PVC prozori vs drvena stolarija

Post Reply

Koji prozor je bolji

a/ PVC
219
47%
b/ drveni prozor
187
40%
c/ danas je kisovit dan
58
13%
 
Total votes: 464

User avatar
Maraschino
Posts: 18997
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#1 PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Maraschino »

Sta mislite sta je bolje? Znam da sve ima i prednosti i mane.
Molim takodje linkove proizvodjaca. (Nije mi namjera reklamirati nekoga)
User avatar
new_jazzWa
Posts: 930
Joined: 24/10/2006 20:28
Location: zamalo pa izgubljena

#2

Post by new_jazzWa »

e kod mene na kuci je drvena stolarija...meni licno ljepse izgleda,ali na poslu imam pvc,i jako sam zadovoljna izolacijom,nisam mogla vjerovati kako dobro izolira zvuk...problem imam i sa svojom sobom,i drvenim prozorskim okvirom,mozda umisljam,ali nervira me sto i kad je zatvoren sve se s ulice cuje...Da li je u pitanju stolarija,ili samo staklo ne znam,ali razmisljam da zamjenim prozor...a mislim da je pvc laksa za odrzavanje,pogotovo kad se u drvo zavuce onaj crv,pa grebe i grebe,a nema nacina da ga istjeras ili umrtvis...probala lak za kosu,uzimala isekticid samo za te stvari,ali ne ide,on uporno grebe...PVC??? PVC!!!!!
User avatar
chuchumbamayumbe
Posts: 11046
Joined: 20/10/2006 22:02

#3

Post by chuchumbamayumbe »

Ja sam kupovao stolariju u Kontinentalu, u Kiseljaku. Veoma sam zadovoljan kvalitetom, izgledom i uslugom.
Nisu jeftini, ali svako ko dodje pita gdje smoradili prozore.
Da napomenem, radi se o drvenoj stolariji.
Nemam nista protiv alu/pvc stolarije, ali sam cuo da je u Njemackoj masovno izbacuju iz upotrebe i opet se vracaju drvetu!
cipiripi-x
Posts: 1
Joined: 08/05/2007 11:35
Location: Sarajevo

#4

Post by cipiripi-x »

I sam planiram uskoro promijeniti stare prozore, koji samo sto ne ispadnu kad zapuse, pvc stolarijom, ali pojma nemam koju firmu da zovem, kome da idem. Dajte, ljudi, iskustva, linkove, cijene...
Svemirski_Jebach
Posts: 3929
Joined: 13/08/2003 00:00
Location: Tel Aviv

#5

Post by Svemirski_Jebach »

kod mene je drvena stolarija...nekako mi djeluje zdravije. Ali, nemam nikakvih naucno zasnovanih informacija da je to tako zaista.
sabanss
Posts: 4544
Joined: 13/08/2006 11:20

#6

Post by sabanss »

Drvo bi trebalo biti malo teze za odrzavanje mada sa danasnjim tehnologijama dodje opet na isto. Ja glasam za drvo cisto zbog estetike, kvalitet je tu negdje.
User avatar
DobroJutroKolumbo
Posts: 1994
Joined: 19/10/2006 10:20
Location: BiH , 71000 Sarajevo , Eglema-beglema 123
Contact:

#7

Post by DobroJutroKolumbo »

Drvo je daleko bolje, ali dobro drvo!! PVC su skloni deformaciji, od jakog sunca vremenom PVC prozori se deformisu , i to neces ni primjetiti ali jednom kad pocne kisa , moze ti se desiti da ti propusta vodu a naizgled sve je u redu... Drvo je takodje sklono deformacijama ali ako se kupi dobar drveni prozor po mogucnosti da je "masiva" onda ces imati jako dobre prozore i to dugo vremena... U zapadnim zemljama je jedno vrijeme bio trend ugradjivati PVC prozore ali su ubrzo nakon toga svi opet poceli ugradjivati drvene , jer kao PVC u kuci nije zdrav, kao u smislu drvo je EKO! AKo hoces nesto sto nema "smrti" onda kupi lijepe ALU prozore, skuplji jesu ali sigurno neces imati nikakvih problema a dihtuju za "10"...!!!
User avatar
Maraschino
Posts: 18997
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#8

Post by Maraschino »

Kako diskusija odmice,dileme se povecavaju.

