Ja sam bio sa beduinom Saleh mu je ime I kod njega sam spavao a onda sam isao do Petre na jednodnevni izlet...to je bilo negdje oko 300 plus sto sam platio ulaz u petru.( ovo ukljucuje taxi do wadi rum iz Aqabe, vodica I spavanje sa beduinima, taxi do Petre I nazad) Naravno on mi je rekao da kad me budu pitali na prodaji karata da li spavam u petri ili ne da kazem da spavam. U tom slucajuje ulaz ja mislim u pola jeftinije ali ipak oko 70 ili 90 JD...Oirbaf wrote:Imam namjeru obici koliko mi vrijeme i lova dozvole!Smjestaj je u hotelu u Aqabi pa odatle planiramo ici na izlete.Agencija trazi za izlet u petru 120eura, na Mrtvo more 120eura, u Wadi Rum poludnevni izlet 70eura. Posto je to stvarno guljenje odlucismo da se angazujemo da pronadjemo neku povoljniju varijantu.exliberal-ex wrote:bio sam tamo ako ti treba kakvih savjeta samo reci, spavao u Aqabi, uzeo taxi do wadi rum, tamo spavao sa beduinima, slijedeci dan Petra pa nazad..vrijedi obici ako mozes...ako ti treba savjet za beduine javi se na pp da ti preporucim gdje da ides., kupao sam se u mrtvom moru ali na jevrejskoj strani...ko sto rekose usla mi kap vode u oko mislio sam da cu oslijepit...u sustini Jordan je skup ali su gospoda u odnosu na Arape.
Nasli smo nekog Muhameda jordanaca koji nam nudi 3 izleta (jos Jerash i Madaba pored gore nabrojanog) za 340JD(bez ulaznica). Sta mislis jel to realna cijena?
Spavao sam u Movenpick u Aqabi I mogu ti preporucit hotel , obavezno uplati dorucak. Ako budes isao tamo ni slucajno nemoj da preskocis restoran uz plazu gdje serviraju ribu pecenu u kori od soli...nesto nevjerovatno.
Ako si dobar sa engleskim potrazi tudor in Jordan blog I on ce ti dati cjene kod saleha...ako ne javi mi pa cu provjerit za tebe
Zao mi je sto nisam isao u Amman, ali to je za neki drugi put...u svakom slucaju vrijedno je odlaska..
Ako se odlucis da predjes u Izrael onda ti je najlakse to uradit u Aqabi, samo budi spreman da pjesacis posto nema drumskog saobracaja izmedju granicnih prelaza...znaci pokupi sve svoje stvari I pjeske jedno 400 metara
U izraelu mozes da rentas auto nema problema ali zapamti da izraelski GPS neprepoznaje arapske teritorije pa mozes da se zajebes lako ( ja sam otisao u kibuc na vrlo blizu sirijsko/lebanonosko/izraelske granice, tj 45 km od Damaska umjesto na Massadu na mrtvom moru