putovanje u PRAG

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

beliver

#26 Re: putovanje u PRAG

Post by beliver »

Jara wrote:
beliver wrote:I ja planiram neki put, smještaj sam recimo sredio, ..zanima me koja je najpovoljnija opcija putovanja ??

Bez auta, ...vozom donekle ?, autobusom ? ..avionom ?

I ako mi neko konkretno može reći cijenu.
Naravno, treba nam viza, koliko otprilike košta, ako neko već ima iskustva ?
http://www.mzv.cz/wwwo/default.asp?Pare ... =69&idj=63
Hvala.

možeš li mi reći koje je najjeftinije, isplativije prevozno sredstvo iz Sarajeva ??

Recimo da avion ne uzimam u obzir, jer proporcionalno koliko ću dana biti i sve to, ne uklapa mi se u troškove..
Osim ako ne bude neka bezobrazno jeftina ponuda..budući da ljetos za Istanbul, najjeftinija povratna karta 450 KM ..bh airlines.. :roll:
fixer

#27 Re: putovanje u PRAG

Post by fixer »

ja mislim da je ovaj kombi najisplativija varijanta. :)
lako je provjeriti koje je najbolje prevozno sredstvo
malo cemo se informirati
Skyfox

#28 Re: putovanje u PRAG

Post by Skyfox »

Zivio sam tamo prije rata i tada je bio uzavrela metropola koja se budila, a mogu misliti kako je sada... Gdje god da se uputis imas sta vidjeti, meni je najvise u sjecanju ostao ZOO, kobasice sa senfom, opservatorij/zvjezdarnica, Karlov most, dvorac Karlstajn (nisam siguran da li se tako izgovara :) ) veliki parkovi sa fijakerima, arhitektura im je fascinantna... Hrpa muzeja i galerija... Vise se i nesjecam, bilo bi dobro osvjeziti pamcenje :D
Sunrise00

#29 Re: putovanje u PRAG

Post by Sunrise00 »

downtoearth wrote:grad je prelijep, najljepše je ići u proljeće ili ranu jesen. Za to ti ne treba agencija. možeš sam organizirati bilo vlakom, avionom ili osobnim automobilom. Preko interneta ima agencija za smještaj. Preporučam iznajmiti stan. Povoljniji su od hotela a na boljim lokacijama pošto su hoteli u samomu centru (tražiš Praha 1 ili Praha 2: to su administrativne jedinice) previše skupi, prepuni i nema ih dovoljno
A kolika je okvirno cijena iznajmljivanja stana?
ZEKI-RIKI

#30 Re: putovanje u PRAG

Post by ZEKI-RIKI »

Sunrise00 wrote:
downtoearth wrote:grad je prelijep, najljepše je ići u proljeće ili ranu jesen. Za to ti ne treba agencija. možeš sam organizirati bilo vlakom, avionom ili osobnim automobilom. Preko interneta ima agencija za smještaj. Preporučam iznajmiti stan. Povoljniji su od hotela a na boljim lokacijama pošto su hoteli u samomu centru (tražiš Praha 1 ili Praha 2: to su administrativne jedinice) previše skupi, prepuni i nema ih dovoljno
A kolika je okvirno cijena iznajmljivanja stana?
Prvo hvala svima na pomoci i savjetima ,ako moze jos malo o cjenama
karat u busu,tramvaju,metro-u koliko je kruna-km
kafana i hrana ,cjene
shoping cjene ,/mada me to najmanje ineresuje/
Da li neko isao sa kombijem,utisci i cjena/bilo je 75 eura prosle god.po osobi/
Hvala i pozdrav
fia

#31 Re: putovanje u PRAG

Post by fia »

evo ti nešto, i potraži šta ti treba :)

http://www.dpp.cz/en/

http://www.dpp.cz/en/fares-in-prague/
fixer

#32 Re: putovanje u PRAG

Post by fixer »

http://www.pragueexperience.com/travel_ ... tation.asp
evo ovdje imate cijene karata.
hrana je sad malo skuplja s obzirom na euro. ali i dalje se moze jeftinije jesti. trazite restorane u kojima jedu cesi, a da su malo dalje od centra. prije se moglo jesti lijep rucak za 75 -90 kruna. ne mislim da je i sad puno skuplje ali je euro oslabio u odnosu na krunu.
hrana u supermarketima je jeftina. jedan period je bila jeftinija nego u bih.
Jara

#33 Re: putovanje u PRAG

Post by Jara »

Zavisi kako se ko snalazi u nepoznatom gradu. Ako je kratko vrijeme, ne znaš jezik i nisi sklon hodati sa otvorenom mapom, za početak je možda najbolje ići preko agencije...em pr(ij)evoz obezbjeđen, viza također, smještaj a i obilasci...