Drveni prozor je zdraviji jer kroz drvo kuca moze da 'dise' a sa PVC prozorima ona je skoro hermeticki zatvorena pa se javlja kondenz.
Ako posmatramo odrzavanje,PVC prozori ne traze skoro nista.Svijetle boje ne mijenjaju boju dok tamnije mogu da posvijetle.Drveni prozor od kvalitetnog i suvog drveta uz dobru zastitu i premaze protiv insekata,trazi s'vremena na vrijeme ponovno farbanje.Farbanje i nije veliki problem ako u medjuvremenu nije doslo do deformacija,pukotina i trulezi.

Mislim da PVC prozori mogu proci prilikom odabira ali pod jednim uslovom,moraju imati resetku na vrhu (cca 5 cm) koja se moze jednostavno otvarati i zatvarati.
d2
Posts: 6237
Joined: 15/03/2007 04:52
Location: Grbavica

#9

Post by d2 »

Ja sam u proslom stanu ugradio plasticne prozore i ne bih nikom zivom vise preporucio. Greska je bila sto sam gledao cijenu umjesto kvalitet pa umjesto da pljuhnem 6000 maraka za Trocal ja sam dao 3000 za ne znam vise kako se zovu niti zelim da znam. Katastrofa. Bolji su bili oni drveni sto su bili stari 20 godina nego ti novi plasticni. Dihtovanje nula, kada kisa pada ulazi voda, moras se zezat stalno sa okovima nesto dotezat... Vjerujte da je bolje imati kakve bilo nego jeftine plasticne.

Potom sam presao u drugi stan koji je bio devastiran pa obnavljan od donacija, u skladu s tim prozori su katastrofa, drveni ali krila isto kao da su od nekih drugih prozora a ne od ovih. Imam po 2 CM razmaka izmedju krila i prozora. Drzim krpe na prozorima da voda ne ulazi kad je kisa. Probao sam zakrpiti to drvenim letvicama + sa jako puno trake za dihtovanje medjutim rezultati iako su nesto bolji i dalje su jako losi.

Sada idem na plasticne prozore kako Bog zapovjeda. Trocal - Intergeoss mi je dao ponudu za jednu stranu stana na 2300 KM s tim da su to prozori sa 5 komora (najbolja zvucna izolacija koja ima) i trostruko staklo. Jedan od prozora ce biti sa vanjskom roletnom (spavaca). Gledao sam te prozore kod tetke koja zivi pored ceste zmaja od bosne za koju i sami znate kakva je i ti prozori su apsolutno savrsenstvo. Ona je ugradila prije 4 godina i dihtovanje i sve je savrseno. Nema govora o prolasku kise i bilo cega kako je bilo kod mene u starom stanu. Zvucna izolacija je nevjerovatna, gledas cestu sa 3 trake u sred spice 20 metara dalje i ne cujes nista.

Njihovu ponudu vec imam ali razmisljam eventualno da li da vidim i sa Ugarkom medjutim ne znam kakvi su njihovi prozori. Pitao sam ovdje na forumu ali se niko nije javio da ih ima, cuo sam da su mrak ali ko se o mlijeko oprzi taj i u jogurt duva.

Dobri folovi za ustedu kod plasticnih prozora su sljedeci
neke firme smanjuju cijenu prozora ako se prozor otvara samo oko y ose a ne i oko x
ako imas prozor izmedju balkona i sobe mozes ga napraviti da se ne otvara jer mu mozes pristupiti i iz vana da ga operes recimo, to spusta cijenu za 100 km po prozoru, isti fol mozes primjeniti i ako imas prozore koji imaju manje i vece krilo pa manje mozes prati iz vana otvorivsi vece a za zracenje i slicno svakako mozes koristiti vece...

Moja iskustva su PVC ili kvalitetno ili nikako.

