moke_31 wrote: Kod Arapa je to puno fleksibilnije pa oni čak dopuštaju da amidžići stupaju u bračne veze.
Racunanje rodbinskih koljena
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#26 Re: Racunanje rodbinskih koljena
- tataćusak
#27 Re: Racunanje rodbinskih koljena
Ma i on oženio rodu pa se vadiJoseMujica wrote:moke_31 wrote: Kod Arapa je to puno fleksibilnije pa oni čak dopuštaju da amidžići stupaju u bračne veze.![]()
![]()
da da amidžići nek se tarlahaju
-
sasamatic
#28 Re: Racunanje rodbinskih koljena
Prije davanja savjeta valja prelistati porodicno pravo, a ne djeliti savjete na osnovu procjena polupismenih baba i nana.
Prvo, vidim da ne pravite razliku izmedju sodnika u pravoj liniji i srodnika u pobocnoj liniji.
Srodnici u pravoj liniji nastaju rodjenjem jedan od drugog, i zabranjen je svaki brak sa srodnicima u pravoj liniji bez obzira na stepen(koljeno) srodstva. Primjer: otac ili majka sa sinom ili kcerkom, djed ili majka sa unucima itd.
U pravoj liniji broj rodjenja predstavlja stepen srodstva, odnosno koljeno ( otac/ majka i sin/ kcerka su prvo koljeno, zato sto ih djeli jedno rodjenje, dok su djed/majka srodnici u drugom koljenu, jer ih djele dva rodjenja).
Na drugoj strani, srodstvo u pobocnoj liniji ( osobe koje potjecu od zajednickog pretka) se odredjuje tako da se broje rodjenja po jednoj i drugoj liniji od zajednickog pretka, ne racunajuci zajednickog pretka. Zbir tih rodjenja sa obje strane predstavlja stepen srodstva ili koljeno. Tako naprimjer moja tetka i ja smo trece koljeno (zajednicki predak od kojeg smo oboje potekli je djed/ majka i sad se racuna koliko je bilo rodjenja do mene, sto znaci: moj otac, pa ja, to znaci dva rodjenja, sad se racuna koliko rodjenja ima do tetke, jedno rodjenje, i saberes dva i jedan i dobijes trece koljeno), a moji tecici i ja smo cetvrto koljeno.
Po zakonu je zabranjen brak sa srodnicma u pravoj liniji, bez obzira na koljeno, a u pobocnoj liniji zakljucno sa cetvrtim koljenom.
Dobro je neko napisao, kad polupismena nane od 80 godina lupi nesto, svi se toga drze (ona zna), bez obzira sto ni ona jadna ne zna sta prica.
Prvo, vidim da ne pravite razliku izmedju sodnika u pravoj liniji i srodnika u pobocnoj liniji.
Srodnici u pravoj liniji nastaju rodjenjem jedan od drugog, i zabranjen je svaki brak sa srodnicima u pravoj liniji bez obzira na stepen(koljeno) srodstva. Primjer: otac ili majka sa sinom ili kcerkom, djed ili majka sa unucima itd.
U pravoj liniji broj rodjenja predstavlja stepen srodstva, odnosno koljeno ( otac/ majka i sin/ kcerka su prvo koljeno, zato sto ih djeli jedno rodjenje, dok su djed/majka srodnici u drugom koljenu, jer ih djele dva rodjenja).
Na drugoj strani, srodstvo u pobocnoj liniji ( osobe koje potjecu od zajednickog pretka) se odredjuje tako da se broje rodjenja po jednoj i drugoj liniji od zajednickog pretka, ne racunajuci zajednickog pretka. Zbir tih rodjenja sa obje strane predstavlja stepen srodstva ili koljeno. Tako naprimjer moja tetka i ja smo trece koljeno (zajednicki predak od kojeg smo oboje potekli je djed/ majka i sad se racuna koliko je bilo rodjenja do mene, sto znaci: moj otac, pa ja, to znaci dva rodjenja, sad se racuna koliko rodjenja ima do tetke, jedno rodjenje, i saberes dva i jedan i dobijes trece koljeno), a moji tecici i ja smo cetvrto koljeno.
Po zakonu je zabranjen brak sa srodnicma u pravoj liniji, bez obzira na koljeno, a u pobocnoj liniji zakljucno sa cetvrtim koljenom.
Dobro je neko napisao, kad polupismena nane od 80 godina lupi nesto, svi se toga drze (ona zna), bez obzira sto ni ona jadna ne zna sta prica.
