » 03/01/2012 21:31

POzz, evo da ne otvaram novu temu imam neki slican problem, prije par sedmica mi se pocelo desavati da kad udjem u WOW ( World Of Warcraft) PC zaledi na 1-2 min pa se vrati u normalu, a prije nego sto se to desi cuje se neki zvuk, kako da vam kazem ko klik na misu ( ili jos bolje kad palite svijetlo na salteru pa kad preklopite prekiadc nest na taj fazon), imama 2 hardiska jedan je sata 80 gb( podjeljen na 2 particije) a drugi ata 160 gb ( tu cuvam igrice filmove.....).Dok sam u windowsu, surfam netom, gledam film , slusam muziku.... pc radi odlicno, sve bude uredu. Pa me to pocelo malo zivcirati jer mi zaledi nekad kad ne bi trebalo.... :)

User avatar
darkx
Posts: 6
Joined: 02/09/2009 20:29

Re: Racunar "ledi"

Post by darkx » 03/01/2012 21:41

Navedi komponente tvog racunara.....

nihil_
Posts: 1334
Joined: 20/12/2011 14:36

Re: Racunar "ledi"

Post by nihil_ » 03/01/2012 21:51

Moglo bi biti do napona, slaba napojna.

Post Reply