Ako ko ima iskustva sa Ugarkom molim neka napise, prvenstveno me zanima zvucna izolacija.

hvala
sabanss
Posts: 4544
Joined: 13/08/2006 11:20

#10

Post by sabanss »

d2 wrote: Sada idem na plasticne prozore kako Bog zapovjeda. Trocal - Intergeoss mi je dao ponudu za jednu stranu stana na 2300 KM s tim da su to prozori sa 5 komora (najbolja zvucna izolacija koja ima) i trostruko staklo.
Zar ovi prozori ne idu sa 3,5,7 i 9 komora, tako da bi tih 5 komora bila neka sredina...
rolenc
Posts: 92
Joined: 21/09/2006 09:17

#11 PVC stolarija vs drvena

Post by rolenc »

Ma uzmi definitivno drvene. Prirodniji, ljepši i što je najbitnije zdraviji, jer drvo diše. Osim toga vidim da sad raja ne prave one klasične vikendice, nego brvnare, što govori da je drvo ponovo u modi.
Samo odvoji više love pa uzmi malo kvalitetnije. Kad budeš uzimao najbolja varijanta je impregnirani bor koji je vrlo izdržljiv. Uzmeš još izrađen u eko boji i riješio si problem na minimalno 20 godina (kažu da je toliko garancija). Izleda prelijepo sa godovima koji se naziru kroz sloj eko boje.
Na osnovnu cijenu prozora obično za temeljna boju dodaješ 10%, a ako želiš eko boju doplata je još 10%. Bar je ovako bilo prije dvije godine kad sam ja uzimao.

P.S. Jednom ulazim u jedan od naših tržnih centara kad čujem portira kako govori nekom kolegi:" Majku mu, evo baš pratim cijelo vrijeme dok radim ovde, što li na ovoj PVC stolariji nijedna muha ne može opstati, evo vidi sve ijedna je mrtva."
obuca
Posts: 2642
Joined: 04/01/2007 18:46

#12

Post by obuca »

uzela u kontinentalu. Kvaliteno ali i skupo a izolacija SUUUUUPER. Drvo su svakom slucaju. Na poslu mi je PVC i super je al ne bih ga ja ribala vimom kad pocrni
shin
Posts: 7092
Joined: 19/09/2005 10:52

#13

Post by shin »

PVC izbjegavati nema ga koji se ne rasklima za par godina, plus razlika u temperaturama iskrivi se i ne dihtuje kako treba. Njesra uglavnom, drvo ili aluminium.
d2
Posts: 6237
Joined: 15/03/2007 04:52
Location: Grbavica

#14

Post by d2 »

sabanss wrote:
d2 wrote: Sada idem na plasticne prozore kako Bog zapovjeda. Trocal - Intergeoss mi je dao ponudu za jednu stranu stana na 2300 KM s tim da su to prozori sa 5 komora (najbolja zvucna izolacija koja ima) i trostruko staklo.
Zar ovi prozori ne idu sa 3,5,7 i 9 komora, tako da bi tih 5 komora bila neka sredina...
nisam znao ! ja sam mislio da je 3 i 5, oni ove sa 5 zovu kao heavy duty sto se tice buke, kao ako si pored raskrsnice onda uzmi te, nisam znao za 7 i 9 !
zzzzz
Posts: 2053
Joined: 27/05/2004 22:30

#15

Post by zzzzz »

Kvaliteno drvo je sigurno najbolji izbor ali to i kosta i trazi "domacina" koji ce to odrzavati.

Mi smo na kucu stavili Ugarkove i odlicno dihtuju (neko je pitao za Ugarak), u stanu su mi postavili nekakve plasticne ne bih rekao da su kakva pljacka ali tu nisam imao mogucnost izbora. Jos da dodam za Ugarak da su poslovni i da ih ne treba moljakati da dodju ako imas kakve isparvke i zamjerke.....sto nije slucaj sa ANS Drive, od kojih sam kupovao unutrasnja vrata....debili zestoki

Sto se PVC stolarije tice, sad imaju neki kao ekoloski, bez olovne prasine. Cini mi se da su to Trocalovi profili.
sabanss
Posts: 4544
Joined: 13/08/2006 11:20