A ako si iskusan putnik koji je samostalno ( tj. bez agencije) često putovao svijetom, onda je najbolje samostalno.
beliver

#34 Re: putovanje u PRAG

Post by beliver »

ZEKI-RIKI wrote: Da li neko isao sa kombijem,utisci i cjena/bilo je 75 eura prosle god.po osobi/
Hvala i pozdrav

Koji je to kombi ? Odakle kreće ?? I mislim volio bi da mi objasniš kako to funkcioniše...privatno nešto ?

75 eura po osobi, oba pravca ili ?
faye

#35 Re: putovanje u PRAG

Post by faye »

beliver wrote:
ZEKI-RIKI wrote: Da li neko isao sa kombijem,utisci i cjena/bilo je 75 eura prosle god.po osobi/
Hvala i pozdrav

Koji je to kombi ? Odakle kreće ?? I mislim volio bi da mi objasniš kako to funkcioniše...privatno nešto ?

kombi jednom sedmico ide u prag i natrag... 80 eura po osobi, naravno, u jednom pravcu. od svih ostalih opcija, cini se najbolja, cijena je otprilike ista, ali brze je nego vozom npr ili drugim busevima.
a kontakt ili sl nemam zao mi je
jedna

#36 Re: putovanje u PRAG

Post by jedna »

Najljepsi grad na svijetu. Posjetila sam ga prije 7-8 godina i ostala totalno zadivljena. Sanjam dan kada cu opet otici tamo. :thumbup: :thumbup: :thumbup:
beliver

#38 Re: putovanje u PRAG

Post by beliver »

Može li mi neko reći nešto više oko tog kombija, ko je išao ?

Ko prevozi, odakle ide, kada se vraća iz Praga i slično.

zahvaljujem unaprijed.
convict

#39 Re: putovanje u PRAG

Post by convict »

ja dosta cesto putujem, sto business - sto pleasure, blizu 30 zemalja dosad. moji savjeti:
- ako razumijes engleski, obavezno kupiti lonely planet vodic prije svakog putovanja; jednim savjetom ti moze ustedjeti najmanje vrijednost knjige;
- turisticke agencije koristiti samo u slucaju nuzde (za fakultativne izlete ni tada), za smjestaj koristiti booking.com (totalno su pouzdani), a za prevoz idealno vlastitim autom za krace relacije (racunajuci tu i Prag);
- prije putovanja napraviti plan aktivnosti, ovi vodici obicno imaju preporuke sta uraditi za 1 dan, za 3 dana, za 7 itd.
- posebnu paznju obratiti na cake vezane za gradski prevoz;
- sto se tice Praga, kad sam ja isao bio je maj i ne mogu zamisliti da moze biti bolje od toga
- sa taxijem oprezno, vecina ne zeli ukljuciti taximetar. sa takvima ne sjedaj, odrace te, inace je prihvatljivo
- pivo je jeftino i jako dobro, probaj obavezno staropramen
beliver

#40 Re: putovanje u PRAG

Post by beliver »

Hvala lijepo convict.

neke od ovih informacija sam i znao, pogotovo ovo za Lonely Planet, budući da moje vrijeme putovanja tek dolazi, informisao sam se jako o njima, svi " svjetski putnici " putuju sa Lonely Planetom, ..član sam njihovog foruma, i na stranici ima dosta korisnih informacija.

Naravno, ovo za agencije...ko ide slijepo za vodičima i po zadanim rutama, propušta zabavu :) ..jer hebeš to kad ti je sve unaprijed određeno.

Ne postoji još opcija autom do Praga, avion mi je preskup, buduci da necu ostati dugo, pa mi se ne isplati davati tolike pare.

Pa sada razmatram neku treću opciju, u kojoj je i ovaj kombi..ako ima još nekih alternativa, slobodno navedi :) ...

I naravno, ponavljam ako je neko bio s tim kombijem u Pragu, da mi odgovori na pitanja postavljena u prethodnom postu.

