Nemoj mi, života ti, zakone fizike spominjati..
Btw, sta palis kada ti toplane zavrnu na +13 i koliki su ti računi za toplane, koliki za plin, a koliki za klimu?
Hoces me ubijediti da ja kao kontrolor pilnskog bojlera ne mogu 24h/7 drzati upaljeno zagrijavanje vode za radijatore na neku temperaturu koja meni odgovara? Udar u mozak.....Haris033 wrote: ↑25/02/2026 16:41 Da, upravo zato je komfor sa inverterom veći nego sa radijatorima.
Inverter se upali krajen oktobra i ne gasi do aprila, zidovi i prostorije se konstantno drže toplim, pa je posao klime samo da dopunjava i održava temperaturu, a ne da svaki put iznova grije hladan stan.
Kod radijatora ili plina, čim se ugasi grijanje, zidovi se ohlade i trebaju sati da se ponovo ugriju. Kod invertera toga nema, toplina je stalna, ravnomjerna i bez oscilacija.
Zato je komfor veći, jer nema naglih promjena i hladnih prostorija, nego se živi u konstantno toplom prostoru.
Naglasavam da ovo govorim iz ličnog iskustva jer imam i plinsko etazno grijanje…
Grijes se na paru, ves masinu (ako radi na 90, i susilicu)..lijepo....
Kako si ohol dragi moj
Ama može, ako kontinuirano puše, da su sva vrata stalno otvorena, da ne otvara vanjska vrata i prozore i da je toplinska izolacija vrhunska, s tim da je puhalica postavljena negdje na sredini stana. Vidiš da možemoimoi wrote: ↑25/02/2026 17:58 Ti imaš “fen” iznad glave koji puse topli zrak… i to je moras nahajcati da bi ti u ostalim prostorijama koliko toliko odrzavalo neku iole ugodnu temp.
Nikako ne može biti ugodnije od centralnog grijanja, gdje radijatori isijavaju toplinu. Da ne znam kako je, mozda bi ti i povjerovala.
Al hajde….
Rugaš nam se svima, omalovažavaš, vrijeđaš i smiješ komentarima drugačijim od tvojih, a jedini si ti koji tvrdi da se na tvoj način može grijati stan. I onda čitam - ti nemaš živaca da odgovaraš na primitivizamHaris033 wrote: ↑25/02/2026 17:59 Na kraju, grijte se kako hoćete, meni je svejedno.![]()
Nemam živaca da odgovaram na primitivizam i “fen” komentare.
Došao sam ovdje dobre volje da podijelim svoje iskustvo i pokažem da se na inverteru može grijati cijeli stan uz manje troškove i više komfora.
Ako neko misli da je centralno grijanje jedino savršeno rješenje, neka uživa u visokim računima i uvjerenju da je to “zakon fizike”.
Ja ću i dalje uživati u toplom stanu, niskim računima i rahatluku invertera.
Btw, u kuoatilu i kada nije nista ukljuceno temp. bude min. 21.
Toliko od mene.![]()
![]()
Zaboli glava od konstantnog puhanja vrelog zraka u dijelu gdje je jedinica. BjezHelaS wrote: ↑25/02/2026 18:46Ama može, ako kontinuirano puše, da su sva vrata stalno otvorena, da ne otvara vanjska vrata i prozore i da je toplinska izolacija vrhunska, s tim da je puhalica postavljena negdje na sredini stana. Vidiš da možemoimoi wrote: ↑25/02/2026 17:58 Ti imaš “fen” iznad glave koji puse topli zrak… i to je moras nahajcati da bi ti u ostalim prostorijama koliko toliko odrzavalo neku iole ugodnu temp.
Nikako ne može biti ugodnije od centralnog grijanja, gdje radijatori isijavaju toplinu. Da ne znam kako je, mozda bi ti i povjerovala.
Al hajde….![]()
NediM17 wrote: ↑19/03/2026 12:17 Mi imamo tzv. naftnu formulu za kvartalni izračun cijene tako da za ovaj sljedeći kvartal neće biti neko značajnije poskupljenje.
Kasnije nek nam je dragi Allah na pomoći.
Možda se smiri do zime i padnu cijene nafte.
Tako da jebeš južnu interkonekciju i LNG, ovo poskupljenje bi nas dočekalo, moguće i nestašica.
Neka Gazproma dok god može.
vjerovatno će cijene sniziti kad sve ovo prođe ... ikad prođe slijedeća zimaNediM17 wrote: ↑19/03/2026 12:28 Za sljedeći kvartal samo mart ulazi u formulu po ovim visokim cijenama, prije toga cijena nafte je bila oko 70 usd po barelu tako da u prosjeku povećanje ne bi trebalo biti veliko.
Direktor Energoinvesta reče juče na N1 max. do 10%.
I još je sreća što se obračunava u usd koji je prilično tanak zadnjih mjeseci.
E sad šta će biti do sljedeće zime bumo vid'li.
Do tad' k'o živ k'o mrtav.
I podioci su stupnjevi celzijusa, koliko tacno trebas u uputstvu vidjeti, a digitalni ti radi isto kao i taj, ako je stavljeno na 23 grijace na max dok ne dostigne temperaturu 23 na senzoru na termostatu, onda ce stati a dogrijavati tek kad padne na 22.5.made_in_sarajevo wrote: ↑03/04/2026 15:57 Imam plin na kojem je grijanje, voda i tako dalje. Ima termostat koji je valjdao otisao, pa kad upali na nekom podijuku bio tu ili najjace, ono grije na najjace mislim. Eh sad me zanima posto se prvi put susrecem sa plinom i grijanjem, ako promjenim termostat za obicni ili digitalni, da li ce pomoci u potrosnji, grijanju tipa ako stavim na 23 da ce biti grijati na toliko i na kraju na racunima?