-
sasamatic
#29 Re: Racunanje rodbinskih koljena
De mi reci onda koje koljeno smo ja i dajdza? Ili koje smo koljeno ja i unuka od dajdze?sokkia wrote:kakvo sabiranje sa obe strane? đe se to tako racuna?![]()
braca-0 koljeno,znaci ne racuna se u koljeno
djeca njihova-1. koljeno
unuci njihovi-2. koljeno
praunici njihovi-3.koljeno
cukununuci njihovi-cetvrto koljeno
prema tome ko ne zna neka ne stvara zabunu
-
riko-ga
#30 Re: Racunanje rodbinskih koljena
@sasamatic
ovo bi moglo najbolje objasniti moj komentar na tvoj post.sad bi vise vjerovao nani od 80 godina vec tebi.Zasto? Po tebi ti bi mogao ozeniti tetkino ti unuce? Po meni to je nemoguce.Jer po mojoj racunici (i naninoj od 80 godina) ti si drugo koljeno a unuce od tetke trece.Kakvo crno sabiranje.
Poznajem naprimjer dvije zene sto su dozivjele cukununuce ako se ne veram.Imaju unuce od svoga unuceta.Po tebi njeno praunuce bi se moglo vjencavati sa drugim praunucetom?
Poznajem naprimjer dvije zene sto su dozivjele cukununuce ako se ne veram.Imaju unuce od svoga unuceta.Po tebi njeno praunuce bi se moglo vjencavati sa drugim praunucetom?
-
riko-ga
#31 Re: Racunanje rodbinskih koljena
Daidza je prvo a ti si drugo.Daidzin unuk je trece a ti si i dalje drugo?sasamatic wrote:De mi reci onda koje koljeno smo ja i dajdza? Ili koje smo koljeno ja i unuka od dajdze?sokkia wrote:kakvo sabiranje sa obe strane? đe se to tako racuna?![]()
djeca njihova-1. koljeno
unuci njihovi-2. koljeno
-
sasamatic
#32 Re: Racunanje rodbinskih koljena
Upravo tako jarane, vjerovao ti ili ne po nasem porodicnom zakonu je tako.riko-ga wrote:@sasamatic![]()
![]()
ovo bi moglo najbolje objasniti moj komentar na tvoj post.sad bi vise vjerovao nani od 80 godina vec tebi.Zasto? Po tebi ti bi mogao ozeniti tetkino ti unuce? Po meni to je nemoguce.Jer po mojoj racunici (i naninoj od 80 godina) ti si drugo koljeno a unuce od tetke trece.Kakvo crno sabiranje.
I ovo drugo si dobro opazio.
Volio bih, ako ima jos koji pravnik da se upusti u raspravu.
-
sasamatic
#33 Re: Racunanje rodbinskih koljena
Kako dajdza prema meni moze biti prvo koljeno, a ja prema njemu drugo koljeno? Ili dajdzin unuk prema meni trece, a ja prema njemu drugo?riko-ga wrote:Daidza je prvo a ti si drugo.Daidzin unuk je trece a ti si i dalje drugo?sasamatic wrote:De mi reci onda koje koljeno smo ja i dajdza? Ili koje smo koljeno ja i unuka od dajdze?sokkia wrote:kakvo sabiranje sa obe strane? đe se to tako racuna?![]()
djeca njihova-1. koljeno
unuci njihovi-2. koljeno
-
riko-ga
#34 Re: Racunanje rodbinskih koljena
Fino.Jer je tvoj daidza i tvoja mama prvo koljeno.Daidzino dijete i ti ste drugo koljeno.No to ne znaci da se ti pomjeras u odnosu na daidzu.Ne ti si drugo koljeno i prema daidzi i prema njegovom sinu/kcerci i prema njegovom unuku pa praunuku itd.Jednostavno ti si drugo koljeno u toj lozi.I nikad se nece to promjeniti.sasamatic wrote: Kako dajdza prema meni moze biti prvo koljeno, a ja prema njemu drugo koljeno? Ili dajdzin unuk prema meni trece, a ja prema njemu drugo?
-
sasamatic
#35 Re: Racunanje rodbinskih koljena
Znaci za hiljadu godina, moj potomak nece moci ozeniti potomka od mog dajdze, jer su drugo koljeno. Superriko-ga wrote:Fino.Jer je tvoj daidza i tvoja mama prvo koljeno.Daidzino dijete i ti ste drugo koljeno.No to ne znaci da se ti pomjeras u odnosu na daidzu.Ne ti si drugo koljeno i prema daidzi i prema njegovom sinu/kcerci i prema njegovom unuku pa praunuku itd.Jednostavno ti si drugo koljeno u toj lozi.I nikad se nece to promjeniti.sasamatic wrote: Kako dajdza prema meni moze biti prvo koljeno, a ja prema njemu drugo koljeno? Ili dajdzin unuk prema meni trece, a ja prema njemu drugo?