Hvala i živjeli.

PS : Ovaj text missing u nicku je utipkan žurbom, da ne mislite da sam nepismen. :mrgreen:
DaysleepeR

#41 Re: putovanje u PRAG

Post by DaysleepeR »

raja hvala na spremnosti za pomoć ali neću imati vremena za obilaske jer mi je agenda puna

idem sutra da vidim taj Prag :D
fixer

#42 Re: putovanje u PRAG

Post by fixer »

convict wrote:ja dosta cesto putujem, sto business - sto pleasure, blizu 30 zemalja dosad. moji savjeti:
- ako razumijes engleski, obavezno kupiti lonely planet vodic prije svakog putovanja; jednim savjetom ti moze ustedjeti najmanje vrijednost knjige;
- turisticke agencije koristiti samo u slucaju nuzde (za fakultativne izlete ni tada), za smjestaj koristiti booking.com (totalno su pouzdani), a za prevoz idealno vlastitim autom za krace relacije (racunajuci tu i Prag);
- prije putovanja napraviti plan aktivnosti, ovi vodici obicno imaju preporuke sta uraditi za 1 dan, za 3 dana, za 7 itd.
- posebnu paznju obratiti na cake vezane za gradski prevoz;
- sto se tice Praga, kad sam ja isao bio je maj i ne mogu zamisliti da moze biti bolje od toga
- sa taxijem oprezno, vecina ne zeli ukljuciti taximetar. sa takvima ne sjedaj, odrace te, inace je prihvatljivo
- pivo je jeftino i jako dobro, probaj obavezno staropramen
ko voli crno - kozel, ko voli svijetlo - slabije (desetka), gambrinus; jace - (dvanaeska) plzen. :thumbup:
Sunrise00

#43 Re: putovanje u PRAG

Post by Sunrise00 »

Koji je najisplativiji smjestaj u Pragu osim hostela :D
DaysleepeR

#44 Re: putovanje u PRAG

Post by DaysleepeR »

samo da javim evo me u Pragu u Movenpick hotelu u Executive zgradi :D

Vidim komplet Prag sa prozora sobe jer se gore ide zicarom :D

nemam pojma kako me to potrefilo :D
x0z0y0

#45 Re: putovanje u PRAG

Post by x0z0y0 »

DaysleepeR wrote:samo da javim evo me u Pragu u Movenpick hotelu u Executive zgradi :D

e nek si nam se pohvalio :D
ovo ljubomora progovara a ne ja :D :evil:
fixer

#46 Re: putovanje u PRAG

Post by fixer »

Sunrise00 wrote:Koji je najisplativiji smjestaj u Pragu osim hostela :D
kod mog frenda :D
ZEKI-RIKI

#47 Re: putovanje u PRAG

Post by ZEKI-RIKI »

beliver wrote:
Hvala i pozdrav

Za kombi ja sam zvao negdje u martu ove god.,i bilo je od prilike
- do ned se moras prijviti da ides
-u utorak se sa skenderije krece,rano ujutru
-u Prag se stize isti dan navece.ide se preko Madzarske
-cjena je bila oko 75 eura
-u petak se iz Praga krece nazad
-Momak-vozac se zove Goran,i zivi negdje na Palama-Sokolac
-broj mob.imam ali ga nebi objavljivao /da covjeka ne zatrpavamo pozivima/
Nemam pojma da li sta promjenilo u zadnjih 6 mjeseci
Pozdrav..........
ZEKI-RIKI

#48 Re: putovanje u PRAG

Post by ZEKI-RIKI »

DaysleepeR wrote:samo da javim evo me u Pragu u Movenpick hotelu u Executive zgradi :D

Kako si stigao do Praga,privatno,preko agencije,poslovno........koliko traje put,kakve su cjene....daj malo detalja............
pozdrav
DaysleepeR

#49 Re: putovanje u PRAG

Post by DaysleepeR »

ZEKI-RIKI wrote:

Kako si stigao do Praga,privatno,preko agencije,poslovno........koliko traje put,kakve su cjene....daj malo detalja............
pozdrav
išao sam poslovno avionom
vratio sam se sinoć

nisam vidio puno Prag nažalost, ono što sam vidio je fenomenalno
coek

#50 Re: putovanje u PRAG

Post by coek »

...
Last edited by coek on 22/03/2010 14:05, edited 1 time in total.
Post Reply