#16

Post by sabanss »

d2 wrote: nisam znao ! ja sam mislio da je 3 i 5, oni ove sa 5 zovu kao heavy duty sto se tice buke, kao ako si pored raskrsnice onda uzmi te, nisam znao za 7 i 9 !
I ja sam se zijanio kad sam cuo, mada reakcije nisu bas pozitivne. Ukoliko zatvoris stan takvim prozorima spremi neki vid ventilacije jer inace ima problema sa kondensom i ustajaloscu zraka. Prozori previse dihtuju.
d2
Posts: 6237
Joined: 15/03/2007 04:52
Location: Grbavica

#17

Post by d2 »

sabanss wrote:
d2 wrote: nisam znao ! ja sam mislio da je 3 i 5, oni ove sa 5 zovu kao heavy duty sto se tice buke, kao ako si pored raskrsnice onda uzmi te, nisam znao za 7 i 9 !
I ja sam se zijanio kad sam cuo, mada reakcije nisu bas pozitivne. Ukoliko zatvoris stan takvim prozorima spremi neki vid ventilacije jer inace ima problema sa kondensom i ustajaloscu zraka. Prozori previse dihtuju.
ma nek dihtuju makar na cjevcicu kroz ventilaciju od wca disao

hvala ti !
User avatar
Maraschino
Posts: 18997
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#18

Post by Maraschino »

:? :roll: :?
User avatar
8. sekretar SKOJ-a
Posts: 1242
Joined: 23/01/2005 18:49
Location: Galerija Marsaevi - Republika Bosna i Hercegovina.

#19

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Trocal Hadžići-šalabajzeri. Moram ih zvati da poprave.
saim_adka
Posts: 847
Joined: 21/06/2005 08:25

#20 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 25/01/2017 10:08, edited 1 time in total.
User avatar
Better Man
Posts: 16686
Joined: 01/10/2006 20:10

#21

Post by Better Man »

chuchumbamayumbe wrote:Ja sam kupovao stolariju u Kontinentalu, u Kiseljaku. Veoma sam zadovoljan kvalitetom, izgledom i uslugom.
Nisu jeftini, ali svako ko dodje pita gdje smoradili prozore.
Da napomenem, radi se o drvenoj stolariji.
Nemam nista protiv alu/pvc stolarije, ali sam cuo da je u Njemackoj masovno izbacuju iz upotrebe i opet se vracaju drvetu!
Mi smo uzeli u Kontinentalu! Kvalitet je zaista vrhunski, a izolacija je priča za sebe! Drvo uvijek ima prednost nad PVC, jer je prirodni materijal, zadravije i dugotrajnije uz normalno održavanje!
User avatar
baustelac
Posts: 1401
Joined: 16/07/2005 09:05
Location: AC-DE

#22

Post by baustelac »

I ja sam bio u istoj dlemi i odlucio se sa PVC cisto iz razloga sto je kod PVC prozora manje fuseraja. Sto se tice cijene, kvalitetni drveni (domaca radinost) i PVC prozori su tu negdje samo je pitanje ukusa sta se kome vise svidja.

Problem dihtovanja plasticnih prozora je isto prisutan i kod drvenih jer kvalitetno napravljen drveni prozor isto dihtuje kao i PVC.

Kondenzacija je vise vezana za izbor stakla. Kondenzat se javlja na mjestima gdje je topli zrak u dodiru sa hladnom povrsinom. Ne znam tacne vrijednosti ali mislim da na negdje oko 12 ° zrak normalne sobne temperature i normalne vlaznosti pocinje da kondenzuje. Ustajali zrak (neprovjetreno) ce da kondenzuje i na visim temperaturama. Zato je potrebna ventilacija ili povremeno provjetravanje. Kondenzat se gotovo nikada ne javlja na plasticnom okrivu nego uvijek na staklu jer staklena povrsina je najhladnija i da se ne bi pojavio kondenzat temperatura stakla treba da je iznad 15°. Zadovoljavajuca varijanta je dvostruko vakuumirano staklo sa metalnim premazom. Ovaj premaz ima funkciju da apsorbira energiju zracenja i time zagrijava staklo. Dodatno punjenje inertnim gasom je naravno jos kvalitetnije rjesenje ali s obzirom da taj gas za 7-8 godina iscuri efekat je kratkorocan.