-
riko-ga
#36 Re: Racunanje rodbinskih koljena
Pa vidi ja ne znam kako si ti racunao al ovo sto si napisao izgleda kao da nisi razumio o cemu sam pisao.Al evo pokusat cu da objasnim.Vec sam pisao prije da u vecini slucajeva se cetvrto koljeno ne smatra rodbinom.Sto bi znacilo da tvoj unuk i praunuk od tvoga daidze nece biti rodbina.Kontas?sasamatic wrote:Znaci za hiljadu godina, moj potomak nece moci ozeniti potomka od mog dajdze, jer su drugo koljeno. Superriko-ga wrote:Fino.Jer je tvoj daidza i tvoja mama prvo koljeno.Daidzino dijete i ti ste drugo koljeno.No to ne znaci da se ti pomjeras u odnosu na daidzu.Ne ti si drugo koljeno i prema daidzi i prema njegovom sinu/kcerci i prema njegovom unuku pa praunuku itd.Jednostavno ti si drugo koljeno u toj lozi.I nikad se nece to promjeniti.sasamatic wrote: Kako dajdza prema meni moze biti prvo koljeno, a ja prema njemu drugo koljeno? Ili dajdzin unuk prema meni trece, a ja prema njemu drugo?![]()
- fortaleza
#37 Re: Racunanje rodbinskih koljena
Ovaj račun je točan.sasamatic wrote:Prije davanja savjeta valja prelistati porodicno pravo, a ne djeliti savjete na osnovu procjena polupismenih baba i nana.
Samo ne znam za ovaj zakon, da nije više koljena bilo po pitanju braka u pobočnoj liniji?
- Lakat Jebić
#38 Re: Racunanje rodbinskih koljena
porodicni zakon kaze da je bracna smetnja krvno srodstvo zakljucno sa 4. stepenom (koljenom). stepen se racuna po broju rodjenja do zajednickog pretka. gore su objasnili. mozete vjerovat nama pravnicima, ili bapskim pricama. a mozete i otvorit porodicni zakon fbih pa sami provjerit.
-
sokkia
#39 Re: Racunanje rodbinskih koljena
zajednicki predak tebe i dajđe je tvij djed/baka,znaci ti si u odnosu na dajđu na prvom koljenu jer brat i sestra se ne racunaju za kojeno.sasamatic wrote:De mi reci onda koje koljeno smo ja i dajdza? Ili koje smo koljeno ja i unuka od dajdze?sokkia wrote:kakvo sabiranje sa obe strane? đe se to tako racuna?![]()
djeca njihova-1. koljeno
unuci njihovi-2. koljeno
a ti si i dalje na prvom koljenu u udnosu na svog dajđu dok je unuk od tvog dajđe u odnosu na tebe na drugom koljenu jer je djete tvoga dajđe na prvom koljenu u odnosu na prvog zajednickog predka sa tobom.
tako ce tvoje djete biti na drugom koljenu a djete unuka tvoga dajđe trece koljeno.
jest da je zapetljano ali tako se racuna u narodu a ne po nekom zakonu koga su još gore zapetljali
udaja/ ženidba do cetvrtog koljena je nepoželjna mada ima slucajeva, ali koljiko ja znam iz iskustva to bude pakao od života.
-
FrozenCastle
#40 Re: Racunanje rodbinskih koljena
Da li postoji jasan grafički prikaz ovih rodbinskih relacija da se jasno vidi koje koljeno je u pitanju? Jer tekstovi su mi zbunjujući. Sve mi se pobrka.
-
Drinski
#41 Re: Racunanje rodbinskih koljena
Prvo, pustite se termina koljena, zakon to ne poznaje.FrozenCastle wrote:Da li postoji jasan grafički prikaz ovih rodbinskih relacija da se jasno vidi koje koljeno je u pitanju? Jer tekstovi su mi zbunjujući. Sve mi se pobrka.
drugo, nas zakon poznaje samo stepene srodstva koji se racunaju po broju rođenja do zajedničkog pretka, znaci koliko rođenja, toliko stepeni napr. otac/sin ima jedno rođenje (sinovo) - prvi stepen, djed/unuk imaju dva rođenja (otac, unuk)- drugi stepen, braća/sestre imaju dva rođenja (svako po jedno) - drugi stepen, amidza imaju tri rođenja (otac, sin, amizda) - treci stepen itd.
Trece, ako te bas zanima, 1 koljeno su dva ista stepena u pobocnoj liniji.