Neko je spomenuo da mu curi kad pada kisa. To je onda pravi fuseraj. Kod dobro izradnjenog prozora cak i kada je prozor otvoren kako kazu na kipu ili ventus, voda ne smije da udje u prostoriju osim onoga sto vjetar nanese sa strane. Ko ima plasticni prozor, moze vidjeti kad otvori prozor, na dojoj strani okvira postoje dvije rupe koje imaju zadatak da odvode vodu koja prodre u prostor izmedju okriva i krila. I kada pogleda vani, vide se kao dva plasticna cepa koja pokrivaju te otvore. Ovi otvori ujedno imaju zadatak i da zrak u nutar okvira cirkulise.

Sto se tice komora to je stvar "mode". Zadovoljavajuca varijanta je sa 3 komore. Efekat komora je zvucna i termicka izolacija. Sto vise komora to bolja izolacija ali cijena nije proporcionalna efektu jer je staklo najslabija tacka. Veci broj komora dodatno povecava i debljinu profila tako da meni prozor sa 6 komora izgleda ruzno pogotovu na manjim prozorima. Krutost krila je prije svega osigurana metalnim profilima koji se nalaze unutar PVC profila.

Evo kako izgleda to izgleda u presjeku http://www.alfaplast.com.ba/pvcproizvodi.htm

Jos jedna stvar na koju treba obratiti paznju kod bilo kojih prozora jesu okovi (metalni mehanizmi i nosivi dijelovi). Onaj ko prodaje prozore treba da da i garanciju, garancija od par godina na okove znaci da su okovi losi. Garancija na okove treba da je preko 20 godina.

Eko fazoni su suplja prica i to sto neko kaze da nijemci izbacuju plastiku i ugradjuju drvo je rekla kazala. Ko stoji pred izborom drvo ili PVC vise je pitanje odrzavanja i cijene. Drvo se treba farbati svakih 10tak godina dok se plastika mora redovno cistiti.
Neko rece ciscenje vimom sto je najveca glupost. Vim je abrazivan i ostecuje povrsinu tako do jos vise pogorava situaciju. Problem bijelih PVC prozora zapravo jesu muhe koje "seru" po njoj kao lude :). Ima i PVC profila koji su u dekoru drveta i negdje 20% su skuplji samo nisam siguran koliko im je postojana boja.

Moj savjet je, uzeti dimenzije otvora i obici sto vise firmi, uzeti ponudu i obratiti paznju na garnciju.
User avatar
Maraschino
Posts: 18997
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#23

Post by Maraschino »

8. sekretar SKOJ-a wrote:Trocal Hadžići-šalabajzeri. Moram ih zvati da poprave.
Sta tek ja da mislim o njima :D

Vidim da ima jako finih savjeta tipa "óbrati paznju" -hvala Vam
User avatar
Skyfox
Posts: 7489
Joined: 27/09/2003 00:00
Location: Selo Strumfova

#24

Post by Skyfox »

Namjeravam odabrat PVC stolariju, rodjak postavlja te prozore na poslovnim zgradama i objasnio mi je prednosti i mane, prednost je sto ne moras ulagati dodatno u njih, mana je sto "ne disu", ali imam klimu pa svejedno...

Definitivno idi za kvalitetom, isplati se, a kako nista nije vjecno nisu ni ovi prozori.

odlucio sam se za VEKA pvc http://www.vekainnovations.com/technology.asp
Jan Komel
Posts: 37
Joined: 28/10/2004 04:15
Location: London

#25

Post by Jan Komel »

"P.S. Jednom ulazim u jedan od naših tržnih centara kad čujem portira kako govori nekom kolegi:" Majku mu, evo baš pratim cijelo vrijeme dok radim ovde, što li na ovoj PVC stolariji nijedna muha ne može opstati, evo vidi sve ijedna je mrtva." :-)

Fakat ljudi (i ja sam primjetio), zna li neko sto li muhe crkavaju ne PVC prozorima. :?
Post Reply